Vegan Banh mi

Hej!

– Recipe in english further down the page! –

Det här receptet gjorde jag ursprungligen åt tidningen Vegourmet i våras, men det är så jävla gott så det förtjänar lite uppmärksamhet här på bloggen också!

Banh mi är klassisk street food från Vietnam som har spritts som en löpeld över världen. I stort sett så är det en baguette fylld med stekt fläsk (i originalet så klart, här använder jag tofu), picklade grönsaker, mängder med koriander, srirachasås och majonnäs. Hur gott och enkelt som helst!

Anledningen till att det är en vietnamesisk rätt som består av ett franskt bröd är inte så konstigt som det kan låta. Fusionmatlagning har funnits i alla tider där människor från olika kulturer blandats och mötts, och Vietnam var länge en fransk koloni. Fransmännen tog med sig sin vana av att äta mängder med baguetter och vietnameserna insåg att det var både en lättbakad och supergod grej att som gick att snabbt få i sig.

Själva namnet Banh mi betyder faktiskt bara ”bakat vete” och kommer av att gatuförsäljarna stod och ropade ut vad de hade till försäljning dagarna i ända. Efter ett tag förkortades deras ”nybakat vetebröd med fläsk och grönsaker” helt enkelt till ”bakat vete!” för att de inte pallade ropa annat och folk typ fattade poängen ändå.

Well well, här är min veganska take på den klassiska mackan. Vi gör en egen hemmagjord veganmajonnäs på kikärtsspad och byter ut fläsket mot tofu. Kryddningen på tofun har jag snott/inspirerats av från Jonas Crambys recept. Det känns som att han vet vad han snackar om när det kommer till asiatisk streetfood och man bör lyssna på såna som vet vad de snackar om!

Vegansk Banh mi, 2 stycken halvbaugetter

Tofun

  • 250 g fast naturell tofu
  • 2 scharlottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk ingefära riven
  • 2 msk olja
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1 dl vatten
  • Rikligt med svarpeppar

Pickles

  • 15 cm rättika
  • 1 stor morot
  • 1 dl socker
  • 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt

Umamimajonnäs

  • 3 msk kikärtsspad
  • 1 vitlöksklyfta grovhackad
  • 1 msk ljus soja
  • 2 dl rapsolja
  • 2 tsk dijonsenap
  • Juice från 1/2 citron
  • Salt och peppar

Övriga ingredienser

  • 2 st halvbaguetter
  • 3-4 msk vegansk pastej
  • 1 msk srirachasås
  • 1 kruka färsk koriander plockad
  • 15 cm färsk gurka skivav

Gör så här:

Tofun

  1. Pressa tofun inslagen i hushållspapper 30 min för att få ut onödig vätska. Skiva sedan i ca 2-3 mm tjocka skivor
  2. Fräs lök och vitlök mjukt i en stekpanna i rapsolja
  3. Lägg ner tofun i stekpannan i ett jämt lager
  4. Riv ner ingefära, tillsätt soja, vatten och mal över rikligt med svartpeppar. Rör försiktigt så det blandas utan att tofun går sönder.
  5. Koka på medelhög värme tills marinaden reducerats ner och fastnat på tofun, ca 10-15 min
Pickles
  1. Skiva morot och rättika i tunna stavar, sk. julienne
  2. Koka upp ättika, socker, salt och vatten till en lag
  3. Slå lagen över grönsakerna och låt dem dra minst en timme
Majonnäs
  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap, vitlök, citronjuice och ljus soja i en mixerburk
  2. Blanda med en stavmixer så alla ingredienser blandas och vitlöken mixas
  3. Ringla sakta ner rapsoljan i en tunn stråle tills såsen börjar tjockna
  4. När du blandat ner all rapsolja borde såsen vara en tjock kräm
  5. Smaka av med salt och peppar och mixa ev. ner lite extra rapsolja om saltet fått majonnäsen att tappa konsistensen något
Bygg mackan
  1. Skär upp varje baguette på längden, så den fortfarande håller ihop utmed ena långkanten
  2. Bred ett rikligt lager med pastej på ena snittytan och majonnäs på den andra
  3. Lägg ett lager med tofu, sedan skivad gurka, sedan rikligt med koriander och sist pickles i mackan
  4. Avsluta med att ringla över srirachasås överallt!

—- English recipe!

Tofu

  • 250 g firm tofu, unseasoned
  • 2 shallots
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tbsp fresh ginger
  • 2 tbsp canola oil
  • 2 tbsp japanese soy sauce
  • 1 dl (0,4 cup) water
  • A lot of black pepper

Pickles

  • 15 cm radish
  • 1 large carrot
  • 1 dl (0,4 cup) sugar
  • 1 dl (0,4 cup) vinegar 12 %
  • 2 dl (0,8 cup) water
  • 1 pinch of salt

Umami mayo

  • 3 tbsp aquafaba
  • 1 clove of garlic chopped 
  • 1 tbsp japanese soy sauce
  • 2 dl (0,8 cup) canola oil
  • 2 tsp dijon mustard
  • Juice from 1/2 citron
  • Some salt and pepper

Övriga ingredienser

  • 2 st half baguettes
  • 3-4 tbsp vegan spread paté (eg. tartex)
  • 1 tbsp srirachasås
  • 1 pot fresh cilantro plucked
  • 15 cm fresh cucumber sliced

Do this:

The tofu

  1. Wrap the tofu in kitchen towels and put under pressure for 30 min to press out any excess water. Slice in 2-3 mm thick slices
  2. Fry onions and garlic until soft in oil
  3. Add the tofu to the frying pan
  4. Grate down fresh ginger, add soy sauce, water and newly ground black pepper. Stir carefully so that the tofu doesn’t break.
  5. Boil in pan on medium heat until the marinade has reduced and stuck to the tofu. About 10-15 min.
Pickles
  1. Slice carrots and radish in to thin sticks, so called ”julienne”
  2. Mix sugar, vinegar, salt and water in a pot and cook to a boil
  3. Pour the liquid over the vegetables and let them soak in the refrigerator for at least an hour
Mayo
  1. Mix aqua faba, dijon mustard, garlic, lemon juice and japanese soy sauce in a blender or with a staff mixer
  2. Slowly pour the canola oil into the mixture while mixing until it begins to thicken
  3. When all oil is mixed in the sauce should be a thick cream
  4. Add salt and pepper to taste and mix down some more oil if needed to get the texture up again

Build the sandwich

  1. Cut each baguette lenght wise, leaving a bit so that the two parts still stick together
  2. Apply a rich layer of paté to the top bread surface and mayo to the other
  3. Add a layer of marinated tofu, then cubumber, then a generous serving of cilantro and top the whole thing with a bunch of pickles
  4. Close up the sandwich and top if of with some sriracha sauce

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



 

, , , , , , , , ,

5 Responses to Vegan Banh mi

  1. Malin 24 oktober, 2017 at 01:08 #

    Vilken pastej använde du?

  2. Mai 27 augusti, 2017 at 02:40 #

    ” banh mi” är en enkel och väldigt gott rätt. Din recept låter väldigt bra. jag tror säkert att maten är gott med. Men snälla skriva rätt namnet på rätten. det heter ’ banh mi’, inte ’ bahn mi’. det är jobbigt när namnet är fel, samma sak som när någon skriva ’ lungt’ ist. för ’lugnt’.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning - Helen Alfvegren - 2 november, 2017

    […] Bahn mi […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes