Västerbottenpaj med svamp och rödlök

Hej igen!

Jag vet att jag varit dålig på att uppdatera senaste månaden, men jag har börjat på ett nytt jobb, lilltjejen har börjat i nollan och jag har varit superförkyld så jag har inte alls haft någon ork för varken matlagning eller skrivande på senaste. Nu börjar saker och ting normaliseras någorlunda här hemma så jag ska väl kanske lyckas återkomma till någon sorts mer frekvent bloggfrekvens igen.

I helgen hade min flickväns familj sin årliga kräftskiva igen. Ni riktigt trogna läsare kanske minns den från förra året då jag gjorde den här chorizo- och potatissalladen (som faktiskt var så smarrig så jag gjorde den på nytt i år, fast med en liten twist som ni kommer få läsa om i nästa blogginlägg). Men, förutom det så är det också ett fantastiskt tillfälle att få komma ut i skogen och plocka svamp, vilket jag så klart också gjorde. Fan vad jag älskar att plocka svamp.

Nu hänger det långa trådar med uppträdd, torkande svamp ovanför vårt matbord och jag har en lång och härlig höst fylld av trattkantarellsdoftande grytor, omeletter och pajer som den här framför mig.

Det här är btw min första egna paj någonsin. Ever. Hur sjukt är inte det va?

Västerbottenpaj med svamp och rödlök, 4-6 portioner

Pajdeg (jag gjorde en lite magrare variant på fullkornsmjöl, men om du vill maxa gottigheten kan du köra en vanlig smörstinn deg):

0,5 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl med fullkorn (eller utan om du vill)
50 g smör
1/2 dl vatten
alternativt 125 g smör och 2 msk vatten för en onyttigare variant.

Fyllning:

4 ägg
2,5 dl havregrädde (eller vilken grädde du vill)
ca 100-200 g västerbottensost (ju mer desto godare)
en rejäl näve, ca 2 dl blandad skogssvamp (jag hade trattkantareller och svart trumpetsvamp)
1 rödlök
salt och svartpeppar
olivolja att steka i

Börja att göra pajdegen. Blanda mjölet i en bunke. Hacka ner smöret i mjölet så det fördelas så fint som möjligt och blanda sedan ner vattnet. Knåda snabbt till en deg, bearbeta inte för mycket. Ställ in degen i kylskåpet en stund så att den kyls ner på nytt. Smörj en pajform som är ca 26 cm diameter och pressa ut degen tunt i formen. Den ska täcka hela botten och upp på kanterna. Förgrädda botten i ca 200 grader i tio minuter.

Medan du förgräddar pajbotten så bryner du först svampen i lite olivolja i en stekpanna. När den är klar plockar du svampen åt sidan och steker sedan rödlöken som du skivat fint i samma stekpanna med bara lite till olja. Löken är klar när den är mjuk och har fått lite färg. Ställ stekpannan med löken åt sidan. Riv nu osten och blanda ihop den, grädden och äggen i en bunke och rör ihop. Salta och peppra blandningen efter smak (tänk på att det här är det lättaste tillfället att salta och peppra, så fega inte för mycket).

När pajdegen har varit inne i tio minuter tar du ut den ur ugnen (låt ugnen vara på!) och fyller först botten med svamp, sedan rödlök och avslutar med att hälla ost och äggblandningen överst. Svampen och löken kommer att flyta upp så det finns inget behov av att pynta den extra, om du nu då inte vill göra det. Ställ in allt i ugnen igen och grädda i ca 20-30 minuter beroende på hur lång tid det tar för pajen att stelna och få fin färg. Ta ut, låt svalna i tio minuter och servera med en god sallad.

, , , , , ,

3 Responses to Västerbottenpaj med svamp och rödlök

  1. Förvånad 23 december, 2016 at 11:40 #

    Shit! Är det sant??
    Hur mycket av annat äckel man äter som man inte ens vet om i vanliga typ vegetariska produkter!?
    Helt otroligt!

  2. Katrus 14 juni, 2015 at 12:07 #

    Västerbotten ost är ju dock inte vegetariskt eftersom den innehåller löpe. Löpe kommer från nedmald kalvmage…

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 15 juni, 2015 at 12:39 #

      Hej! Jo jag vet det, jag har dock gjort det medvetna beslutet att ändå äta ost med löpe, då jag inte riktigt pallar att gå omkring och läsa på alla innehållsförpackningar hela tiden. Det är helt upp till andra att göra annorlunda, men det är bra att du skriver det så att andra har koll!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes