Tag Archives | Restauranger

Mina Restaurangrecensioner på Vegokommissionen

Hej!

Hoppas att allt är bra med er! Som ni kanske vet så har jag, tillsammans med Johan från Gaashud, Jenny från Pinto Magasin och Rasmus från Vegologi startat den nya veganska krogrecensionssiten Vegokommissionen. Siten har varit igång i exakt en månad nu och vi har lyckats få upp ett ganska fint gäng med olika recensioner!

Det innebär bland annat att jag kommer att publicera alla mina krogrecensioner där istället för här på Jävligt Gott framöver, så om ni vill ha mina åsikter kring vart man ska och inte ska äta ute i Stockholm framöver så är det dit ni ska ta er! Vegokommissionen recenserar också uteslutande veganska upplevelser – det behöver inte bara vara veganska restauranger, men vi vill slå ett slag för en bättre växtbaserad krogupplevelse i Sverige och det är därför bara det vi fokuserar på.

Under den här månaden har jag själv skrivit fyra stycken recensioner på Vegokommissionen.

Först ut var Totemo Ramen, ett relativt nyöppnat litet hål i väggen på St Eriksgatan i höjd med St Eriksbron som serverar vad som mycket väl kan vara Stockholms just nu godaste nudelsoppor. Ni hittar hela den recensionen här.

Därefter gick jag typ tvärs över gatan, och bara lite närmare bron till restaurang Gro, en av Stockholms nya hippa grönsaksrestauranger som serverar nästan uteslutande grönt på tallriken med höga ambitioner och kött och mejerier enbart som smakförstärkare. Vad jag tyckte om den restaurangen kan ni läsa här.

Därefter fick jag ganska mycket nog ett tag av det här med hipsterkäk och var tvungen att åka till Folkungagatan och käka seitanribs på klassiska Bröderna Olsson Garlic & Shots.

Idag släpper vi jubileumsrecensionen (om man nu kan kalla 1 månad för jubileum…) och även då har det blivit min tur att slänga pennan i väggen och ge mig på en ny utmaning. Och den här gången blev det verkligen något av en recensionsexercis. Fotografiskas restaurang är ett ställe alla har sina åsikter om, så även jag. Vad jag tyckte kan ni läsa här!

Hoppas at ni tycker att våra recensioner är intressanta och givande! Om ni tror på vad vi gör, och på vikten av att det finns en oberoende och aktiv konsumentröst som pushar för mer, roligare och bättre veganmat ute på krogen i Sverige får ni gärna stötta oss. Än så länge är Vegokommissionen sjukt mycket mindre än våra respektive egna plattformar, så dela gärna recensionerna, kommentera och dela med er om vad ni tycker om ställena vi besöker och våra recensioner. Vi är ju inte anonyma, så vi vill gärna bjuda in till diskussion! Och om ni och ert företag tror på det vi gör och också vill vara en del av framtiden i det växtbaserade utbudet på krogen, så hojta så kanske vi kan hitta på något. Vi behöver sponsorer för att kunna fortsätta hålla siten oberoende och aktiv (alla är inte heltidsbloggare som jag är!)

0

När Jävligt Gott tog över Restaurang Växthuset

Hej!

Hoppas allt är bra med er vänner! Solen lyser äntligen över Stockholm, och jag hörde småfåglarnas vårsång när jag gick med dottern till dagis i morse. Så fruktansvärt skönt! Det riktigt spritter i kroppen på mig. Det här vintermörkret är fan depressivt alltså. Det är lite konstigt att Sverige lyckats producera något lyckligare än Thåström med det här jävla vädret halva året…

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag skulle ta mig för utan alla er fantastiska läsare som stup i kvarten mailar, kommenterar och hojtar med snälla och uppmuntrande kommentarer. Det betyder sjukt mycket! Jag vet att jag typ alltid säger det, men jag menar det verkligen.

Ett tillfälle när jag fick extra mycket av den varan var förra veckan då jag var inbjuden av Anders Ramsay och gänget bakom Restaurang Växthuset för att sätta menyn för en kväll under deras #Matklubb där de lyfter fram ”personer som på olika sätt främjar det gröna köket”. Det fanns 40 platser att boka och de gick åt på typ tre sekunder. Väldigt kul att träffa alla som kom!

Jag var först ut (typ, de hade besök av en superkock från Japan tidigare i januari, men det räknas inte riktigt… eller nåt) och självklart så serverade jag en trerätters meny med vegansk husmanskost!

Emil Dahlberg, chefskock på Växthuset och Anders Ramsay som varit med och utvecklat konceptet för restaurangen.

Just nu dyker det upp fler och fler restauranger i Stockholm och i Sverige som är helt eller till stor del växtbaserade. Mattias Dahlgrens nya satsning Rutabaga är väl det som fått mest uppmärksamhet (även om det dock kommer att vara lakto-ovo), men även ovan nämda Växthuset, Agrikultur, Gro, Fotografiskas restaurang, Gastrologik och ett flertal andra ställen har veganska eller lakto-ovo vegetariska menyer. INGEN av dem serverar dock vanligt hederligt käk. Det ska bara vara fem varianter av olika typer av grönsaker och helt nya skapelser i olika utföranden. Mestadels fine dining dessutom. Sverige saknar verkligen en vanlig, hederlig, men jävligt god växtbaserad husmanskostsrestaurang med ambitioner. En kvarterskrog med stil, klassiska smaker och helt enkelt inga animalier. Hur svårt ska det vara egentligen?

Inte så svårt tyckte jag och därför tog jag fram en meny, som jag fick lite hjälp av Anders Ramsay att kvalitetssäkra och restauranganpassa för att helt enkelt testa konceptet. Går det att servera vegansk husmanskost på restaurang?

Och kortfattat blev svaret ja. Så klart det går! Av vad jag uppfattade så var alla sjukt nöjda med maten och gick hem mätta som aldrig förr. Som sig bör 🙂

Här är menyn jag serverade.

Amuse-Bouche, Jordig Rädisa med Pepparrotskräm

En liten godbit som Anders snodde ihop för att få igång hungern hos gästerna. En sjukt god kombination där rostad och mald malt (!) fick agera låtsasjord och lyfta fram rädisans lite jordigare toner, och pepparroten framhävde rädisans senapstoner. Smart och sjukt snyggt dessutom!

Förrätt, Toast Skagen med palsternacka och fänkål

Tanken var att servera en så klassisk Toast Skagen som möjligt (även om Anders som är skolad delvis i Tore Wretmans kök hävdade å det bestämdaste att en äkta Skagen inte ska innehålla mer än majonnäs, dill och citron 😉 )

Jag utgick ifrån mitt vanliga recept, som ni hittar här, men då jag gärna ville hålla menyn fri från processade köttsubstitut (lite för att platsa bättre på Restaurang Växthuset typ, och för att jag testat det tidigare i veckan och gillade det) så använde jag al dente kokt palsternacka och färsk fänkål istället för avocado och tofu. Som bas för såsen använde jag också en egenslagen kikärtsmajonnäs istället för köpemajo + iFraiche som i receptet. Receptet på det har ni här:

Ingredienser:

  • 3 msk kikärtsspad
  • 3 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål
  2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås

Huvudrätt, Svampskav med potatismos, bräserad savoykål och rårörda lingon

Huvudrätten bygger på mitt recept på vegansk renskav som ni hittar här. Istället för ”krossad” Oumph använde vi dock strimlad och knaperstekt ostronskivling och skogschampinjon. Anders snodde ihop ett supersmarrigt potatismos på Oatlys havregrädde och Flora vegansmör. Han beskriver det själv så här som svar på en fråga på Facebook:

Ångad/kokt potatis passeras och matas med salt, sedan rörs mjölkfritt margarin ner. När massan är jämn, stadig och ‘dragit’ ihop sig så späd den med havregrädde ala @oatly #imat lite i taget till önskad konsistens. Viktig här är att inte slå på för mycket vätska på en gång. Då klarar inte stärkelsen hålla ihop allt och man får ett vattnigt okänt mos.. Salt o peppar, muskot eller annan smaksättning om man vill..

Till det serverades också rårörda lingon samt en bräserad savoykål, där finstrimlad savoykål och tunt skivade babymorötter fick stekas med rapsolja, salt och peppar tills den mjuknade. Huuuuur gott som helst!

Efterrätt, Blåbärspannkakor med chokladsås och kardemummaglass

Receptet på blåbärspannkakorna kommer i nästa nummer av tidningen Vegourmet, så det får ni hålla er lite till tåls med (lovar att lägga in det här sen). Glassen är också lite av en kluring. Det är en av Växthusets vanliga efterrättsglassar, där kardemumma vispas in i havregrädde med hjälp av en 35 000 kr dyr glassmaskin. Dvs inte riktigt något jag har recept på =/

Chokladsåsen kan jag dock bjussa på! Den är jättegod och jätteenkel:

  1. Blanda lika delar havregrädde, gott kakaopulver och socker samt en nypa salt i en kastrull. Koka upp under omrörning.
  2. När den börjar koka låter du den bubbla på i typ 30 sek under omrörning. Det gör inget om du råkar få lite beläggning i botten, det gör bara att den smakar mer bakat = kladdkaka 😉 Klart!

Matklubben

En stor del av poängen med kvällen var att jag också skulle hålla en kort liten presentation av min matfilosofi och meny för gästerna. Min bror filmade det hela, så om ni är sugna på att höra lite mer om hur jag resonerar kring det här med vegansk husmanskost, vad jag ser som mitt mål med Jävligt Gott och min matlagning så får ni gärna ta och kolla på det här lilla klippet. Det kan vara lite svårt att höra vad jag säger ibland, men det borde gå hyfsat med ljudet lite uppskruvat 🙂

2

Vego i Los Angeles: Tips på ställen att besöka!

img_0278

Så här peppad var jag på att testa the Impossible Burger.

Hej!

I går kväll TRODDE vi att vi skulle åka hem till Sverige efter en vecka här i Los Angeles. Det blev inte riktigt så, då det visade sig att min tjej hade missförstått datumangivelserna på biljetterna, och jag uppenbarligen inte alls hade haft huvudet med mig när jag också i min tur kollat på biljetterna. Vi trodde att vi skulle komma fram den 4:e oktober som det stod på biljetten. Det vi glömde räkna med är ju att man lämnar Los Angeles ett dygn innan, och att det mest uppenbara när man flyger från Los Angeles är att datumet på biljetten är det för när man lämnar LA, inte landar i Sthlm.

Så, vi åker visst hem i dag istället. Lite lagom snopet att komma på det när vi dök upp på flygplatsen. Men, det kunde ju ha varit mycket värre. Nu fick vi helt enkelt ta en Uber tillbaks till våra polare och spendera en dag till i LA. Tack och lov så bor vi ju som sagt hos polare, så det blev ingen kostnad, och vi kunde ju ha tagit fel ett dygn åt andra hållet och helt missat vårt plan. Det hade blivit betydligt mycket dyrare och jobbigare…

Men men, då skrivs det här inlägget istället i deras vardagsrum istället för på flygplanet över Kanada och Grönland som planerat.

img_1076

De är besatta i att servera mat i skålar – eller bowls som de kallas – i den här stan. Bowls, bowls, bowls. Överallt bowls!

Syftet med den här resan var, till skillnad från den till Hong Kong och Singapore i september (som jag för övrigt ska skriva ett inlägg om också, det har vara varit väldigt mycket att göra sedan vi kom hem, så det har inte riktigt blivit av ännu…), snarare semester än bloggjobb och att käka på varenda fancy vegohak i hela staden. Men ett par besök har det blivit, och jag har dessutom fått mig en rejäl lista på olika rekommenderade restauranger som det vore synd och skam att inte dela med sig vidare av.

img_1125

Stuffed holiday roast! Vägde typ 2 kilo 😛

Med mig hem kommer jag dessutom ha en halv väska fylld med olika spännande veganprodukter! Jag har varit på lite olika matbutiker här i stan och köpt på mig typ åtta sorters olika vegobacon, lite olika korvar, majonnäser, ostar och några burgartyper. De största och konstigaste grejerna skippade jag dock – som till exempel de här fejkkalkonerna, eller ”stuffed holiday roasts” från Gardein och Tofurky. Väldigt udda grejer, men jag antar att det typ motsvarar våra vegoskinkor till julen. Det kommer ett längre inlägg om det snart också!

Restauranger vi besökt

img_1065

Ugnsbakad blomkål med chashewostsås (jättegoda!) och sötpotatisfylld quesadillas (inte så goda..)

Gracias Madre

Kanske det ställe som jag fick flest tips om – som min svåger, som vi bott hos den här veckan, sa: Det är ett riktigt kändismecka och en helt vanlig lyxig mexikansk restaurang som bara råkar vara helt vegansk! För bra för att missa tänkte vi och bokade bord (vilket ni borde göra, för det var fullsmockat). Å andra sidan var det ingen vanlig tisdag vi gick dit utan det var World Vegan Day! Ganska passande va?

Lokalen är en stor och snyggt inredd restaurang och bar med en minst lika stor utedel. Priserna är över medel, och servicen var väl lite sisådär måste jag tyvärr säga. Det kanske berodde på att det var så fullt, och att de (tydligen) hade fått nya menyer för kvällen, men att det ska ta nästan 25 min att få in en flaska vin till bordet efter att man bett om menyn är inte riktigt okej…
img_1062

img_1069

Friterad Tamale fylld med sötpotatis i nedre hörnet, och en soyrizo fylld taco i övre – supergoda grejer!

Maten var också – tyvärr – lite varierande. Några riktigt fantastiska rätter, och några riktigt konstiga. Jag tog avsmakningsmenyn, och mitt sällskap (3 vuxna och ett barn) tog guacamole, jackfruittacos, ugnsbakad blomkål i chashewcheddarsås och sötpotatistamales.

Blomkålen var helt otroligt god. De hade fått till den sjukaste och krämigaste cashewostsåsen jag någonsin varit med om. Verkligen ett #lifegoal, och jag tyckte att deras sötpotatistamales, som simmade i veganaioli, pico de gallo och salladslök var helt amazing, även om bonusdottern inte höll med. Tyvärr var deras quesadillas, gjorda på någon sorts svampigt spenatbröd och fyllda med en konstigt kryddad sötpotatis inte alls en hit, och guacamolen var verkligen inte så mycket att hänga i julgranen. Höga toppar och djupa dalar kan man väl säga – men absolut värt besöket om man har lite extra pengar på fickan, vill kändisspana och vill kunna känna sig normal ute på restaurang ett tag.

img_0698

The Impossible burger

Crossroads Kitchen

Det här var utan tvekan mitt favorithak på resan, även om vi bara var där under lunchen och käkade en enda sak – det vill säga The Impossible Burger!

Restaurangen i sig är ett hyfsat lyxigt, men avslappnat ställe med en stor meny och bra service. Allt är veganskt dessutom! Åter igen ett av alla dessa ställen som verkligen lyser med sin frånvaro i Sverige – vanliga, bra restauranger som helt enkelt bara inte använder animalier. Hur svårt ska det vara egentligen?!

Det är den enda restaurangen i Los Angeles, och en av fyra i hela världen som serverar The Impossible Burger. Hur det var kan ni läsa i den här längre recensionen i mitt tidigare inlägg!

img_1127

Home

Home blev vårt go-to stammishak under veckan här. Vi besökte det typ tre gånger, och var alltid lika nöjda. Det är inget renodlat veganhak utan har både kötträtter, veganrätter och vegetariska rätter, men ett väldigt bra vegoutbud, jättebra service och framförallt en sjukt mysig innergård där man sitter bara några meter från vägen, men innesluten i grönska och mysig inredning.

Jag käkade dels deras VBLT Sandwich, en svullig dubbelmacka med Morning Star Farms fantastiska vegobacon, avocado och sallad, samt deras soy chicken burger – en gigantisk panerad sojapuck som serveras med basilikaaioli och avocado. Tyvärr är ingen av dessa två strikt veganska då fejkonet tyvärr innehåller äggvita -WHY?! och burgaren serverades på ett briochebröd. De har dock flera andra veganalternativ, och på burgaren går det att byta ut brödet och aiolin till veganska alternativ. Väldigt väl värt en rekommendation om ni är ute efter ett schysst brunchhak i Silver Lakeområdet!

img_0992

Jag å Leo – räddar världen, en vegoburgare och en dokumentärfilm i taget! 😉

img_1031

Sjukt kul å fira Halloween i USA! Jag var den lille killen längst fram.

Restauranger jag fått rekommenderade, men inte han besöka

Som sagt så var listan på ställen jag fick rekommenderade sjuuuukt lång, och vi prioriterade tyvärr inte alls att besöka alla – i stället drog vi till Hollywood Boulevard, Madame Tussaude’s, Huffington Park (ni måste besöka!), Santa Monica, firade Halloween och bara slappade och hade semester ett tag.

DN hade ett stort reportage om Los Angeles blomstrande matscen här för några dagar sedan. Där finns en hel drös med bra restaurangtips också – även om alla inte är vego.

Little Pine

Ännu en av dessa lyxiga, ”normala” restauranger med ett helt veganskt utbud som det verkar krylla av i USA:s storstäder men som lyser med sin frånvaro i Sverige. Det här stället är känt för att det är grundat av Moby, musikern ni vet. Dock har det fått lite omväxlande recensioner, så vi prioriterade inte ett besök, trots att det ligger precis bakom husknuten från där vi bodde i Silver Lake.

Erven Restaurant

Enligt Chickswithknifes – ett par matkritiker från LA Weekly som jag kom i kontakt med innan resan, the best vegan place in LA! Så låter ju verkligen som att det borde vara något för nästa gång man är i stan? Ännu en av dessa lyxigare veganrestauranger, enligt menyn verkar de dock ganska grönsaksbaserade. Men det kan ju också vara bra? 😉

Oak’s Gourmet

Min svåger kunde inte sluta tjata om Oak’s veganburgare. Så då lär man ju försöka testa den, eller hur? Grejen ska tydligen vara att den är grillad över öppen eld. Och det låter ju inte helt fel?

Organix

Har ett sjuuukt svulligt instagramfeed och verkar specialisera sig på veganskt gatukäk och burgare. In och kolla, och säg att ni inte är sugna å att testa det i efterhand?!

By Chloe

By Chloe är framförallt en New York institution där de har två olika, riktigt hypeade restauranger. Tydligen finns de även här i Los Angeles, och ska vara väl värt besöket. I NYC var burgaren det jag rekommenderades mest.

Veggie Grill

Vet inte så mycket om stället, men det ska vara bra!

img_0631

VBLT Sandwich från Home

Falabar

Ett riktigt bra falafelhak!

Ramen Hood

Grymma veganska ramensoppor!

Café Gratitude

Ingen jättekoll på detta, men fick det rekommenderat. Café/Restaurangkedja med flera ställen i LA.

Beefsteak

Trots sitt namn ett helt växtbaserat ställe!

Elf

Lite lyxigare restaurang med mestadels växtbaserat på menyn.

Vromage – Cheese Shop

Ingen restaurang, men dock en vegansk ostbutik! Hur bra låter inte det?

img_0787

Vi passade på att stanna i den klassiska arkadhallen på Santa Monica Pier för att spela Mrs Pac Man! Sjukt kul!

Instagrammare ni måste följa om ni vill äta gott i LA

FatVeganKid

Ett sjukt stort konto med en kille som verkar äta allt som (inte) rör sig i Los Angeles, tränar häcken av sig och är en stor del av Los Angeles bubblande vegokrets. Ett måste att följa för alla som vill hitta bra vegomat i LA och inte tror att det går att träna och äta veganskt (vilket går, väldigt bra dessutom enligt en ny studie!)

Veganfoodshare

Instagrams kanske största vegankonto? Sjukt mycket bra veganmat och också en stor del av Los Angeles och USA:s ledande vegankrets.

Joesveganfoodgram

Ett betydligt mycket mindre, men fortfarande väldigt bra ”ute och äta” konto med vegansk mat från Los Angeles.

img_0693

Tack för den här gången LA! Nästa gång ska jag banne mig äta tio gånger så mycket mat!

 

2

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes