Vegansk Pad Thai – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

Hoppas allt är bra med er! Det har blivit onsdag, vilket nu och i gäng veckor framöver innebär ett nytt jävligt gott festivalrecept från yours truly i samarbete med Sveriges största musikfestival Bråvalla! Vi har teamat upp för att visa Sverige hur the next level of växtbaserad festivalcooking (hur mycket svengelska blev inte det där då.. :S) kommer att se ut. Känns riktigt ballt!

En rätt jag själv blev helt knocked away av första gången jag gjorde det var min vegetariska Pad Thai. Det receptet kom ursprungligen från en av Linas Matkassar, och så gjorde jag om det lite. Men då det var fullsmockat av ägg så har det inte riktigt passat alla. Jag såg det som ett perfekt tillfälle och en rolig liten utmaning att se om det gick att få till en lika god vegansk variant. Och visst gick det! Ägg är ju inte magiskt – även om det har en del onekligen praktiska egenskaper. Men det är som jag brukar säga, om nu kött/ägg/mjölk har en massa coola egenskaper inklämda i en enda grej, så får väl vi som vill undvika dem ersätta dem med tre grejer vardera. Men hur svårt är det om det ändå går?

I just den här rätten så ger ägg både krämighet till såsen och lite tuggmotstånd och kropp när den steks. Självklart bidrar det med protein också. Det jag gjorde här var att jag då ersatte krämigheten med maizena som jag rör ner i dressingen, och sen smular jag ner ganska mycket fast tofu i pad thaien strax innan dressingen går ner. Det ger ett resultat som blir förvånansvärt likt orginalet. Jag hade också i lite näringsjäst för att kompensera för smaken, men det går fint att utesluta.

Och för er som undrar hur Pad Thai passar in på festivaler så vill jag bara flika in en snabb liten grej och det är att min syn på vad som är festivalmat ligger ungefär i linje med vad som är schysst snabbmat överlag nu förtiden. Det är verkligen inte bara BBQ, även om BBQ självklart är en stor del av det. Men det kan också vara thaikäk, vanligt kebabhakskrubb, svensk husmanskost i form av tunnbrödsklämmor osv. Så förvänta er ganska schysst variation på de kommande recepten, med tonvikt på streetfood!

Här är receptet, hoppas ni kommer att gilla det!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott och mina äventyr, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min nya maillista! 

[rainmaker_form id=”5502″]

Följ mig gärna också på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration! 

Vegansk Pad Thai, 4 portioner

  • 1 liten burk böngroddar
  • 250 g vanliga risnudlar
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 vitlöksklyftor
  • 200 g fast tofu
  • 3 lime
  • 150 g salta jordnötter
  • 1 orange paprika
  • ett litet knippe färsk koriander och mynta
  • 250 g pak choi eller salladskål
  • 1 rödlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 ½ msk kikkoman soja
  • 3 msk agavesirap
  • 2 tsk sambal olek
  • 1 msk maizena
  • 2 msk näringsjäst (går att utesluta)
  • rapsolja till stekning

Gör så här

  1. Börja med att koka risnudlarna enligt recept på påsen. Lägg åt sidan med lite rapsolja i så de inte kletar ihop.
  2. Blanda därefter ner finriven ingefära, 1 grovhackad vitlöksklyfta, agavesirap, vitvinsvinäger, näringsjäst, maizena, ev. näringsjäst, sambal olek, soja, limejuice från 2 st lime och 100 g jordnötter i en mixerskål och mixa till en hyfsat slät dressing.
  3. Skiva rödlöken, pak choien och paprikan tunt. Öppna och häll av burken med böngroddar. Grovhacka resten av jordnötterna och klyfta den sista limen och ställ åt sidan.
  4. Värm en stor stekpanna eller wok på hög värme med lite olja och woka snabbt rödlöken och paprikan tillsammans med de två andra pressade vitlöksklyftorna i någon minut. Smula ner tofun och rör så att det blandas om.
  5. Efter ca 1 minut så blandar du i pak choien, böngroddarna och jordnötsdressingen och rör runt så allt blandas och blir varmt.
  6. Avsluta med att röra ner nudlarna, koriandern och myntan och blanda väl.
  7. Servera med limeklyftorna, de hackade jordnötterna och lite extra soja

, , , , , , , , , ,

8 Responses to Vegansk Pad Thai – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen

  1. Erika 21 juli, 2017 at 01:54 #

    Grymt recept, med ett undantag – näringsjästen. Den passar inte alls in, tycker jag. I vanliga fall älskar jag den men här blir det mest en konstig bismak. Jag testade att ta 1 msk misopasta istället och det blev hur bra som helst!

  2. conhumdrum 6 maj, 2017 at 10:08 #

    Blir väldigt, väldigt gott (och ännu mer likt originalet) om man saltar med kala namak! Jag har börjat ha i det i min veganska majonnäs (som jag gör med sojamjölk, rapsolja, salt och äcv) och köttätar-sambon tyckte att den smakade mer ägg än vanlig majonnäs, he he… Ett tips!

  3. Isabell 2 maj, 2017 at 06:25 #

    Succé!! Bjöd mina föräldrar på detta recept, och min mamma som älskar ¨ vanlig ¨ pad thai tyckte väldigt mycket om det min pappa likaså. Tofun får exakt samma konsistens som ägg normalt ger rätten. Kommer absolut göras igen!

  4. Erika 28 mars, 2017 at 07:45 #

    Detta kommer jag absolut laga fler gånger! Snabbt fixat och väldigt gott. Har svårt för tofu vanligtvis, men här märktes den inte. Perfekt att göra av överbliven fryst tofu dessutom, har en tendens att bli sittande med 50-100 g över efter varje paket som åker in i frysen och glöms bort.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jackfruit Texas Chili – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 10 juli, 2017

    […] har lagat Fish n chips, shortribs, hamburgare, pizza, philly cheese steak, pad thai, och kebabtallrik. Alla veganska och alla 100 % kompromisslösa med smak och upplevelse. Allt för […]

  2. Vegetarisk Pad Thai – jättegott och enkelt! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 19 juni, 2017

    […] *Edit våren 2017* – Nu har jag tagit mig i kragen och gjort en egen och vegansk variant på den här Pad Thaien som ni h… […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes