Vegansk Patty Melt

Ser ni vad dressingen dräller ut från kanten? Veganmayo är det nya svarta. Om ni inte orkar göra egen kan ni bara dränka den i srirachamayo om ni vill!

Hej!

Jag har sjuuuka sommarcravings just nu. Det hjälper ju inte att hälften av alla olika projekt jag har på gång just nu handlar om sommaren och om en massa fantastiska BBQ recept som ska lagas och fixas tills dess. Ett av alla de här projekten handlar om burgare, och som en del i researchen inför det så snubblade jag över det sjukt jävla köttiga och ganska olustiga programmet ”Världens bästa hamburgare” som gick på 3an i våras där Johan Jureskog åker USA runt i jakten på ”världens bästa burgare”. Vette fan om han hittade den, för det var ju istort sett ett enda långt reklamjippo för hans olika kampanjburgare på McDonalds.

MEN i det sista avsnittet så deltar han i VM i hamburgergrillning, och där lagar de som första delgren en så kallad ”patty melt”. Dvs typ en mix mellan burgare och grillad macka som inte alls är någon så värst känd företeelse i Sverige, men som är sjukt gott! Det är dessutom världens bästa sätt att ta hand om resterna från gårdagens burgarmiddag om ni får lite burgarsmet eller färdiggrillade burgare över och burgarbröden är slut.

Det fick mig att minnas att jag faktiskt experimenterade en del med det i somras, men aldrig skrev något recept på det, så jag tänkte att jag skulle passa på och slänga även er tillbaks till sommaren med ett riktigt smarrigt recept. Det går precis lika fint att steka den här patty melten i stekpannan som att göra den på grillen. Ni bestämmer!

Det går även att variera sig enormt med det här receptet. Mitt förslag här är bara en pointer, ni gör som ni vill. Om ni vill ha det helt veganskt så byter ni ut ägget i receptet på mina burgare mot 1 msk potatismjöl och ca 1/2 dl valfri vätska. Använd anammas sojafärs, den passar jättebra i receptet.

Jag föredrar också oftast att enbart använda dressing och ingen ost i min patty melt när jag gör den vegansk, då jag tycker att de ostar som finns på den svenska marknaden idag är alldeles för äckliga när de smälts. Men lyckas ni få tag i någon bra vegansk smältost är det fritt fram!

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

En enklare version jag gjorde med bara ketchup, senap, burgare och dressing. Vegobiffen blir ganska platt, men ger otroligt god smak och tuggmotstånd. Men du måste ju inte pressa den så här hårt om du inte vill heller.

Vegansk patty melt, 1 macka

  • 1 färdigstekt vegansk burgarpatty – använd gärna det här receptet och byt ut ägget mot 1 msk potatismjöl och 0,5 dl vätska samt använd anammafärs. Forma till biffar och stek/grilla knaprigt Blir jättebra!
  • 2 msk av min burgardressing – gör den vegansk genom att byta ut mayonnaisen mot den som finns i det här inlägget!
  • 1/2 gul lök
  • senap – helst french’s eller dijon beroende på om du vill ha det vinägrigt eller starkt!
  • ketchup – inget måste dock
  • ättiksgurka
  • ev. några blad sallad och någon tomatskiva
  • 2 skivor valfritt toastbröd
  • Veganskt smör till stekning/pensling
  • Ev. valfri smältbar burgarost

Börja med att blanda dressingen och göra burgarsmeten enligt receptet. Forma en tunn burgare som har något mindre diameter än toastbrödet och stek/grilla knaprig.

Stek löken i ca 15 minuter på medelvärme tills den får rejält med färg utan att brännas. Krydda med salt, peppar och kanske lite socker.

I samma panna som du stekte biffen och löken, ha i lite extra matfett och rosta brödet på bägge sidor. Om du gör det på en grill, pensla brödet med smör eller olja och grilla snabbt på bägge sidor.

Bygg mackan genom att ha senap, ketchup och ättiksgurka på ena toasten, toppa med burgaren. Ha dressing, stekt lök och ev. grönsaker på den andra. Lägg ihop och pressa ihop brödskivorna rejält. Lägg i stekpannan/på grillen igen och grilla 1-2 minuter på vardera sidan under lätt press från stekspaden.

Skär mackan på diagonalen och servera genast, gärna tillsammans med lite sallad eller en coleslaw. Men det är inget måste.

Sjuuukt gott!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , ,

5 Responses to Vegansk Patty Melt

  1. Katarina 2 februari, 2017 at 04:34 #

    Testade idag (eller… jag hade på pepperjackost också så det blev inte så värst vegansk). Gjorde en sallad till på mango, avokado, tomat och chili. Blev verkligen jättegott, tack för receptet!

  2. Hannes 26 januari, 2017 at 04:47 #

    Det där ser gött och enkelt ut!
    Du, här kommer ett önskemål för övrigt!! Det är ju rätt dyrt med vegansostar och om man nu som jag gillar flötiga recept så vore det ju gött om man kunde konstruera sin egen, smältbara, veganska ost. Eller hur?

    Sett att det finns recept på veganska ostar med bjäst som smaksättare, agar agar som bindemedel, och typ cashewnötter och morot som substans. Lite mekkigt och jag drar mig från projektet att leta efter alla ingredienser innan någon kvalitetssäkrat det (här tänker jag att du kommer in i bilden).
    Du som är en smaksäker person, kan inte du experimentera fram en fett god vegoost som gemene ostälskare sedan kan återskapa? Ost är nog många lakto-vegetarianers akilleshäl när det kommer till att ta steget till att bli vegan (iaf är det så för mig…). Så det hade ju även varit en god gärning. Blir receptet för bra kan du ju alltid patentera det och börja sälja med (helst billigt.. tänk på de fattiga veganerna med).

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 januari, 2017 at 09:21 #

      Hej! Tack för tipset, jag har faktiskt funderat på det där ett tag. Också sett cashewbaserad mozzarella bland annat som ser helt crazy ut. Det ska testas, förhoppningsvis kommer något inlägg upp under våren. Beror lite på hur bra det går 😛

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegansk Bookmaker toast och jakten på den perfekta veganmackan | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 9 juli, 2017

    […] typ. Ett par ”mackor” jag redan har bloggat om sedan tidigare är den sjukt goda patty melten, som består av en vegoburgare + dressing som smälls ihop mellan två stycken skivor rostbröd och […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: