Vegansk Korma med grönsaksbollar

ANNONSSAMARBETE MED FINDUS

*I samarbete med Findus*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Här hemma har hösten smugit på för fullt, och jag känner att jag verkligen känner av det. Det är inte jätteenkelt att dagarna blir kortare, kylan och rusket gör att en är ute mindre och överlag är det lätt att känna sig lite lätt deppig. Oktober är verkligen ingen lätt månad att ta sig igenom!

Tur då att den avslutas med stil för min egen del – jag åker nämligen till Los Angeles med familjen över höstlovet! Vi var där förra året också och hälsade på min sambos bror som bor och jobbar där större delen av året, och nu är det dags igen. Jag tror inte riktigt att jag med ord kan beskriva hur skönt det ska bli med lite solhäng under palmerna, grillningar på bakgården och spännande restaurangbesök! Efter den här superintensiva starten på hösten behöver jag verkligen lite ombyte för att klara mig fram till mars…

Även om jag nu ska åka till Los Angeles för att käka vegomat och lapa solsken, så betyder det dock inte att jag inte är omedveten om att solresor inte är helt okomplicerade. Flygresor är en stor miljöbov och flygbränslet släpper ut väldigt mycket växthusgaser. Det tror jag att de flesta känner till. Vad jag inte är lika säker på är hur stor påverkan det du äter faktiskt också har på klimatet.

Faktum är att utsläppen från maten du äter, och från energin och resurserna som går åt för att producera den är nästan lika stor som utsläppen från alla dina samlade transporter – det vill säga inklusive både bil, båt, flyg och kollektivtrafik (Källa: Naturvårdsverket 2008). 

Och vilket är det effektivaste sättet att minska klimatpåverkan för den mat vi äter? Jo att äta veganskt! Kött och mejeriproduktionen är riktiga miljöbovar. Både för att de är så otrolig resursineffektiva för att producera. En ko behöver nästan 10 kilo foder soja för att producera 1 kilo kött. Soja som ju lika gärna skulle kunna ha ätits direkt av oss människor. Det gör att det krävs väldigt stora åkerareal för att producera allt foder som behövs för alla de djur vi håller. Idisslande djur släpper dessutom ut stora mängder växthusgas i sig när de rapar och pruttar – betydlig mer än vad baljväxter får dig att göra 😉

Så kort och gott – att äta vego ett par gånger i veckan går på många sätt att likställa med att aldrig någonsin ta flyget utomlands. Du behöver inte ens BLI vegan eller vegetarian, bara minska på köttet!

Ett jättebra sätt att enkelt minska på köttet är att helt enkelt byta ut några delar i sin vanliga mat mot andra vegetariska eller veganska alternativ. Som Findus Grönsaksbullar eller Libanesiska falafel till exempel! De är goda och enkla grönsaksbollar som passar finemang istället för köttbullar till pasta eller ris, eller varför inte som här – en barnvänlig mild indisk kormagryta där jag bytt ut kycklingen mot grönsaksbollarna. Låter det udda? Inte alls! Indierna brukar faktiskt göra egna grönsaks och/eller ost och tofubollar som kallas ”Kofta” som de friterar och sedan serverar med currysås. Det är supergott och fräscht och en rolig liten variation från alla ständiga kycklinggrytor.

Är ni sugna på att göra egna hemmagjord koftabollar att ha i er korma så har jag ett recept på det här – men fördelen med de här grönsaksbullarna är att de gör att hela rätten kan tillagas på 30 minuter(!) och om man friterar eller steker dem i rikligt med olja + lite extra kryddor för lite extra tuggmotstånd så blir de riktigt goda!

Vegansk Korma med grönsaksbullar, 4 portioner

  • 1 paket Findus Grönsaksbullar á 300 g
  • 150 g blomkål
  • 1 röd paprika
  • 1 stor gul lök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 msk mald kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 1 burk kokosmjölk á 400 g
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 2 tsk ljus soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 näve färsk koriander
  • Några droppar färsk limejuice
  • Rapsolja till stekning

Gör så här

  1. Skala och finhacka den gula löken och fräs i rapsolja tills den börjar få färg på medelhög värme
  2. Skala och riv ingefära och vitlöksklyftorna
  3. Sänk värmen på grytan och ha ner ingefära, vitlök och alla torra kryddor i pannan med löken. Ha i lite extra olja eller vatten så att kryddorna inte torrsteker och rör runt så allt fräser runt i 30 sekunder
  4. Häll ner grädde, kokosmjölk, mandelmjöl, sojasås och grönsaksfond i grytan och rör runt. Koka upp
  5. Skär undertiden blomkålen och paprikan i 2×2 cm stora bitar och ha därefter ner dem i grytan och låt koka i 15-20 minuter eller tills blomkålen har blivit mjuk
  6. Stek undertiden grönsaksbollarna i en stekpanna i rikligt med rapsolja tills de får en fin stekyta. Ha gärna i lite extra kardemumma, spiskummin och cayennepeppar i stekpannan för att krydda bollarna lite extra
  7. När blomkålen har kokats mjuk och såsen har börjat tjockna lite så kan du välja om du vill fiska upp grönsakerna ett tag medan du mixar såsen slät. Du måste dock inte, det är gott ändå! Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg tillbaks grönsakerna i såsen och vänd försiktigt ner grönsaksbullarna också. Koka upp och ta därefter av från spisen. Toppas med koriander och några droppar färsk lime till servering.
  9. Servera med ris, gott bröd och kanske lite extra riven kokos som topping!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , ,

4 Responses to Vegansk Korma med grönsaksbollar

  1. Vegohimlen 26 oktober, 2017 at 03:45 #

    Jag är vegetarian, och gillar även att laga veganskt. i somras åt jag en hel del av dessa Findusbollar, och upptäckte till min STORA förtjusning att de var supergott att fritera dem.
    Blev helt perfekta med krisp utanpå och lagom varmt inuti. Tips 🙂

    Kika gärna in på min vegetariska matblogg på Vegohimlen.se

    Ha det gött!!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 oktober, 2017 at 06:25 #

      Ah! Ja, det är det jag gör här, antingen i fritös eller rikligt med olja i pannan. De behöver den extra ytan för att bli riktigt perfekta. Smaken är ju fin i övrigt, så där behövs inte så mkt. Ska kolla bloggen!

  2. Erica 25 oktober, 2017 at 10:59 #

    Aldrig sett mandelmjöl i en gryta förut? Vilket syfte har den, låter lite udda i mina öron.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 oktober, 2017 at 06:24 #

      Dels smak, men det ger också en ganska schysst krämighet till grytan. Det reds inte alls på samma sätt som vetemjöl utan blir lite mer som om man använder cashewgrädde om du någonsin testat det.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes