Tag Archives | quorn

Vinnare i min och Ta Fram Det Bästas recepttävling utsedd

vinstbox*I samarbete med Ta Fram Det Bästa*

Hej!

Som ni kanske sett har jag haft ett samarbete med Ta Fram Det Bästa under de senaste veckorna som bland annat gått ut på att jag deltagit i en rolig matlagningstävling mot Lindas Matstuga samt tagit fram några goda recept baserade på deras supersmarriga produkter – Tabasco, Kikkoman soja, Grey Poupon Dijonsenap och Colman’s senapspulver .

Den senaste veckan har vi också haft en tävling för er läsare, där ni kunnat vinna en lyxig Food Box, fylld med smarriga produkter från Ta Fram Det Bästa och en del andra schyssta matlagningsverktyg och prylar.

Nu har jag och Ta Fram Det Bästa valt ut en vinnare i foodbox-tävlingen! Grattis Paola, ditt recept på Quorn à la moutarde à la Scandinave var kreativt och verkar supergott! Vi kontaktar dig via e-post och skickar därefter foodboxen hem till dig.

img_5157

Här är vinnarreceptet:

Quorn à la moutarde à la Scandinave(svenskinspirerad fransk quornrätt), 4-6 portioner

  • 1 kg quornbitar
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk kantareller (väl avrunna)
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 dl franskt, torrt vitt vin
  • 2 msk Grey Poupon dijonsenap Original
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 krossade enbär
  • Salt & peppar

Salta och peppra quornbitarna och bryn dem i smör och olja. Ta ur quornen och stek svampen i några minuter. Lägg tillbaka quornen, krydda med dragon och häll över vinet. Koka på svag värme ca 10-15 min. Ta ur quornen och täck med folie medan du gör såsen: lägg i de krossade enbären och häll i senapen och grädden. Låt koka tills såsen har tjocknat och häll den över quornen. Servera med pressad potatis och vitlöksslungad svartkål. Bon appetit!

3

Vegoskola med Expressen Mitt Kök – Avsnitt 1 Vegokorv

img_0578

Hej!

I förmiddags kilade jag runt i min lokala matbutik i ett par timmar tillsammans med en journalist ifrån Expressens matsida Mitt Kök och filmade ett helt gäng avsnitt av en gemensam liten vegoskola som vi kommer att sända på deras sida under de kommande veckorna.

Tanken är att i ett gäng korta klipp ge enkel och matnyttig information kring olika vegetariska och veganska produkter och hur man kan använda dem, helt enkelt för att få fler att testa och sänka tröskeln lite för att komma igång med sin egen vegetariska matlagning!

Första avsnittet handlar om vegokorv och går snabbt igenom några vanliga märken och vad man kan använda dem till. Ni hittar det inbäddat här nedanför:

Jag älskar verkligen korv, så jag är sjukt tacksam för att det finns ett så stort utbud av olika korvar även för oss vegetarianer. Många är dessutom väldigt enkla att använda och ersätta mot köttkorvar i de flesta maträtter. Det finns några enkla och viktiga grejer man kan tänka på.

img_0591

  1. Många vegokorvar är varianter på den vanliga grillkorven, och kan användas precis som den. I korvgrytor, i bröd, eller grillade på spett. Populära och vanliga grillkorvar är Hälsans Köks sojakorv, Anammas Vegokorv, Quorns Grillkorv och Fry’s Hot Dogs.
  2. Det finns också flera olika sorters chorizo. Gemensamt för de vanligaste sorterna är dock att de inte smakar jättemycket, så jag rekommenderar att man steker dem med lite extra vitlök och chili för att de dem lite mer tryck. Vanliga märken som ofta finns i butik är Astrid och Apornas Hot Chörizo, Hälsans Köks Chorizo och Anammas Chorizo
  3. Det finns också flertalet lyxigare och (enligt mig) godare vegetariska korvar än så, men de finns tyvärr inte i alla butiker. Märkena Vegusto, Veggyness, Wheaty och Viana är allesammans väldigt bra märken som finns bland annat att beställa in via Hemköps och ICA:s distrubutörer, och finns att beställa på Goodstore.se och på Seitanfoods.se för er som inte bort i Stockholm, Göteborg eller Malmö där de finns att köpa på mer välsorterade butiker.

Här är några av mina favoritkorvrecept från bloggen!

Korvstroganoff – Kolla här när jag bjöd samma expressenreporter på stroganoff för någon vecka sedan till exempel.

 

Chorizogryta med paprika – Supergod mexikansk gryta som osar vitlök och paprika

IMG_7379 (1024x765)

Chorizopasta med grönsaker – Jätteenkel och god italiensk pasta

DSC_2867

Vegansk Brunch – Vem gillar inte brunch?

gustavbrunch-2

Vegansk tunnbrödrulle med skagenröra – Svensk husmansklassiker!

DSC_2902

0

Vegetarisk Kobideh Kebab

Hej!

Som ni kanske vet så är ett av mina projekt framöver att driva #passionmatlagning tillsammans med fantastiska Zeina ”Zeinas Kitchen” Mourtada på Fryshuset Grundskola Västra i Husby. Det är en Elevens Val kurs som vi kommer att hålla hela läsåret 2016/2017 och som går ut på att vi vill försöka lära eleverna på skolan (det är en högstadieskola) att laga bättre och mer hälsosam mat.

Det är sjukt roligt, och väldigt lärorikt, även för mig! Både då det verkligen utmanar mig personligen i mötet med eleverna, som är riktigt grymma, men också kan påfresta ens tålamod en del (to say the least!) men också matmässigt. Zeina är ungefär lika bra på att laga mat som hon är en fantastisk människa överlag (dvs väldigt!) och är sjukt inspirerande att få jobba tillsammans med och lära sig av. #jagälskarmittjobb!

img_7009

En bild från förrförra veckan då Zeina lärde oss att baka baklava

Innan jag började hänga mer regelbundet med henne på kursen så var min egna erfarenhet av att laga persisk, arabisk eller afrikansk mat ganska begränsad till typ falafel, tabbouleh och någon enstaka kebabtallrik. Det är en helt ny värld som har öppnat sig!

Så, ett sätt som ni kommer att märka av den här matlagningskursen på är att jag kommer att få en hel drös med nya spännande recept som jag kommer att vegofiera och dela med mig av här på bloggen. De flesta snodda av Zeina, men modifierade av mig så de blir vegovänliga.

img_7088

Vi avslutar varje lektion med att käka upp allt som lagas. Det är alltid populärt! Suddade ansikten för elevernas integritet

Jag kommer även att försöka skriva ihop lite mer om själva kursen snart. Den är väldigt spännande och jag hoppas på att det kommer kunna bli fler intressanta matprojekt ute i Husby och tillsammans med Zeina på sikt!

Det här receptet på persisk kebab ”kobideh” (från Zeinas original), lagade vi förra fredagen, och det blev verkligen helt sjukt gott! Enligt Zeina så var min vegovariant MINST lika god som köttvarianten (not so humble brag), vilket ju defacto gör den sjukt mycket bättre, i och med att den inte innehåller några döda djur. 😉

img_7075

Innan ugnen. Här gjorde jag en halv sats på 300 g färs, så det är bara enkla kebabremsor.

P.S – Ni har väl inte missat att Jävligt Gott är en av finalisterna i Sveriges största matbloggartävling och att det är NI som väljer vem ska som ska vinna? Om ni gillar det jag gör, får ni gärna gå in och rösta på mig innan 19 oktober! <3 En like på bilden som länken går till = en röst Länk: http://tinyurl.com/z74llpr D.S

Vegetarisk (/vegansk) Kobideh Kebab, 4-8 personer beroende på hunger!

  • 600 g vegofärs (jag använde Quorn Färs på bilden, men det går lika fint att använda annat (till exempel Anamma om man vill ha veganskt!)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk kumminpulver (ej spiskummin)
  • 1 tsk korianderpulver
  • 2 msk sumak (syrlig kryddblandning från mellanöstern, hittas i välsorterade mataffärer, kan ersättas med juice från 1/3 citron)
  • 3/4 dl finhackad persilja
  • 2 msk vetemjöl
  • 3/4-1 dl ströbröd
  • 2 msk + 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk ljus soja

Börja med att riva den gula löken på de finaste hålen på ett rivjärn. Pressa ur vätskan ur löken. Riv vitlöken och finhacka persiljan. Blanda ihop alla ingredienser UTOM 0,5 dl rapsolja i en bunke och arbeta ihop med händerna. Arbeta inte för länge, så färsen mosas helt, utan bara så att allt blandas. Färsen ska vara fast och inte för lös. Är den för lös, tillsätt ev. lite ströbröd tills du får en lätthanterlig konsistens.

Om du ska grilla kebaben så trär du upp färsen som korvar på långa grillspett, ca 3-4 cm tjockt. Grilla på hög värme tills de får en fin färg.

img_7081

Den färdiga kebaben. Det kanske ser lite torrt ut, men det var det inte! 😉 Tänk på att vegofärs inte minskar i storlek i ugnen till skillnad från köttfärs, så det är viktigt att göra kebaben tunn och att vara noga med att separera remsorna från varandra!

Om du gör kebaben i ugn, smörj först en långpanna med olja. Tryck därefter ut färsen i ett ca 7-10 mm tjockt lager över pannan, och skär den på längden i ca 4-5 cm långa remsor. Dela därefter färsen en gång på mitten från kortsida till kortsida, så så remsorna halveras. Gör ränder halvvägs ner genom färsen, som på bilden (här gjorde jag dock en halv sats, så formen är lite mindre och remsorna inte delade på mitten), så varje remsa delas i 3-4 kvadratiska bitar som sitter ihop. Ringla den sista kvarvarande oljan över färsen i plåten. Oljan hjälper kebaben att hålla sig saftig i ugnen.

Grilla i ugnen på 250 grader, grilleffekt tills den får fin färg. Ca 5-7 minuter. Låt svalna något och servera genast.

Servera kebaben som på bilden, med pitabröd, grillade grönsaker (här gul lök, tomat och turkisk sivripaprika, en mild form av chili som smakar fantastiskt gott när den grillas), havrefraiche eller liknande mezeyoghurt, persilja och lite mer sumak. Det går också fint att ätas tillsammans med grillade grönsaker, ris och en god tsatsiki!

5

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes