Tag Archives | ris

Vegansk svamp- och citronrisotto med vårlök

DSC_2928

Hej!

Alltså, mitt liv just nu. Det är inte nådigt. Jag jobbar så sjuuuuukt mycket. Att min kära familj står ut med mig är faktiskt lite otroligt. På måndag (peppar peppar) går min nya kokbok till tryck (ni ska snart få veta ALLT om den, men håll er lite till tåls! Den går dock att förbeställa redan.), och vi planerar VÄRLDENS coolaste kampanj med SJUKT tunga samarbetspartners för att pusha ut den. Men jävlar vilket jobb det är att få klart en bok alltså. Även om den ”bara” är på 84 sidor. Men, vi är ju fett indie, och gör allt själva, jag och David och Niclas på Owl Streets, så det är ganska mkt ändå…

Och som om inte det vore nog så har jag ju faktiskt ett heltidsjobb också. Som tar ganska fett mkt med tid och är i en enorm expansionsfas. Pust..=/!

Så – till alla er där ute som en gång i tiden var mina vänner. Ge inte upp på mig! Jag lovar att jag ska försöka skärpa mig, och ge er lite uppmärksamhet snart… Hoppas jag.

On the bright side så bokade jag och min fantastiska sambo in den där jäkla New York resan nu äntligen! Den 25 maj bär det av, och jävlar vad jag ska leka Jureskog och testa burgare för glatta livet. Fast aaaaaningen mer växtbaserade då. Så semestern kommer.

Under tiden så roar jag mig med att laga risotto. Det är ju trots allt jävligt gott. Och tänkta sig – det var precis lika gott utan parmesanen också! Den byts i det här receptet ut mot en skvätt havregrädde och en nypa flingsalt. Funkar förvånansvärt bra. Och som ni vet – man ska alltid dricka vinet som man har i maten till maten! ;D

Svamp- och citronrisotto med vårlök, 2 portioner

  • 2 dl arborioris
  • 1,5 dl Patchwork Pinot Grigio
  • 7 dl utspädd grönsaksfond (Jag använder Touch of Tastes ekologiska fond)
  • 1 knippe med 5 st vårlökar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 6 st färska shiitakesvampar
  • 200 g ostronskivling
  • 1/2 citron
  • 1 knippe gräslök
  • Mycket god olivolja
  • Rapsolja att steka svampen i
  • 2 msk havregrädde
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar

DSC_2915

Börja med att sätta på en kastrull på låg värme med grönsaksfonden, som får stå och puttra medan du förbereder resten. skära de nedersta vita delarna av vårlöksstammarna och finhacka dem. Skiva shiitakesvamparna tunt. Stek både lök och svampen på låg värme i olivolja i en gryta eller panna med höga kanter tills de mjuknar. Tillsätt riset och låt steka med i några minuter till. Slå i vinet och låt reducera ner.

När vinet reducerat ner nästan helt tillsätter du ca 1/2 dl fond och rör om. Låt grytan stå på medel/låg värme. Rör då och då, och tillsätt mer fond när det börjar bli tjockt och trögflytande igen. Fortsätt tills all fond är slut och/eller du har ett fint tuggmotstånd på riset. Salta och peppra undertiden, och smaka av löpande.

Medan du fixar risotton sätter du på en stekpanna på hög värme. Riv ostronskivlingen i strimlor och stek knapriga i rapsolja. Krydda med salt och peppar och pressa över en skvätt citronjuice sista 30 sekunderna innan de tas ur pannan.

Diska pannan och värm upp den igen, nu på låg värme med olivolja. Grovskiva vitlöken och lägg i den samt de hela vårlöksstjälkarna i pannan. Låt löken mjukna på låg värme i pannan, salta och peppra.

När riset börjat få en bra konsistens och risotton har tjocknat och blivit krämig tillsätter du havregrädden, river ner zest från 1/2 citron, en näve finhackad gräslök och ca 3 msk god olivolja i risotton. Rör om och smaka av med salt och peppar efter behov. Ta av risotton från värmen.

Du vill ha en risotto som fortfarande är väldigt krämig, utan att bli rinnig. Absolut inte tjock och stabbig, då får du tillsätta mer fond.

Bygg tallriken med risotto i botten, vitlöksstekt vårlök utmed kanterna och knaperstek ostronskivling på topp. Ringla över lite mer gräslök, olivolja och flingsalt. Buonissimo!

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vin till Vego

 

 

4

Stort test av Felix nya vego färdigrätter!

IMG_0824 (1)

Vegokoll och Tidningen Vego fotar frenetiskt Coconut Bean Curryn. 😀

Hej!

De senaste fyra dagarna har jag legat i hårdtestning av Felix Veggie, de fyra nya vegetariska och veganska färdigrätterna från Felix, och här kommer domen!

Jag brukar verkligen VÄLDIGT sällan käka färdigmat av det här slaget annars. Till väldigt stor del för att jag helt enkelt aldrig skaffade mig vanan iom att jag varit vego hela mitt vuxna liv och det aldrig funnits något gott att köpa. Falafel Marrakesh är supertrist, och jag räknar liksom inte fryspizza (för det har jag ätit massor av). Men, när Felix hörde av sig och undrade om jag ville testa dessa så svarade jag ja på stört. För även om jag inte har vanan inne, så är det en produkt som behövs. Om fler ska vilja/kunna äta vego så måste det vara så enkelt som möjligt. Du ska kunna vara lat/stressad/trött och ha alternativet att käka hyfsat okej mat även om du inte vill äta djur. Så en applåd för Felix!

IMG_0919

Halloumi Hot Pot är en kokosnöt och myntadoftande gryta som serveras med ris. Det är dock ganska lite ost, så den gjorde inte jättestort intryck enligt mig. Rätterna funkar dock väldigt fint som en snabblunch i sin lilla låda. Det är bara att värma, röra och äta!

Men, till den stora frågan då. Hur smakade det?

Gott! Jag är faktiskt mycket positivt överraskad. Alla fyra färdigrätterna är riktigt goda. Halloumi Hot Pot och Mexican Rice Bowl är lakto-ovo vegetariska och Coconut Bean Curry och Chipotle Chili är veganska. Smakmässigt är det ingen skillnad alls på kvalitén mellan de veganska och de lakto-ovo vegetariska rätterna. De är dock allesammans grytor som serveras i en enda stor skål tillsammans med sina kolhydrater, och de är alla typ bönbaserade, så variationen ligger egentligen främst i kryddningen.

Bäst tyckte jag om Mexican Rice Bowl. Den var ganska stark, fick en fin konsistens av tomatsåsen och osten som blandades och var överlag bara jättegod. Näst bäst var Coconut Bean Curryn som hade en supersmarrig gröncurrykryddning. Chipotlen serverades med potatis, vilket jag kanske inte hade valt som alternativ och Halloumi Hot Pot var lite som en snäppet mjäkigare variant av Bean Curryn, fast med ost, vilket kändes lite onödigt när den veganska curryn var godare!

IMG_0963

Coconut Bean Curry kom som nummer två på min lista. Här med lite stekt Oumph och lite grönt. Då blev det en riktigt smarrig middag!

Alla fyra rätterna gör sig fint ätna direkt ut ur skålen som de kommer i, men de lyfter verkligen rejält om man tar sig tiden till att till exempel steka lite oumph vid sidan av och riva över lite koriander eller persilja. Då blir det ju inte riktigt färdigrätter, men å andra sidan lyfts de plötsligt upp och blir riktigt fullvärdiga middagsalternativ. Jag käkade dem både idag och igår med oumph till middag och kände mig inte alls missnöjd.

Så, allt som allt, en mycket lyckad satsning av Felix, och en stor och god present till alla oss hungriga och stresasde vardagsvegos!

OBS. Det här inlägget är ett samarbete med Felix, men jag står helt och 100 % själv för mina åsikter. OBS

IMG_0827

Chipotle Chilin var faktiskt inte så värst stark, men smakade gott av den rökiga chipotlen. Däremot så var det väldigt mycket potatis och morot i den, vilket jag tyckte gav den en ganska trist konsistens. Inget jag kommer köpa igen.

IMG_0882

Och här har vi vinnaren! Som ni kan ses öppnas i videon här ovan. Riktigt smarrig, kryddig och med god och krämig ost i, för oss som gillar sånt. Den här KOMMER jag köpa igen!

1

Tofu Tikka Masala på 30 minuter!

IMG_6087 (800x600)

Jag börjar faktiskt bli liiite småstolt över mina skills i att laga indiskt. Inte för att jag är någon sorts supervirituous, men de tre rätter jag kan laga börjar bli riktigt smarriga. 😉 Just tikka masala är dessutom en barnfavvo här hemma, så den är lite extra tacksam att göra. Det är få saker som är så belönande som att höra sin nioåring klaga över att vi käkar en rätt (som du själv älskar och gillar att laga) för sällan.

Om ni söker på bloggen så finns det ett par andra mer ambitiösa versioner av tikka masala, bland annat en hardcore variant gjord med cashewgrädde och med hemmagjord paneer. Just det här receptet är däremot anpassat för att vara så enkelt och snabbt som möjligt, fast med så mycket smak inklämd som jag bara kunde få till.

Testa och se vad du tycker! 🙂

*Edit oktober 2016* – Jag är en av finalisterna i Sveriges största tävling för matbloggare – Matbloggspriset Folkets val! Det skulle betyda ofantligt mycket för mig, och mina möjligheter att få fler att upptäcka hur gott och svulligt det kan vara med vegokäk, om ni skulle vilja ta er två sekunder och rösta på mig. Allt ni behöver göra är att klicka på den här länken, likea bilden på Matbloggsprisets facebooksida och sedan kanske till och med dela bilden vidare! Tack! <3

IMG_6085 (800x600)

IMG_6090 (600x800)

Lilltjejen är helt sjukligt förtjust i att käka iFraiche direkt ur burken.


Tofu Tikka Masala, 3-4 portioner

  • 400 g neutral fast tofu
  • 1 stor gul lök
  • 3×3 cm bit ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk hela eller krossade tomater
  • 3 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk gulcurry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1 msk garam masala
  • 1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version)
  • 2 lagerblad
  • 4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
  • Salt och peppar
  • Färsk koriander
  • 1/2 lime
  • Olja till stekning

Börja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!

Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta. Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!).

IMG_6083 (800x600)

41

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes