Vegansk Fish Tacos – A.k.a friterad tofutacos

*English recipe further down!*

Hej vänner!

Hoppas allt är fint med er! Själv sitter jag fortfarande i Los Angeles (livet är hårt), vi har ungefär halva resan kvar framför oss (lyx!) och idag är det Halloween! Väldigt rolig period att vara här i USA, de går verkligen all in för det (no shit sherlock). I bostadsområdet här där vi bor, Silverlake, så är vart och vartannat hus utspökat med skelett, fejkspindelnät och pumpor och vart man än går så stöter man på ett sällskap med minst lika utspökade hipsters. Ganska säker på att jag såg en man igår utklädd till en discoyeti, och har sett fler zombies än vad jag annars hade varit bekväm med.

Själva ska vi ut och trick or treata i kväll, har karvat pumpor halva dagen igår, och ska förhoppningsvis lyckas ta oss iväg till något roligt event under dagen. Hela stan är verkligen caught up in the hype här om man säger så!

Här är en liten video på vår trädgårdstomte Harald som vårt värdpar köpte förra veckan. Inte helt bekvämt att ha honom ståendes utanför sovrumsfönstret kan jag säga…

Som jag nämnde i förra inlägget så är mexikansk mat sjukt stort här i staterna, och kanske Los Angeles in particular. Värdparet vi bor hos har tagit åt sig detta med hull och hår och bjöd på vegetarisk fish tacos gjord på halloumi i fredags, vilket jag dessutom passade på att ta steget längre och veganisera en egen batch av while we were at it.

Det är är sjukt gott, som alltid med den här typen av ”riktig” tacos – sjukt fräscht, och en rolig variation på den gamla hederliga tacosen med färs, carnitas eller något annat mastigare i. Den friterade tofun blir knaprig, mild inuti och smarrigt fet och salt. Du kan glatt krydda upp både tofun och frityrsmeten bäst du vill, men så här gjorde jag!

Vegansk Fish Tacos, A.k.a Friterad tofutacos, 4 personer

  • 400 g fast tofu
  • 0,5 dl mjöl (jag använde vete, men det går att använda lite vad som helst)
  • juice från 1/2 lime
  • 1-2 msk växtmjölk (jag gillar havre)
  • 1/2 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2-3 dl pankoströbröd
  • vanlig rapsolja till fritering

Tillbehör:

  • 12 SMÅ tortillabröd, 3 per person
  • 1 färsk mango
  • 1 sats av världens godaste guacamole
  • Srirachasås
  • 1 kruka koriander
  • 1 grön paprika – gärna turkisk sivri, med lite mer styrka i
  • Limepicklad scharlotten- eller rödlök – skiva ca 1 dl lök jättetunt och marinera 30 minuter i juice från 3 lime
  • Chipotlemajonnäs – Köp färdig (Astrid och Aporna har en!) eller blanda 2 dl majonnäs med 1 msk blötlagd (chipotle köps oftast torkad, men Garant har en på burk i Abadosås som också funkar fint) och finhackad chipotlechili

Gör så här:

  1. Börja med att skära tofun i ca 1,5 cm tjocka skivor och lägga i tung press mellan några ark hushållspapper i 30 min så att vätskan dras ur och de blir fastare. Tärna därefter tofun i ca 1,5×1,5×1,5 cm stora bitar.
  2. Blanda mjöl, limejuice, växtmjölk, salt och peppar till en tjock frityrsmet. Ha i växtmjölken lite i taget tills du får en smet som är precis så trögflytande så att den täcker det du doppar ner i den utan att det rinner av på en gång, men inte så tjockt så det snarare är en deg än en smet.
  3. Lägg ner alla tofubitar i smeten och se till att de täcks helt. Ta upp några bitar i taget och rulla på en tallrik med pankoströbröd så de täcks helt. Fiska genast upp dem och lägg ner dem i en stekpanna fylld med 2-3 cm olja.
  4. Fritera på ca 170 grader (eller ca 3-4:an på spisen – dvs varmt, men utan att oljan börjar ryka) i ca 3-4 minuter tills de blir gyllenbruna. Vänd dem efter 2 minuter per sida så de blir jämt friterade.
  5. Fritera inte för många bitar i taget, då sjunker värmen i pannan och friteringen blir sämre. Fiska upp dem och lägg dem på ett fat med hushållspapper så de får rinna av innan servering. Servera så varma som möjligt!
  6. Bygg varje tacos med lite chipotlemajonnäs i botten på varje tortilla, 3-4 bitar tofu per bröd, och sen toppa med finhackad mango, guacamole, skivad paprika, lite picklad lök och koriander och ev. sriracha på toppen. 2-3 småbröd brukar räcka för att bli mätt per person.

*English recipe*

Vegan Fish Tacos

  • 400 g off firm tofu
  • 1/2 cup of normal flour
  • fresh juice from 1 lime
  • 2-4 tbsp of plant milk or beer
  • 1/2 tbsp of japanese soy sauce
  • Some ground black pepper
  • 1 cup of panko bread crumbs
  • Canola oil for frying

Rosa Mexicano’s Guacamole

  • 4 regular, or 2-3 large avocados, perfectly mature
  • 1 fresh jalapeño or about 8 slices of pickled jalapeño
  • 1/2 white onion
  • 1 pot of fresh cilantro
  • 2 fresh, ripe tomatoes
  • 1/2 tsp salt

Other condiments:

  • 12 small tortilla bread, 3 per person
  • 1 fresh mango
  • Sriracha sauce
  • 1 fresh pot of cilantro
  • 1-3 chopped jalapeño
  • Lime pickled red onions – Slice 1 red onion thinly and marinate for 30 minutes the juice from 2 lime
  • Chipotle mayo – Mix 2 dl vegan mayo with 1 finely chopped chipotle in adobo sauce

Do this:

Tofu Tacos

  1. Start by cutting the tofu in about ½ inch thick slices and put the slices under pressure wrapped in a few sheets of household paper for 30 minutes so that the liquid is pulled out and it becomes firmer. Then cut the tofu into about 0,5 x 0,5 x ,0,5 inches large pieces.
  2. Mix flour, lime juice, plant milk or beer, soy sauce and pepper into a thick batter. Add a little liquid at a time until you get a batter that is just so thick so that it covers what you dip into it without running off at once, but not so thick that it’s rather a dough than a batter.
  3. Put all the tofu cubes in the batter and make sure they are covered completely. Take a few pieces at a time and roll on a plate of panko bread crumps so they are covered completely. Pick them up immediately and put them in a frying pan filled with 1,5 inches of oil.
  4. Fry at about 335 f or 170 c (or about 3-4/6 on the stove – ie hot but without the oil starting to smoke) for about 2 minutes per side until golden brown.
  5. Do not fry too many pieces at a time. Pick them up and place them on a plate with household paper so they can drain a bit before serving. Serve as hot as possible!
  6. Build each tacos with a little chipotlemayo in the bottom of each tortilla, 3-4 pieces of tofu per bread, and then topple with finely chopped mango, guacamole, sliced ​​peppers, a little pickled onion and coriander and some sriracha on top. 2-3 tortillas are usually enough per person.

Guacamole

  1. Chop onion and jalapeño super fine. Rinse and chop the tomatoes into small cubes
  2. Begin to smash about half of the cilantro, half of the onion and 2/3 of the jalapeno in a pestle and mortar until the onion and jalapeno are liquefied and mixed into a paste with the cilantro. If you do not have a mortar, you can either put it all on a cutting board and chop it all until you get a fine paste, or take a flat bottom bowl and a flat-bottomed glass and use it instead.
  3. Divide the avocado by half, remove the seeds, cut cubes of the avocado halves and dump them into the mortar. Mix until all the avocado cubes are covered with the onion paste.
  4. Put the rest of the coriander, onion, jalapeno and tomatoes in the mortar and mix roughly. Add the tomatoes on the top and salt on them so that they take the main part of the salt.
  5. Stir with some spoons and mix the avocado into the desired level of chunkyness. Add more salt, jalapeño and cilantro to taste.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , ,

8 Responses to Vegansk Fish Tacos – A.k.a friterad tofutacos

  1. Robert 23 mars, 2019 at 07:32 #

    Sjukt gott men varför olika mått i det engelska receptet?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 mars, 2019 at 05:51 #

      I USA använder man ett annat måttsystem med cups ist för dl.

  2. Ilke 2 augusti, 2018 at 06:59 #

    Vi gjorde dessa veganska fisktacos idag, de blev jättegoda! Fem av fem.

  3. Peter Nielsen 14 mars, 2017 at 01:20 #

    Vad tror du om att steka istället för att fritera?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 mars, 2017 at 03:06 #

      Det går fint, men jag rekommenderar att ändå steka i ganska mkt olja för bästa resultat.

  4. Angelica 2 januari, 2017 at 06:36 #

    Riktigt gott blev det! Tack för bra blogg och mkt inspiration! 😀

  5. glammamman 2 november, 2016 at 01:37 #

    Ser gott ut! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegan Crispy Fried Tofu Fish Tacos with Homemade Guacamole - 26 juli, 2018

    […] This recipe was republished with permission from Jävligt Gott. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes