Tag Archives | Sallad

Vegansk nyårsmeny – flera förslag!

img_0517

Hej!

Det är lite lustigt faktiskt, men vart enda år som jag har haft Jävligt Gott har en och samma dag varit den som slagit alla rekord, år efter år. Dagen innan nyårsafton. Det är helt ofelbart.

Jag kan se det framför mig. Nyårspeppen är på topp. Nu jävlar ska det festas, firas och frestas som aldrig förr och så hejsan hoppsan – kommer en vegan på middag. Panik! Vad ska vi laga? Bäst jag googlar.

Och vem finns då inte här för er om inte jag? Alltid redo, som vi sa i scoutklubben! Jag känner helt in er stress, oavsett om ni är köttätare som behöver laga till en plötsligt omvänd polare/barn/svärförälder eller om ni är die hard veganer som bara behöver lite mer inspiration. Look no further.

Snarare än att ge er en meny och ett enda recept så tänker jag följa i en god gammal tradition jag skapade redan för två år sedan i ett tidigare inlägg (som ni hittar här!), och ge er ett flertal olika smarriga menyer som ni kan välja mellan. Det förra inlägget var dock nästan uteslutande lakto ovo-vegetariskt, så jag tänker att vi istället kör helvegetariskt a.k.a veganskt den här gången! Jag har lagat betydligt mycket mer veganskt de senaste två åren så nu känns det som att det är dags att uppdatera det hela lite.

Å andra sidan, vem har sagt att ni måste följa min råd slaviskt? Plocka det ni tycker låter gott och kör, det är bara ni som vet vad ni och era gäster gillar. Efterrätter har heller aldrig riktigt varit min grej så jag ger er några förslag i slutet, och lämnar er till egen fantasi!

Men kom ihåg. På nyår ska det banne mig vara lite extra lyxigare än vanligt, så ta i från tårna!

Så, från mig till er alla: 9 menyförslag till det veganska nyåret. Tre svenska, två franska, tre italienska och en mexikansk. Och en epilog.

Meny 1: Franskt – Klassiskt

DSC_3007

För dig som vill ha det bästa.

Ugnsbakad spetskål med Ultuna pepparrot

Boeuf Bourguignon – För att servera som på bilden ovan, byt ut Anammas vegobitar mot Oumph The Cunk och släng i 250 g svartkål!

Meny 2: Svenskt – Hav möter skog

img_2354

För dig som inte vill välja.

Skagentoast – Följ receptet i länken och servera på ett vegansmörstekt bröd tillsammans med en bit knaperstekt svamp (gärna Kejsarhatt eller ostronskivling!) eller Oumph Thyme and Garlic.

Renskav – För en version utan sojakött, byt ut Oumphen mot strimlad ostronskivling som du först knapersteker med lite salt, peppar och rapsolja.

Meny 3: Franskt – Grönt

img_0269

För dig som älskar kål och fine dining.

Grönkålssallad med grönkålschips och avocadocrême

Ugnsbakad blomkål med svampsås och fetatofu – Följ receptet i länken, men byt ut sabayonnesåsen mot en gräddsås och fetaosten mot den här tofun.

Meny 4: Mexican fusion

img_2192

För dig som vill hålla det hett och spännande.

Padrones – Här har jag inget eget recept, men det är enkelt! Köp små spanska Padrones di piéntos (små gröna paprikor) och stek dem i mkt olivolja i en stekpanna. När de fått färg och mjuknat lägger du dem på papper så de får rinna av och saltar rikligt med flingsalt.

Tacos på tre sätt

Meny 5: Italienskt – Lättare

img_6917

För dig som gillar pillig och lite lättare mat med mycket smak.

Kronärtskockor med basilikasås och aioli

Italiensk pastasallad

Meny 6: Svenskt – Svamp

dsc_3397

För dig som aldrig flyttade från Norrland i hjärtat.

Svampsoppa

Pitepalt

Meny 7: Svenskt – Husmanfrossa

DSC_3083 (1)

För dig som tycker att Leif Mannerström är den bästa jurymedlemen i Sveriges Mästerkock.

Rårakor med tångrom, rödlök och havrefraiche – Här har jag inget eget recept, men det krävs heller inte. Råriv fast potatis och stek i god rapsolja med salt och peppar till små plättar, ca 1 dm i diameter. Finhacka rödlök och lägg en msk tångrom, 1 msk rödlök och 1 msk havrefraiche i små bollar på rårakan. Servera med en kvist dill och en citronskiva.

Kåldolmar – Byt ut quornfärsen mot vegansk sojafärs, till exempel Anammas.

Meny 8: Italienskt – Hösttema

DSC_2928

För dig som inte riktigt kunnat släppa taget om hösten och kolhydraterna. Gör små pizzaslicear eller minipizzor till förrätt.

Pumpapizza med salvia

Risotto med knaperstekt ostronskivling

Meny 9: Italienskt – Pasta!

img_0490

För dig som gillar tunga italienska rödvin istället för skumpa.

Bruschetta med fetatofu

Krämig Pasta med soltorkade tomater

Epilog: Efterrättsförslag

IMG_7577

Blåbärspaj – Eller vilken god smuldegspaj som helst! Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Simple is the shiet.

Lingonparfait – Eller för vegansk variant, tina veganglass något och rör ner rårörda lingon i. Låt frysa igen och voila!

Jordgubbspannacotta – Toppingen går att variera efter eget kynne! Jag använder havregrädde och gelésocker i min pannacotta.

2

Matig, vegansk pastasallad med ugnsbakad aubergine och kronärtskockor

img_6917Hej!

Hoppas att allt är fint med er! Själv har både jag och dottern dragit på oss varsin riktigt störig förkylning. Jag klarar mig väl ganska fint, men hon är svag och har spenderat hela dagen i soffan nedbäddad i en filt. Själv försöker jag hålla kryssa genom sociala media djungeln för att nå ut till så många som möjligt med Matbloggspristävlingen. Det är inte helt enkelt, men det rullar på 🙂

Idag skrev till exempel Dalarnas Tidningar om mig, bloggen och tävlingen. Jättekul! Ni hittar artikeln här. Och Matbloggspriset har också skrivit en artikel om mig på sin sida, den hittar ni här.  Själva tävlingen, där man röstar finns här!

Det är verkligen sjukt roligt, och gör mig så tacksam och hedrad att vara nominerad till den här tävlingen och att få alla positiva tillrop och påhejanden från er läsare. Inget gör mig så glad som att höra att ni lagar och gillar maten jag skriver om, eller att det gjort det lättare för er att käka vegetariskt. Det är verkligen det som får mig att hålla på med det här över huvud taget ska ni veta!

För några veckor sedan hade vi kräftskiva med min sambos familj, och då lagade jag den här pastasalladen till buffébordet. Den började helt enkelt som någon sorts kylskåpsrensning, men blev riktigt lyckad, så jag tänkte att jag måste dela med mig av den. Den är en take på någon sorts medlehavsfusion, med mycket olika italienska smaker och är riktigt mättande. Perfekt med ett glas rödvin till, till exempel Patchworks nya italienska, veganska IGP Marche :),  och absolut mättande nog för att serveras som en huvudrätt. Servera gärna salladen varm eller ljummen, men det funkar fint att ha den som matlåda eller på en buffé också.

Det är ganska många olika steg i att laga till de olika delarna, men låt dig inte avskräckas för den delens skull! Det är bara att hoppa över det som känns onödigt krångligt om du vill.

Matig, vegansk pastasallad med ugnsbakad aubergine och kronärtskockor, 6-8 portioner

  • 400 g god och fin pasta (jag hade pasta med citronsmak, men det är inget krav)
  • 1 burk inlagda kronärtskockshjärtan
  • 1 burk svarta bönor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 stor augbergine
  • 150 g körsbärstomater
  • 80 g ruccola
  • 2/3 gurka
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl basilikaolja (se recept nedan)
  • juice från 1/2 citron
  • 100 g fejkon
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Ugnsbakad aubergine och tomater:

  • Skär auberginen i 2 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, salta och låt stå 30 minuter, så den bittra vätskan dras ur.
  • Skölj bort det mesta saltet och vätskan och tärna sedan skivorna i ca 2×2 cm stora bitar.
  • Skär körsbärstomaterna på hälften, och lägg på ugnsplåten tillsammans med aubergintärningarna.
  • Salta, peppra och ringla över olivolja (ca 0,5 dl) och baka sedan i ugnen på 180 grader i ca 30 minuter tills både tomaterna och auberginerna blivit mjuka. Låt svalna något på bakplåtspapper.

img_6912Svarta bönor och fejkon:

  • Häll av spadet från bönorna och finhacka vitlöksklyftorna.
  • Fräs bönor, vitlök, torkad timjan, lite salt och peppar med en skvätt olivolja i en stekpanna i ca 15 minuter på medelvärme tills bönorna börjar bli knapriga.
  • Följ receptet på fejkon (som ni hittar här), men skär tofun i ca 1×1 stora bitar istället för skivor. Stek knaprigt i en annan stekpanna.

 

Basilikaolja:

  • Mortla blad från 1/2 kruka basilika. Häll ned 2 dl olivolja i morteln och blanda runt. Förvara oljan i en lufttät behållare.

Övriga grönsaker till salladen:

  • Skölj och tärna gurkan i ca 1×1 cm stora tärningar
  • Skölj kronärtskockshjärtorna och skär ev. i lite mindre bitar
  • Skölj ruccolan

Sluttouch:

  • Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Häll av och skölj med kallvatten för att stoppa kokningen när den är al dente.
  • Blanda ner aubergine, tomat, gurka, fejkon, bönor, kronärtskockor, ruccola och några blad färsk basilika i pastan. Rör om försiktigt. Spara lite ruccola, svarta bönor och basilika till garnering
  • Häll över 0,5 dl basilikaolja, citronjuice och salt och peppar över salladen och blanda om igen.
  • Toppa med basilika, ruccola och bönor
  • Servera!

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till vego.

img_6935

 

 

1

Recension: Oumphs! gästspel på Scandics sommarmeny

Skandic oumph 1605130603 (1)

Hej vänner!

Som ni kanske vet så har jag ju samarbetat en hel del med Oumph! här under sommaren. De har varit med och möjliggjort att jag kunnat släppa boken Jävligt God BBQ, och tillsammans med dem och City Gross har jag åkt land och rike runt (eller, ja till Vällingby, Brösarp och Göteborg 😛) för att sprida det bruna svulliga vegoevangeliet till folket.

Men redan långt innan jag började samarbeta med dem var jag imponerad av deras kaxiga och påiga driv och hur de lyckades få in vegokäk på otippade och i övrigt väldigt köttiga ställen. O’Learys tog in Oumph! i typ hundra olika rätter och blev (antagligen?) Sveriges vegovänligaste sportsbarskedja. BBQ burgare på Max, och nu senast en (även om den kanske inte är så mkt att hänga i julgranen, om man inte tänker på att det tidigare inte fanns ett smack) Oumphwrap på Circle K/Statoil.

Så därför blev jag inte ett dugg förvånad när nästa stora grej visade sig vara tillsammans med Scandic, där de haft en sommarmeny bestående av bland annat Oumph! under sommaren.

Bara att det finns vettiga vegoalternativ på ställen där det vanligtvis inte brukar finnas, och att dessa når HELA Sverige och inte bara Sthlm, Gbg och Malmö är viktigt i sig. Men frågan är ju som alltid; är det gott då? Jag fick chansen igår när Oumph! bjöd mig på middag för att testa menyn.

Sommarmenyn består av tre rätter. En sommarsallad till förrätt, en Pulled Oumph Tacos till huvudrätt och någon sorts glass och jordgubbsgrej till efterrätt.

IMG_5460

Sommarsalladen var stor! Inte långt ifrån att vara en huvudrätt på något annat ställe alltså, vilket ju var kul, men lite risky business för småmagade personer. En grönsallad med en syrlig avocadokräm, rostade mandlar, gröna sojabönor och skivade sockerärtor. Jättegod! Men som sagt, man stod sig bra bara på den.

Huvudrätten var dock den som stack ut. På både ett bra och ett lite annorlunda sätt… En Pulled Oumph! Tacos med honungsmelon, någon sorts vit krämdressing (smakade typ som syrlig grädde?) och en physalissalsa. Det roliga här var hur annorlunda den lokala kocken på Scandic Alvik hade tolkat rätten än den kock som uppfann den ursprungliga rätten som är med på Scandics produktbilder (se högst upp). Men det kanske blir så när något ska pushas ut i en stor hotellkedja med massor av olika hotell- och restaurangchefer som får tolka lite på eget vis…

Krämen hade flyttat från insidan av tacosen till undersidan (hur tänkte de där liksom? Var inte så lätt att äta tortillabröden med händerna därefter) och physalissalsan var typ bara halverad physalis med lite vårlök på. Inte så mycket salsa dvs.

IMG_5464

Men, oavsett det så var det faktiskt riktigt gott! Lite lustigt, men gott. Att kombinera BBQ såsen i Pulled Oumph! med melon och physalis, samt den milda krämen var jättegott och det var redigt med käk inklämd på tallriken. Synd bara att hela tacosidén försvann när det var för mycket fyllning i och runt omkring bröden för att de skulle kunna ätas med händerna.

Efterrätten orkade jag tyvärr faktiskt inte beställa in. :O. Men barnen var nöjda med sin glass iaf 😉

Ett stort plus ska dock ges till Scandic Alvik och deras sjukt trevliga personal som gav mig och familjen en riktigt trevlig restaurangupplevelse med bra service och bra barnvana. Det finns verkligen fördelar med att gå ut och käka på hotellrestauranger, är det någonstans de kan hantera barnfamiljer är det ju här!

0

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes