Tag Archives | Rotfrukter

Vegetariska Kåldolmar, vardagshusmanstema!

bildmedstampelkaldolmar
Hej där vänner!

Idag kom jag hem från en låååång veckas fantastiska äventyr i Asien där jag varit för att scouta vad som händer i östanland på vegofronten. Men, mer om det i ett annat inlägg. För nu jävlar ska vi laga husmanskost!

Jag bara ÄLSKAR kål. Det är en så sjukt underskattad grönsak. Överlag skulle jag väl snarare vilja hävda att vi underskattar våra klassiska svenska råvaror grovt. Rotsaker, kål, svamp. Alla är de grejer som vi lär oss att avsky och döma ut som stocktråkiga när vi är små och som vi allt för ofta har en ganska avvaktande eller sidosättande attityd mot. Potatis är såååååå tråkigt. Varå, bara gurka? Finns det något mer fantasilöst än vitkål med lite färs?

Vi måste ge den svenska mattraditionen den uppmärksamhet och det erkännande den förtjänar! Det finns otroligt mycket goda råvaror, som vi ibland kanske bara har glömt bort hur man tillagar på bästa sätt för att få ut det bästa resultatet. Eller så har vi fokuserat så mycket på köttet att klassiska smaker och tillbehör har fått stå tillbaks när tjälknölen eller köttgrytan ska fram på bordet.

DSC_3083 (1)

Jag vill verkligen slå ett slag för svensk mattradition i vegansk och vegetarisk tappning. Det är så jävla rätt. Och det är så ofantligt gott. Och framförallt, det är lättare än man tror. Titta här till exempel!

Kåldolmar är en riktig klassiker (och som alla riktiga svenska traditioner, importerade från ett annat land 😛 i det här fallet av Karl XII under hans korståg ner mot turkiet där de ju käkar vinbladsdolma på löpande band). Och det av en anledning, det har en perfekt kombination av umamibotten och tuggmotstånd i kåldolmarna, syra och krispighet i gurkan, sötma i lingonen och fetma och krämighet i potatismoset. Gudomligt!

(Btw, tack Leif Mannerström för tipset om att fylla färsen med lite potatis istället för ris. Det blev helbra!)

DSC_3105 (1)

Vegetariska kåldolmar med potatismos, pressgurka och rårörda lingon, 3-4 portioner

  • 300 g Quorn Färs
  • 1 helt kålhuvud (vitkål eller savojkål)
  • 1 gul lök
  • 2 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 kokt mjölig potatis
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • salt och svartpeppar

Gräddsås

  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk farinsocker
  • salt och svartpeppar

Pressgurka

  • 1 stor färsk gurka
  • 3 krm salt
  • 2 msk ättika (12%)
  • 1 dl vatten
  • 3 msk socker
  • ½ krm vitpeppar
  • en liten näve hackad persilja

Rårörda lingon

  • 3 dl färska lingon
  • 1-1,5 dl socker

Potatismos

  • 500 g mjölig potatis
  • 1 dl havregrädde
  • 50 g smör eller rapsolja
  • En nypa muskot
  • Salt och svartpeppar

DSC_3084 (1)

1. Gurkan

Börja med att göra gurkan. Skölj gurkan och skala den om du vill. Jag gjorde några snygga ränder i skalet för syns skull. Hyvla den tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg skivorna på en tallrik eller i en låg skål och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik tätt över dem så de ligger i press och ställ något tungt på. Låt pressas i ca 30-40 minuter så att de vätskar ur en hel del. Blanda sen ihop resten av ingredienserna till en kall lag som du vispar tills sockret löst sig. Häll av den utpressade vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen. Ställ i en ren glasburk i kylskåp i minst en timme innan servering.

2. Lingonen

Blanda lingon och socker i en skål och mosa dem med en gaffel. Om de är frysa så kanske du får värma dem lite kort i micron eller i en kastrull så att de går att mosa. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar en nivå på syran du gillar. Klart! (Löjligt enkelt och mycket godare, varför köper något lingonsylt i affären?! Ut å plocka för bövelen.)

3. Kåldolmarna

Skölj kålhuvudet och skär bort stammen. Förväll det därefter i 15 minuter, och låt svalna något. Plocka av hela blad från huvudet och trimma bort den tjocka nerven i mitten på varje blad tills det bara kvarstår småblad.
Spara kålresterna och finhacka tillsammans med de blad som är för små för att göra dolmar av. Finhacka löken och stek lök och kål i rapsolja tills de får färg.
Blanda under tiden ihop vatten, havregrädde,  mosad potatis och ströbröd i en bunke och låt svälla några minuter. Blanda därefter ihop smeten med de stekta kålresterna, quornfärsen, sirap, soja, fond, maizena och kryddor. Blanda till en jämn smet. Smaka av och justera salt, peppar och ev. mer sötma efter smak.
Ta ca 2-3 msk färs och forma till en ca 2 cm tjock och 4 cm bred ”korv”. Placera färsen i mitten på ett kålblad och vik först in de nedre ”flikarna”, därefter ytterkanterna och rulla sist över toppen för att stänga in färsen helt. Placera den färdiga kåldolmen i en ugnsform och repetera tills alla kålblad är slut eller ugnsformen full.
Blanda ihop ingredienserna till gräddsåsen och slå över kåldolmarna i ugnsformen. Grädda i ca 30-40 minuter på 200 grader tills dolmarna fått fin färg. Ös sås över kåldolmarna några gånger undertiden.
4. Potatismos
Skala och skär potatisarna i större bitar. Koka tills mjukt och blanda med grädde och fett. Pressa till ett mos med en slev och smaka av med muskot, salt och peppar. Om moset blir för torrt, tillsätt mer grädde och fett tills du är nöjd.
Servera och njut!
Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Quorn där vi presenterar sex stycken smarriga husmansrecept!
 DSC_3109 (1)
4

Vegetariskt Dillkött

IMG_4921 (800x600)

Jag har outat det på instagram, men det här blir väl kanske(?) första gången i ett blogginlägg. Jag och Owl Streets jobbar på en ny bok! Den kommer att komma sent i vår och kommer att ha tema husmanskost. Hur fint låter inte det? Boken kommer att innehålla 17 stycken recept, och några av dem kommer att publiceras här på bloggen under våren som teasers. Pannbiffarna från förra veckan är ett av dem, och det här är ett annat. Läs, laga och njut!

Dillkött och dess kusin pepparrotskött är två rätter som fått oförtjänt lite credd med tanke på hur unika och förfinade i både sina smaker och i sina utföranden som de är. Precis som med en god brunsås så ligger hemligheten i de här grytorna i fonden, men också i en kärleksfull balans mellan smak, syra och sötma. Det är nära på franskt i vilken känsla för detalj som krävs för att få till det perfekta dillköttet, och det får mig att verkligen bli stolt över det unika svenska matarv vi har.

Det här är haute cuisine at it’s best, eller som vi skulle ha sagt på rent och skärt dalmål. Sjukt jävla gott.IMG_4891 (800x600)

  • 4 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 1 torkad shiitakesvamp
  • 2 palsternackor
  • 2 dm purjolök
  • 2 gullökar
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 2 torkade enbär
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk malen vitpeppar eller 4 vitpepparkorn
  • ca 1,5 liter vatten
  • 300 g anamma vegogrytbitar
  • ½ dl havregrädde
  • ½ citron
  • ca 2 msk socker
  • 4 stora kvistar dill
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt och vitpeppar
  • (Mjölkfritt)smör att steka i

IMG_4906 (600x800)Börja med fonden. Skala och hacka alla grönsaker förutom en lök och två morötter grovt. Fräs dem allesammans i smör i en tjockbottnad kastrull eller gryta tills löken är mjuk. Tillsätt alla kryddorna förutom socker, dill och citron samt 1 liter vatten och koka på medelvärme i ca 1 timme. Om för mycket vatten kokar bort så tillsätt mer under tiden. Sila av fonden genom en fin sil ner i en skål. Pressa ur grönsakerna noga så all smak tas till vara.

Skala och skär resten av grönsakerna i bitar. Bryn vegobitar och morot i en stekpanna. Fräs under tiden lök och dillstjälkar i smör i en gryta tills löken är mjuk. Tillsätt fonden och vatten så att du har ca 5 dl vätska i kastrullen. Låt koka i fem minuter, lägg ner vegobitarna och morötterna, salta och peppra och koka i ca 10 minuter till. Tillsätt havregrädde och smaka sedan av såsen med citronjuice och socker tills du har en tydlig syrlig men rund smak. Justera även med salt och peppar. Blanda en redning av mjöl och lite vätska från grytan. Red av och tillsätt sist hackad dill. Servera med kokt potatis.IMG_4928 (800x600)

5

Chêvre chaud med citronspetsad rotsaks- och spenatsallad

IMG_4620 (1024x768)

Det här receptet hittade jag bortglömt bland mina bilder från en period i våras då jag inte var riktigt lika aktiv med bloggandet. Varför jag inte skrivit om det tidigare vette katten, men det ger mig ju möjligheten att dela med mig av det nu istället!

Chêvre chaud är ju en klassiker på så många sätt. Dels för att det är en fantastiskt god rätt som jag är säkert på att de flesta har en egen relation till, men också för att det är en av de där fem rätterna som vegetarianer nästan alltid får käka ute på restaurang i brist på andra alternativ. Det finns absolut en överhängande risk att en hel del av er därute har förätit er på det här alltså.

Men, det betyder inte att det inte är värt att försöka göra en så god egen variant som möjligt. Här gjorde jag en version med en supernedstrippad version av chêvre chaud men med lite mer krut på en god sidosallad. Jag utgick ifrån smaker som jag vet passar bra med chêvre och försökte få in så många som möjligt. Jag använde sesamfrön i brist på andra frön eller nötter hemma, helst skulle jag nog ha lite grovhackade valnötter. Men det blev en väldigt god och intressant mix tillsammans med rotsakerna, så jag rekommenderar det absolut!

IMG_4613 (1024x768)

Chêvre chaud med citronspetsad rotsaks- och spenatsallad, 2 portioner

Chêvre chaud

  • ca 300 g chêvre
  • 1 msk honung
  • 2 tjocka skivor vitt surdegsbröd
  • salt och peppar

Rotsaks- och spenatsallad

  • 4-5 stycken medelstora rödbetor
  • 2-3 stycken medelstora palsternackor
  • 100 g färsk spenat
  • 1 citron
  • olivolja
  • 1 msk sesamfrön eller 50 g valnötter
  • 2 msk honung
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • salt och peppar

Börja med att skala och hacka rotsakerna i små bitar, ca 2 cm i diameter. Rosta dem i ugnen med olivolja, honung, salt och peppar på ca 200 grader i 30 minuter tills de är mjuka rätt igenom. Låt ugnen vara på. Skölj och grovhacka spenaten och blanda ihop en dressing av olivolja, saft från ca 1/2 citron, 1/2 msk honung, 1/2 msk balsamvinäger, salt och peppar. Blanda ihop rotsakerna, spenaten och sesamfröna och ha över dressingen. Låt stå tills mackorna är klara.

Skiva brödet, skär osten in fyra tjocka skivor och fördela dem på två brödskivor. Ringla över honung, peppar och lite salt och grädda i ugnen på 200 grader tills osten har smält och fått en fin färg. Servera genast tillsammans med en stor portion sallad.

IMG_4615 (1024x768)

2

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes