Tag Archives | tips

När Jävligt Gott tog över Restaurang Växthuset

Hej!

Hoppas allt är bra med er vänner! Solen lyser äntligen över Stockholm, och jag hörde småfåglarnas vårsång när jag gick med dottern till dagis i morse. Så fruktansvärt skönt! Det riktigt spritter i kroppen på mig. Det här vintermörkret är fan depressivt alltså. Det är lite konstigt att Sverige lyckats producera något lyckligare än Thåström med det här jävla vädret halva året…

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag skulle ta mig för utan alla er fantastiska läsare som stup i kvarten mailar, kommenterar och hojtar med snälla och uppmuntrande kommentarer. Det betyder sjukt mycket! Jag vet att jag typ alltid säger det, men jag menar det verkligen.

Ett tillfälle när jag fick extra mycket av den varan var förra veckan då jag var inbjuden av Anders Ramsay och gänget bakom Restaurang Växthuset för att sätta menyn för en kväll under deras #Matklubb där de lyfter fram ”personer som på olika sätt främjar det gröna köket”. Det fanns 40 platser att boka och de gick åt på typ tre sekunder. Väldigt kul att träffa alla som kom!

Jag var först ut (typ, de hade besök av en superkock från Japan tidigare i januari, men det räknas inte riktigt… eller nåt) och självklart så serverade jag en trerätters meny med vegansk husmanskost!

Emil Dahlberg, chefskock på Växthuset och Anders Ramsay som varit med och utvecklat konceptet för restaurangen.

Just nu dyker det upp fler och fler restauranger i Stockholm och i Sverige som är helt eller till stor del växtbaserade. Mattias Dahlgrens nya satsning Rutabaga är väl det som fått mest uppmärksamhet (även om det dock kommer att vara lakto-ovo), men även ovan nämda Växthuset, Agrikultur, Gro, Fotografiskas restaurang, Gastrologik och ett flertal andra ställen har veganska eller lakto-ovo vegetariska menyer. INGEN av dem serverar dock vanligt hederligt käk. Det ska bara vara fem varianter av olika typer av grönsaker och helt nya skapelser i olika utföranden. Mestadels fine dining dessutom. Sverige saknar verkligen en vanlig, hederlig, men jävligt god växtbaserad husmanskostsrestaurang med ambitioner. En kvarterskrog med stil, klassiska smaker och helt enkelt inga animalier. Hur svårt ska det vara egentligen?

Inte så svårt tyckte jag och därför tog jag fram en meny, som jag fick lite hjälp av Anders Ramsay att kvalitetssäkra och restauranganpassa för att helt enkelt testa konceptet. Går det att servera vegansk husmanskost på restaurang?

Och kortfattat blev svaret ja. Så klart det går! Av vad jag uppfattade så var alla sjukt nöjda med maten och gick hem mätta som aldrig förr. Som sig bör 🙂

Här är menyn jag serverade.

Amuse-Bouche, Jordig Rädisa med Pepparrotskräm

En liten godbit som Anders snodde ihop för att få igång hungern hos gästerna. En sjukt god kombination där rostad och mald malt (!) fick agera låtsasjord och lyfta fram rädisans lite jordigare toner, och pepparroten framhävde rädisans senapstoner. Smart och sjukt snyggt dessutom!

Förrätt, Toast Skagen med palsternacka och fänkål

Tanken var att servera en så klassisk Toast Skagen som möjligt (även om Anders som är skolad delvis i Tore Wretmans kök hävdade å det bestämdaste att en äkta Skagen inte ska innehålla mer än majonnäs, dill och citron 😉 )

Jag utgick ifrån mitt vanliga recept, som ni hittar här, men då jag gärna ville hålla menyn fri från processade köttsubstitut (lite för att platsa bättre på Restaurang Växthuset typ, och för att jag testat det tidigare i veckan och gillade det) så använde jag al dente kokt palsternacka och färsk fänkål istället för avocado och tofu. Som bas för såsen använde jag också en egenslagen kikärtsmajonnäs istället för köpemajo + iFraiche som i receptet. Receptet på det har ni här:

Ingredienser:

  • 3 msk kikärtsspad
  • 3 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål
  2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås

Huvudrätt, Svampskav med potatismos, bräserad savoykål och rårörda lingon

Huvudrätten bygger på mitt recept på vegansk renskav som ni hittar här. Istället för ”krossad” Oumph använde vi dock strimlad och knaperstekt ostronskivling och skogschampinjon. Anders snodde ihop ett supersmarrigt potatismos på Oatlys havregrädde och Flora vegansmör. Han beskriver det själv så här som svar på en fråga på Facebook:

Ångad/kokt potatis passeras och matas med salt, sedan rörs mjölkfritt margarin ner. När massan är jämn, stadig och ‘dragit’ ihop sig så späd den med havregrädde ala @oatly #imat lite i taget till önskad konsistens. Viktig här är att inte slå på för mycket vätska på en gång. Då klarar inte stärkelsen hålla ihop allt och man får ett vattnigt okänt mos.. Salt o peppar, muskot eller annan smaksättning om man vill..

Till det serverades också rårörda lingon samt en bräserad savoykål, där finstrimlad savoykål och tunt skivade babymorötter fick stekas med rapsolja, salt och peppar tills den mjuknade. Huuuuur gott som helst!

Efterrätt, Blåbärspannkakor med chokladsås och kardemummaglass

Receptet på blåbärspannkakorna kommer i nästa nummer av tidningen Vegourmet, så det får ni hålla er lite till tåls med (lovar att lägga in det här sen). Glassen är också lite av en kluring. Det är en av Växthusets vanliga efterrättsglassar, där kardemumma vispas in i havregrädde med hjälp av en 35 000 kr dyr glassmaskin. Dvs inte riktigt något jag har recept på =/

Chokladsåsen kan jag dock bjussa på! Den är jättegod och jätteenkel:

  1. Blanda lika delar havregrädde, gott kakaopulver och socker samt en nypa salt i en kastrull. Koka upp under omrörning.
  2. När den börjar koka låter du den bubbla på i typ 30 sek under omrörning. Det gör inget om du råkar få lite beläggning i botten, det gör bara att den smakar mer bakat = kladdkaka 😉 Klart!

Matklubben

En stor del av poängen med kvällen var att jag också skulle hålla en kort liten presentation av min matfilosofi och meny för gästerna. Min bror filmade det hela, så om ni är sugna på att höra lite mer om hur jag resonerar kring det här med vegansk husmanskost, vad jag ser som mitt mål med Jävligt Gott och min matlagning så får ni gärna ta och kolla på det här lilla klippet. Det kan vara lite svårt att höra vad jag säger ibland, men det borde gå hyfsat med ljudet lite uppskruvat 🙂

2

Vegansk Tapas 2 och lite update på vad som är på gång!

Hej vänner!

Hoppas att allt är fint med er! Januari har börjat helt jävla galet intensivt för mig. Det är svårt att riktigt ta in allting som händer och vad det kan innebära på sikt med allt som pågår runt Jävligt Gott just nu, men jag försöker göra mitt bästa för att inte tappa fokus eller bränna ut mig.

Jag ska vara helt ärlig och säga att det här med att vara egenföretagare är något av en utmaning. Det är mycket att hålla reda på, vara ensamt ansvarig för och samtidigt som det verkligen inte finns så värst mycket marginaler för någonting så här i början av en ny verksamhet. Om några år kanske det här går så totalt på räls så jag kan kosta på mig att planera 100 % långsiktigt, inte behöver oroa mig för ifall jag har pengar till lön om några månader och vet precis vad jag håller på mig. Å andra sidan (inser jag nu när jag skriver det här) så kommer jag nog aldrig helt ha koll på det – det är ju lite en del av charmen. Att det går så sjukt fort och att det händer så otroligt mycket runt omkring mig och bloggen hela tiden!

Jag försöker göra mitt bästa just nu för att se till så att de samarbeten jag har med olika företag som syns här på bloggen ska vara så bra, långsiktiga och relevanta som möjligt. Ta mitt samarbete från i somras med Oumph! och Quorn kring Jävligt God BBQ till exempel. Det tyckte åtminstone jag var ett bra exempel på hur jag både kan lyckas göra betydligt mycket större och coolare saker tillsammans med företag, samtidigt som jag ändå bara använder produkter som jag ändå skulle ha gjort, och som jag är säker på att ni läsare också tycker känns relevanta.

Men jag kollar också jättemycket på hur jag kan utveckla Jävligt Gott som idé och som företag, så att det inte bara handlar om vad jag gör på bloggen hela tiden. Ett exempel på det är ett sjukt spännande projekt som jag skrev under avtalet kring bara här förra veckan – jag ska nämligen börja erbjuda olika typer av webbkurser i vegetarisk matlagning! Jag har känt länge att jag vill dyka djupare ner i det här med utbildning kring att laga vegetarisk mat, men har också känt att jag inte hinner åka runt och träffa er alla face to face (hur  mycket jag än skulle vilja det). Ett blogginlägg kan heller inte vara huuuuur långt som helst (även om jag känner att det här inlägger verkligen pushar den gränsen!), och jag vill hitta nya sätt att kunna ge er de små tips, trix och tankar som gjort matlagning så mycket enklare och roligare för mig. Svaret hoppas jag på kommer att heta enkla, billiga och supersnygga webbkurser där jag (typ) kommer hem till er och går igenom tekniker, recept och upplägg betydligt mycket mer på djupet än jag haft möjlighet till tidigare. Vad tror ni om det? Vad skulle ni i så fall vilja att jag tog upp i min första kurs?

Fler liknande spännande projekt är på gång, så håll koll på mitt instagram eller facebookflöde så kommer ni att vara uppdaterade till max!

Men nu – till tapasen! Det här är något jag verkligen brinner för. Det är ju så sjukt gott! Och det är dessutom väldigt konstigt att det inte finns mer och bättre veganska alternativ på olika tapasrestauranger i Sverige (åtminstone inte i Stockholm där vego idag = ost på alla tapasrestauranger jag besökt).

För en dryg vecka sedan var jag på besök i Trelleborg hos Nikki och Viktor som vann min tävling i höstas där jag i samband med att jag vann Matbloggspriset Folkets val också i min tur tävlade ut en middag med mig som kock till den som kom upp med bästa motivation för varför man borde rösta vego. Nikkis motivation löd:

Den vegetariska matbloggen Jävligt gott är med och tävlar om matbloggspriset som folkets val. Det är många som tycker vegetarisk mat är god men som inte har några verktyg för att själva kunna laga växtbaserad mat. Att ha viljan men inte verktygen eller självförtroendet att laga mer vego ska inte vara ett hinder på vägen mot en mer hållbar kosthållning. Rösta på Jävligt Gott för att hjälpa till att sprida en blogg med pedagogiska och löjligt goda vegorecept till folket! (Rösta genom att klicka in på och GILLA bilden här nedan 👍🏽) Sista tävlingsdagen idag! Skynda skynda 😀

De ville käka veganskt, gärna vara med och laga maten och i övrigt så fick jag sätta menyn. Så jag bestämde mig för att vi skulle ge oss på tapas! Det är perfekt partymat, och dessutom något som lämpar sig väldigt väl att laga tillsammans flera stycken då det är så mycket som måste göras samtidigt. Med oss på äventyret fick vi dessutom Julia Tuvesson, aka @Tuvessonskan på Instagram som erbjöd sina tjänster som sous chef. Sjukt kul!

Här har ni recepten! En del av recepten som jag bjöd på skrev jag redan om för några veckor sedan i inlägget Vegan Tapas (1) som ni hittar här! Alla recept är anpassade för tapasrätter till ca 6-8 personer

Aioli, ca 3,5 dl

Ingredienser

  • 3 msk kikärtsspad
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronjuice
  • 2,5-3 dl rapsolja
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Grovhacka vitlök och blanda med citron, dijon och kikärtsspad i en hög mixerskål eller ett plastglas som du får ner en mixerstav i
  2. Mixa med en mixerstav (helst med kniv och ej visp, då du ju vill mixa sönder vitlöken också) medan du sakta häller ner rapsolja i en tunn stråle. När du märker att såsen börjar binda (efter ca 1-1,5 dl olja) så kan du hälla i oljan lite snabbare
  3. När du hällt i ca 2,5-3 dl olja borde du ha en tjock krämig mayonnaise. Smaka av med salt och vitpeppar, och ev. lite mer citron eller vitvinsvinäger. Mixa upp med lite mer olja om den blir för lös efter att du saltat. Klart!

Patatas Bravas

Ingredienser

  • 500 g fast potatis
  • 1 liter frityrolja
  • Flingsalt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj potatisen och tärna sedan i ca 2,5 x 2,5 cm stora tärningar
  2. Värm upp olja i en bred stekpanna med höga kanter (så kallad traktörpanna). Ha i en potatisbit i oljan medan den värms upp, när den fräser kraftigt är oljan tillräckligt varm. Sänk till 4/6 på spisen och fritera på den temperaturen.
  3. Fritera all potatis tills den börjar få färg. Ta upp ur oljan och lägg på ett fat. Kyl ner i frysen i ca 10-15 minuter så friteringsprocessen avstannar helt. Fritera därefter igen tills du får en vacker mörkgyllene färg på potatisen. Lägg upp på ett fat med papper så oljan får rinna av, salta och peppra. Klart!

Salsa

Ingredienser

  • 2 burkar krossade tomater
  • 1-2 röda chili
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor eller 2 små gula lökar
  • 1 burk majs (frivilligt)
  • 1,5 msk oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 dl hackad färsk bladpersilja
  • ev. 1 msk agavesirap
  • Salt
  • Olivolja

Gör så här

  1. Hacka lök, vitlök och chili fint. Kärna ur chilin om du inte vill ha den så stark. Fräs i rikligt med olivolja tills de blir mjuka.
  2. Tillsätt oregano, paprikapulver och spiskummin och låt fräsa med någon minut i oljan.
  3. Tillsätt tomater och ev. agavesirap och koka i ca 30 minuter tills smakerna gått ihop fint. Smaka av med salt, ev lite mer chilipulver och tillsätt majs och bladpersilja. Rör ihop och servera.

Spanska köttbullar med tomatsås

Ingredienser

  • 300 g sojafärs från anammas 1 kg påsar (den nya glutenfria färsen är inte lika bra, så använd inte den!)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 1 urkärnad röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • ca 1 msk torkad oregano
  • ca 1 msk paprikapulver
  • ca 1 msk spiskumminpulver
  • olja till stekning
  1. Hacka gullöken, chilin och vitlöken. Stek i olja i en stekpanna tills de blivit mjuka. Blanda i tomatpurén och kryddorna och låt fräsa några sekunder.
  2. Tillsätt därefter färsen och stek några minuter så den börjar ta färg. Slå soja och fond över färsen och stek tills att vätskan reducerat bort nästan helt. Salta och peppra.
  3. Under tiden blandar du ihop ströbrödet, potatismjölet och grädden i en skål. Låt dra några sekunder och blanda därefter ner den stekta färsen i blandningen. Rör om rejält så att allt blandas och inga brödklumpar finns kvar. Smaka av med ev. mer salt, peppar, chilipulver eller kryddor. Om smeten är för blöt för att kunna formas till bollar, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska kännas lätt att hantera och forma.
  4. Rulla bullar av färsen, ca 2,5 cm i diameter. Stek i rapsolja i en stekpanna på medelhög värme. Rulla pannan mycket i början så att alla sidor av bullarna får lika mycket värme. Stek ca 10 minuter tills de får en fin mörk färg.
  5. Tillsätt ca 3-4 dl av salsan från ovanstående recept i stekpannan och stek med i 2 minuter. Klart!

Chorizo med chili och vitlök

Ingredienser

  • 1 paket Astrid och Aporna eller Veggyness Chorizo, ca 300 g
  • 1 röd chili
  • 1 scharlottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl färsk hackad persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk citronjuice
  • Salt efter smak

Gör så här

  1. Skiva korven i diagonala slantar. Stek knaprigt i olivolja i en stekpanna
  2. Tillsätt finhackad scharlottenlök, vitlök och chili och fräs på medelvärme i 30 sekunder så de inte längre är råa
  3. Tillsätt olivolja, citronjuice, salt och persilja och rör om. Servera!

Friterad tofu med agavesirap

Ingredienser

  • 150 g fast tofu
  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl öl
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och peppar
  • Ca 1 dl frityrolja
  • 0,5-1 dl agavesirap

Gör så här

  1. Skär tofun i ca 3-4 cm långa, 1 cm tjocka stavar. Torka av dem med papper så de är torra.
  2. Blanda ihop vetemjöl, öl, citronjuice, salt och peppar till en tjock och trögflytande frityrsmet i en djup tallrik. Häll ut pankoströbröd på ett fat.
  3. Värm upp frityrolja i en stor stekpanna med höga kanter (traktörpanna). Låt en bit bröd eller liknande ligga i frityroljan medan den värms upp. När den bubblar kraftigt så sänker du värmen till 4/6 på spisen och friterar på denna värme.
  4. Doppa varje tofustav först i frityrsmeten så den blir rejält täckt. Rulla därefter snabbt i panko och lägg genast ner i frityroljan. Upprepa tills alla tofupinnar är nere i oljan.
  5. Vänd dem då och då så de får en jämn gyllenbrun färg. Lägg upp på ett fat med papper så oljan får rinna av. Ringla över rikligt med agavesirap och servera genast!

Chilimarinerad blomkål

Ingredienser

  • 1 litet eller 1/2 stort blomkålshuvud
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt efter smak
  • olivolja

Gör så här

  1. Skär blomkålen i buketter och massera in dem med salt, chiliflakes och olivolja. Baka i ugn på ca 220 grader i 10-15 minuter tills de får fin färg och de har kvar en del tuggmotstånd i mitten.
  2. Koka undertiden upp grädde med paprikapuver, näringsjäst, oregano, salt och lite extra olivolja på spisen. Det ska bara koka i någon minut för att smakerna ska gå ihop.
  3. Ta ut blomkålen ur ugnen och lägg i en skål. Slå över gräddsåsen och låt svalna till ljummen temperatur innan servering så smakerna går ihop bra. Klart!

De här två recepten har vi lånat från Zeinas Kitchen, då de passar sjukt bra ihop med de övriga rätterna!

Quesadillas

Ingredienser

  • 12 st mellanstora tortillabröd
  • 200 g jeezly veganost
  • 1 stor röd paprika
  • 1 kruka koriander
  • oregano
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Bygg varje quesadilla genom att först hyvla ett lager ost på en tortilla, lägg på skivad paprika, några kvistar koriander, salta, peppra och strö över lite oregano. Lägg på en tortilla till som lock och upprepa sedan med en till tortilla tills alla är slut.
  2. Värm upp en torr stekpanna till 4/6 på spisen. Stek quesadillan tills den får fin färg på varje sida. Jeezly behöver lite längre tid på sig för att smälta än vanlig ickevegansk ost, så ge dem lite tid.
  3. Skär upp i 4-6 bitar vardera.

Paprika och valnötsröra (Muhammara) (se bild överst i inlägget!)

In å läs hos henne så ger vi credd och sidvisningar där de hör hemma!

Smördegschurros med kokosgrädde och chokladsås

Samma här! 

För att göra min chokladsås, blanda lika delar havregrädde, kakao och socker och koka upp i en kastrull.

För att göra kokosgrädde: Kyl ner en skål och en visp i kylen en timme innan tillagning, lika så en burk med kokosgrädde. Det är viktigt att allt är väldigt kallt när du börjar vispa! Ta det tjocka och fasta kokosfettet från en burk kokosgrädde och blanda i skålen med 2 tsk vaniljsocker. Vispa intensivt tills kokosfettet blivit fluffigt. Klart!

3

Vegansk Patty Melt

Ser ni vad dressingen dräller ut från kanten? Veganmayo är det nya svarta. Om ni inte orkar göra egen kan ni bara dränka den i srirachamayo om ni vill!

Hej!

Jag har sjuuuka sommarcravings just nu. Det hjälper ju inte att hälften av alla olika projekt jag har på gång just nu handlar om sommaren och om en massa fantastiska BBQ recept som ska lagas och fixas tills dess. Ett av alla de här projekten handlar om burgare, och som en del i researchen inför det så snubblade jag över det sjukt jävla köttiga och ganska olustiga programmet ”Världens bästa hamburgare” som gick på 3an i våras där Johan Jureskog åker USA runt i jakten på ”världens bästa burgare”. Vette fan om han hittade den, för det var ju istort sett ett enda långt reklamjippo för hans olika kampanjburgare på McDonalds.

MEN i det sista avsnittet så deltar han i VM i hamburgergrillning, och där lagar de som första delgren en så kallad ”patty melt”. Dvs typ en mix mellan burgare och grillad macka som inte alls är någon så värst känd företeelse i Sverige, men som är sjukt gott! Det är dessutom världens bästa sätt att ta hand om resterna från gårdagens burgarmiddag om ni får lite burgarsmet eller färdiggrillade burgare över och burgarbröden är slut.

Det fick mig att minnas att jag faktiskt experimenterade en del med det i somras, men aldrig skrev något recept på det, så jag tänkte att jag skulle passa på och slänga även er tillbaks till sommaren med ett riktigt smarrigt recept. Det går precis lika fint att steka den här patty melten i stekpannan som att göra den på grillen. Ni bestämmer!

Det går även att variera sig enormt med det här receptet. Mitt förslag här är bara en pointer, ni gör som ni vill. Om ni vill ha det helt veganskt så byter ni ut ägget i receptet på mina burgare mot 1 msk potatismjöl och ca 1/2 dl valfri vätska. Använd anammas sojafärs, den passar jättebra i receptet.

Jag föredrar också oftast att enbart använda dressing och ingen ost i min patty melt när jag gör den vegansk, då jag tycker att de ostar som finns på den svenska marknaden idag är alldeles för äckliga när de smälts. Men lyckas ni få tag i någon bra vegansk smältost är det fritt fram!

En enklare version jag gjorde med bara ketchup, senap, burgare och dressing. Vegobiffen blir ganska platt, men ger otroligt god smak och tuggmotstånd. Men du måste ju inte pressa den så här hårt om du inte vill heller.

Vegansk patty melt, 1 macka

  • 1 färdigstekt vegansk burgarpatty – använd gärna det här receptet och byt ut ägget mot 1 msk potatismjöl och 0,5 dl vätska samt använd anammafärs. Forma till biffar och stek/grilla knaprigt Blir jättebra!
  • 2 msk av min burgardressing – gör den vegansk genom att byta ut mayonnaisen mot den som finns i det här inlägget!
  • 1/2 gul lök
  • senap – helst french’s eller dijon beroende på om du vill ha det vinägrigt eller starkt!
  • ketchup – inget måste dock
  • ättiksgurka
  • ev. några blad sallad och någon tomatskiva
  • 2 skivor valfritt toastbröd
  • Veganskt smör till stekning/pensling
  • Ev. valfri smältbar burgarost

Börja med att blanda dressingen och göra burgarsmeten enligt receptet. Forma en tunn burgare som har något mindre diameter än toastbrödet och stek/grilla knaprig.

Stek löken i ca 15 minuter på medelvärme tills den får rejält med färg utan att brännas. Krydda med salt, peppar och kanske lite socker.

I samma panna som du stekte biffen och löken, ha i lite extra matfett och rosta brödet på bägge sidor. Om du gör det på en grill, pensla brödet med smör eller olja och grilla snabbt på bägge sidor.

Bygg mackan genom att ha senap, ketchup och ättiksgurka på ena toasten, toppa med burgaren. Ha dressing, stekt lök och ev. grönsaker på den andra. Lägg ihop och pressa ihop brödskivorna rejält. Lägg i stekpannan/på grillen igen och grilla 1-2 minuter på vardera sidan under lätt press från stekspaden.

Skär mackan på diagonalen och servera genast, gärna tillsammans med lite sallad eller en coleslaw. Men det är inget måste.

Sjuuukt gott!

4

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes