Vegansk Biff Rydberg

*Det här inlägget är i samarbete med *Pulled Oats*

Hej!

– Recipe in english further down –

Idag och igår (14-15 sept 2017!) går Livsmedelsdagarna av stapeln i Tylösand. Det är ett av Sveriges största evenemang för livsmedelsbranschen där en massa olika beslutsfattare, företag, lobbyister och andra som är intresserade av mat och hur vi odlar och producerar mat träffas och diskuterar grejer tillsammans.

Då Tylösand tyvärr ligger lite väl långt bort hade jag ursprungligen inte planerat att vara där med Jävligt Gott, men sen fick jag en fråga gänget bakom det nya finska superproteinet Pulled Oats om jag var sugen på att göra en rätt på deras produkt till en av luncherna under eventet. Och vem var jag att tacka nej till en sån rolig idé?

Rätten skulle funka att servera till ca 300 personer och kunna ätas i bufféupplägg, samtidigt som den lyfte fram Pulled Oats på ett bra sätt. Efter lite funderande så kom jag på den här rätten, som jag personligen tyckte blev riktigt grym i vegansk tappning! Jag kan inte svära på exakt hur den blev i Tylösands kockars händer under lunchen idag i.o.m. att jag inte var där, men när jag testlagade den hemma så blev det iaf redigt smarrigt 😛

Biff Rydberg är ju verkligen inget jag själv har uppfunnit. Det en av alla dessa klassiska husmanskostrecept som någon kock någonstans har uppfunnit på en restaurang som sedan populariserats och spridts över landets alla husmanskostshak med självrespekt. I grund och botten är det en dekonstruerad pytt i panna med råstekt potatis, stekt lök och biff som serveras med en senapssås och ofta en rå äggula.

Jag skippade äggulan och bytte ut biffen mot pulled oats som jag stekt i kryddpeppar (för en liten extra twist) och mina signaturingredienser soja och mörk grönsaksfond. Senapssåsen lånade jag grundreceptet av från Mannerström (han är redigt bra på husmanskost han alltså!) men bytte ut grädden mot havrefraiche och tillsatte lite citronsaft. Hur gott som helst!

För att det skulle funka bättre på buffébordet tog jag även fram två enkla sallader med grönsaker som är i säsong just nu och några klassiska svenska smaker. De passar superbra till resten av ingredienserna i rätten tycker jag.

Visst är det fint att man kan äta sån här god och klassisk svensk mat även utan djur och med betydligt mycket lägre klimatpåverkan?

Biff Rydberg på pulled oats, 3-4 potioner

Biff Rydberg 

  • 300 g
  • naturell pulled oats1 tsk kryddpeppar
  • 1 msk ljus sojasås (typ kikkoman)
  • 1 msk mörk grönsakfond
  • 2 msk rapsolja
  • Salt och svartpeppar

Kall Senapssås

  • 2 msk strösocker
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 dl havrefraiche
  • 2 msk pepparrot, riven
  • 2 msk colman’s senapspulver
  • Några skvätt färsk citronjuice
  • Salt och Svartpeppar efter smak

Råstekt potatis

  • 500 g fast potatis
  • rikligt med olja till stekning
  • Salt och svartpeppar

Ölstekt lök

  • 2 stora gula lökar
  • ½ dl ljus öl
  • 1 msk ljus sojasås
  • 1 msk socker
  • 1 msk rapsolja till stekning
  • Salt och peppar efter smak

Masserad grönkålssallad med mandlar och äpple

  • 250 g färsk grönkål
  • 1 dl skållade mandlar
  • 1 äpple, gärna fast och syrligt
  • 2 msk god kallpressad rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt och svartpeppar

Rödkålssallad med dill och kummin

  • 1/2 färskt rödkålshuvud
  • 1 dl färsk dill
  • 1 tsk hela kumminfrön
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar

Gör så här:

Biff Rydberg 4 potioner

  1. Fräs pulled oats i rapsolja tills den fått fin färg och börjat bli krispig
  2. Tillsätt kryddpeppar, soja, fond och vatten och rör runt så allt blandas
  3. Stek tills vätskan dunstat och du börjar få stekyta på nytt
  4. Smaka av med salt och peppar

Kall Senapssås

  1. Blanda alla ingredienser till såsen.
  2. Smaka av med salt, peppar, citron och ev lite mer socker
  3. Låt stå kallt 30 min innan servering

Råstekt potatis

  1. Skala och tärna potatisen i ca 1 cm stora tärningar
  2. Stek på medelhög värme i rikligt med olja tills potatisen fått fin yta och är mjuk i mitten
  3. Salta och peppra rikligt

Ölstekt lök

  1. Skala och skär löken i ca 1×1 cm stora fyrkanter
  2. Fräs på medlehög värme i rapsolja tills de fått fin karamelliserad färg
  3. Tillsätt öl, soja, socker, salt och peppar och fräs tills allt kokat ihop
  4. Ta av från värmen

Masserad grönkålssallad med mandlar och äpple

  1. Skölj grönkålen och dra av bladen i mellanstora bitar från stjälken
  2. Rosta mandlarna tills de börjar dofta
  3. Skala äpplena och skär äppleköttet i tunna stavar
  4. Lägg grönkålen i en bunke. Ringla över kallpressad rapsolja, vinäger, salt och peppar och massera in tills bladen mjuknar och blir intensivt gröna
  5. Häll ner mandlarna och äppelstavarna och blanda försiktigt

Rödkålssallad med dill och kummin

  1. Strimla rödkålen tunt med mandolin eller osthyvel
  2. Blanda rådkålen med salt, peppar, vinäger och kummun och låt dra 30 min så kålen vätskar ur
  3. Pressa ur vätskan ur kålen
  4. Blanda ner dill i salladen och smaka av med salt, peppar,  vinäger och socker tills du får en sötsyrlig smak

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required




English recipe – Beef Rydberg made from pulled oats, 3-4 portions

Beef Rydberg 

  • 300 g natural pulled oats
  • 1 tsp all spice
  • 1 tbsp light soy suace (eg. kikkoman)
  • 1 tbsp dark vegetable broth
  • 2 tbsp canola oil
  • Salt and black pepper

Cold mustard sauce

  • 2 tbsp sugar
  • 1 tbsp dijon mustard
  • 4 dl oat fraiche
  • 2 tbsp horse radish, grated or on tube
  • 2 tbsp Colman’s mustard powder
  • A little fresh lemon juice
  • Salt and black pepper to taste

Raw fried potatoes

  • 500 g firm potatoes
  • Alot of canola oil
  • Salt and pepper

Ölstekt lök

  • 2 large yellow onions
  • ½ dl beer (lager)
  • 1 tbsp light soy sauce
  • 1 tbsp sugar
  • 1 tbsp canola oil for frying
  • Salt and pepper

Massaged Kale salad with apple and roasted almonds

  • 250 g fresh kale
  • 1 dl peeled almonds or almond flakes
  • 1 firm apple
  • 2 tbsp good quality cold pressed canola oil
  • 1 tbsp white wine vinegar
  • Salt and black pepper

Red cabbage sallad with dill and caraway

  • ½ fresh red cabbage head
  • 1 dl fresh dill
  • 1 tsp whole caraway seeds
  • 1 tbsp white vinegar
  • 1 tbsp sugar
  • Salt och peppar

Do this:

Beef Rydberg 4 portions

  1. Fry pulled oats in canola oil until crispy
  2. Add allspice, soy sauce, vegetable broth, and water and stir until everything is mixed
  3. Fry until the liquid has soaked in and you are getting a frying effect again
  4. Add salt and pepper to taste

Cold mustard sauce

  1. Mix all the ingredients to the sauce
  2. Add salt, pepper and maybe some more lemon and sugar to taste.
  3. Let rest 30 min in refrigerator before serving

Råstekt potatis

  1. Peel and cut the potato into 1 cm large dices
  2. Fry on medium high heat in alot of canola oil until the potatoes gets a fine caramelized surface
  3. Salt and pepper to taste

Ölstekt lök

  1. Peel and cut the onions into ca 1×1 large square pieces
  2. Fry on medium heat in canola oil until they caramelize
  3. Add beer, soy sauce, sugar, salt and pepper and fry until it all has mixed up and soaked into the onions
  4. Remove from heat

Massaged kale salad with apple and roasted almonds

  1. Wash the kale and pull the leafs in medium sized pieces
  2. Roast the almonds until they start to brown and release fragerance
  3. Peel the apples and cut the apple into thin rods
  4. Put the kale into a bowl. Add canola oil, vinegar, salt and pepper and massage the marinade into the kale until it begins to soften and turn bright green
  5. Add the almonds and apple rods and mix carefully

Red cabbage salad with dill and caraway

  1. Shred the cabbage thinly with a mandolin or knife
  2. Mis the cabbage with salt, pepper, vinegar and caraway and let soak for 30 min so that the salt pulls out some excess water out of the cabbage
  3. Press the water out of the cabbage by hand
  4. Mix dill into the sallad and add more salt, pepper, vinegar and sugar until you are satisfied

, , , , , , , , , ,

4 Responses to Vegansk Biff Rydberg

  1. Izzy 16 september, 2017 at 07:41 #

    Ser så så gott ut!! Har ännu inte prövat pulled oats men vill göra det asap!! Måste testa detta recept då!

  2. Rebecca 16 september, 2017 at 07:32 #

    Vilken läcker variant av Biff Rydberg med kompletta tillbehör. Var hittar du dina Pulled Oats (frysta, färska)?
    http://www.stund.se

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 september, 2017 at 01:52 #

      Paradiset har dem idag, det kommer till förr ställen snart

Trackbacks/Pingbacks

  1. 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning - Helen Alfvegren - 2 november, 2017

    […] Biff Rydberg […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes