Vegansk Ramen – Enkla tips och trix för att lyckas

Hej!

– English text and recipe further down! –

Om ni följer mig på instagram och facebook så har ni säkert märkt att jag har börjat skriva en hel del på engelska på senaste. Jag har bestämt mig för att börja tänka lite mer internationellt med mina sociala medier och mina recept framöver, så det kändes som det naturliga att göra. Jag tänkte att det ju rimligtvis inte kan vara så enormt stor skillnad på britter, tyskar och amerikaners sug efter jävligt gott vegokäk mot svenskars, norrmän och danskars, så varför begränsa sig?

Det innebär att jag framöver kommer att skriva mina recept på både engelska och svenska här på bloggen ett tag framöver. Jag har ingen plan på att släppa svenskan på bloggen, men det kommer att blandas upp lite mer med engelskan.

Förhoppningsvis är det här något som inte kommer störa er som är svensktalande alls så värst mycket (vi är ju trots allt så gott som native in english here in sweden) och i övrigt kommer innebära att det helt enkelt är fler som hittar hit. 🙂

Internationaliseringen är en del av en större satsning jag tänker göra på Jävligt Gott under hösten där jag ska lägga extra mycket krut på att skapa mer rörligt material, laga ännu fler goda recept och försöka nå ut till fler genom att göra både bloggen och mina sociala medier ännu bättre. Men, mer om det inom kort! :*

Ramen

Nog om det! Det här inlägget ska handla om ramen! Den japanska nudelsoppan som tagit världen med storm de senaste åren. Och banne mig vad god den är! Det bästa med ramen är dock i vilken utsträckning den kan varieras. Den enda grunden som krävs är en god buljong, alkaliska nudlar och sen whatever grönsaker och protein du vill ha i soppan. Jag har skrivit om den tidigare, men lärt mig lite mer nu, så här kommer ett uppdaterat och (tycker jag) bättre recept!

Lite kort om de olika beståndsdelarna:

Buljongen

Målet här är att få till en så umamirik buljong som möjligt. Du kan använda dig av ett flertal olika ingredienser för att få till en djup smak:

  • Torkad shiitakesvamp
  • Misopasta
  • Kombu alger
  • Vitlök
  • Ingefära
  • Färdig fond/buljong
  • Ljus soja (typ kikkoman)
  • Rostad lök

Alla dessa ingredienser ger dig en djup och kraftig buljong som passar perfekt. Det enda du behöver göra är i stort sett att hälla ner dem i en stor gryta vatten och koka så länge som du orkar vänta

Du kan också krydda upp buljongen med olika kryddor, både färska och torkade efter smak.

  • Timjan
  • Stjärnanis
  • Nejlikor
  • Sichuanpeppar
  • Chili
  • Thaibasilika
  • Mynta
  • Koriander

Funkar alla superbra, men det är mest bara din fantasi som sätter gränserna!

Tillbehören

Det viktiga att tänka på när du planerar tillbehören/ingredienserna i din ramensoppa är att de ska balansera varandra i både smak och konsistens. Ha inte bara salta eller syrliga grejer och inte bara mjuka eller krispiga. Blanda! Bäst är om du kan få till någon salt, någon syrlig, någon umamirik och någon lite sötare ingrediens. Lika så om du kan få till någon krispig, någon mjukare och någon med bra tuggmotstånd.

Några bra grönsaker:

  • Färsk vitkål, morötter eller kål och rotsaker av alla de slag som ger bra tuggmotstånd och krisp. Gärna skurna i tunna skivor så de passar bra med nudlarna
  • Sauterad kål eller sallad av olika slag som får en djupare smak och blir lite mjukare
  • Picklade grönsaker av olika slag, lök, gurka, kapris, rödbetor – you name it!
  • Umamirika grejer: stekt svamp, ugnsbakade tomater, sjögräs, eller bakad blomkål. Även rostad lök ger en riktigt god umamirik smak – testa! Om du äter ägg och mjölk så är en vanlig ingrediens ett krämigt kokt ägg, som gärna fått marinera i soja först.

Protein

Du kan ha i stort sett vilken sorts protein som helst, jag föredrar dock absolut tofu! Det känns genuint och bryter av mot buljongens kraftiga smak med sin mildhet. Gott är att marinera tofun först i till exempel soja, risvin och sesamolja och sedan steka eller fritera den innan den går ner i soppan.

Nudlarna

För att göra riktig ramen så behöver du alkaliska nudlar, dvs nudlar med högt PH värde som blir fastare när de läggs i vatten, snarare än västerländsk pasta som mjuknar i vatten. Du kan använda vanliga 5 kronors nudlar om du vill, annars finns det också ofta nudlar märkta med ”ramen” hos asiatiska matbutiker eller i välsorterade butiker. Om du inte hittar kan du koka vanlig tunn spagetti med lite bakpulver i vattnet för att göra dem mer basiska. Det kanske låter lite konstigt, men det funkar!

Vegansk Ramen (som på bilden!), 2 portioner

Buljongen

  • 1 liter vatten
  • 3 cm ingefära
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 2 bitar kombualger (finns i hälsokostaffärer och asiatiska matbutiker)
  • 2-3 st torkade eller färska shiitakesvampar
  • 1 msk grönsaksfond eller 1 tärning god grönsaksbuljong (efter smak)
  • 1 msk ljus sojasås
  • 1 tsk sesamolja
  • chilipulver efter smak
  • ev. kryddor, till exempel nejlika och stjärnanis

Tofun

  • 250 g tofu
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 1 nypa chilipulver
  • 1 msk rapsolja

Tillbehör

  • 6 blad svartkål (eller grönkål)
  • Juice från 1/2 lime
  • 4 salladslökar
  • 1 kruka thaibasilika
  • 10 körsbärstomater
  • Några droppar olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

Buljongen

  1. Skiva vitlök och ingefära tunt
  2. Häll ner alla ingredienser i en stor kastrull tillsammans med vattnet och låt koka ca 1 timme
  3. Smaka av med salt och peppar efter smak
  4. Sila av buljongen, och pressa ut all vätska ur grönsakerna så du får med så mycket smak som möjligt
  5. Värm upp buljongen på nytt och koka nudlarna, och ev. hårda grönsaker som behöver kokas i den

Tofun

  1. Lägg tofun i press i 15-30 min så överflödig vätska pressas ur
  2. Tärna eller skär tofun i 1 cm tunna skivor (beroende på vad du gillar bäst) och lägg i en plastpåse med de övriga ingredienserna. Låt marinera i 30-60 minuter.
  3. Slå ut tofun och marinaden i en varm stekpanna och stek tills den får fin yta på alla sidor
  4. Ta åt sidan tills buljongen och nudlarna är klara

Tillbehören

  1. Skär tomaterna på hälften, ringla över lite salt, peppar och olivolja och baka i ugnen i 30 min på 180 grader tills de skrumpnar ihop. Låt svalna något och ställ åt sidan
  2. Finhacka hälften av svartkålen och stek snabbt i en stekpanna tills den mjuknar. Salta, peppra och pressa över rikligt med limejuice. Ställ åt sidan i en skål
  3. Dra av resten av svartkålen från stammen och koka med nudlarna i buljongen
  4. Finhacka salladslöken och dra av bladen från thaibasilikan

Servering

  1.  När alla tillbehör är klara så kokar du nudlarna i din buljong. De är klara på bara någon minut
  2. Fördela buljongen på två skålar och sleva upp nudlarna i mitten av varje
  3. Lägg ut tillbehören i små högar i nudelskålarna så det ser fint ut.
  4. Servera genast!
  5. När du äter ska du röra ihop allt så det blandas. Äts med pinnar och sked!

English!

Hello! And welcome to my blogg, if you haven’t been here before! Jävligt Gott is a vegetarian food blog that’s pretty big in Sweden, but just now are starting to reach out to the rest of the world. If you find anything else on the blog that you’re interested in but can’t understand, just let me know in the comments below!

Vegansk Ramen (as in the picture above!), 2 portions

The broth

  • 1 liter water
  • 3 cm ginger
  • 1 large clove garlic
  • 2 pieces kombu algae
  • 2-3 st dried or fresh shiitake
  • 1 tbsp vegetable stock
  • 1 tbsp japanese soy sauce
  • 1 tsp sesam oil
  • Chilipowder after taste
  • Ev. spices, e.g. star anis or cloves

The tofu

  • 250 g tofu
  • 2 tbsp japanese soy
  • 1 tsk sesam oil
  • 1 tbsp risvinsvinäger
  • 1 pinch chilipowder
  • 1 tbsp canola oil

Condiments

  • 6 leafs dinosaur cale (or ordinary cale)
  • Juice from 1/2 lime
  • 4 spring onions
  • 1 pot thaibasil
  • 10 cherry tomatoes
  • A little olive oil
  • Salt and pepper

Do this:

The broth

  1. Slice garlic and ginger finely
  2. Add all ingredients into a large pot along with the water and let boil for ca 1 hour
  3. Add salt and pepper to taste
  4. Rince the stock and make sure to get all the liquid out of the vegetables to preserve the most flavor possible in the broth
  5. Heat the broth up again and boil the noodles in it

The tofu

  1. Put the tofu in press for 15-30 min so that any surplus fluid is expelled
  2. Slice or dice the tofu into the desired shape and put into a plastic bag along with the other ingredients. Let marinate for 30-60 min
  3. Pour out the tofu and the marinade into a hot frying pan and fry until brown on all sides
  4. Put aside until the broth and the noodles are done

Condiments

  1. Slice the tomatoes in half, sprinkle over some salt, pepper and olive oil and bake in the oven for 30 min at 180 degrees celsius. Let cool somewhat and put aside
  2. Chop halv of the kale and sauté quickly in a hot frying pan until it starts to soften up. Salt, pepper and ad a lot of lime juice. Put aside
  3. Pull of the rest of the kale from the stem and boil with the noodles in the broth
  4. Chop the spring onions and pick the thai basil
  5. Finhacka salladslöken och dra av bladen från thaibasilikan

Serving

  1. When all the condiments are done, boil the noodles in your broth. They will be done in just a minute!
  2. Split the broth and the noodles into two large bowls
  3. Place the condiments and tofu in small piles along the edge of the bowls so that you get a nice look
  4. Serve at once!
  5. When you eat the soup you should mix it all up so that you get the full taste of everything. Eat with sticks and a spoon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , ,

6 Responses to Vegansk Ramen – Enkla tips och trix för att lyckas

  1. Jon 6 september, 2017 at 08:09 #

    Kul att du utökar till internationellt! Härligt att du fortsätter öka! Ett tips är att det finns en plugin till wordpress som låter dig ha sajten på olika språk. Varje inlägg görs i en svensk och en engelsk version. Så kanske det blir tydligare än att ha allt i samma 🙂

  2. Hanna 4 september, 2017 at 07:34 #

    Vad menar du med ljus soya? Är det japansk soya du syftar på?

Trackbacks/Pingbacks

  1. 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning - Helen Alfvegren - 2 november, 2017

    […] Ramen […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes