Världens bästa tomatsallad

Jag är en stor förespråkare av att äta säsongsbetonat. Förutom att äta närodlat och ekologiskt så är jag övertygad om att det är ett av de säkraste sätten att få tag på riktigt goda råvaror till så bra priser som möjligt. Som vegetarian är det naturligt att just grönsakerna då också tar en ganska stor plats i min matlagning och att då få tag i riktigt färska och fina grönsaker och att använda dem i ett recept där de står i fokus är magiskt.

Om man pratar säsongsbetonad mat så är det få saker som verkligen skriker sommar på samma sätt som solmogna tomater. Det här receptet kommer ifrån Jamie Olivers tvserie ”Jamie at home” där han just lagar olika sorters säsongsbetonade recept med ingredienser ifrån sin egen trädgård. Både jag och Sarah satt och dreglade som rabiessmittade hundar när vi såg inslaget där han lagar den här rätten för första gången. Olyckligtvis var det i mitten av december och det var stört omöjligt att få tag i bra tomater, så jag har längtar och väntat hela våren tills jag äntligen fick chansen att sno ihop det nu i somras när vi var nere i Skåne och hade tillgång till lokalodlade Vikentomater.

Världens godaste tomatsallad för 4-6 personer

1 kg färska, mogna och blandade tomater
Rejält med flingsalt
Ca 1 dl fin olivolja
Ca 2 msk vitvinsvinäger och juice från 1/2 citron
1 kruka basilika, alternativt koriander
1 tsk torkad oregano
1 stor röd chili
1 stor klyfta vitlök
Nymald vitpeppar

Till servering:

4 stora bollar buffelmozzarella
Vitlöksbröd

Skölj tomaterna och hacka dem i varierande storlekar. Det är mycket roligare att äta om det ser lite varierande ut. Halvera körsbärstomater, skiva bifftomater, klyfta mellanstora tomater och så vidare. Lägg alla tomaterna i ett durkslag och salta rejält med flingsalt. Var inte orolig för att det ska bli för salt, det mesta kan sköljas av. Blanda saltet med tomaterna och basilikan i durkslaget och låt dem stå och droppa av i ca en halvtimme-timme. Detta koncentrerar tomaternas smak och förhindrar att salladen blir vattning.

Blanda under tiden en dressing bestående av finhackad vitlök, chili, torkad oregano, olivolja, rödvinsvinäger, lite extra salt och peppar. Var försiktig med saltet…

Strax innan servering häller du över tomaterna i en stor salladskål och blandar ner dressingen. Servera med upprivna mozzarellabollar och rikligt med bröd för att suga upp all god tomatdressing.

Det här är utan tvekan det godaste tomatreceptet i världen. Ni kommer att dö lyckligare efter att ni testat det. Jamies recept hittar ni här.

, , , , , , ,

15 Responses to Världens bästa tomatsallad

  1. Ellinor 4 augusti, 2016 at 07:49 #

    I receptet står det vitvinsvinäger men sen i beskrivningen är det rödvinsvinäger som ska blandas ner. Vad ska det vara? 🙂

    • Ellinor 4 augusti, 2016 at 07:50 #

      Å ska citronsaften vara i dressingen? Tycker det ser jättegott ut men vill att det ska bli rätt 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 7 augusti, 2016 at 07:54 #

      Sicken miss! Allt funkar, kör efter smak! Men jag skulle säga vitvins eller kanske till och med balsam om man vill leva lite farligt!

  2. Mikael 16 maj, 2015 at 09:12 #

    Vart tog basilikan vägen?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 maj, 2015 at 08:43 #

      Ha! Vilken catch. Tack, nu har jag lagt till det i receptet. Den ska dra tillsammans med tomaterna i durkslaget.

  3. Rasmus 13 augusti, 2011 at 09:23 #

    Ja, det är verkligen en lyx, som jag definitivt inte vill vara utan. Det har fått konsekvensen att jag i stort sett inte alls äter tomater under resten av året, eftersom köpta praktiskt taget aldrig smakar särskilt gott när jag kan jämföra med mina hemodlade… Däremot äter jag väldigt stora mängder tomatpuré istället (https://vegologi.blogspot.com/2010/06/jag-ar-foralskad.html).

    Det finns många sorter som kan passa dig. Jag odlar själv på balkongen och det kan rymmas en hel del plantor där. Är det riktigt många kanske det dock inte finns plats för något annat… 😉
    Jag tycker bifftomater är svårodlade på balkong, de tar väldigt lång tid på sig att mogna och ger bara några enstaka frukter. Alla andra sorter jag har haft (ca 50 olika) har gått riktigt bra, och några favoriter är Green zebra, Olive, Yellow pear, Black cherry (som är otroligt vacker!), Green grape, Tiny tim. Hundreds and thousands och andra ampeltomatsorter är väldigt produktiva och ryms i en vanlig tvåliters blomkruka, så de går att odla inomhus på fönsterbrädet!

    Här finns några exempel på mina tomaträtter: https://vegologi.blogspot.com/2009/10/den-vackraste-tomatsalladen-nagonsin.html
    https://vegologi.blogspot.com/2010/11/ugnsrostad-tomatsas.html
    https://vegologi.blogspot.com/2008/08/min-favoritmacka.html

  4. Rasmus 12 augusti, 2011 at 09:21 #

    Den salladen verkar onekligen oerhört god. Jag som är tomatodlare blir helt överlycklig av att se Olivers tomatfrossa, och jag vet att helt nyskördade tomater är något av det allra godaste som finns!
    I fjol odlade jag 15 sorter, och åt massvis med tomater dagligen i 3-4 månader. Det var helt magiskt! Ska man bara odla en enda växt hemma så bör det definitivt vara tomater…

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 12 augusti, 2011 at 09:29 #

      Shit, vilken lyx. Ja jag odlade tomater jag med under en begränsad period någon gång i mellanstadiet men jag kanske får ge mig på det igen i vår. Det är ju dessutom relativt lättskötta plantor och de luktar ju helt otroligt. Har du tips på några sorter man borde börja med att odla, kanske framförallt om man som jag inte har en egen trädgård utan mer kör balkong/fönster stilen?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Grönsaker | Pearltrees - 12 juni, 2016

    […] Världens bästa tomatsallad | Jävligt gott – en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept fö…. Jag är en stor förespråkare av att äta säsongsbetonat. Förutom att äta närodlat och ekologiskt så är jag övertygad om att det är ett av de säkraste sätten att få tag på riktigt goda råvaror till så bra priser som möjligt. […]

  2. Veckans Matkoma v25 2015 - MatkomaMatkoma - 21 juni, 2015

    […] Spaghetti Vongole med tomatsallad (Recept från Leila, sallad från Jävligt Gott) […]

  3. Mother Of All Tomato Salads – Bloody Good BBQ Poster Nr 3 | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 3 augusti, 2014

    […] något år sedan här på bloggen, så är du sugen på att laga det är du varmt välkommen att check it out här. Jag rekommenderar er verkligen att käka salladen med ett gäng rivna mozzarellabollar i och […]

  4. Bruschetta | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

    […] du vill göra det ännu mer fancy så kan du använda receptet till den här sjukt goda tomatsalladen istället för att göra en enkel som jag beskriver här. Det blir lite överkurs, men det är det […]

  5. Buffé på min 40-årsfest | Jeanettes mat - 20 augusti, 2013

    […] Jamie Olivers tomatsallad […]

  6. Svensk-italiensk crossovermiddag på midsommar | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 24 juni, 2012

    […] i sin helhet: Smörslungad färskpotatis The mother of all tomatsallader Världens bästa halloumispett Spett med rökt tofu, lök och paprika Tsatsiki Brie och lagrad […]

Lämna ett svar till Jävligt gott Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes