Vegansk grönkålspaj med ifraiche och gräslök

Hej!

Det här pajreceptet är riktigt smarrigt och enkelt! Pajstanningen är anpassad utifrån äggstanningen i det här tortillareceptet och blir supersmarrigt, även om det inte alltid kanske blir supersnyggt. Kikärtsmjöl har en viss tendens att ”spricka” lite på ytan när det blir torrt, så det är viktigt att ha i lite fett i smeten så den inte blir för tråkig i konsistensen. Men smaken kan jag verkligen inte klaga på och det blir faktiskt riktigt likt en klassisk grönkålspaj!

En annan viktig detalj här är själva pajskalet. Jag upplever att Floras Växtbaserade eller blåa paket funkar bäst av alla de veganska smör jag testat för just pajskal. Naturlis bredbara är väldigt gott men har för låg smältpunkt för att funka så värst bra i pajskal. I övrigt gör du precis som med ett vanligt smörbaserat pajskal!

Själva fyllningen går så klart att variera efter tycke och smak, men det här är en god och klassisk grönkålspaj!

Paj med grönkål, rödlök och havrefraiche

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g veganskt smör (gärna floras växtbaserade)
  • ev. 1-2 msk vatten

Stanning

  • 2 msk näringsjäst
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 3 msk rapsolja
  • 2,5 dl havregrädde
  • 1 msk maizena
  • ½ tsk bakpulver
  • Salt och vitpeppar
  • Ev 1 tsk Svart Salt (Kala Namak, finns i indiska matbutiker och i vegobutiker)

Fyllning

  • 150 g färsk grönkål
  • 2 msk veganskt smör
  • 3 st salladslökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stor rödlök

Topping

  • 1 dl Oatly iMat Fraiche
  • 1 msk citronjuice
  • Salt och peppar
  • 1 liten rödlök
  • Finklippt gräslök

Gör så här

Pajskal

  1. Blanda snabbt ihop mjöl och smör till en fast pajdeg. Tillsätt vatten vid behov
  2. Låt vila i plastpåse i kylskåp 30 minuter
  3. Tryck ut pajdegen i en normalstor pajform.
  4. Tryck hål i botten med gafflar och förgrädda pajbotten i 10-15 minuter på 200 grader tills den blir fast.

Fyllningen

  1. Skölj grönkålen och hacka
  2. Skiva löken och salladslöken
  3. Stek löken i matfett tills den blir mjuk och börjar karamelliseras
  4. Lägg i kålen och stek med i 5 min. Tillsätt lite vatten då och då om det steker helt torrt
  5. Skiva vitlöken och låt steka med sista minuten
  6. Smaka av med salt och peppar

Stanningen

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa tills alla klumpar är borta

Bygg pajen

  1. Lägg kål och lökfräset i botten på de förgräddade pajskalet och häll över stanningen tills det nästan kommer upp till kanten. Rör om så fyllningen blandas lätt
  2. Grädda i ca 20-25 minuter på 200 grader tills pajen fått fin färg och mitten stelnat
  3. Ta ut ur ugnen och låt sätta sig i minst 15 minuter innan servering
  4. Toppa pajerna med finhackad rödlök, gräslök och några klickar Fraiche blandad med citron, salt och peppar

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes