Vegansk Irländsk Gryta med Colcannon på St Patricks Day!

Hej!

Hoppas allt e fint med er! Här rullar som vanligt allt på för fulla muggar 😉 Jag har SÅ MYCKET att berätta för er – men inte riktigt ännu. De ska bli helt klara och färdiga, men sen alltså! Jävlar anamma vad ni kommer att tycka att de här grejerna är bra! 🙂

Det är superkul att efterfrågan på jävligt god veganmat bara verkar öka! Jag får så många förfrågningar just nu från både företag och privatpersoner som vill ha hjälp att bli bättre på det här med veganmat och som vill hjälpa till att sprida ordet, att lära sig laga mer mat eller kanske vill hjälpa till och sprida sina egna nya coola produkter till fler. Och jag är verkligen den första att försöka gå de flesta till lags!

Ett av alla företag som hörde av sig här för ett tag sedan var Guiness, som precis nyligen ställt om sin produktion av öl så att alla deras ölsorter numera är veganska (tummen upp på den!), och som ville lyfta upp detta lite extra med min hjälp nu inför St Patricks Day, alla irländares favoritursäkt för att supa sig stupfulla och gå totalt berserk med grön karamellfärg. Jag tog fram ett recept åt dem för ett pressmeddelande de gjorde, men på grund regler kring alkohollagstiftning så funkar det inte att skriva om det receptet här. Och det är viktiga grejer att respektera! Jag vill INTE bli stämd för brott mot reklamlagstiftningen :S Don’t drink and drive, drick ansvarsfullt, bjud inte dina barn på alkohol innan de fyller 18, köp inte ut, stötta ditt lokala systembolag, osv.

Men, jag är dock den första att säga att ÄR ett enormt stort fan av att ha alkohol i mat, av att fira diverse mathögtider och att stötta bra initiativ, så jag vill helt enkelt hedra alla er glada irländare där ute (jag tänker särskilt på dig Mackan!) genom att på eget bevåg här publicera en lite annorlunda version av receptet här på bloggen så att ni allesammans får chansen att smaka på den här fantastiskt goda grytan! Detta inlägg är INTE betalt eller sponsrat – ni får ha vilken jävla öl ni vill i grytan och till den.

När jag gjorde lite resarch på irländsk husmanskost blev det uppenbart för mig hur mycket likheter irländsk och svensk husmanskost har. De är bägge uppenbart rotade i en stark bonde och ”man tager vad man haver” kultur med mycket potatis, kål, grytor och olika matlagningstekniker som uppenbarligen uppfanns ur behovet av att dryga ut lite kött med mycket grönsaksslattar och redda grytor. Vettig, enkel och jävligt god mat helt enkelt.

Ursprungsreceptet till den här grytan heter rätt och slätt ”Irish Stew”, dvs irländsk gryta och har i sin enklaste form bara ett litet fåtal ingredienser. Lammkött, lammbuljong, potatis, morötter, lök och lagerblad får koka i två timmar och äts precis som den är, eller på sin höjd med lite potatismos eller bröd. Colcannon är en lite uppspicead version av potatismos med förvälld grönkål och färsk salladslök och som med sin fräsha gröna färg passar perfekt till St Patricks Day och som är en annan irländsk klassiker.

Happy St Patricks day!

Vegansk Irländsk Gryta med Colcannon, 4-6 portioner

Grytan

  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar bladselleri
  • 15 cm purjolök
  • 4 lagerblad
  • 3 stora morötter
  • 4 medelstora fasta potatisar
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk torkad salvia (valfritt)
  • 2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
  • 1 burk mörk öl á 50 cl (inte vin, då blir det mer franskt)
  • 3 dl vatten
  • 2 msk mörk grönsaksfond
  • 1 msk mörk kinesisk soja
  • 500 g färsk ostronskivling
  • 1 burk á 400 g cannelinibönor
  • 1-3 tsk socker
  • 2 msk vegansmör
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 dl hackad färsk persilja

Colcannon (Irländskt potatismos med grönkål)

  • 1 kg mjölig potatis
  • 100 g färsk grönkål
  • 2 salladslökar
  • 1 dl havregrädde
  • 1/2 dl vegansmör
  • Lite olivolja att ringla över vid servering

Gör så här

Grytan

  1. Börja med att hacka lök, selleri och purjolök i mellanstora bitar och fräs dem mjuka i rapsolja i en stor gryta eller kastrull
  2. Tillsätt lagerblad, tomatpuré, rosmarin, och salvia och stek tills allt blandats väl och det börjar dofta gott
  3. Skala och hacka morötter och fast potatis i stora grova bitar och lägg ner med resten av grönsakerna i grytan
  4. Rör ner vetemjölet så det blandas ut helt och häll därefter ner Guiness, vatten, fond och sojasås och rör om. Låt koka upp och koka därefter i ca 1-1,5 timme på låg värme och utan lock. Rör om då och då så det inte bränns i botten.
  5. Medan grytan kokar så drar du ostronskivlingen i grova slamsor och torrsteker dem i en stekpanna tills all vätska dunstat ur och den börjar bli knaprig. Krydda med salt och peppar. Lägg svampen åt sidan i en skål
  6. När grytan kokat tills den börjat tjockna ihop och alla smakerna har utvecklats smakar du av den med socker, salt, peppar och tillsätter smör för att kompensera för den lätta beskan från ölen.
  7. Rör ner ostronskivlingen och bönorna (som du först sköljer och låter rinna av i ett durkslag) och låt grytan koka upp.
  8. Servera grytan toppad med färsk persilja

Colcannon

  1. Skala och hacka den mjöliga potatisen i småbitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen är helt mjuk. Slå av vattnet i ett durkslag och låt potatisen ånga av lite.
  2. Skölj bort all ev. smuts från grönkålen och dra bort bladen från stammarna. Koka upp lite lättsaltat vatten och koka kålen 1 minut tills den mjuknar och blir intensivt grön.
  3. Häll av kålen och skölj den snabbt med kallvatten. Krama ut överflödig vätska ur kålen.
  4. Finhacka kålen tillsammans med salladslökarna.
  5. Rör ner smör, grädde och grönsaksblandningen i potatisen och rör om så allt blandas. Späd med grädde tills du får en konsistens på potatismoset du är nöjd med. Smaka av med salt och peppar
  6. Toppa potatismoset med lite mer hackad kål och olivolja vid serveringen

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to Vegansk Irländsk Gryta med Colcannon på St Patricks Day!

  1. Emil 10 april, 2018 at 07:58 #

    Alltså det här vart så sjukt sjukt gott!
    Tillsatte lite enbär och körde Rättika istället för potatis men annars följde jag receptet.
    Trodde inte att det skulle gå att få till såhär goda grytor utan kött & köttbuljong.

    Nästan så jag fick en tår i ögat.
    Tack! 🙂

  2. Alexandra 4 april, 2018 at 12:24 #

    Detta ska provas omedelbart MEN salvia? Hur mkt? Torkad?
    Tack för inspirerande recept.

  3. Rebecca 18 mars, 2018 at 11:46 #

    Men gud så gott det ser ut! Ska definitivt testas, påminner lite om en extremt lyxig version av kalops 😉

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 mars, 2018 at 08:33 #

      Ja, men typ! Det är ganska likt faktiskt. Jättegott!

  4. Matilda 16 mars, 2018 at 08:38 #

    Ser supernice ut!
    Ska prova laga ikväll.
    Du har glömt att skriva upp salvia, och mängd av det i receptlistan, det står med i beskrivningen.

    MVH
    Matilda

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes