Tre sorters Tacos – Vinnarrätten från Ta Fram Det Bästas tävling

img_2172

Hej!

Som utlovat kommer här receptet på rätten som jag tävlade och vann med på tisdagens Cook Off mellan mig och Linda Råberg (Lindas Matstuga) som Ta Fram Det Bästa arrangerade. Men – godbitarna slutar inte där, för nu har vi nämligen en tävling  för er också!

I samarbete med Ta Fram Det Bästa tävlar jag nämligen ut en riktigt schysst och lyxig food box till värde av 1000 kronor! Boxen innehåller bland annat de smakförhöjare jag själv fick använda i Cook-off tävlingen och köksredskap som gör det möjligt att laga en egen riktig pangmiddag!

img_5170

För att tävla:

Dela ditt bästa recept där du använder någon av följande smakförhöjare ur Ta Fram Det Bästa-familjen:

  • TABASCO® pepparsåser: Original, Green Pepper, Chipotle, Habanero eller Garlic.
  • Kikkoman soja: Original eller Less Salt.
  • Grey Poupon dijonsenap: Original eller Grovkornig.
  • Colman’s senapspulver.

Lämna ditt bidrag i kommentarsfältet till detta inlägg. Var noga med att skriva in rätt e-postadress när du skickar in ditt bidrag (adressen publiceras inte). Tävlingen avslutas klockan 12.00 den 15/12 och det godaste och mest kreativa bidraget väljs ut av mig, tillsammans med Ta Fram det Bästa. Vinnaren presenteras på bloggen den 16/12 och får sedan foodboxen hemskickad till sig.

Lycka till!

vinstbox

Vinnarboxen!

img_5162

Och här är mitt recept som jag tävlade med. Tanken var att visa upp några av de smaker som jag verkligen älskar i lite av en avsmakningsmeny. Jag älskar tacos, och då framförallt den lite lyxigare och mer genuina sortens tacos där ett fåtal smaker samlas i en mindre munsbit. Just det sättet att äta passar sjukt bra för just avsmakningsgrejer, så jag tänkte – varför inte försöka kombinera dem? Formen på tacos, och smakerna från husmanskost, det japanska och det lite mer klassiska mexicanska.

Tanken var också att alla tre recepten och smakerna verkligen skulle vara riktigt jävla goda i sig, och dessutom enkla att laga. Om ni gör alla tre på en gång, som jag gjorde, så blir det så klart ganska många olika delar, men varje grej står sig absolut fint i egen rätt och kanske snarare kan tjäna som inspiration för en huvudrätt bestående av samma ingredienser!

img_5157
Tacos För Maten! 10 portioner (halvera för 4-5 personer)

Japansk

  • 5 små tortillabröd
  • 125 g svartkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1.5 msk kikärtsspad (från en burk kikärtor)
  • 1.25-1.5 dl rapsolja
  • 0.5-1 msk Colman’s senapspulver
  • 0.5 msk Kikkoman-soja
  • 1 tsk citronjuice
  • 1/2 stort blomkålshuvud
  • 1.5 msk furikake
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1 paket krasse
  • Salt och svartpeppar
img_2180
Gör så här:
1. Häll upp 3 msk kikärtsspad från en burk kikärtor i en skål. Blanda ner citronjuice och senapspulver och mixa därefter ner rapsolja sakta i en tunn stråle tills såsen tjocknar. Blanda ner kikkomansoja och smaka av med salt och peppar samt mer senapspulver till önskad styrka
2. Skär blomkålen i små buketter och lägg i en skål med furikake och rapsolja. Blanda väl så kålen täcks helt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn på 200 i grader i ca 25 minuter tills kålen får fin färg och är mjuk.
3. Skölj och riv bladen av svartkålen i små bitar. Värm upp en stekpanna med lite olja och 2 hela, men krossade vitlöksklyftor i och sautera svartkålen lätt tills den blir mjuk. Salta lätt.
4. Bygg varje taco på en tortilla med 4-5 blad svartkål underst, 3-4 blomkålsbitar i mitten och sedan 3 klickar senapsmajonnäs och lite klipp krasse på toppen.
img_2209

Svensk

  • 5 små tortillabröd
  • 1 paket Oumph Chunk
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl havregrädde
  • 4 enbär
  • 2 tsk msk torkad timjan
  • 0.5 msk socker
  • 1/2 granatäpple
  • 2 tsk Kikkoman-soja
  • 2 tsk Touch of Taste Brynt Scharlottenlöksfond
  • 3 fasta, medelstora potatisar
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1/2 kruka kruspersilja
  • Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skölj och skär potatisen i ca 7×7 mm stora tärningar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite rapsolja, salt och peppar och baka i ugn på 200 grader i ca 15-20 minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg.
2. Krossa den frusna Oumphen medan den fortfarande är i påsen, för att få mindre bitar. Stek i 2-3 minuter i en stor stekpanna tills den börjar få lite yta.
3. Tillsätt timjan och hackade enbär och fräs i 30 sekunder. Ha i havregrädde, fond, kikkomansoja och socker och låt koka i 10 minuter. Ha i ca 1/2 dl granatäpplekärnor och smaka av med salt och peppar.
4. Sila ur oumphbitarna och lägg åt sidan i ett fat täckt med folie för att hålla värmen.
5. Reducera ner gräddsåsen till ca 1,5 dl kvarstår och den är tjock och krämig.
6. Bygg varje taco på en tortilla med ca 2-3 msk potatiskuber i botten, 3-6 bitar oumph ovanpå (beroende på storlek) och sedan den reducerade gräddsåsen ringlad över, extra granatäpplekärnor och lite kruspersilja på toppen.
img_2211

Mexikansk

  • 5 små tortillabröd
  • 1 mogen mango
  • 1 mogen avokado
  • 1/2 kruka koriander
  • Juice från 1/3 citron
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 röd lök
  • Juice från 1,5 citron
  • 2 dl havrefraiche
  • 1 burk svarta bönor
  • 1/4 msk TABASCO® Chipotle Pepparsås
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 finhackad salladslök
  • Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skicka rödlök tunt och lägg i en skål med juice från 1,5 citron. Låt dra i ca 30 minuter
2. Tärna avocado och mango i ca 1×1 cm stora kuber. Blanda med ca 1/2 dl finhackad koriander, juice från 1/3 citron, olivolja, salt och peppar.
3. Häll av spadet från de svarta bönorna. Fräs på medelvärme i rapsolja i en stor stekpanna tillsammans med de torkade kryddorna i ca 10 minuter tills bönorna börjar bli torra. Rör försiktigt så de inte mosas. Hacka och tillsätt vitlök och tabasco efter önskad styrka. Stek 5 minuter till, tills bönorna är nästan rostade. Smaka av med salt och mer tabasco.
4. Bygg tacos på ett tortillabröd med 3 msk salsa i botten, 2 msk bönor ovanpå, utklickad havregrädde, några skivor picklad lök och sist någon kvist koriander
Servera en av varje taco per fat och person.
img_2175
img_5102
img_5153

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to Tre sorters Tacos – Vinnarrätten från Ta Fram Det Bästas tävling

  1. Annika 15 december, 2016 at 12:45 #

    Grillad lammfilé

    500 g lammfilé
    8 vitlöksklyftor, skalade, hakcade
    ½ dl Grey Poupon dijonsenap, Original
    1 dl olivolja
    1/4 dl torrt vitt vin
    2 msk finhackad färsk rosmarin
    2 msk färsk citronsaft

    Blanda allt utom filén. Lägg allt i en plastpåse med filén och låt marinera någon timme.
    Grilla tills innetemperaturen är 60-65 grader. Strö gärna över flingsalt när du grillar.
    Servera med klyftpotatis, grillade grönsaker och kall vitlökssås (grekisk yoghurt, fetaost, vitlök, salt och svartpeppar)

  2. Paola 14 december, 2016 at 10:10 #

    Quorn à la moutarde à la Scandinave (svenskinspirerad fransk quornrätt), 4-6 portioner
    1 kg quornbitar
    1 msk smör
    2 msk olivolja
    1 burk kantareller (väl avrunna)
    2 tsk torkad dragon
    2 dl franskt, torrt vitt vin
    2 msk Grey Poupon dijonsenap Original
    3 dl vispgrädde
    5 krossade enbär
    salt & peppar
    Salta och peppar quornbitarna och bryn dem i smör och olja. Ta ur quornen och stek svampen i några minuter. Lägg tillbaka quornen, krydda med dragon och häll över vinet. Koka på svag värme ca 10-15 min. Ta ur quornen och täck med folie medan du gör såsen: lägg i de krossade enbären och häll i senapen och grädden. Låt koka tills såsen har tjocknat och häll den över quornen. Servera med pressad potatis och vitlöksslungad svartkål. Bon appetit!

  3. Rasmus 14 december, 2016 at 09:59 #

    Varm palsternacks- och purpurkålsallad med apelsindressing och granatäpple

    2 palsternackor
    1 morot
    150 g purpurkål
    200 g broccoli

    Machesallat
    Granatäppelkärnor

    Dressing:
    1 schalottenlök
    3 msk olivolja
    0,5-1 msk dijonsenap
    Finrivet apelsinskal
    1-2 msk nypressad apelsinjuice
    Salt
    Svartpeppar

    Skala och skiva palsternacka och morot, skär dem i julienne-strimlor (tunna stavar) och fräs dem i olivolja i en stekpanna tills de är al dente. Strimla purpurkålsbladen och hacka de grova bladnerverna. Skär broccolin i bitar. Ångkoka purpurkål och broccoli i ca 7 minuter.

    Finhacka under tiden schalottenlöken och blanda ingredienserna till dressingen i en liten kastrull. Värm försiktigt och häll den över grönsakerna.
    Vänd ned machesallaten och granatäppelkärnorna.

    Salladen kan även serveras rumstempererad, och givetvis kan den göras på grönkål istället för eller tillsammans med purpurkål.

  4. Sara 14 december, 2016 at 09:39 #

    Denna gryta är en stor favorit hemma hos oss!
    Älggryta med smak av grönpeppar

    800 gram grytbitar av älg
    2 msk smör
    1 gul lök
    1 bratwurst
    1 msk grönpeppar
    1 msk vetemjöl
    5 dl vatten
    2 msk kikkoman soya orginal
    1 tärning grönsaksbuljong
    2 dl creme fraiche
    1 dl syltlök
    1 dl smörgåsgurka

    Hacka löken fint. Fräs grytbitar, lök och bratwurst i en gryta. Mortla grönpepparen och låt den fräsa med i slutet. Pudra över vetemjölet och rör om, tillsätt vatten, buljongtärning och soya och låt grytan koka upp. Låt grytan stå och puttra minst en och en halv timme tills köttet är riktigt mört. Tillsätt ev mer vatten så det inte kokar torrt.

    När köttet är mört tillsätt creme fraiche, syltlök och smörgåsgurka, låt det hela puttra fem minuter till

    Smaka av med salt och peppar, servera med ris

    Hoppas på tur nu!

  5. Peter 14 december, 2016 at 09:36 #

    Selleri i fransk senapssås

    1 bukett blekselleri
    4 salladslökar

    Sås:
    100 g färska skogschampinjoner
    2 msk smör
    1 msk vetemjöl
    3 msk av Grey Poupon, den ljusa starka franska senapen
    3 dl grädde
    1 msk pressad citron
    Salt och peppar efetr smak
    3 msk hackad persilja

    Skölj och dela grönsakerna i 8 cm långa bitar. Koka dem mjuka ca 2-3 min i saltat vatten. Skiva champinjonerna tunt, fräs dem i matfett i en stekpanna. Rör i mjöl och senap. Späd med grädden. Låt såsen koka ihop i några minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg upp grönsakerna på ett fat. Häll över såsen och strö över finhackad persilja.
    Servera med ett gott surdegsbröd och ett glas rött.

    Njut!

  6. Marie Lyander 14 december, 2016 at 07:22 #

    Vegobiff a la Lindström

    1 lök finhackad
    2 dl kokt ris
    2 potatis kokta
    3 st rödbetor rårivna
    0,5 dl gräslök finhackad
    1 msk rödbetor inlagda och finhackade
    1 msk gurka inlagda finhackade
    1 saltgurka finhackad
    1 – 2 msk dijonsenap original
    1 ägg
    3 msk potatismjöl
    Salt, kryddpeppar

    Fräs löken i lite olja tills mjuk och glansig. Blanda med det kokta riset, och kokt riven/pressad potatis, blanda även ner rårivna rödbetor, gräslök, och de inlagda grönsakerna. Rör sedan ner ägg, kryddor, senap och potatismjöl. Låt vila ca 30 minuter, forma till 12 st knubbiga biffar, och stek i smör 5 min/sida.

    Servera med klyftpotatis och svampsås, eller valfria tillbehör. Även jättegott på macka med en klick dillmajonäs!

  7. Anna Andersson 13 december, 2016 at 10:50 #

    Jag bidrar med den enklaste men jättegoda julsalladen 🙂

    GRÖNKÅLSALLAD MED PUMPA

    Ingredienser med ca mängder:
    1 liter grönkål skuren i bitar
    5 dl ungnsrostad pumpa skuren i tärningar
    1 pkt fetaost (kan bytas ut mot en vegansk ost om man vill)
    1 dl pacannötter
    0.5 dl torkade tranbär

    Dressing:
    1 liten röd lök
    3 msk olivolja
    1 msk vinäger
    0,5-1 msk dijonsenap (efter smak)
    Salt & peppar

    Gör så här:
    Blanda en dressing på olja, vinäger, dijonsenap, finhackad lök, salt & peppar.
    Massera grönkålen med dressingen ett par minuter.
    Lägg upp kål och pumpa på ett fat.
    Smula över fetaosten och strö ut nötter och tranbär.

  8. Sofi Fifi Karlsson 13 december, 2016 at 05:24 #

    Min vegetariska tacos är supergod! Jag gillar mixen av salt och fruktigt, det blir bara fööör gott! Denna brukar gå hem även hos mina köttätande vänner. De får lite köttfärstacokänsla av korngrynen.

    Innehåll:
    ca 200 gram mixade bönor efter tycke och smak
    1 gul lök
    1-2 klyfta vitlök
    1 röd paprika
    1-2 portioner korngryn (färdigkokta, fixa det innan)
    Några rejäla skvättar Tabasco Original
    Spiskummin, oregano, salt, peppar
    1 mango
    1-2 avocado

    Hacka lök, vitlök och paprika och stek ihop med lite olja, tillsätt korngrynen och bönorna och krydda rikligt.

    Blanda ihop med uppskurna kuber mango och avocado

    Toppas av med sås gjord på:
    1 liten rödlök
    1 tomat
    1 halv gul paprika
    Lite persilja
    Mangojuice
    Vinäger
    Tabasco Original
    Salt och lite socker

    Superfinhacka grönisarna och persiljan och blanda med det övriga, låt stå gärna över natten så det gottar ihop sig.
    Bygg dina tacos i valfri brödtyp och toppa med dressingen. Njut av världens kanske läckraste taco!

  9. Jessica Sundberg 12 december, 2016 at 05:46 #

    Pulled lax, 4 port

    Blanda i en stor bunke:
    1 kruka fint hackad koriander
    3 pressade vitlöksklyftor
    1 dl Kikkoman soja original
    1 msk thai-fisksås
    1 tsk paprikapulver
    1 tsk spiskummin
    1 tsk brun farin
    3 msk flytande honung
    1 dl vitt vin
    1 msk sesamolja
    1 pressad lime

    Lägg en rejäl laxfilé på ca 900 gram med skinnet kvar i dubbla fryspåsar och häll över marinaden. Se till så allt skvimpar runt så allt täcks, pressa sedan ut all luft så att du nästan har skapat laxvaacum, knyt ihop ordentligt och lägg i kylen till det är dags att grilla nästa dag. Vänd gärna påsen några gånger under detta dygn.

    När det är dags att grilla tar du ur laxen ur påsen, häller av all marinad och lägger sedan på grillen med skinnet upp en kort stund så att köttsidan får fin yta. Vänd sedan så att skinnet hamnar nedåt och stäng locket. Låt laxen bli färdig. Lite beroende på tjocklek tar det ca 10-20 min.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tacos på rester – #tasteorwaste! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 12 april, 2018

    […] Höstens alla matradio-snack på Soundcloud! Vegansk Fish Tacos – A.k.a friterad tofutacos Tre sorters Tacos – Vinnarrätten från Ta Fram Det Bästas tävling Pytt i Panna Tacos från […]

  2. Pizza med svartkål, blomkål och senapsmajonnäs | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 juli, 2017

    […] Om ni vill ha alla mina tre pizzarecept så får ni går och köpa tidningen, men här delar jag med mig av min favorit, en enkel, lite ovanlig men helt stört god pizza med svartkålschips, blomkålspuré (istället för osten då!) och senapsmajonnäs (också den istället för ost – meeer sååååås!). Inspirationen till smakkombinationen kommer ifrån den japanska tacos jag gjorde tillsammans med Ta Fram Det Bästa i höstas som ni hittar här. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes