Vegansk Fish n chips – Jävligt Gott festivalkäk med Bråvallafestivalen!

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

Är det något som verkligen skriker street food och festivalkäk för mig så är det verkligen fish n chips. De brittiska öarnas utan tvekan största bidrag till snabbmatskulturen och en fantastiskt god grej. På många sätt kan jag tycka att det är lite lustigt dock. Det är ju typ bara stora fiskpinnar med pommes frites och remouladsås (eller tartar sauce som de kallar det, som ju eg. är lite annorlunda, men ganska likt) fast det äts i en ihoprullad tidning. I Sverige skulle det ju betraktas som ganska enkel och tråkig barnmat.

Men nä, piffa upp det och servera det on the go så blir faktiskt det mesta snäppet sexigare. Gör det dessutom veganskt så blir det i min bok helt jävla perfekt. Och det är precis vad jag och Bråvallafestivalen har gjort här! Jag tog det dessutom ytterligare ett steg till och gjorde pommes av sötpotatis. Because sötpotatispommes is the shiet helt enkelt. Varning dock. Det här är inte mat för dig som vill undvika fett. Det är ungefär fett med fett och en väldigt fet sås till. Men det är jävligt gott! Det kan jag lova! 🙂

Vegansk fish ‘n chips 6 portioner

Ingredienser

Friterad halloumi:

  • 3 paket á 200 g fast naturell tofu (Alternativ: Halloumi) 
  • 4 dl mjöl 
  • 2,5-3 dl öl (testa dig fram till en tjockflytande smet) 
  • 4 lime 
  • 2 msk maizena 
  • 0,5 dl färsk dill 
  • 2,5 tsk bakpulver
  • salt och svartpeppar
  • 1 liter frityrolja

Sötpotatispommes:(Alternativ: Färdiga Pommes Frites)

  • 1 kg sötpotatis
  • salt och svartpeppar

Remouladsås:

  • 1 dl veganmayonnaise (receptet ger 3,5 dl): (Alternativ: Färdig mayonnaise, eller remouladsås)
    • 3 msk kikärtsspad
    • 3 dl rapsolja
    • 1 tsk dijonsenap
    • 2 tsk färsk citronjuice
    • Salt och vitpeppar
  • 1 dl Oatly Ifraiche (Alternativ: Creme fraiche) 
  • 3 msk bostongurka 
  • 1 msk hackad kapris 
  • ½ tsk gulcurry 
  • 1 tsk limejuice 
  • salt och vitpeppar efter smak
  • 1 nypa socker
  • 1/4 dl hackad färsk dill

Mashed Peas:

  • 150 g gröna ärtor 
  • 1 lyfta vitlök 
  • 2 msk olivolja 
  • 2 msk havregrädde 
  • salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

Tofu:

  1. Börja med att blanda de torra ingredienserna till frityrsmeten. Spara lite mjöl till friteringen.
  2. Pressa limejuicen i ett glas. Rör ner ölen och limejuicen försiktigt i mjölblandningen och tillsätt salt och peppar. Låt stå i 30 minuter innan fritering.
  3. Skiva tofun i ca 1 cm tjocka skivor och torka bort onödig fukt med hushållspapper.
  4. Vänd tofun först i mjöl, och täck dem sedan med rikligt med frityrsmet innan du släpper ner dem direkt i en stekpanna med ca 2 cm frityrolja.
  5. Fritera på medelvärme i omgångar och vänd osten vid behov. När frityrsmeten blivit gyllenbrun är osten klar.

Sötpotatispommes: (Alternativ: Färdiga Pommes Frites)

  1. Skrubba potatisarna med skalet på. Skär potatisarna i stavar som är ca 1 dm långa och 1×1 cm tjocka.
  2. Hetta upp frityrolja i en stekpanna med höga kanter och ca 2 cm frityrolja i. Fritera på medelvärme tills potatisen börjar få färg. Plocka då upp potatisstavarna och låt svalna på hushållspapper i kylen i ca 15 minuter.
  3. Fritera därefter stavarna på nytt tills de blir gyllenbruna och frasiga. Lägg upp på ett serveringsfat täckt med hushållspapper, krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Remouladsås:

  1. För veganmayonnaise: (Alternativ: Färdig mayonnaise eller remouladsås)
    1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap, citronjuice och vitlök i en hög mixerskål
    2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås
  2. Hacka kapris och dill. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och smaka av. Låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Mashed peas:

  1. Värm upp en kastrull på låg värme med olivolja och en hel vitlöksklyfta som du krossat lätt med knivsudden.
  2. När vitlöken börjar få färg plockar du upp den och lägger i ärtorna istället. Låt fräsa 30 sekunder, tillsätt havregrädde och låt koka tills ärtorna är klara, ca 1 minut.
  3. Mosa till en puré och smaka av med salt och peppar. Servera allt så snart som möjligt medan det är varmt.

, , , , , , , , , ,

13 Responses to Vegansk Fish n chips – Jävligt Gott festivalkäk med Bråvallafestivalen!

  1. Jenny 11 maj, 2017 at 08:22 #

    Det här blev jag redigt sugen på, måste hitta en skön helg som kräver fish & chips snart. Allt ser gott ut men jag är faktiskt nästan mest sugen på mashed peas!

  2. Dag 5 maj, 2017 at 03:35 #

    Ursäkta mig.. men ”1 liter frityrolja”, låter rätt mycket?

  3. Andrea 23 april, 2017 at 11:12 #

    Kan man använda något annat än öl till frityrsmeten?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 april, 2017 at 10:35 #

      Absolut, kolsyrat vatten ger en mkt bra och liknande effekt, men lite mindre smak bara!

  4. en person 22 april, 2017 at 10:03 #

    Hur skulle det fungera att pressa, alternativt även baka, tofun innan fritering? Tror du att det skulle påverka smak/konsistens (åt positivt eller negativt håll) eller bara vara bortslösad tid? 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 april, 2017 at 10:27 #

      Att pressa tofun borde du absolut lägga lite extra tid på! Då drar den bättre åt sig av smaker och blir lite fastare, vilket jag föredrar. Att baka den tror jag dock inte så mycket på. Den blir nog tillagad under friteringen och då den är lika god rå, så spelar det ärligt talat ingen större roll!

  5. E 19 april, 2017 at 10:27 #

    Vänder man sötpotatispommesen i maizena, salt och peppar och därefter skakar runt (i en bunke) dem i olja innan ugnen blir de garanterat lika krispiga och fluffiga som friterade pommes! Testa för en enkel men revolutionerande smakhöjare vettja! 😀

  6. Maria A 19 april, 2017 at 07:29 #

    Coops egna, billigaste, majonnäs är vegansk vad jag förstår. Bra tips till oss latmaskar!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 20 april, 2017 at 02:57 #

      Det e den, tyvärr så är den inte så god däremot =/ Väldigt kemisk smak.

  7. Anna Voltaire 19 april, 2017 at 07:05 #

    Ja men nu snackar vi! Fett med fett och fett det ska jag nog kunna få i maken…. testade svarta bönburgare idag med gryere, karamelliserad och syrlig lök…..noooooo thank you liksom. Så det blev tre rätter idag simlutat till alla mina olika familjemedlemmar.
    En potatisgratäng (portionsform) med gräddsås och rapsgriskotletter. Till de tre små pizza med salami, ketchup, vöstrbotten, mozzarella på tortillabröd och så burgaren i Briochebröd rill veggobarnen och mig…. nu måste jag ha ett glas rosé!
    Imorgon alltså fett på menyn!
    Tack!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes