Vegansk gnocchi med nötpesto

img_1530

Hej!

Hoppas allt är bra med er. Själv har jag fått någon sorts riktigt jävla jobbigt muskeldrag i ländryggen som gör mitt liv till någon av en pina just nu. Hoppas det går över fort, för som det är nu kan jag knappt varken sitta eller stå någon längre stund utan värktabletter. Livet alltså 😛

Om man nu inte orkar stå upp så länge, så kan man åtminstone roa sig med att skriva ner lite recept och bjuda er glada läsare på. Det här receptet slängde jag ihop förra veckan, och det är verkligen sjukt gott, relativt enkelt och känns riktigt lyxigt. Perfekt för en datemiddag eller när man bara vill lyxa till det lite hemma.

Det känns dessutom ganska kul (tycker jag!) att kunna göra egen pasta utan större ansträngning. Det spelar heller ingen större roll hur gnocchina ser ut, så det är perfekt att göra tillsammans med barnen. Jag lagade det här tillsammans med 15 stycken 15 åringar på #PassionMatlagning i Husby för någon vecka sedan, och det gick jättebra!

Peston är en vegansk variant där jag bytt ut parmesanen mot cashewnötter för lite mer kropp, crunch och så klart lite mindre ost. Men det kan man göra som man vill med! Gnocchin med pesto passar riktigt bra till ett glas av Patchworks jättegoda rödvin IGP Marche som kom i augusti. Veganvin till veganmat ftw! Finns i beställningssortimetet på systemet.

img_0570

En del av den gnocchin som eleverna på #passionmatlagning gjorde. Det måste inte vara perfekt för att vara gott! Här slungat i olivolja, rosmarin, svartpeppar och salt.

Gnocchi med nötpesto, 4 portioner

  • 1 kg mjölig potatis
  • ca 3 dl vetemjöl
  • salt
  • olivolja att steka i

Nötpesto

  • 2 krukor basilika
  • 2 klyftor vitlök
  • 40 g pinjenötter
  • 1 dl naturella cashewnötter
  • ca 1 dl god olivolja
  • flingsalt

Tillbehör (valfritt)

  • 1 paket körsbärstomater
  • lite fint skivad rödlök
  • Min tofeta, eller liknande
  • Eller stekt fejkon

img_1536

Gör så här:

  1. Börja med att skala och koka potatisen tills den är mjuk. Pressa eller mosa potatisen i en bunke och tillsätt mjöl och salt. Mängden mjöl kan variera utifrån hur fuktig potatisen är, men ha först i 2 dl och rör om. Tillsätt därefter 1/2 dl i taget tills degen känns fin och smidig utan att vara kladdig.
  2. Mjöla en arbetsyta och forma ca 1-1,5 cm tjocka remmar av smeten. Skär av ca 1,5 cm långa bitar med en kniv och rulla runt i lite mjöl. Om du vill kan du göra ett lätt mönster i dem med en gaffel, för att ge dem det klassiska räfflade gnocchimönstret. Lägg dem på en mjölad plåt, eller på bakplåtspapper medan du gör klart resten. Enklast är om du gör ca 3 dl långa degremmar i taget, skär i bitar och sedan gör en till, istället för att arbeta med hela degen på en gång.
  3. Koka upp en kastrull med rikligt med saltat vatten. Lägg ner de färdigskurna pastabollarna i vattnet och låt koka 1-2 minuter. När de flyter upp till ytan är de klara. Fiska upp dem och lägg på ett fat. Lägg inte i för många på en gång, så vattnets temperatur sjunker för mycket eller de inte kan röra sig fritt i vattnet.
  4. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek de kokta gnocchina (gnocchisarna? gnocchierna?) på medelvärme i rikligt med olivolja samt lite extra salt och peppar tills de får lite färg. Nu är de klara! Du kan använda dem precis som vilken annan pasta som helst, i tomatsås, i gratänger, eller helt enkelt bara smaksätta oljan du steker dem i med lite rosmarin och servera dem rakt upp och ner med ett glas gott rödvin.

img_1561

MEN om du vill äta dem som jag gjorde så gör du så här:

  1. Ta fram en mortel (helst!) eller en stavmixer. Börja med att mortla ner vitlök och flingsalt till ett mos i botten på morteln.
  2. Plocka bladen från basilikan och banka sönder dem i morteln tillsammans med vitlöken.
  3. Rosta pinjenötter och cashewnötter tills de får lite färg i en stekpanna och mosa sedan även dem i morteln.
  4. Rör om så allt blandas, och häll därefter ner olivolja tills du får en krämig konsistens. Om du använder mixerstav så slänger du helt enkelt ner alla ingredienser (efter att ha rostat nötterna) i en hög skål och mixar dem till oigenkännlighet.
  5. Blanda ner gnocchin i peston och toppa med tofeta eller fejkon, rödlök och tomater.

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork Vinet till Vego

, , , , , , ,

4 Responses to Vegansk gnocchi med nötpesto

  1. conhumdrum 4 maj, 2017 at 02:51 #

    Haha! Skrattade gott åt dina svårigheter med gnocchi i plural! 😉

    Har nyligen övergivit lakto-ovo-vegetarianism till fördel för veganism av liknande skäl som du (kolossal klimatångest) så jag bläddrar tacksamt igenom alla dina recept och väljer ut vilka jag vill handla ingredienser till inför kommande vecka. Sambon är köttfantast så jag måste UP MY GAME för att visa honom att vegansk mat visst kan vara kul och smaka mega-smarrigt, och din blogg är till stor hjälp i detta! Tack för det, and keep up the good work!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 4 maj, 2017 at 04:31 #

      Haha! Ja det är inte lätt! Nu senast i rom fick jag ännu ett ord i min gnocchiarsenal. Gnocchetti, dvs små gnocchis. De gör det inte lätt för en stackars pastaälskare.

      Tack för de fina orden, hoppas du får med dig sambon på kuppen! 😉

  2. Helene 9 januari, 2017 at 06:09 #

    Hur gott var inte det! Första gången jag testade gnocchi, jättegott. Tog hälften basilika och hälften persilja i peston, blev smarrigt värre. Tack för inspirationen!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes