Vegansk Philly Cheese Steak

img_1866

Hej!

Jag har länge velat fixa fram ett vegansk recept på Philly Cheese Steak, men inte riktigt hittat rätt ingredienser. Nyligen lyckades jag äntligen lägga vantarna på ett par paket av Vegmes nya sojaprodukter, och lo and behold, deras ”pulled” vegme har nästan exakt samma utseende som hyvlad kebab, eller typ finstrimlad rostbiff i lite mindre bitar. Dvs exakt vad som behövs för att få till den här klassiska amerikanska snabbmatsmackan som ska fyllas med rostbiff, stekt lök, paprika, svamp och sen en herrans massa ost.

Jag fick tag på ett gäng av Vegmes olika produkter under Vegovision och har testlagat dem under de senaste veckorna för att se hur de är. Överlag är jag väldigt positivt överraskad! Produkterna och råvaran i sig är inte lika revolutionerande annorlunda som Oumph, men kvalitén är överlag hög och smakerna bra. Det paket Pulled Vegme jag fick tag på hade dock en lätt bismak av soja, något jag inte upplevde med bitarna eller burgarna. Det kan dock ha berott på att jag tinade upp och frös det några gånger i transporten hem, vilket kan ha påverkat smaken…

img_1338

img_1807

Burgarna å andra sidan är fan helt jävla fantastiska. De är stora och saftiga, utan att för delens skull kompromissa med smak eller konsistens. De håller ihop jättebra i burgaren och har precis lagom mycket smak och kropp för att märkas utan att ta över helt. Bitarna påminde en hel del om anammas, fast annorlunda kryddade. Jag har inte hunnit testa färsen ännu dock, eller den marinerade Pulled Vegme.

Kan också säga att det fick finemang att slänga ihop alla överblivna ingredienser från Philly Cheese Steaken dagen efter tillsammans med lite fler grönsaker och extra sriracha i en tortilla och käka det som en wrap. Sjukt svulligt!

img_1904

Här är receptet. Ostsåsen kommer ifrån den amerikanska veganvideobloggaren The Vegan Zombie och är superbra. Den här versionen med vitlök, rökt paprikapulver och grillad paprika ger en mustig och lite tex mexig cheddar känsla som funkar perfekt till exempelvis nachos eller mac n cheese, den går dock lätt att variera genom att till exempel bara använda vitlök och lite citron för en ostsås till en lasagne eller en pasta al fredo.

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

img_1881

img_1856

Vegansk Philly Cheese Steak, 2 stycken

  • 2 stycken ”halva” baugetter

Vegoköttet

  • 1 paket Pulled Vegme omarinerad á 300 g eller Oumph! Chunk naturell á 280 g
  • 1/2 dl öl
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 klyfta vitlök
  • ev. några droppar Tabasco
  • salt och peppar
  • rapsolja att steka i

Grönsakerna

  • 1 grön paprika
  • 1 stor gul lök
  • 8-10 st skogschampinjoner eller shiitakesvampar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl hackad persilja
  • salt och peppar
  • rapsolja att steka i

Ostsåsen

  • 100 g naturella cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 2-3 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
  • Salt och peppar

img_1824

img_1806

Gör så här:

  1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
  2. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen nära värmeaggregaten så den blir rejält bränd. Lägg i en tät plastpåse i ca 10 min så skalet lossnar. Plocka bort det lösa skalet med fingrarna.
  3. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna tillsammans med  paprikan och de övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får ett önskat resultat. Du vill ha en tjock, men ändå flytande kräm, tillsätt vatten lite i taget tills du är nöjd. Det är svårt att ta bort vatten eller kryddor så börja försiktigt!
  4. Skiva lök, svamp och paprika och fräs mjukt på medelvärme i en stekpanna. Låt få lite färg, salta och peppra och tillsätt hackad vitlök och persilja de sista 30 sekunderna. Häll över i en skål och håll varmt.
  5. I samma stekpanna som du stekte grönsakerna, ha i lite ny rapsolja och fräs vegoköttet i några minuter tills det tinar och börjar få färg. Tillsätt öl, soja, fond, dijonsenap och vitlök och stek tills vätskan reducerats ner och sugits in i vegoköttet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Bygg mackan genom att skära en skåra på längden i mitten av baugetterna, gröp ur lite av brödets innehåll så all fyllning får plats och fyll därefter först med hälften av vegoköttet, därefter grönsakerna och sist så mycket ostsås du vill på toppen. Gärna lite mer persilja för att göra det hela lite extra snyggt 😉
  7. Svulla i dig och ha många servetter nära tillhands!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



img_1885

, , , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegansk Philly Cheese Steak med Pappas Pärlor | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 18 februari, 2018

    […] Vegansk Philly Cheese Steak Philly Cheese Steak – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen Cheese ‘n chips – Video! Tripple chili cheese burger – och grillambassadör för Quorn i sommar! Vegansk chorizopasta med grönsaker […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes