Vegansk Biff Stroganoff

Hej!

Januari har inte varit den starkaste månaden när det kommer till mängden nya recept och blogginlägg ifrån mig. Tack och lov har jag räddats av några riktig starka och roliga samarbeten (Jag tittar på er Bastard Burgers och Cervera!) men utöver dem så har jag knappt lyckats producera nog för att hålla näsan över ytan på vad som är okej för en proffessionell matbloggare.

Men, jag har mina ursäkter! Den här månaden har gått åt till otroligt mycket förberedande arbete inför det kommande året som kommer att bli EPISKT.

Jag kan lite hugat men väldigt peppat informera om att jag förra veckan både tog det stora steget att bilda ett AB för Jävligt Gott (JG Vegan Food AB heter det, man fick tydligen inte heta Jävligt i sitt bolagsnamn…:P) och jag har tagit mitt första riktiga företagslån för att ha råd att satsa rejält på det jag tror kommer att bli 2018 två stora grejer:

Jävligt Gott Möter… – Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram av och med OSS! Första avsnittet släpps redan PÅ SÖNDAG och kommer att bli JÄVLIGT BRA!

samt

(och det här är verkligen inte alls officiellt ännu, men jag skriver det här för att utmana mig själv så det faktiskt blir av och jag inte bangar)

Jävligt God Catering! Ja! Ni läste rätt – 2018 startar vi Cateringfirma så vi ÄNTLIGEN kan börja ta alla era förfrågningar om bröllop, event, studentfiranden, fester och allt annat på största möjliga allvar och ta jävligt god veganmat ut i Sverige på riktigt!

Men mer om det kommer här på bloggen inom kort!

Nu kommer ett recept här som ni allesammans gick totalt banans över när jag lagade det i helgen. Väldigt roligt tycker jag, för det bevisar verkligen det jag själv har känt och tyckt hela tiden att 1) klassisk husman är alltid fan det bästa! och 2) det måste inte vara snyggt för att se gott ut! De här bilderna är tagna med min mobilkamera under min verkligen inte så värst matfotomässiga kökslampa. Men smarrigt ser det ut ändå!

Jag har ett gammalt recept på Biff Stroganoff på bloggen sedan några år tillbaks, men här har jag veganiserat det, pimpat det lite mer och överlag gjort det något strå vassare. Så hoppas ni gillar det! Glöm inte att tagga #jävligtgott om ni lagar det själva, så jag och andra kan få se och ta del av era lika snygga vardagskreationer. 🙂

Vegansk Biff Stroganoff, 3-4 portioner

  • 300 g vegokött, till exempel Anamma, Vegme eller (som här) Oumphbitar. Det går också att använda knaperstekt ostronskivling eller tofu för den som inte gillar vegokött.
  • 1 gul lök
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1/2 dl rödvin
  • 1/2 tsk dillfrön
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 dl havregrädde
  • 2 dl vatten
  • 1/2 msk mörk sojasås
  • 1 msk mörk grönsaksfond (eller svampfond
  • 1 dl hackad bladpersilja (+stjälkar)
  • Juice från 1/3 citron
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Skär svampen i klyftor eller halvor beroende på storlek, och skär gärna ner stjälkarna från persiljan också
  2. Fräs lök, vitlök, persiljestjälkar och champinjoner i rapsolja i en stekpanna eller gryta tills löken är mjuk och svampen börjar ta färg
  3. Tillsätt vegokött, tomatpuré, dillfrön och dijonsenap och fräs i någon minut så det börjar dofta gott. Slå då i rödvinet och låt det puttra på hög värme i någon minut så pannan deglaceras och allt kokar ihop.
  4. Ha därefter i grädde, vatten, sojasås, fond och peppar och låt koka i 10-15 minuter
  5. Smaka av med salt, peppar samt färs citronjuice
  6. Toppa med färsk bladpersilja och rör om.
  7. Servera med ris, ättiksgurka och en god sallad!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , ,

8 Responses to Vegansk Biff Stroganoff

  1. Michelle 24 juni, 2018 at 06:41 #

    Förstår inte. I receptet står det att steka champinjonerna tills de ”börjar ta färg” och eet gjorde jag, men då blir de inte mjuka. På din bild ser det ut som du stekt dem mjuka och bruna och inte tills de börjar ta färg. Har jag missat någonting?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 juni, 2018 at 09:13 #

      Jag kanske ska förtydliga lite. Du ska inte bara steka tills de får ”lite färg” utan snarare tills de vätskat ur och börjat ändra färg och få stekyta. Om du bara steker råa champinjoner snabbt så de får lite stekyta så är de fortfarande mer eller mindre råa. Du ska steka svampen ganska länge, kanske 5-6 minuter åtminstone.

  2. M 10 april, 2018 at 05:30 #

    Jag siktade på att hitta oumphbitar som du använde dig av men inser nu att det blev Pulled oumph.. Funkar det i denna rätt eller kommer bbq-såsen i oumphen skära sig mot allt annat? // Nybliven vegetarian som inte provat något vegokött alls ännu!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 12 april, 2018 at 11:30 #

      Pulled oumph funkar, men det kommer att bli en lite annan grej… Den skär sig inte totalt, men kommer bli lite rökigare än annars!

  3. J-O Eriksson 26 februari, 2018 at 07:12 #

    Detta recept är ju helt fantastiskt gott! 🙂 Har lagat det 3-4 gånger. Brukar reda den lite med Maizena, och återupptäckt Ekströms Colorit för att få den lite mörkare (gillar personligen inte då det är för ljust). Senaste gången hade jag även i lite syltlök vilket inte gjorde saken sämre. Tack för grymt recept!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 februari, 2018 at 10:39 #

      Syltlök måste bli asgott i! Kul att du gillar receptet 🙂

  4. Linda 30 januari, 2018 at 07:53 #

    Tips på vad man kan ersätta dijon med om man inte är så dijon-frälst?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 januari, 2018 at 09:59 #

      I just den här rätten är den verkligen en viktig del av smaken, så jag skulle rekommendera dig att testa ändå! Den blir helt annorlunda tillsammans med övriga ingredienser. Men annars kan du också byta ut den mot ”vanlig” senap om du vill ha en mildare smak.

Lämna ett svar till M Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes