Vegansk Italiensk Pumpapizza med Patchwork och Premiär för Gustav möter !

patchwork_pizza-0-00-53-03

Hej vänner!

Det här inlägget är skrivet i förväg, för större delen av torsdagen (dvs idag!) kommer jag att spendera på ett flygplan på väg till Los Angeles! Jepp – ni läste rätt! Jag har inte hunnit snacka så mycket om det ännu – annat än lite på instagram, men så är det. Jag, min sambo och bonusdottern ska dit en vecka över höstlovet för att besöka min svåger som jobbar där i några månader – och självklart för att äta en jävla massa gott vegokäk!

Framförallt har jag bespetsat mig på att äntligen lyckas få testa The Impossilble Burger! Den började serveras på Crossroads Kitchen i LA bara för några veckor sedan och BANNE MIG om jag inte ska lyckas käka den medan vi är där! Och livestreama det hela dessutom.

På tal om god mat så är det också ungefär vad mitt liv består av just nu. Och ett sådant tillfälle när mitt liv bestod lite extra mycket av det var förra veckan när jag hade förmånen att ha den fantastiskt trevliga Michaela Forni på besök i mitt kök, och fick chansen att laga veganpizza till henne.

Om ni läste mitt förrförra inlägg, så vet ni att jag var på Omnipollos Hatt där vegankocksmästaren Anders Ramsey serverade sjukligt goda veganpizzor för någon vecka sedan. Inspirerad av de pizzorna så uppfann jag den här kreationen som verkligen (inte för att vara den som är den) fick mig att verkligen tro på veganpizzans framtid som en del av mitt liv på riktigt.

img_0329

img_0328Kort sammanfattat så kan man säga så här. Skippa veganosten – den suger – och ersätt den istället med olika puréer, krämer och såser som ersätter fettet, saftigheten och sältan från osten. En veganost kommer aldrig att lyckas smaka lika bra som en vanlig ost, de är helt enkelt inte good enough och framförallt är konsistensen oftast jättekonstig. Mycket bättre därför att ersätta den med en riktigt god puré eller sås som ger exakt samma tillfredställelse som vanlig ost – men utan besvikelsen från att tro att man äter ost, men får munnen full med gegga.

Jag är också väldigt glad att kunna presentera ett nytt litet minikoncept som jag och gänget bakom Patchwork – Vinet till Vego har hittat på. Vi kallar det Gustav Möter och är en vidareutveckling av de tidigare små receptfilmer som jag har gjort tillsammans med Patchwork. I två avsnitt kommer jag att bjuda hem intressanta och smarta människor till mig och snacka vegomat, vin och annat smått och gott. I det här första avsnittet fick jag besök av den coola Michaela Forni som är livstilsbloggare och entreprenör. Vi pratade om italiensk mat, vegansk mat och ostallergi. Och mycket mer! Kolla själva!:)

Jag vill också verkligen passa på att slå ett slag för Patchworks fantastiska nya rödvin som kom för någon månad sedan. Det funkar helt fantastiskt bra till lite mustigare och fetare mat, är ett bra matvin överlag och framförallt – är ekologiskt, veganskt (inga fiskblåsor, gelatin eller andra läskigheter någonstans!), finns på box och är ganska billigt! Det ena tråkiga är att det just nu bara finns i beställningssortimentet – men det kan vi göra något åt tillsammans om tillräckligt många av oss faktiskt beställer och hämtar ut det nu under hösten! Läs mer om det här på deras hemsida vettja!

img_0320

img_0327

Och varför ska ni då göra det, kanske ni undrar? Jo dels för min skull, och dels för the sake of the vegovin! Altia som äger Patchwork har gjort en storsatsning på att verkligen se till att så många vin som möjligt som kommer framöver ska vara veganska, och är jättepeppade på det samarbete som vi har tillsammans. Om vi kan visa att vegovin faktiskt säljer så är helt enkelt chansen för att få mer av den varan väldigt mycket större!

Här är receptet på pizzan. Hoppas ni kommer att gilla den! (och – lite behind the scenes!)

Vegansk Italiensk Pumpapizza
Deg (ca 8 pizzor)
  • 900 g idealmjöl
  • 2 g jäst
  • 5 dl ljummet stilla mineralvatten
  • 20 g salt
Pumpakräm:
  • 1 butternutpumpa
  • 2+2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 dl havregrädde
Fetatofu:
  • 300 g tofu
  • 4 dl olivolja
  • färsk rosmarin
  • 1/2 dl flingsalt
  • 1 tsk chiliflakes
Citronfraiche:
  • 2 dl havrefraice
  • 1/2 citron
Grönkål:
  • 2 kvistar färsk grönkål
  • 1/2 citron
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Övrigt:

  • Kruspersilja
  • Färsk salvia
  • Pinjenötter
  • Extra olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

Deg:

Blanda ner jäst och lite vatten i en skål. Lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet och jobba därefter ner mjölet till en smidig deg. Bearbeta för hand i ca 20 min. Lät jäsa 2 h och dela därefter i små runda bollar, stora som en näve. Plasta över och låt jäsa minst 7 timmar.

Pumpapurén:

Halvera och skala pumpan och baka den i ugnen på 225c i 20 minuter. Pensla den med rosmarin, salt, peppar och olivolja innan den går in.

Gröp ur och blanda med havregrädde i en skål, mosa till en puré.

Fetaosttofu:

Dagen innan: Lägg tofu i press 30 min mellan papper för att vätskas ur. Tärna tofu och lägg i en lag med olivolja, salt, chiliflakes och färsk rosmarin. Låt stå i kylskåp över natten.

Citronfraiche:

Blanda havrefraiche och citronjuice

Grönkål:

Dra grönkålsbladen av stammen och massera dem med olivolja, citronjuice, salt och peppar tills de mjuknar

Gör pizzan:

Pressa till en degboll med händerna så den får en kant och blir ca 3 dm bred i diameter. Ringla ett lager olivolja över botten på pizzan. Lägg ut klickar av pumpapuré på smula över fetaosttofu, lägg på några blad grönkål och strö pinjenötter jämt över. Dra något drag med pepparkvarnen över och lägg några färska salviablad över. Grädda i ugn på 250 grader i 5-10 minuter tills den fått fin färg. Ta ut, toppa med kruspersilja och citronfraiche och servera.

, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pizza med svartkål, blomkål och senapsmajonnäs | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 3 april, 2017

    […] kebabsåsen eller bearnaisen som är grejen, och precis så kan man göra med andra pizzor också! Här har jag tidigare gjort en supergod pizza med pumpapuré och marinerad tofu till exempel. Krämigheten och såsigheten går att få till […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes