Vegansk dopp i grytan á la Jävligt Gott

Hej!

Nu är det dan före dan före dan före dopparedagen och det börjar fan kännas i tårna nu! Ska bli otroligt skönt med lite familjemys, ledighet och lugn och ro. Jag planerar att åka upp med lilltjejen till mamma/farmor i Borlänge över mellandagarna och bara helt och hållet varva ner och göra absolut ingenting. Det känns riktigt fint!

En rätt som funkar riktigt finemang när man vill ha familjemys, värmande mat som går att dela med flera och lite lugn och ro är den här värmande soppan. Den utgår ifrån idén om den klassiska, men nu förtiden nästan helt bortglömda rätten Dopp i Grytan, men jag har uppdaterat den ganska mkt och gjort en enklare och – så klart vegansk version där vi kokar svamp istället för skinka i buljongen. Det går att variera den här grundsoppan på massor av olika sätt genom att ha i fler typer av grönsaker, doppa allt möjligt i den eller helt enkelt bara dricka den som en värmande buljong. Men det här är en trevlig och enkel kompromiss mellan goda ingredienser och inte allt för mycket jobb.

Jag har använt friterat tunnbröd här lite som en homage till pappas gamla dopp i grytan där han på typiskt norrländskt sätt brukade ha tunnbröd snarare än vörtbröd som doppades i buljongen. Tydligen kallas det för ”Blöta” när man gör så här, men då det låter lite halvotrevligt så föredrar jag att helt enkelt säga dopp i grytan 😛

Jag har dock aldrig riktigt fattat grejen i att käka helt blött och soggigt bröd (ursprunligen var det riktig fattigmat där man helt enkelt blötte upp dagsgammalt bröd i avkoket från julskinkan – vilket kanske inte låter superinspirerande för en vegan anno 2017). Så istället friterade jag mitt tunnbröd snabbt vilket gör att det behåller sin konsistens mycket bättre, samtidigt som det ändå suger åt sig av buljongen. Den tunt skivade och inlagda rödbetan ger lite extra syra och krispighet till soppan som funkar perfekt till det feta brödet och den mustiga buljongen.

Det här receptet publicerades ursprungligen i tidningen Vegourmets julnummer där bidragit med ett gäng smarriga och enkla julrätter som funkar fint att pyssla ihop, laga och äta tillsammans med barnen i familjen. Vegourmets fotograf kom över och hängde med mig, bonusdottern och en av hennes bästa vänner när vi lagade mat en dag för några veckor sedan och det blev riktigt fina bilder! De övriga recepten på kantarellrullarna och grönkålschipsen hittar ni i tidningen!

Jag har haft glädjen och förmånen att få bidra med en del recept under året till Vegourmet, som är en helt fantastiskt snygg, ambitiös och gedigen vegomatstidning. Under 2018 kommer de att utöka och ställa om sin tidning till att bli ÄNNU proffsigare, matigare och mer gedigen – de kommer att minska antalet nummer under 2018 och istället fokusera på att släppa fyra stycken tjockare nummer som i stort sett kommer att vara som kokböcker. Det vill ni verkligen inte missa!

Om ni vill haka på dem under 2018 och ta del av ännu fler smarriga vegorecept så har vi just nu en liten rabattkod till er där ni med koden ”JAVLIGTGOTT” får 10 % på både prenumerationer och allt i deras webbshop! 

www.vegourmet.se/prenumerera

vegourmet.tictail.com

www.vegourmet.se/jul

Dopp i Grytan med friterat tunnbröd och snabbinlagda rödbetor

Buljong

  • 300 g blandade svampar skogschampinjon, shiitake, kantarell – skurna i grova bitar
  • 2 schalottenlökar skalade och grovhackade
  • 2 msk rapsolja
  • 8 hela nejlikor
  • 1 kanelstång
  • 3 lagerblad
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond eller buljong
  • 1 msk ljus sojasås
  • 2 cm färsk ingefära skalad och skivad

Gör så här

  1. Förväll svampen och bryn den lätt i en stekpanna
  2. Häll olja i en kastrull och fräs lök och förvälld svamp tills de får stekyta
  3. Tillsätt alla hela kryddor och fräs 1-2 minuter
  4. Tillsätt vatten, fond, soja och ingefära
  5. Koka 40-60 minuter under lock på låg till mellanvärme
  6. Sila av buljongen och värm upp den på nytt.
  7. Servera het i små skålar med rödbetor och tunnbröd som doppas i buljongen, gärna toppad med färsk persilja

Rödbetor

  • 2 mellanstora rödbetor tunt skivade
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit
  • 0,5 dl socker

Gör så här:

  1. Blanda ihop lagen och låt rödbetorna dra i den minst 60 min i kylskåp

Friterat tunnbröd

  • 3 mjuka tunnbröd skurna i små trianglar
  • 0,5 l rapsolja för fritering
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Värm upp frityroljan till 180 grader
  2. Fritera tunnbrödstrianglarna tills de är lätt gyllenbruna
  3. Låt oljan rinna av chipsen på hushållspapper och salta och peppra lätt

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required




, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: