Vegansk Palak Paneer, med tofu!

Hej!

Ett av bloggens mer populära recept genom alla tider är min Palak Paneer. Det är lite lustigt, för det var ett av de absolut första recepten jag la upp på bloggen, och bilderna på den var verkligen helt fruktansvärda 😛 Det var långt innan jag hade några ambitioner om proffessionellt matbloggande eller för den delen hade så värst goda fotoskills. Trots det verkar folk älska receptet och lagar det gång på gång på gång. Det är ju kul!

Då jag för det mesta lagar veganskt nu för tiden så tyckte jag dock att det behövdes en ny vegansk uppdatering på det här receptet och då vi lagade det tillsammans med eleverna på Passion Matlagning för några månader sedan så hade jag ett gäng (åtminstone lite) bättre bilder på rätten liggandes på hårddisken.

Så, här kommer helt enkelt ett litet snabbinlägg med en uppdaterad vegansk version av min klassiska Palak Paneer, hoppas ni gillar det! Jag lovar att ett helt gäng med mer välgenomarbetade recept kommer här framåt mitten på januari när jag börjar jobba mer seriöst igen efter julledigheten 🙂

Tofu Palak Paneer 3-4 personer

  • 400 g hård naturell tofu
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gulcurry
  • 1 msk rapsolja till marinad
  • juice från 1/2 lime till marinad
  • 1 dl rapsolja att fritera i

Grytan:

  • 2 stora gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2×2 cm färsk ingefära
  • 2 tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g bladspenat (jag gillar bladspenat bäst i min Palak, andra gillar hackad. Smaken är som baken..)
  • 1 msk svarta senapsfrön
  • 1,5 msk garam masalapulver
  • 2 kardemummakapslar
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk korianderpulver
  • 2 tsk gurkmeja
  • ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
  • 2 msk vegansmör
  • 1 dl havregrädde
  • ca 4-5 dl vatten
  • 1 kruka färsk koriander
  • Salt och peppar

Gör så här:

Tofun:

  1. Skär tofun i 2 cm tjocka skivor och lägg den i press i 30 min så lite vätska dras ur
  2. Skär därefter skivorna i 2×2 cm stora kuber och lägg ner i en plastpåse tillsammans med curry, garam masala, limejuice och rapsolja. Låt marinera minst 1 timme
  3. Hetta upp rapsolja och fritera därefter tofubitarna tills de får lätt färg och börjar bli krispiga

Grytbasen:

  1. Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas.
  2. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan.
  3. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en kryddpasta.
  4. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.
  5. Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klyftor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan.
  6. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.
  7. När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner havregrädden, vegansmöret och tofun och låter det koka upp igen.
  8. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern.
  9. Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , , ,

10 Responses to Vegansk Palak Paneer, med tofu!

  1. Marie 4 mars, 2018 at 01:18 #

    Vad är gulcurry? Finns ju gul currypasta men den är ju thailändsk. Eller menar du vanlig torkad curryblandning på burk?

  2. Per 3 februari, 2018 at 05:01 #

    Tänkte laga det här imorgon, men hittade tyvärr bara kardemummafrön på Ica. Har du nån aning om hur mycket frön jag bör ersätta kapslarna med?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 4 februari, 2018 at 07:49 #

      Varje kapsel är typ 8 frön skulle jag gissa.

  3. Micke 15 januari, 2018 at 07:55 #

    Detta var verkligen jävligt gott! Nästan godare än klassisk Palak Paneer med ost. Tack! Hittade inte svarta senapsfrön men bruna funkade också bra.

  4. Uppgiven vego-älskare 13 januari, 2018 at 02:39 #

    Min spontana reaktion, som med alla dina recept, blir direkt ”detta ska jag laga ikväll!”. Har dock sprungit runt till både Ica och Coop och hittar inte svarta senapsfrön någonstans. Finns endast gula. Funkar det också? Om inte, vart får en tag på svarta senapsfrön?

    Mvh
    Tjej som vill imponera på köttisar som ska komma över

  5. Fröken F 5 januari, 2018 at 11:09 #

    Åh bra blogg! Ska försöka laga vegetariskt en gång i veckan men den enda rätten jag kan är broccolisoppa 🙂 Nu kan jag få lite inspiration. Tack för det!

  6. Fröken Minimalist 5 januari, 2018 at 10:14 #

    Gud vad gott det ser ut!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: