Vegansk Lasagne

img_1245

Hej vänner!

Det här inlägget på veganlasagne har suttit ganska långt inne nu i hela typ två veckor. Jag tror att jag är liiiiiiite mikroutbränd efter den här turbohösten, så min hjärna har prompt vägrat blogga om mitt liv inte har hängt på det i ett par dagar. Oroa er inte – det är ingen fara på taket – jag har bara haft helt sjukt jävla fullt upp och är lite sliten.

Och ni vet hur det är när man är sliten på grund av att man har gjort lite för mycket roliga grejer. Man känner sig lätt lite otacksam. Men jag tänker försöka vägra vara sådan och låta mig själv ha en lugn jävla vecka nu faktiskt. Bara göra allt det där jag skjutit upp sedan i augusti för att jag haft just så sjukt fullt upp. Typ bokföring, planering och att kanske fila lite på hur hemsidan ser ut. Jag har än så länge tillbringat de senaste typ 10 timmarna med att sortera och bokföra kvitton sedan i augusti… Om jag dör av tristess innan helgen så vet ni varför….

Jag tänker att jag ska skriva ett till inlägg i morgon eller i helgen eller nåt sånt och försöka samla ihop lite trådar från helgen då Matbloggspriset delades ut på Stockholm Food & Winemässan, vilken jag dessutom var och krängde kokböcker på under tre dagar (sjukt kul att träffa alla som kom fram å sa hej! <3 på er!). Jag var dessutom förbi Expressens Mitt Kök-Tv studio på torsdagen å berättade lite om hur enkelt och kul det kan vara att käka vegomat. Ni hittar klippet här nedan 🙂 Kul att få så mycket utrymme att försöka sprida vegoevangeliet!

 

Men det här inlägget ska handla om något helt annat än mat och vinmässor! Det ska handla om något så fantastiskt jävla smarrigt som lasagne, och dessutom något så galet fabulöst som en riktigt, riktigt god veganlasage! Yes – ni läste rätt. Vegan Lasagna. Lasagne al Veganissimo. En riktigt svullig jäkel, helt utan animalier, men garanterat kompromissfri.

Jag har försökt utforska och nörda mig lite djupare ner i det mejerifria köket det senaste halvåret för att se hur man kan gå till väga för att behålla de där mustiga och svulliga tonerna som osten ofta ger till pastarätter, pizza, gratänger och liknande utan att kompromissa med kvaliten och upplevelsen. Går det verkligen? Och jag börjar bli benägen att säga ja – det går. Jag skulle säga att det är lite som med att ta bort köttet och istället käka vegetariskt (doh – no really?). Det handlar inte om att det kommer bli EXAKT likadant – men det kan bli riktigt jävla gott. Och det tycker jag faktiskt att den här lasagnen blev.

Den är egentligen inte så värst revolutionerande (inga itusågade damer eller talande kaniner), men bygger på en tomatsås på hackad oumph (funkar fantastiskt och blir riktigt bra tuggmotstånd), en bechamelesås på havremjölk och sen en hemmagjord ostkräm gjord på cashewnötter och en ohemul mängd lyxig, nötig, rapsolja. Och gott blev det!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



img_1211

Vegansk Lasagne, 8-12 portioner

  • 1-2 paket lasagneplattor utan ägg á 500 g (mängden beror lite på hur stor form du har och hur ofta du varvar pastaplattorna. Jag brukar alltid köpa två paket så jag har så det räcker)

Vegoköttfärssås

  • 2 burkar hela tomater á 400 g (jag föredrar hela som jag krossar snabbt själv med händerna – mer smak!)
  • 3 påsar oumph thyme and garlic (går att byta ut mot valfri vegofärs om man vill ha ett lite mer klassiskt resultat – oumph ger lite mer tuggmotstånd, vilket jag gillade)
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 3 selleristjälkar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl rödvin
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk torkad basilika
  • 1 msk socker
  • 1 dl vatten
  • salt och svartpeppar
  • en massa olivolja

Bechamelesås

  • 5 msk veganskt smör (jag föredrar Floras som har en ganska neutral smak)
  • 5 msk vetemjöl
  • 1 liter havremjölk (gärna Oatlys Gammeldags, som är lite fetare än den vanliga)
  • salt och vitpeppar efter smak
  • 1/2 tsk riven muskot

Cashewostsås

  • ca 200 g naturella cashewnötter
  • ca 2 dl god rapsolja, gärna Gunnarshögs kallpressade, eller något liknande med tydligt nötig ton
  • mycket vatten till blötläggning, sedan ca 2-3 dl för att få till en krämig konsistens
  • mycket salt och svartpeppar
  • 1/2 msk vitlökspulver
  • gärna 3-4 msk vit miso eller bjäst om du har (jag hade ej, och det är inget krav, men ger lite ostigare smak)

Övriga ingredienser för att variera (valfria)

  • Vitlöksstekt svartkål
  • Färska skogschampinjoner eller annan svamp
  • Grillad paprika/Aubergine/Zucchini
  • Bladspenat

img_1228

Gör så här

Cashewostsås

  1. 7-8 timmar innan: Lägg nötterna i blöt i en skål så de mjuknar
  2. Vid tillagning: Häll av blötläggningsvattnet. Häll över nötterna i en blender, eller i en skål med höga kanter (om du använder stavmixer) och tillsätt ca 1 dl vatten och 1 dl rapsolja.
  3. Mixa nötterna så fint som möjligt. Du vill ha din kräm så slät som det absolut bara går. Om tillsätt lika delar vatten och rapsolja tills du får en röra som har ungefär samma konsistens som jordgubbskräm – dvs tjockare än såsig, men inte stabbig.
  4. Tillsätt salt, peppar och vitlökspulver och ev. miso eller bjäst, rör om och smaka av. Du vill ha en tydligt fet och salt smak med kropp ifrån vitlök (och ev. miso eller bjäst) som bärs av en rund fetma från nötterna och oljan. Om krämen känns för ”platt” – tillsätt mer olja, lite mer salt och lite mer vitlökspulver.
  5. Låt stå till montering

Vegoköttfärssås

  1. Skala, skölj,  hacka och ev. riv lök, vitlök, selleristjälkar och morot. Stek i en stor gryta på låg värme i olivolja ca 10 minuter tills de mjuknar
  2. Under tiden: Finhacka oumphen tills den blir så fin som du vill ha den. Gärna i max 5×5 mm stora bitar. Detta är enklast om påsarna fått ligga framme 15-20 minuter och börjat tina. Eller öppna helt enkelt din vanliga vegofärspåse 🙂
  3. Tillsätt oumphen och tomatpurén till grytan och rör runt tills allt värmts upp
  4. Slå i vin, och låt reduceras ner 2-3 minuter
  5. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ca 1 timme utan lock på låg/medelvärme. Du vill att det ska koka tills såsen tjocknar ihop.
  6. Smaka av med salt, peppar, socker och ev. mer basilika mot slutet. Tillsätt lite mer vatten om såsen blir för tjock och krydda rikligt – kom ihåg att lasagneplattorna slukar vätska och smak som om det inte fanns en morgondag!

Bechamelsås

  1. I en tjockbottnad kastrull, smält vegansmör på medelvärme och tillsätt mjölet under konstant vispning. Ha ej på för hög värme, för då bränns mjölet och såsen är förstörd.
  2. Under fortsatt konstant omrörning, häll i ca 1 dl havremjölk åt gången och fortsätt röra tills det kokar upp och tjocknar. Tillsätt då 1 dl mjölk till.
  3. Fortsätt tills all havremjölk är tillsatt och du förhoppningvis har en krämig sås i kastrullen. Rör konstant, så det inte bränns i botten.
  4. Krydda upp bechamelsåsen med muskot, vitpeppar och salt. Krydda rikligt då lasagnen verkligen behöver mycket smak, men utan att det blir äckligt. Du är ute efter ”Mustigt”.
  5. Ställ åt sidan tills montering

Montering

  1. Smörj en ugnsform – helst åtminstone 40x30x6 cm stor
  2. Lägg först ett lager bechamelsås i botten, och därefter ett lager pastaplattor. Se till att så lite av plattorna som möjligt överlappar varandra, men att de samtidigt täcker hela formen.
  3. Varva därefter bechamelsås, vegoköttfärssås, några klickar cashewkräm, ev. övriga ingredienser (jag rekommenderar verkligen att ni testar svartkål!) och ett nytt lager pastaplattor tills du når upp till kanten på din ugnsform.
  4. Skaka lite försiktigt på formen mellan varje omgång så såserna sätter sig i hörnen, och sprider sig jämt.
  5. Toppa lasagnen med ett lager pastaplattor, rikligt med bechamelsås och ett antal stora klickar cashewkräm, som du smetar ut lite försiktigt över toppen. Mal över färsk svartpeppar och gärna några nypor flingsalt.
  6. Grädda i ugnen ca 30-40 minuter på 200 grader, eller enligt anvisningar på pastapaketet, tills lasagnen får fin färg, och det går enkelt att sticka ner en kniv genom pastaplattorna.
  7. Låt vila minst 15-20 min utanför ugnen innan servering, och ät tillsammans med en stor sallad!

img_1212

, , , , , , , , , , , , ,

8 Responses to Vegansk Lasagne

  1. Titti 15 oktober, 2018 at 08:54 #

    Testade precis, i ett sällskap av EN vegan och åtta köttätare -alla åt upp, veganen och minst tre till tyckte det var fantastiskt gott. Övriga enades om att det var mycket bättre än förväntat. Jag kommer definitivt göra den igen!

  2. Sofie 28 augusti, 2018 at 07:41 #

    Hej!

    Sjukt sugen på lasagne.
    Vilket rödvin rekommenderar du?

  3. Erik 5 januari, 2018 at 01:12 #

    Det står mjölk i beskrivningen istället för grädde som i ingredienslistan – lite förvirrande, även om man förstår att det är grädden som menas… 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 5 januari, 2018 at 04:16 #

      Ah! Miss från mig! Du kan använda både grädde eller mjölk beroende på hur fet du vill ha den. Men mjölk räcker fint!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegetarisk Canneloni från VeggieUF! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 20 februari, 2017

    […] parmesanost (Vegansk parmesanost – till exempel den här från min egen veganska lasagne (reds […]

  2. Vegansk nyårsmat - 6 smarriga vegorätter för nyårsfirandet! » Veganboxen - 28 december, 2016

    […] Gustav från bloggen ”Jävligt gott” har gjort en mustig vegansk lasagne gjord med hackad Oumph och hemgjord ostkräm av cashewnötter – rena drömmen! Receptet hittar ni här. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes