Tag Archives | såser och röror

Vegansk kebabtallrik – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvalla

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

Äntligen! Så känns det verkligen 😀 Jag har suttit och hållit på de här recepten i två månader nu och det har verkligen kliat i fingrarna på mig att få visa upp dem för er. Ett par utav dem är förbättrade versioner på recept jag redan lagat, men de flesta är helt nya och jävligt goda varianter på klassiska festivalrätter som jag och Bråvallafestivalen vill använda för att inspirera till en hållbarare och jävligt mycket godare festivalsommar i sommar!

Först ut är min egna helt växtbaserade kebabtallrik. Komplett med både röd och vit sås, och absolut zero procent kompromissande med smak eller svullighet (två av mina favoritord!). Jag har inspirerats i kryddningen av kebabspetten från bästa Zeinas Kitchen, men här istället valt att marinera naturell oumph som jag sedan ugnsgrillat på spett istället för att göra färskebab som hon gjorde. Resultatet både ser totalt fierce ut och smakar helt himmelskt tillsammans med egengjorda pommes, vitlökssås, chilisås kryddad med tabasco och en massa odressade grönsaker. Självklart går allt fingemang att cramma in i ett pitabröd och käka med händerna också. Det enda jag har skippat från ”orginalet” är de inlagda jalapenosarna, jag har aldrig riktigt förstått mig på dem…

Om ni inte genast går hem och testar detta så kommer jag aldrig att förlåta er. Det här receptet har på riktigt revolutionerat mitt liv, nu förväntar jag mig bara att varenda kebabhak ska sno det och börja servera det brevid sina köttklubbor, inte bara på Bråvalla utan också runt om på landets alla pizzerior och grillkiosker.

Men vi kan börja med att göra det hemma hos oss så klart!

Kebabtallrik, 2 stora portioner

Ingredienser
Kebabspett

  • 2 paket Oumph! The Chunk á 280 g
  • 1 gul lök
  • 1 msk mald kumminpulver (inte spiskummin!)
  • 2 klyftor färsk vitlök
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk oregano
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond (helst touch of taste brynt scharlottenlöksfond)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk cayennepulver

Vitlökssås (Vit sås) (Alternativ: Färdig Aioli)

  • 2 dl Oatly Ifraiche (Alternativ: gräddfil)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och svartpeppar efter smak

Chilisås (Röd sås) (Alternativ: Sriracha)

  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 msk tabasco
  • 1 msk citronjuice
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • salt efter smak

Pommes frites (Alternativ färdiga pommes frites)

  • 500 g fast potatis
  • 1 liter frityrolja
  • salt och cayennepeppar

Sallad

  • 150 g isbergssallad
  • 1 stor mogen tomat
  • 10 cm gurka
  • 1 st rödlök

Ev. pitabröd till servering

Gör så här

Kebabspett

  1. Skala och riv löken och pressa ut så mycket vätska som möjligt ur lökmassan med händerna
  2. Blanda övriga ingredienser till marinaden i en påse och låt oumphen vila i marinaden i rumstemperatur 1-2 timmar
  3. Trä upp oumphbitarna tätt på grillspett
  4. Sätt ugnen på 225 grader på grillfunktion, eller tänd grillen
  5. Grilla ca 8-10 minuter på vardera sida, pensla löpande med marinad, tills oumphen fått fin färg
  6. Pudra lätt med cayennepulver innan servering

Vitlökssås (Alternativ: Färdig aioli)

  1. Hacka vitlök och blanda med alla övriga ingredienser. Låt stå i kylskåp 1 timme innan servering

Chilisås (Alternativ: Srirachasås)

  1. Finhacka vitlök och fräs i olivolja tillsammans med tabasco i ca 30 sekunder.
  2. TIllsätt övriga ingredienser och koka i 30 min
  3. Mixa ex. såsen för extra slätt resultat, smaka av med salt, peppar och ev. socker och vinäger.

Pommes frites (Alternativ: Färdiga Pommes Frites)

  1. Skölj potatisarna och skär dem i ca 7×7 mm tjocka stavar
  2. Fritera tills lätt gyllenbruna, ta upp ur frityroljan och låt svalna helt, gärna i kylskåp.
  3. Fritera igen tills de får fin färg för extra krispig yta och mjukt inre. Lägg på papper och låt rinna av, salta och pudra med cayennepulver

Sallad

  1. Skiva isbergssallad, tomat, gurka och rödlök och servera rå till spetten, antingen på tallrik eller i pitabröd.

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

3

Vegansk nachotallrik och två stora roliga nyheter

Hej vänner!

Idag var en bra dag! Och jag har ett par roliga nyheter och projekt som jag äntligen kan börja avslöja lite mer om! Det ena har jag faktiskt berättat lite om tidigare, men nu är jag i full rulle med att börja förverkliga det – så varför inte börja berätta om det också?

Jag har nämligen skrivit ett avtal med ett företag som heter Coursio och vi ska börja utveckla vegetariska webbkurser tillsammans! Eller ja – de har en plattform och en massa knowhow om hur man gör webbkurser som jag ska använda mig av för att faktiskt göra dem! Vad sägs om en produkt som är minst lika inspirerande som en bok, mer lärorik (och billigare) en än fysisk matlagningskurs men betydligt mycket matigare än ett gäng blogginlägg. Skräddarsydda av moi för att lära er att bli så bra som möjligt på att laga vegetarisk mat – oavsett vad din startnivå är och vad ditt mål är. Första kursen kommer att komma ut redan i mitten/slutet av mars!

Den andra roliga nyheten är att jag precis kom tillbaks från ett möte med Tailsweep som är Bonnier Tidsskrifters Influenceragentur som jag skrev under ett nytt roligt avtal med. De ska hjälpa mig att nå ut till ännu fler med mitt budskap om enkel och jävligt god vegetarisk mat, och förhoppningsvis också tjäna tillräckligt mycket pengar på kuppen för att jag verkligen ska kunna fortsätta göra det här på heltid och se till så att Jävligt Gott kan växa och göra så mycket coola och bra saker som möjligt!

För att fira det tycker jag att vi ska käka något riktigt gott. Vad sägs om den här svulliga veganska nachoplåten? 😀 Det är dessutom supersnabbt fixat, så du hinner sno ihop det tills i kväll om du är sugen 🙂

Nachotallrik, 2-3 portioner

1 påse okryddade nachochips

Tacokryddade bönor

  • 1 burk svarta bönor
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk chilipulver (efter smak)
  • 1 msk rapsolja
  • salt (efter smak)

Ostsåsen

  • 100 g naturella cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 2-3 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
  • Salt och peppar

Grönsaker

  • 1 stor röd paprika
  • 2 dm gurka
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 lime
  • 1 dl havrefraiche
  • 2-3 msk srirachasås
  • Whatever andra goda grönsaker du gillar (jag körde padrones och salladslök!)
  • 1 kruka koriander (om du gillar sånt)

Gör så här

Tacokryddade bönor

  1. Häll av spadet från bönorna
  2. Fräs finhackad vitlök i oljan på låg värme i en stekpanna, tillsätt bönorna och skaka försiktigt på pannan så de sprids jämnt utan att mosas sönder
  3. Tillsätt kryddorna och fortsätt steka på medelvärme medan du skakar regelbundet på stekpannan. Du vill knapersteka bönorna så att all vätska dunstar utan att bränna vid dem.
  4. Salta och smaka av med chilipulver.

Ostsås

  1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
  2. ELLER koka cashewnötterna i 40 minuter i precis så mycket vatten så det täcker nötterna
  3. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen nära värmeaggregaten så den blir rejält bränd. Lägg i en tät plastpåse i ca 10 min så skalet lossnar. Plocka bort det lösa skalet med fingrarna.
  4. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna tillsammans med  paprikan och de övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får ett önskat resultat. Du vill ha en tjock, men ändå flytande kräm, tillsätt vatten lite i taget tills du är nöjd. Det är svårt att ta bort vatten eller kryddor så börja försiktigt!

Grönsaker

  • Finhacka allt, utom lök som du skivar (om du nu föredrar det, vilket jag gör!)
  • Blanda skivad rödlök med limejuice och låt dra lite

Bygg tallriken!

  1. Bygg din nachotallrik antingen direkt på tallrikarna eller på en stor plåt som alla får äta direkt av.
  2. Börja med att lägga nachos i botten. Lägg sen på ostsås, sen grönsaker, sen havrefraiche och srirachasås. Toppa med koriander, rödlök och ev. andra goa grejer!
  3. Then munch away!

0

Vegetarisk Kofta Masala – The Jävligt Gott Way

Hej!

Jag är ledsen för att det händer relativt lite på bloggen för närvarande. Jag försöker verkligen lägga upp 2 inlägg i veckan, men jag märker att jag lyckas ganska dåligt med det. Saken är den att jag har så SJUUUUUUKT fullt upp med en massa olika spännande projekt just nu – men att majoriteten av dem handlar om vad som kommer att dyka upp på bloggen om ett tag, inte just nu.

Det är lite en fråga om att jag helt enkelt hamnat lite ur fas med det här professionella bloggandet. Det visade sig nämligen att det man egentligen behöver göra för att 1) få skriva precis vad man vill 2) få betalt för det och 3) dessutom affärsutveckla sin verksamhet så man får göra så mycket coola grejer som möjligt som gör att jag når ut med budskapet om enkel och jävligt god vegetarisk mat till fler, är att vara åtminstone tre, fyra månader ute i förväg med planeringen av allt man vill göra. Och i och med att jag började jobba heltid med det här för nu ca 5 månader sedan så är jag inte riktigt i fas. Jag har dock ungefär 30 apcoola grillrecept på g fram till sommaren! 😛 😉

Men, jag lagar en jävla massa mat, snackar en massa om mat och gör det bästa jag kan för att få Jävligt Gott att växa. Det ska ni inte tvivla på. Och jag gör det tack vare att alla ni konstant love bombar mig med små glada tillrop och bevis på att det jag gör funkar. Jag får åtminstone ett par gånger i veckan folk som hör av sig och berättar att jag fått dem att börja äta mer vego, och det är ärligt talat helt fantastiskt och PRECIS varför jag gör det här.

#drömjobb #räddavärlden #enmåltiditaget #greenproteinshift #ftw!

Men nu till receptet! Det här receptet har liksom legat i min ”att göra” hög väääldigt länge nu. Jag lagade det för första gången typ ett halvår innan jag startade Jävligt Gott (vilket ju är väldigt länge sen nu känns det som) och jag har alltid varit lite bitter över att jag aldrig skrev ner det. Så nu har jag försökt att återskapa det så gott det gick. Det finns hundra olika varianter på koftabollar på internet, så det har varit lite svårt att veta exakt hur och på vilket sätt de ”klassiska” ska göras, men jag får lite känslan av att det knappt finns ett sådant sätt. Det här är i alla fall väldigt gott.

Koftabollarna blir luftiga och nästan lite ”fluffiga” – inte alls som köttbullar, utan ni ska verkligen förvänta er snarare en smaksensation än en supertuggig konsistensbomb. De fräscha grönsakerna i kombination med färsk ingefära, mynta och koriander ger dock en riktig smakexplosion i munnen och tillsammans med den kokosdoftande såsen och ett gott bröd så kan du tysta vilken grönsaksskeptiskt köttälskare som helst. Det är är för mig sinnesbilden av ”något annat” som trots att det inte är en klassisk kötträtt verkligen är så sjukt jävla gott. Det är också lättare än man tror – #vågafriterahemma!

För att bevisa det har jag dessutom satt ihop en enkel liten video av mina instagram stories som jag filmade medan jag lagade det hela. Fint va? 😉

Kofta Masala – The Jävligt Gott way, 4 portioner (ca 1.5 timme)

Koftabollarna

  • 2 stora mjöliga potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer)
  • 2 msk maizena
  • 1/2 dl kikärtsmjöl, vetemjöl eller liknande
  • en handfull kvistar färsk koriander
  • ca 15 färska myntablad
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 tsk garam masalapulver
  • salt och chiliflakes efter smak
  • 1 liter frityrolja (rapsolja går bra)

Masalasåsen

  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära (ca 2 x 2 cm stor bit)
  • 1 kort kanelstång (eller 1 tsk mald kanel)
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk gulcurry
  • 2 tsk garam masalapulver
  • 1 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 2 tsk spiskumminpulver
  • 0,5-1,5 tsk chilipulver beroende på önskad styrka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosgrädde
  • Salt efter smak
  • 1 näve färsk koriander
  • 2 msk riven kokos eller kokosflingor
  • jucie från 1/3 lime

Tillbehör

  • Kokt ris
  • Bröd
  • En god enkel grönsallad
  • Raita – havrefraiche blandat med limejuice, myntablad, salt och peppar

Gör så här

Koftabollarna

  1. Gör paneeren enligt anvisningar eller lägg tofun i press i ca 20 min så överflödig vätska försvinner
  2. Koka potatisen tills den är mjuk.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och riv moroten fint. Pressa potatisen i en potatispress (om du inte har en kan du riva dem också på den fina sidan på rivjärnet. Riv tofun på den fina sidan av rivjärnet. Samla allt i en bunke.
  4. Blanda ner finhackad mynta, koriander, kryddorna till koftabollarna, maizena och finriven ingefära. Blanda ihop till en jämn deg/smet – utan att pressa ihop ingredienserna för hårt – du vill gärna ha lite luft kvar i smeten.
  5. Smaka av kryddningen – du vill ha en intensivt kryddig och fräsch smak med medelhög sälta. Kom ihåg att garam masalakryddan och ingefäran blir lite mildare när den tillagas.
  6. Forma små järpar med händerna, ungefär 2 msk smet per boll. Rulla bollarna i ett fat med kikärtsmjöl så de täcks helt.
  7. Värm upp en traktörpanna (en stekpanna med höga kanter) eller en bred kastrull med ca 5 cm olja i botten. Ha en bit bröd i medan du värmer upp så du hela tiden har koll på värmen. När brödet börjar få färg och puttrar intensivt sänker du värmen till medelvarm (ca 3 eller 4 på en 6 gradig spis). Det ska ta ca 5 min för något att få fin färg, går det för snabbt så får du sänka, går det för långsamt får du höja. Blir det alldeles för varmt – ta kastrullen av plattan och lägg över ett lock. GÅ ALDRIG FRÅN SPISEN NÄR DU FRITERAR, oljan kan ta eld om den blir för varm. Men vid det laget kommer det redan ha rykt som tusan så du borde ha reagerat redan. Då är det inga problem alls! 
  8. Lägg i ca 6-7 bollar i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Låt vila på papper tills alla är friterade och såsen är klar.

Masalasåsen

  1. Börja med att skiva och fräsa lök, kanelstång och lagerblad på medelhög värme i en gryta tills löken får rejält med färg.
  2. Skala och riv ingefära och vitlök på fina sidan av ett rivjärn. Mät upp kryddorna på ett fat.
  3. Ha i tomatpuré, ingefära, vitlök, kryddor och ca 1/2 dl vatten i grytan och fräs på medelvärme i ca 1 minut så en kryddpasta bildas. Du vill inte koka kryddorna, ha bara i så mycket vatten så att de inte torrsteks. Du kan ha i mer rapsolja eller smör också om du vill ha ett lite svulligare resultat.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt koka i ca 30 minuter utan lock. Tillsätt vatten löpande så det inte kokar för torrt.
  5. Tillsätt sedan kokoksmjölk och rör om. Smaka av styrkan på kryddorna och saltet och justera efter smak. Låt koka 10 minuter till
  6. Häll över såsen i en bunke och mixa slät. Lägg tillbaks i grytan, tillsätt färsk koriander och rör om. Lägg försiktigt ner koftabullarna i såsen och vänd runt dem så de täcks helt av sås. Låt koka upp och koka i 2-3 minuter så bullarna blir varma utan att kokas sönder.
  7. Toppa med kokosflingor, pressad limejuice och lite mer koriander. Servera genast med bröd, ris, sallad och raita!

7

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes