Vegansk Fiskgratäng

*I samarbete med ICA Sverige*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Själv har jag hamnat sängliggandes pga feber å lite annat otyg i helgen vilket ju känns lite mindre nice. Det känns lite dubbelt, på ett sätt är det skönt att faktiskt vara tillräckligt sjuk för en gångs skull för att faktiskt inte riktigt orka eller kunna jobba (ok – jag pallar ligga i sängen eller i soffan å skriva en stund, men inte i timmar – och jag orkar verkligen inte springa runt på stan eller laga en massa mat) så jag har för en gångs skull en anledning till att inte göra så mycket annat än att kolla på Star Trek.

Å andra sidan avskyr jag att känna mig som en odugling som bara ligger i soffan när min sambo springer runt på kalas med barnen, och städar och fixar hemma. Eller för den delen att behöva ställa in jobb. 🙁

Nåja, jag får väl bara bita i det sura äpplet och acceptera att jag inte alltid är på topp, och sen ge sambon en rejäl massage när jag hamnar på fötter igen.

Ett jobb jag dock inte tänker ställa in är den livesändning som jag och ICA har i kväll vid 17.30 för att runda av vår gemensamma Vegan i 30 Dagar utmaning! Vi kommer att livesända via @ICASverige‘s instagramkonto och tanken är att jag ska kunna ge tips och råd kring hur ni kan fortsätta att äta god veganmat framöver, även om 30 dagar snart har gått och utmaningen tar slut.

Så – om ni har några frågor är det bara att svänga förbi! Jag ska se om vi på något sätt kan göra inspelningen tillgänglig här på bloggen i efterhand, men om inte så lovar jag att det blir fler liknande tillfällen framöver 🙂

Vi ska också avsluta utmaningen med ett sista, riktigt smarrigt veganrecept! Den här fiskgratängen tog jag ursprungligen första gången fram (i en lite annan version dock) till min kokbok Jävligt God Husman, men jag har aldrig publicerat det på bloggen förut. Det är otroligt enkelt och gott och jag rekommenderar verkligen att ni testar det! Ett tips – kikärtsspad i potatismoset + liiite gurkmeja för färgen gör all skillnad i världen här. Det ger potatismoset den där rätta stadgan som behövs för att det ska hålla formen i ugnen och bli riktigt fint. Testa själva!

Vegansk Fiskgratäng med tofu, 4 portioner

  • 2 paket naturell fast tofu á 250 g
  • 2 msk tångrom
  • Några kvistar dill

Purjolöksstuvning

  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 stor purjolök
  • 4 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 3 msk tångrom
  • 1,5 msk ljus sojasås
  • 0,5 dl färsk hackad dill
  • juice från 0,5 citron
  • Salt och svartpeppar efter smak

Potatismos duchesse

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 dl havregrädde
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk kikärtsspad
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk muskotnöt
  • Salt och vitpeppar efter smak

Gör så här

Tofun

  1. Ta tofun ur paketen och lägg i press mellan några lager hushållspapper, två tallrikar och något tungt. Detta pressar ut överflödig vätska ur tofun och gör att den tar åt sig mer smak och blir fastare.
  2. Låt ligga i press medan du fixar potatismoset och stuvningen.
  3. Skiva därefter tofun i ca 7 mm tjocka skivor, från kortsida till kortsida

Purjolöksstuvning

  1. Skölj och hacka hela purjolöken först en gång på längden och sedan i ca 1 cm tjocka skivor
  2. Värm upp en gryta på spisen och fräs löken mjukt i margarinet
  3. Tillsätt havregrädde, tångrom, sojasås och salt och peppar.
  4. Låt koka 10 minuter
  5. Blanda 0,5 dl av stuvningen med vetemjölet till en redning och häll ner i grytan så den tjocknar. Du vill ha en relativt tjock stuvning.
  6. Ta av grytan från värmen och rör ner citronjuice och dill. Smaka av med salt och svartpeppar. Du vill ha en kraftig smak i såsen då tofun och potatismoset är ganska neutralt.

Potatismos duchesse

  1. Skala potatisen, tärna och koka tills mjuk
  2. Häll av potatisvattnet och låt potatisen ånga några minuter i durkslag, så den inte är så fuktig
  3. Lägg potatisen i en kastrull eller stor skål och rör ner margarinet. Mosa med en potatisstöt tills allt margarin blandats in i potatisen.
  4. Rör ner kikärtsspadet (enklast är att klippa av ett litet hörn på en tetra med kikärtor och hälla direkt ifrån den. Tetran kan du stänga med en klämma igen)
  5. Späd moset med havregrädde tills du får en fast och krämig konsistens. Krydda med muskot, vitpeppar, salt och gurkmeja. Gurkmejan kan uteslutas, men ger moset en fin gul färg

Gratängen

  1. Sätt ugnen på 200 grader, grilleffekt
  2. Ta fram antingen en stor ugnsform, 30×40 cm eller 4 stycken portionsformar, 15×20 cm
  3. Lägg tofuskivor i mitten av respektive form (ca 5-7 st i portionsformarna)
  4. Fyll en sprits med potatismos och spritsa potatismos mellan kanten på formen och tofun (se bild)
  5. Häll försiktigt stuvningen över tofun, i mitten av potatismoset
  6. Toppa stuvningen med några små skedar tångrom
  7. Grädda i ca 10-15 minuter i ugnen, tills potatismoset får fin färg
  8. Toppa med några dillkvistar och servera genast!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , ,

16 Responses to Vegansk Fiskgratäng

  1. Micke 15 april, 2018 at 01:35 #

    Varför fisk när det är tofugratäng ????

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 april, 2018 at 10:46 #

      Så folk ska fatta vilken typ av rätt jag försöker imitera! Fler googlar på vegansk fiskgratäng än på tofugratäng!

  2. Daniel 24 mars, 2018 at 07:42 #

    Vilket härligt recept, så gott! Var perfekt att laga i små ugnsformar och servera i dom som färdiga portioner.
    Jag funderar på att nästa gång (såklart detta lagas igen) att byta ut tofun mot äggplanta, att man kör lite samma system som när man lagar sill, förväller äggplantan en stund i saltat vatten och sen har den i gratängen. Vad tror du om det?

  3. J-O Eriksson 12 februari, 2018 at 07:47 #

    Hej Gustav,

    Tack för ytterligare ett jävligt gott recept! 🙂

    Gjorde detta nu ikväll, och det kommer att lagas fler ggr här hemma. Två saker jag märkte dock. I stuvningen säger du att man ska göra en redning på vetemjölet. Men det står inte hur mycket vetemjöl du tycker man ska ta. En god kock kan förstås lista ut det själv, Men åndå.. 🙂

    Det andra var att du i stuvningen listar upp 1 dl vatten. Men det står inte vad det ska användas till i stegen att göra stuvningen. Jag struntade i vattnet och det var inga problem.

    Detta är förstås petitesser men tänkte du kanske ville veta. 🙂

    Grymt gott som sagt!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 13 februari, 2018 at 11:20 #

      Ah, tack, jag ska kolla igenom receptet en gång till å försöka få det till rätta!

  4. Julia 20 januari, 2018 at 07:08 #

    Gott!
    Mina två barn som ofta vägrar all form av tofu tyckte det var GOTT!
    JIPPI!!!

  5. Charlotta 19 oktober, 2017 at 10:19 #

    Tack för fantastiskt recept! Så underbart inspirerande att finna tofu recept som inte bara flörtar med det asiatiska köket. Vi bor i Australien och alla ingredienser finns inte att få tag på här, så tångrom fick ersättas av flagad mandel och vips så blev det nostalgisk svensk ‘fiskgratäng’. Skol-bamba på 70 talet för de som minns….. Jag ramlade in på din blogg av ‘misstag’ men nu blir jag kvar ett tag! Vitkål är också mums!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 oktober, 2017 at 02:19 #

      Kul! Varmt välkommen, och roligt att höra att bloggen läses down under också! 😀

  6. Susanna 16 oktober, 2017 at 10:01 #

    Hej och tack för en bra blogg!
    I min bloglovin-app har kommer dina inlägg med en bild som tillhör ett av recepten du tipsar om längst ner. Inget jätteproblem på något sätt, men lite förvirrande när rubrik och bild inte stämmer överens. Tänker att det kanske är så för fler, och kanske något du ville veta om.
    Godkväll och ”tack” för att jag blir hungrig när jag sitter här och läser på kvällen. (Jag får såklart skylla mig själv.) 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 oktober, 2017 at 05:39 #

      Hmm.. Jag ska kolla på det. Tack för att du ska till!

  7. Pär 16 oktober, 2017 at 08:42 #

    Vegansk fiskgratäng?
    Det går väl ändå inte, eller?
    Källa det havsgratäng eller tofugratäng, men fiskgratäng är det inte!
    Lite som animalisk bakad rotselleri där man byter ut rotsellerin mot skinka eller nått.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 16 oktober, 2017 at 03:18 #

      Jag brukar kalla mina rätter för vegansk X eller vegetarisk Y om det är så att jag ”översatt” ett recept – främst så att folk ska fatta vad det var jag siktade efter. Svårare än så behöver det inte vara! att kalla det för tofugratäng skulle kunna innebära lite vad som helst i min värld, och att kalla det för tofugratäng i stil med fiskgratäng känns bara krångligt.

    • Janet 25 oktober, 2017 at 09:35 #

      Man får väl kalla det vad man vill? Köttbullar är ju inte några BULLAR heller, vad jag vet.

      Jag ska hur som helst laga den här fiskgratängen idag, jag kände redan när jag läste receptet hur saliven rann till. Tack också för en mycket bra matblogg som jag så gott som dagligen inhämtar antingen inspiration eller recept eller helt enkelt bara en stunds trevlig underhållande läsning ur.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes