Vegansk sashimisallad

*Det här inlägget är ett samarbete med Yaxell, Scanpan, och JA Sundqvist*

Hej vänner!

För några veckor sedan blev jag kontaktad av JA Sundqvist som är en av Sveriges främsta importörer av lyxiga köksartiklar som undrade om jag var sugen på att jobba med dem. De sponsrar bland annat Årets Kock och flertalet olika riktigt grymma kockar och matkreatörer så jag kände ganska spontant att jag var både smickrad och sugen.

Som en del i samarbetet fick jag mer eller mindre välja och vraka från deras hemsida med olika produkter och klickade hem ett par helt fantastiska japanska knivar i damaskusstål och ett par sjukt bra och bastanta stekpannor ifrån Scanpan. Som ni kanske vet så är jag primärt en förespråkare för gjutjärn och kolstål som har lång hållbarhet och tålighet i köket, men ibland så måste jag faktiskt erkänna att de inte alltid gör jobbet. Gjutjärn är helt hopplöst att använda när du ska steka saker med mycket marinad eller göra en sås, där ingredienserna också behöver stekas, och kolstål har en förmåga att ibland fälla och missfärga gräddsåser (tycker iaf jag). Och där är bra belagda stekpannor perfekta! De funkar både otroligt bra att steka i och om de har lite högre kanter kan du också göra din pastasås från start till slut i samma panna.

Här är det dock ganska viktigt att inte bara köpa vilken panna som helst utan att faktiskt investera sina pengar i en panna som kostar liiite mer och har lite bättre kvalitet. Dels riskerar du inte att köpa en dålig teflonpanna där beläggningen börjar lossna på bara några användningar och hamnar i maten (yuck!) och som är otroligt värmekänslig och bara böjs. Scanpans pannor kostar en del, men det sparar du in på att de håller i flera år och har otroligt mycket bättre stekegenskaper – precis det jag älskar med gjutjärn!

När jag funderade på vilken rätt jag skulle kunna göra för att på bästa sätt showcasea både knivarna och stekpannan så landade jag i en sashimisallad. Som jag nämnde i det förra inlägget så var jag inbjuden på en japansk nyårsmiddag lagad av Jennie Walldén här förra veckan, och en av rätterna som serverades där var just en sashimisallad! Nu var just denna gjord på tonfisk, men den såg så jävla god ut så jag var tvungen att försöka ge mig på att göra en egen variant. Och då jag generellt sett är helt besatt i japansk mat och smakerna därifrån så var det ett roligt tillfälle att få nörda ner sig lite djupare i det hela.

Den här rätten innehåller en hel del skivande, så se till att vässa dina japanska stål rejält, eller langa fram en mandolin så blir jobbet otroligt mycket enklare! Jag skulle inte rekommendera att försöka skiva polkabetor så här tunt med en slö kniv… :S

Ni bara MÅSTE ge er på att försöka laga den här rätten dock. Den blev helt FRUKTANSVÄRT god! Bland det godaste jag lagat på jag vet inte hur länge! Kombinationer av olika konsistenser, umami, syra, sälta och sötma var helt jävla perfekt alltså! Det enda som kanske skulle kunna göra rätten ÄNNU mer perfekt skulle kanske vara att snabbgrilla tofun istället för att steka den i en stekpanna som jag gjorde nu. Kan verkligen tänka mig att lite asiatisk grillning över öppen eld skulle förhöja smaken ytterligare. Men – den snabba och hårda stekningen som en Scanpan möjliggör gjorde ett riktigt bra jobb det med!

Vegansk sashimisallad, 1 stor portion

Sotad tofu

  • 100 g fast tofu
  • 2 tsk kikkomansoja
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk risvinsvinäger
  • 1 tsk mirin
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 msk rapsolja

Inlagda polkabetor

  • 1 medelstor polkabeta
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 1 tsk mirin
  • 1 nypa salt

Snabbpicklad gurka

  • 1 dm färsk gurka
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 msk vatten
  • 1 nypa salt

Inlagd rödlök

  • 1/2 rödlök
  • juice från 1 citron

Sallad och topping

  • 1/2 avocado
  • 100 g maché-sallad
  • 10 st rädisor
  • 40 g sjögrässallad (eller så mycket du vill ha, finns att köpa frystorkad i asiatiska hyllan som sedan blötläggs)
  • Rostade sesamfrön eller Wasabi & Sesamblandning från Santa Maria
  • 2 msk kikkomansoja

Gör så här:

Sotad tofu

  1. Skär tofun i ca 5 mm tjocka, 1,5 cm breda och 5 cm långa stavar. Lägg den inte i press om du inte hinner marinera tofun över natten, då du vill ha den ganska saftig.
  2. Riv ingefäran fint på ett rivjärn (du kan ha skalet på för extra smak!) och lägg ner tofun med alla övriga ingredienser i en plastpåse och låt marinera minst 30 minuter – gärna över natten.
  3. Värm upp din stekpanna till hög värme, utan någon olja i. Fiska upp tofubitarna ur påsen och låt dem stekas hårt och snabbt i stekpannan så de får en snabb sotad yta, utan att bli genomstekta och börja tappa sin saftighet. Låt steka ca 30-45 sekunder per sida, och när de är klara så slår du i lite mer av marinaden och låter den stekas in i 15 sekunder för extra saftighet.
  4. Ta åt sidan och låt svalna någon minut innan du äter dem

Inlagda polkabetor

  1. Skala polkabetan och skiva den så tunt du bara kan
  2. Lägg polkabetsskivorna i en skål och täck med övriga ingredienser
  3. Låt dra minst 30 min innan servering

Snabbpicklad gurka

  1. Skala bort skalet från gurkan och skiva gurkan i så tunna, diagonala skivor som du bara kan
  2. Blanda övriga ingredienser i en skål och rör med en gaffel eller sked tills att sockret löser upp sig
  3. Lägg ner gurkan i lagen och låt dra minst 30 min innan servering

Picklad lök

  1. Skala och skiva löken så tunt du kan.
  2. Pressa över  juice från 1 citron och låt dra minst 30 min innan servering

Sallad och övrig topping

  1. Blötlägg sjögrässalladen enligt beskrivning på paketet
  2. Skär avocadon på hälften och ta ut kärnan. Gröp ur avocadohalvan ur skalet och skär i tunna skivor på längden.
  3. Skölj och skiva rädisorna tunt. Skölj machésalladen och blanda sallad och rädisor
  4. Rosta sesamfrön

Bygg salladen

  1. Börja med att lägga ut ett lager med polkabetor i en ring i botten på en platt tallrik eller serveringsbräda
  2. Lägg därefter en generös mängd sallad och rädisor i mitten av polkabetorna
  3. Lägg gurkskivor utmed kanten av salladshögen och rödlök på toppen av den
  4. Toppa salladen sedan med avocadoskivor och tofuskivor i något fint mönster och avsluta med att lägga sjögrässallad jämt fördelad på toppen
  5. Ringla över rostade sesamfrön och vid servering på bordet ringlar du över valfri mängd kikkomansoja!
  6. Ät med pinnar och njut!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , ,

2 Responses to Vegansk sashimisallad

  1. Maggie Bergius 30 november, 2017 at 12:55 #

    Detta ser ju helt fantastiskt gott ut! Måste prova:)

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: