Vegansk pitepalt – enkelt och jävligt gott!

dsc_3397

Hej vänner!

Innan jag börjar att berätta om sjävla palten skulle jag vilja ta två sekunder till att prata lite om Matbloggspriset Folkets Val som jag är nominerad till. Tävlingen avslutas på onsdag, den 19:e och som det ser ut nu ligger jag tvåa, men loppet är supertight mellan mig och en annan större, icke vegoblogg, så det kan svänga hur lätt som helst.

För mig så handlar Jävligt Gott, och mitt bloggande nästan enkom om en sak (lite är det ju sjukt kul att få hålla på med också, jag ska inte ljuga!). Att få fler människor att äta mer vego. Och att åstadkomma det genom att bryta normer och fördomar kring tråkig vegetarisk mat, genom att visa hur sjukt mycket god och härlig mat som faktiskt går att käka trots att man väljer bort djurprodukter. Visa människor att de inte alls behöver ställa som hela sin livsstil och ändra hela sin kost bara för att de vill göra bra för miljön, för djuren och för sig själva.

Titta själva bara! Det går att käka gräddstuvade köttbullar, hamburgare, pizza, korvstroganoff, pulled pork, pad thai, tikka masala, lasagne och hundratals andra goda grejer.

Att få chansen att vinna den här tävlingen, inte bara för min egen skull, utan också får att få ut Jävligt God vegetarisk mat till det svenska folket är så sjukt viktigt! Vinnaren kommer att få jättemycket publicitet, och om all den här publiciteten kunde användas för att sprida vegoevangeliet vore det en enorm möjlighet att göra precis det som Vegorätt på SVT misslyckades med att göra förra vintern – att krossa normer kring vegetarisk mat och visa hur fantastiskt jävla gott och enkelt det faktiskt kan vara!

dsc_3400

Så det var lite därför jag valde att laga det här receptet igår också! Pitepalt för mig är norrländsk barndom och svensk husmanskost nedkokat till  sin absoluta essens. Så jävla gott, så sjukt svenskt och helt fantastiskt underbart att fortfarande kunna äta trots att man är vegan eller vegetarian! <3

Och det här, mina vänner. Det är äkta pitepalt. Jag har fått receptet från min pappa som i sin tur lärde det sig av mamman till en flicka han en gång uppvaktade långt innan han mötte min mor. Flickan i fråga kom från Vidsel utmed Piteälven och hennes mamma var ansvarig för paltkokandet till Storforsens dag. Ett hedersuppdrag om något. Jag har försökt följa och respektera receptet så långt som möjligt när det vegofierats och har därför fyllt det med saltad och stekt svamp istället för rimmat fläsk. Jag hoppas ni gillar det!

Vi livestreamade tillagningen av pitepalt från mitt kök igår, kolla gärna i efterhand om ni vill! Videon är ganska lång, men det går att hoppa fram om det känns tråkigt 🙂

Ingredienser:

  • Ca 2 kg mjölig potatis
  • Ca 700 g vetemjöl
  • 1 tsk salt

Stekt svampfyllning

  • 500 g portabellosvamp
  • 1 gul lök
  • 2 msk vegansmör
  • salt (mycket) och peppar

TIll servering

  • 100 g vegansmör
  • Rårörda lingon
  • Fejkon (recept i länk)

Lägg fejkonet i marinad efter receptet. Tärna och stek lök och portabellosvamp i tills det får färg och vätskar ur i en stekpanna. Salta och peppra rikligt. 

Skala och råriv potatisen fint. Salta lätt och blanda sen snabbt ner mjöl en del i taget och knåda med händerna tills du får en relativt fast konsistens, så du kan forma klibbiga bollar med händerna. Degen ska inte bli torr. Forma bollar, lite mindre än en tennisboll i storlek. Blöt händerna så blir det lättare. Tryck ett hål i mitten med tummen. Fyll hålet med ganska mycket svampröra och täck igen. Lägg bollen direkt i rikligt saltat, kokande vatten. När paltarna flutit upp till ytan är de klara, det tar ca 20–40 min beroende på storlek. Servera med smält vegansmör, fejkon och rårörda lingon.

dsc_3398

, , , , ,

8 Responses to Vegansk pitepalt – enkelt och jävligt gott!

  1. Linda 10 januari, 2017 at 08:37 #

    Min pappa kommer från Södra Lappland o jag har alltid ätit pitepalt o älskar det. Men pitepalt innehåller alltid kornmjöl o vetemjöl! De ska vara ljusgrå till färgen. Och ska serveras m mycket extrasaltat smör! Men kanske finns olika varianter? Jag brukar aldrig ha nån fyllning i.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 12 januari, 2017 at 03:07 #

      Som jag har förstått det så har palt ofta kornmjöl i sig, men just i västerbotten är tydligen den här versionen med vetemjöl vanligast. Det är som jag förstått det lite av en regional variation. Sen har jag alltid trott att palt alltid åts med rimmat fläsk som fyllning, om den då inte är vego så klart? Utan fyllning blir det ju lite… enahanda?

  2. Johannes 29 december, 2016 at 08:24 #

    Ser/låter fantastiskt gott ut!
    Tänkte försöka laga detta till nyår för 14 personer. Ungefär hur många räcker receptet till och kan man exempelvis försteka svamp och lök för att minimera jobbet under kvällen, eller vad anser du?
    Tack för fantastiska tips/recept!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 december, 2016 at 12:29 #

      Hej! Sorry för sent svar! Det här receptet kanske behöver dubblas för så många människor, men det går absolut. Du kan absolut försteka svampen och löken, och ett tips är att hjälpas åt några stycken med att riva potatis och sedan forma palten, samt att ha flera kastruller med kokande vatten så det blir enkelt.

  3. Janne 24 november, 2016 at 01:47 #

    Ser väldigt intressant och gott ut, men länken till fejkonet verkar inte funka så bra.

  4. E 17 oktober, 2016 at 12:42 #

    Kommer från Norrbotten och har ätit väldigt mycket palt i mina dagar, alltid utan fläsk (mormor la det alltid på sidan om och farmor gjorde vissa paltar utan fläsk) men detta med svamp har jag aldrig testat. Tack för tipset!

  5. kökskran 14 oktober, 2016 at 10:08 #

    Det där måste man ju pröva 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes