Ungerska grillspett med fänkålsstuvning och persiljestekt potatis – Trerätters med Brutal Brewing, huvudrätten

Fotografier: Brutal Brewing, Matilda Kjell

*Det här inlägget är i samarbete med Brutal Brewing*

Hej!

Förra veckan var jag, som jag berättade om i förra fredagens inlägg, kock på ett event som Brutal Brewing genomförde för att lansera sin nya veteöl med hallon i. Brutal är roliga, dels för att de gör god öl men också för att all deras produktion både är ekologisk och vegansk vilket jag tyckte passade perfekt ihop med Jävligt Gott när de hörde av sig och frågade om jag ville göra ett samarbete med dem. Om vi ska få fler att käka (och dricka) vego så måste vi också först och främst se till att göra vego fett attraktivt och jävligt gott. Kul att se att andra för fram samma filosofi kring annat än bara mat också tycker jag!

Ni kan läsa mer om själva eventet och upplägget på det i förra veckans inlägg, här tänkte jag fokusera mer på den huvudrätt som jag tog fram för att passa till eventets huvudperson Brutals nya Raw Law Raspberry Weissbock som de kallade den vilket är en veteöl infuserad med färska hallon. En stark (8,4) veteöl med dess karaktäristiska lätta sötma som bröt snyggt med hallonens lätta syra och fruktighet utan att det tog över.

Jag tänkte att jag skulle vara lite rolig när jag kombinerade smakerna i maten och valde att möta upp hallonölen med de klassiska lite starkare tonerna från het paprika i spetten och gräddig kålstuvning. Fett salt och hett, typiskt weissbier i min värld! Sen drog jag det dessutom lite åt hallon och lakritsgrejen genom att krydda spetten med kummin och använda fänkål i stuvningen. Vet inte riktigt hur stor skillnad det egentligen gjorde, men det blev sjukt gott i alla fall!

Här är recepten, hoppas ni kommer att gilla dem!

Ungerska grillspett med paprika och kummin, 3-4 stora spett

  • 3 påsar á 280 g Oumph naturell eller thyme and garlic
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 stor gul lök
  • 1,5 msk kikkoman soja
  • 1,5 msk mörk grönsaksfond
  • 3 msk stark ungersk paprikapuré, finns att köpa i välsorterade matbutiker och saluhallar. Går att byta ut mot 1,5 msk tomatpuré och 1 msk sambal olek
  • 1 msk ungersk paprikakrydda (går att byta ut mot vanligt sött paprikapulver)
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk hela kumminkorn, lätt stötta i mortel (obs, ej spiskummin utan den anisdoftande sorten som används i brödbak)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl öl, gärna Brutal Brewing Cirrus The Cloudy lager!
  • 1 dl hackad persilja
  • 4-6 grillspett i metall

Gör så här:

  1. Tina oumphen och plocka ut de största bitarna som går att trä upp på spett. De för små bitarna kan du knapersteka och ha på en macka eller slänga ner i en gryta vid något annat tillfälle.
  2. Skär paprikan och löken i stora ca 2,5×2,5 cm stora bitar och blanda med oumphen i en stor plastpåse eller bunke.
  3. Blanda ner alla övriga ingredienser i bunken och låt grönsakerna och oumphen marinera i dessa i minst en timme
  4. Tänd grillen, eller sätt ugnen på 225 grader grilleffekt.
  5. Varva oumph, paprika och lök på spetten. Försök få med så mycket marinad som möjligt.
  6. Grilla hårt och snabbt, ca 5-7 minuter per sida så de får fin färg men inte hinner torka ur. Ha inte spetten inne längre än ca 15 minuter totalt.

Fänkålsstuvning, 4-6 portioner

  • 1,5 fänkål
  • 1/2 spetskålshuvud
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk hel kummin
  • 2 dl havregrädde
  • 150 g Oatly PåMackan färskost
  • 1 msk ljus grönsaksfond
  • 1/2 citron
  • 1 dl hackad färsk dill
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att skiva lök, fänkål fint, ca 1-2 mm tjocka skivor. Skiva spetskålen lite tjockare, ca 5 mm tjocka strimlor och finhacka vitlöken.
  2. Fräs lök och fänkål tills de är helt mjuka och fått lite färg i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt spetskål och vitlök och fräs tills spetskålen börjat mjukna. Det kommer vara mycket kål i början, men den minskar i storlek när den mjuknar.
  3. Tillsätt havregrädde, grönsaksfond, dijonsenap, kummin, salt och peppar och koka på medelvärme i 15 minuter tills smakerna utvecklats och såsen börjar tjocka ihop sig.
  4. Rör ner hela paketet PåMackan och låt smälta ner i såsen. Smaka av med salt och peppar och citronjuice och låt koka 3 minuter till. Rör ner finhackad dill. Klart!

Persiljestekt potatis, 4-6 portioner

  • 500 g färskpotatis eller annan liten och fast potatissort
  • 2 dl färsk bladpersilja
  • 3 msk rapsolja
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka potatisen med skal tills den är nästan helt klar, men med en liten kärna i mitten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ett tag under hushållspapper i kastrullen
  2. Värm upp en stor stekpanna med rapsoljan till medelvärme. Ha i persiljan och stek den tills den mjuknat och börjar bli lite krispig utan att brännas
  3. Ha i potatisarna i stekpannan och fräs med så de täcks av persiljan och får lite stekyta. Salta och peppra
  4. Servera genast medan de är varma!

, , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Ungerska grillspett med fänkålsstuvning och persiljestekt potatis – Trerätters med Brutal Brewing, huvudrätten

  1. Amanda 11 april, 2017 at 09:01 #

    Måste bara sticka in med en kommentar om din veganska pad thai som jag lagade igår. Alltså jag DOG lite när jag åt den, så sjuuuuukt jävla god! Bättre än nåt jag ätit på restaurang! Trodde jag skulle sakna både fisksås och ägg, men screw them, det här var såå mycket bättre. 😀 Tack för det receptet!!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes