Vegansk Pasta Carbonara

DSC_2897

Hej hej!

Det här med veganmat är något som alltid ligger och puttrar nära ytan hos mig. Jag är verkligen något av en wannabevegan, men tyvärr alldeles för svagsinnad för att helt palla ta steget. Men jag gör mitt bästa, och när man hittar recept som det här så känner jag ofta att jag tar ett viktigt litet steg åt rätt håll. För det handlar ju om hållbarhet. Den bästa sortens diet är den som inte är en diet, utan en självklarhet. Och för att jag ska kunna komma dit så måste det vara jävligt gott på alla sätt och vis.

Och det är det här!

Det är första gången jag har testat att göra carbonara på mitt eget fejkon (konstigt nog, men det har liksom bara inte blivit av), och jag fick alldeles nyligen möjlighet att lägga vantarna på Tzays nya stripes, som snart kommer ut i en butik nära dig. Stripsen är helt crazy! De är typ bara någon mm tjocka och neutralt kryddade, vilket gör att de har tzaybitarnas seghet, men också förmågan att ta åt sig smak lätt och snabbt knapersteks. Dvs perfekt att göra fejkonbitar av!

Jag upptäckte också att när man gör carbonara direkt i pannan där jag stekte fejkonet, med lite vitlök och en massa nymald svartpeppar och lite extra flingsalt så får man en sås som är så mustig och smakrik så man inte saknar parmesanen för en femöring. Lägg till lite redning i gräddsåsen och så vips var vi av med ägget också. Kaching! Carbonaran smakar perfekt till Patchworks goda röda Fairtradevin kan jag dessutom tillägga!

Vegansk Pasta Carbonara, 2-3 portioner

  • 300 g spagetti
  • 1 paket tzaystrips á 250 g eller fast tofu
  • 1 msk liquid smoke
  • 2 msk kikkomansoja
  • 1 msk socker
  • 2 msk rapsolja
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2,5 dl havregrädde
  • 1,5 tsk vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • En massa nymalen svartpeppar
  • Flingsalt

Börja med att förbereda fejkonet. Tina tzaystripsen eller tärna tofun, beroende på vad du har och lägg i en plastpåse tillsammans med rapsolja, soja, socker och liquid smoke och låt marinera en halvtimme.

Sätt på pastavatten. Värm upp en stekpanna och töm hela påsen med fejkonet, inklusive marinad, ner i pannan. Stek på hög värme tills all marinad har avdunstat och fejkonet blivit lite knaprigt. Sänk värmen på pannan och tillsätt finhackad vitlök och en massa svartpeppar. Låt stå på låg värme medan du kokar klart pastan.

När pastan är klar så häller du av pastavattnet (spara 1 dl för att kunna späda ut såsen efter behov), och slår sedan ner pastan i stekpannan. Häll över havregrädden och gör en snabbredning av mjöl och vatten som du också häller i. Värm upp under omrörning tills att såsen tjocknar. Smaka av med salt och en massa mer svartpeppar och servera med ett glas av Patchworks smarriga Fairtradevin! 

Sojan kommer att göra såsen lätt brun i färgen. Om du tycker att det ser oaptitligt ut så kan du skippa sojan och istället salta fejkonet med vanligt salt, men jag tycker att sojan tillför en god smak så jag bryr mig inte. Viktigt dock att inte använda kinesisk soja, för då blir såsen mörkbrun och det är en helt annan grej. Och vanlig carbonara är ju lätt gulaktig pga äggen, så det kanske inte är mer än rätt att veganvarianten ser liiite annorlunda ut.

Cheers!

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vin till Vego. Ni kan läsa mer om det här!

, , , , , ,

8 Responses to Vegansk Pasta Carbonara

  1. Janet 23 mars, 2018 at 06:04 #

    O la la, så härligt underbart jävligt gott det här var! Tack för receptet!

  2. Aleksandra 13 mars, 2018 at 04:33 #

    Tänkte tipsa om att det blir galet gott om man använder sig av Oumpg Smoked and Salty. Hacka ner till små bitar, knaperstek och därefter brukar jag ha på Umami-krydda. Galet likt bacon i både smak, utseende och konsistens!

  3. Annika 7 mars, 2017 at 07:27 #

    Jag fuskade lite o använde matlagningsgrädde o parmesan. Men kräsne fyraåringen gav 700 tummar upp. Parmesan som han älskar över allt annat (ja, det skulle vara choklad då) fick 1000 tummar upp. Det betyder ett väldigt bra betyg. Vi vuxna tyckte också det var gott o sambon tog om två gånger. Tack för bra blogg med många goda recept som ger inspiration att laga annan mat än makaroner o sojabullar.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 mars, 2017 at 03:46 #

      Tack för att du delar med dig! Vad glad jag blir att det gick hem 🙂

  4. Sara 17 april, 2016 at 08:09 #

    Gott me vegansk pasta carbonara, tack för tips 🙂

  5. Annie - lättlagat vegokäk 27 mars, 2016 at 10:34 #

    Kul med olika kombinationer på vegancarbonaran! Blev riktigt nöjd med min med soltorkade tomater , men vill gärna testa en med tofu (typ den på häxkitteln: http://haxkitteln.se/2016/03/19/pasta-carbonara-med-rokt-tofu-och-bjast/) och tzay låter också toppen!
    Hur tycker du att havregrädde är vs sojagrädde? Min nya grej är ju att koka ner sojagrädde som fan för att få ett riktigt krämigt resultat, istället för att reda såsen. Oklart om det funkar med havregrädde? Är ju inget superfan är bismaken av havre, men liquid smoken kanske tar över där?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 mars, 2016 at 11:04 #

      Jag brukar aldrig använda annat än havregrädde så jag kan inte riktigt uttala mig. Jag tycker att den är jättegod, och havresmaken är så mild så den försvinner så fort du smaksätter med något annat. Och den här carbonaran smakar intensivt av fejkon och svartpeppar, så då är det verkligen inget jag tänkte på.

      Jag känner mig dock skeptisk till att använda tomatpuré som smaksättare i en carbonara som i Häxkittelns recept. Det blir ju verkligen en helt annan rätt då… Däremot kan man absolut testa att tillsätta bjäst och minska mängden salt och peppar lite.

Lämna ett svar till Sara Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes