Tre veganska pizzor – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen!

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

Det är onsdag och återigen dags för ett jävligt smarrigt festivalrecept från mitt samarbete med Bråvallafestivalen inför sommaren! Dagens recept är dessutom hela tre recept i ett då det är pizza som är temat och jag idag bjuder på hela tre olika sorters veganpizza, ett klassiskt kebabpizzerecept, en margherita och en egen kreation med zuccchini, ostronskivling och smarrig vegomajonnäs.

Jag har skrivit om det här med veganpizza flera gånger förut och jag vidhåller att tricket till att lyckas med det handlar om att skippa osten och istället ersätta den med andra såser, röror och puréer som ger samma feta och krämiga känsla som osten annars ger till pizzan. Långt mycket bättre än de där konstiga och kemiska vegoostar som tyvärr är det enda som finns på marknaden idag och fyllt med en massa smarrig smak.

Men med det sagt, så kör vi direkt på recepten för jag sitter mitt i påsksemestern och vill inte fastna vid datorn hela dagen 🙂

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Veganska Pizza Slizes, 8 stycken portionspizzor

Ingredienser

Deg till 8 portionspizzor (Alternativ: Färdig Pizzadeg)

  • 800 g – ca 13-15 dl Vetemjöl Special
  • Mer mjöl till utbakning
  • 650 ml ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 50 g jäst

Margherita pizza (Receptet räcker till 8 pizzor)

  • Tomatsås:
    • 1 burk á 400 g krossade tomater
    • 0,5 dl olivolja
    • 0,5 tsk salt
    • 0,5 tsk svartpeppar
  • Nötpesto (Alternativ: Färdig Pesto)
    • 1 kruka färsk basilika
    • 2 klyftor vitlök
    • 100 g naturella cashewnötter
    • 2 msk näringsjäst
    • 1 dl olivolja
    • salt och svartpeppar efter smak
  • Cashewost (Alternativ: Mozzarella)
    • 100 g naturella cashewnötter
    • 2 msk näringsjäst
    • 1 tsk vitlökspulver
    • 0,5 tsk salt
    • 2 krm vitpeppar
    • 1,5 dl vatten
  • Övriga toppings
    • 0,5 dl Oatly Ifraiche (Alternativ: Om mozzarella: ta bort detta) 
    • Några kvistar basilika
    • Olivolja

Kebabpizza (Receptet räcker till 8 pizzor)

  • Tomatsås:
    • 1 burk á 400 g krossade tomater
    • 0,5 dl olivolja
    • 0,5 tsk salt
    • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,25 sats Vegankebab (se recept på Kebabtallrik)
  • 0,25 sats Vitlökssås
  • 0,25 sats Chilisås
  • 60 st pommes frites
  • 0,5 st röd paprika
  • 0,5 st rödlök
  • 1 nypa torkad oregano

Zucchini och svamppizza (Receptet räcker till 8 pizzor)

  • Zucchini och purolök
    • 30 cm zucchin
    • 25 cm purjolök
    • 3 vitlöksklyftor
    • 3 msk olivolja
    • 1 tsk torkad timjan
    • 1 msk citronjuice
    • salt och svartpeppar efter smak
  • Ostronskivling
    • 300 g ostronskivling (Alternativ: Annan svamp) 
    • 2 msk rapsolja
    • salt och peppar efter smak
  • Dijonmayonnaise 1 dl (receptet ger 3,5 dl): (Alternativ: Färdig mayonniaise + dijonsenap och citronjuice)
    • 3 msk kikärtsspad
    • 3 dl rapsolja
    • 1 msk dijonsenap
    • 1 msk färsk citronjuice
    • Salt och vitpeppar
  • Övrig topping
    • Någon kvist färsk timjan
    • Olivolja
    • Salt och peppar

Gör så här

Pizzadeg

  1. Mät upp ca 800 g mjöl i en bunke. Tillsätt saltet till mjölet.
  2. Blanda ner jästen och sockret i det ljumna vattnet i en tillbringare och häll därefter ner vattnet under omrörning i mjölet och blanda till en jämn deg.
  3. Tillsätt mer mjöl tills du kan knåda den enkelt för hand eller i maskin. Knåda i ca 10 minuter så att du aktiverar glutentrådarna och får en smidig deg.
  4. Plasta över degen, eller lägg en fuktig kökshandduk över den och låt den jäsa till ca dubbel storlek i 45 minuter, eller 1,5 timme i kyl.
  5. Sätt in pizzastenen i den kalla ugnen och sätt på ugnen på full fräs, 275 grader.
  6. Dela därefter degen i åtta bitar. Forma till bollar, mjöla in och låt dem jäsa under plast i 15 minuter till. Under tiden förbereder du fyllningen.

Margherita

  1. Tomatsås
    1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Tomatsåsen tillagas på pizzan i ugnen.
  2. Pesto
    1. Mixa ihop alla ingredienser i en mixerskål
  3. Cashewost
    1. Blötlägg cashewnötterna över natten, eller koka dem i 1 timme på låg värme. Häll sedan av vattnet.
    2. Mixa ihop alla ingredienserna till en sås, späd med mer vatten om det behövs för att göra såsen trögflytande. Smaka av
  4. Bygg pizzan
    1. Bred tomatsås på botten, toppa med pest och cashewost jämt fördelat.
    2. Grädda i ca 5 minuter på 275 grader tills kanterna fått fin färg
    3. Toppa den gräddade pizzan med iFraiche, lite mer färsk pesto och basilikablad

Kebabpizza

  1. Tomatsås
    1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Tomatsåsen tillagas på pizzan i ugnen.
  2. Bygg pizzan
    1. Fördela kebab, rödlök och paprika jämt på pizzan
    2. Grädda i ca 5 minuter på 275 grader tills kanterna fått fin färg
    3. Toppa den gräddade pizzan med chilisås, vitlökssås och pommes frites, toppa med oregano

Zucchini och svamppizza

  1. Zucchini och purjolök
    1. Skiva purjolök i ca 2 mm tjocka skivor och zucchini så tunt du kan
    2. Blanda med övriga ingredienser och låt marinera i 20 minuter
  2. Ostronsksivling
    1. Riv ostronskivlingen i slamsor och stek knaprig i rapsolja i en stekpanna med salt och peppar
  3. Dijonmayonnaise
    1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap, citronjuice och vitlök i en hög mixerskål
    2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås
  4. Bygg pizzan
    1. Lägg ut zucchini tätt i ett jämt mönster över botten på pizzan, lägg purjolök över
    2. Toppa med ostronsskivling
    3. Grädda i ca 5 minuter på 275 grader tills kanterna fått fin färg
    4. Toppa den gräddade pizzan med spritsad dijonmayonnaise, färsk timjan, salt, peppar och olivolja

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required




, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes