Vegansk renskav

Ibland alltså! Då händer det. När smak, textur, tillbehör och bara ren jävla tur sammanfaller perfekt. det här var en sån kväll.

Vi har en klassisk rätt som min sambos syster introducerade i storfamiljen för flera år sedan ur någon gammal Arlareceptfolder som går under namnet ”viltkyckling”. Jag har en lite mer avancerad version av den på bloggen sedan tidigare, kallad ”skogsgryta”. Det är den givna go-to rätten när det ska lagas enkel storkoksmat som passar till potatisgratäng och enkelt kan lagas till 20 personer (min sambo har en väldigt stor familj). Här om dagen så gjorde jag en liten variant av den grytan, fast på oumph och med lite mustigare ingredienser, och plötsligt så satt jag med renskav på tallriken! :O

Okej. Innan ni ragear totalt. Det var inte renskav. Det var shreddad oumph med en jävligt god viltkryddning. Och nej, jag minns faktiskt inte exakt hur renskav smakar, det var trots allt typ tolv, tretton år sedan jag åt det sist. Men jag fick verkligen en riktig smak flashback när jag tog en tunn bit oumph som fått gotta sig riktigt länge i såsen och stoppade in i munnen. Texturen, smaken, tillbehören. Det var helt sjukt!

Så – om ni, som jag, älskade renskav, eller viltkött överlag, men inte längre har möjligheten, lyxen eller viljan att käka det. Då har jag något som säkert passar er perfekt!

Vad tycker ni? Lever receptet upp till era förväntningar? Jag ska dock genast ge mig på att experimentera vad man kan göra med den här oumphen i olika klassiska skavrätter. Till rårörda lingon och potatis var det iaf riktigt nice!

*Edit* Jag har lagat den här rätten i en lite uppdaterad form flera gånger sedan jag hittade på den här rätten, bland annat på min youtubekanal där jag bjöd WWF Sveriges expert på hållbar mat på just den här rätten, fast med pulled oats och ostronskivling istället för oumph. Här nedan har ni videon och här finns det uppdaterade receptet.

Vegansk vilt/renskavsgryta, 2-3 portioner

  • 1 påse Oumph! Chunk á 280 g
  • 2 dl havregrädde
  • 1/2 dl koncentrerad bra svartvinbärssaft
  • 2 tsk torkad timjan
  • 5 torkade enbär
  • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • Nymalen svartpeppar efter smak
  • Rapsolja till stekning

img_6672

Ta ut oumphen otinad ur frysen och bryt den i bitar till önskad ”skav”storlek. Det är enklast om du först tinar oumphen lite i förväg, och sen fryser den igen för ett riktigt isigt resultat då oumpen bryts ner i mindre slamsor när du bryter isär den.

Stek på hög värme några minuter i stekpanna så de tinar, och blanda undertiden ihop alla övriga ingredienser till en sås, som du slår över. Låt koka ca 20 minuter tills oumphen blir mjuk, får rejält med färg och såsen reducerar ner med ca 1/3 och blir tjock.

Nu kan du välja själv om du vill reducera ner såsen ytterligare för en torrare ”skav” eller om du vill äta den som den är som en gryta. Oumphen blir nästan bara godare om den får stå över natten och dra, så du kan med fördel spara grytan, låta vätskan reducera ner lite och sedan använda de smaksatta oumphbitarna i olika typer utav skavrecept.

Du kan också slänga i svamp, lök eller andra valfria grönsaker i grytan, men för mest ”äkta” resultat så skulle jag snarare rekommendera att steka kantareller och övriga andra tillbehör vid sidan och serva separat, så oumphskavens smak inte störs för mycket.

img_6675

, , , , ,

27 Responses to Vegansk renskav

  1. Mari 10 januari, 2018 at 07:22 #

    Den blev omnomnomnom kommer göra den om och om igen!

  2. Mari 10 januari, 2018 at 12:38 #

    Nu vill jag lära mig att laga lite nya fräscha maträtter och jag tänkte köra igång och testa ett gäng av dina recept. Jag har testat några förut bland annat din inlagda ”sill” på aubergine som blev mycket lyckad. Jag har inte testat att laga mat på oumph förut (trots att jag inte ätit kött på ca 25 år) så det ska bli intressant och spännande! Tack för inspirationen du sprider!

  3. Christian 25 november, 2017 at 05:28 #

    Utan tvekan mitt favoritrecept. Går att improvisera på många sätt också, bara man håller sig till grunden av shreddad oumph kokad i havregrädde och kinesisk soja 🙂

    Tips! En sak jag upptäckt är att man också kan tina oumphen lite och shredda den med kniv genom att skära längs med fibrerna så man får fina, tunna slamsor. Tyckte det var mycket enklare än att bryta isär den, och man kan också kontrollera om man vill ha lite fastare ”tuggigare” bitar eller mjuka bitar 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 november, 2017 at 08:03 #

      Ah! Vilket bra tips! Tack så mycket för det! 🙂

  4. Patrik 2 november, 2017 at 05:10 #

    På svärfars 60årskslajs gjorde vi en vanlig renskavsgryta och en med oumph. De som inte hade provat med oumph tidigare vart förvånade över hur gott det var. Jag själv äter allt som hamnar på tallriken vare sig kött eller inte, men tyckte faktiskt att grytan med oumph var godare än den med renskav, när jag nu fick möjlighet att jämföra ordentligt. Vi gör detta recept minst 1 gång i månaden och kommer fortsätta göra det lång tid framöver. En favoriträtt!!!

  5. Johan & Rose-Marie 31 december, 2016 at 06:58 #

    Jätte gott! Alla på nyårsmiddagen tyckte det var jättegott. Vi lagade med Tamari soya sås och soya matlagningsgrädde. Tack för ett grymt recept! 🙂 Gick snabbt att laga.

  6. Jessica 31 december, 2016 at 10:39 #

    Jag hade oumph med vitlök och timjan hemma så jag körde på det. Dubblade receptet och eftersom jag är en riktig såsälskare så tripplade jag såsen. Smulade i en näve torkade trattkantareller också och rev ner en panna full med ostronskivling. Nu har det stått och gottat sig över natten och ska värmas på och serveras med potatismos och rårörda lingon till hungriga nyårsfirare. Helt ärligt, det blev så sjukt jävla gott!! Tusen tack för recept, inspiration och en jättebra blogg!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 december, 2016 at 12:30 #

      Fantastiskt! Låter sjukt svulligt! 😀 Gott nytt år!

  7. Ebbeth 23 december, 2016 at 05:18 #

    Är det en orm på översta bilden ????

  8. Paula 4 december, 2016 at 05:27 #

    Alltså herregud vad gott detta var! Tack för dina magiska recept, många av dem har hamnat på topp-listan här hemma hos oss. Vi är en köttätare och en före detta köttätare som saknar köttets smak och konsistens en del ibland. Men efter att vi hittat hit saknar jag kött mindre och mindre. Denna, pannbiffar, köttbullar och lasagne är våra favoriter än så länge. Keep up the good work!

  9. Mirja 30 oktober, 2016 at 06:55 #

    Testade att tillaga detta idag. Hade bara 1 dl havregrädde hemma så jag hade i lite osötad mandelmjölk utöver grädden. Blev supergott tillsammans med potatis och lingonsylt!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 30 oktober, 2016 at 07:36 #

      Kul å höra! Tack för att du återkopplar med feedback! 🙂

  10. LIV 20 september, 2016 at 10:23 #

    Så gott! Fantastiskt recept tack så mycket!

  11. Pontus 17 september, 2016 at 05:29 #

    Minns knappt om jag ätit riktig viltskav men det här blev riktigt gott. Imponerade även på min norrländska svärmor som inte är van att äta köttsubstitut.

    Har verkligen varit ett lyft att upptäcka brunt scharlottenlösfonden. Perfekt i mustiga grytor och såser.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 september, 2016 at 05:28 #

      Jag vet! Den fonden är awesome! Kul att farmor gillade det. Känns som ett riktigt bra betyg 😀

  12. Lo 15 september, 2016 at 08:28 #

    Det här var mumma! Och väldigt lättlagat..perfekt för en vardagskväll! Har aldrig ätit renskav..så kan inte uttala mig om eventuella likheter/olikheter..men gott var det! Kan tänka mig lite champinjoner i nästa gång för texturvariation! Kul att du kör detta på heltid numera Gustav..min favvoveggoblogg! Terroriserar ständigt mina köttis-arbetskamrater med dina recept De är mycket nöjda! Och jag myser i smyg över det ökade antalet vegomatlådor i mitt lunchrum. Skulle vara kul om du gjorde ett matlådetema för en vecka…med olika rätter som kombineras på olika sätt. Vad sägs?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 september, 2016 at 05:27 #

      Hej!

      Tack! Kul att du gillar vad jag gör! 🙂

      Ett matlådestema låter absolut som något jag skulle kunna hitta på! Lägger det till ”att göra listan” 🙂

  13. Niclas 15 september, 2016 at 12:42 #

    Ah…

    Fy fasen hörru!! Ser helt magiskt ut. Så fort vädret blir lite ruskigare så kommer detta tillagas pronto. Av någon anledning så kopplar jag ihop viltgrytor med ruskväder. Även om det säkert är göttigt i 26 graders värme med…

    Btw, har ingen svartvinbärssaft, men väl sylt. Borde nog funka lika bra?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 15 september, 2016 at 03:03 #

      Funkar fint! Det viktiga är att det är relativt koncentrerad smak och sötma. Det går att använda gele, eller till och med blåbärs eller lingonsylt också.

  14. Mattias Harder 14 september, 2016 at 08:25 #

    Hej,
    Jag inspireras väldigt av din blogg och dina recept. Själv är jag en kräsen kille på 30 år. Älskar husmanskost som pannbiff, köttbullar, lasagne, hamburgare, viltskavsgryta, kött och potatis, etc.
    Min sambo är vegan och vill att jag slutar med kött helt. Så nu har jag slutat med kött hemma (vegan på halvtid).
    Dock är mitt stora problem att jag är kräsen, gillar inte grönsaker i allt för stor utsträckning, hatar kidney bönor och sånt. Tofu är inte heller något för mig.
    Tycker mycket bra om ditt recept på pannbiff, omvandlade det till veganskt. Men biffarna blir för lösa i konsistensen. ”Kött”bullsreceptet har jag inte testat än.
    Har köpt dina böcker jävligt god husman och jävligt god bbq.
    Önskar fler recept i denna stil samt helt vegetariska/veganska. Quorn som du samarbetar med nu innehåller ägg i flera produkter, vilket är lite trist.
    Jag håller på själv med en hemsida där jag samlar vego recept som jag tycker är bra och vill rekommendera. Har lite kvar att fixa på sidan innan jag börjar sprida adressen för släkt/vänner/offentligt.
    Ett receptförslag: Chicken tikka masala utan kyckling, men med kycklingsmak/konsistens vore trevligt

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 september, 2016 at 08:19 #

      Hej Mattias!

      Tack för återkopplingen! Jag håller med om att biffrecepten lätt blir lite för mjuka (även om jag tycker att smaken på just pannbiffarna är riktigt nice!). Har tyvärr inte riktigt hittat något bra sätt att få rätt konsistens i dem utan att det blir för klistrigt…

      Jag ska absolut försöka ge mig på fler sådana här recept framöver, oumph gör ju det hela ganska mkt enklare att härma just kyckling och köttgrejer.

      Och ja, det är synd att quorn innehåller ägg, men samtidigt är det ett väldigt bra köttsubstitut (tycker jag) som många har tillgängligt och som funkar för de som käkar lakto ovo. Just tillgängligheten tycker jag är viktig att gå på, då det ju måste vara recept som många faktiskt kan laga!

      Och sist, testa att köra det här receptet med oumph istället för med tofu eller paneer. Funkar asbra om du är ute efter chicken tikka masala! http://www.javligtgott.se/tofu-tikka-masala-pa-30-minuter/

Trackbacks/Pingbacks

  1. När Jävligt Gott tog över Restaurang Växthuset | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 14 februari, 2017

    […] bygger på mitt recept på vegansk renskav som ni hittar här. Istället för ”krossad” Oumph använde vi dock strimlad och knaperstekt ostronskivling […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: