Tag Archives | oumph

Vegansk nyårsmeny – flera förslag!

img_0517

Hej!

Det är lite lustigt faktiskt, men vart enda år som jag har haft Jävligt Gott har en och samma dag varit den som slagit alla rekord, år efter år. Dagen innan nyårsafton. Det är helt ofelbart.

Jag kan se det framför mig. Nyårspeppen är på topp. Nu jävlar ska det festas, firas och frestas som aldrig förr och så hejsan hoppsan – kommer en vegan på middag. Panik! Vad ska vi laga? Bäst jag googlar.

Och vem finns då inte här för er om inte jag? Alltid redo, som vi sa i scoutklubben! Jag känner helt in er stress, oavsett om ni är köttätare som behöver laga till en plötsligt omvänd polare/barn/svärförälder eller om ni är die hard veganer som bara behöver lite mer inspiration. Look no further.

Snarare än att ge er en meny och ett enda recept så tänker jag följa i en god gammal tradition jag skapade redan för två år sedan i ett tidigare inlägg (som ni hittar här!), och ge er ett flertal olika smarriga menyer som ni kan välja mellan. Det förra inlägget var dock nästan uteslutande lakto ovo-vegetariskt, så jag tänker att vi istället kör helvegetariskt a.k.a veganskt den här gången! Jag har lagat betydligt mycket mer veganskt de senaste två åren så nu känns det som att det är dags att uppdatera det hela lite.

Å andra sidan, vem har sagt att ni måste följa min råd slaviskt? Plocka det ni tycker låter gott och kör, det är bara ni som vet vad ni och era gäster gillar. Efterrätter har heller aldrig riktigt varit min grej så jag ger er några förslag i slutet, och lämnar er till egen fantasi!

Men kom ihåg. På nyår ska det banne mig vara lite extra lyxigare än vanligt, så ta i från tårna!

Så, från mig till er alla: 9 menyförslag till det veganska nyåret. Tre svenska, två franska, tre italienska och en mexikansk. Och en epilog.

Meny 1: Franskt – Klassiskt

DSC_3007

För dig som vill ha det bästa.

Ugnsbakad spetskål med Ultuna pepparrot

Boeuf Bourguignon – För att servera som på bilden ovan, byt ut Anammas vegobitar mot Oumph The Cunk och släng i 250 g svartkål!

Meny 2: Svenskt – Hav möter skog

img_2354

För dig som inte vill välja.

Skagentoast – Följ receptet i länken och servera på ett vegansmörstekt bröd tillsammans med en bit knaperstekt svamp (gärna Kejsarhatt eller ostronskivling!) eller Oumph Thyme and Garlic.

Renskav – För en version utan sojakött, byt ut Oumphen mot strimlad ostronskivling som du först knapersteker med lite salt, peppar och rapsolja.

Meny 3: Franskt – Grönt

img_0269

För dig som älskar kål och fine dining.

Grönkålssallad med grönkålschips och avocadocrême

Ugnsbakad blomkål med svampsås och fetatofu – Följ receptet i länken, men byt ut sabayonnesåsen mot en gräddsås och fetaosten mot den här tofun.

Meny 4: Mexican fusion

img_2192

För dig som vill hålla det hett och spännande.

Padrones – Här har jag inget eget recept, men det är enkelt! Köp små spanska Padrones di piéntos (små gröna paprikor) och stek dem i mkt olivolja i en stekpanna. När de fått färg och mjuknat lägger du dem på papper så de får rinna av och saltar rikligt med flingsalt.

Tacos på tre sätt

Meny 5: Italienskt – Lättare

img_6917

För dig som gillar pillig och lite lättare mat med mycket smak.

Kronärtskockor med basilikasås och aioli

Italiensk pastasallad

Meny 6: Svenskt – Svamp

dsc_3397

För dig som aldrig flyttade från Norrland i hjärtat.

Svampsoppa

Pitepalt

Meny 7: Svenskt – Husmanfrossa

DSC_3083 (1)

För dig som tycker att Leif Mannerström är den bästa jurymedlemen i Sveriges Mästerkock.

Rårakor med tångrom, rödlök och havrefraiche – Här har jag inget eget recept, men det krävs heller inte. Råriv fast potatis och stek i god rapsolja med salt och peppar till små plättar, ca 1 dm i diameter. Finhacka rödlök och lägg en msk tångrom, 1 msk rödlök och 1 msk havrefraiche i små bollar på rårakan. Servera med en kvist dill och en citronskiva.

Kåldolmar – Byt ut quornfärsen mot vegansk sojafärs, till exempel Anammas.

Meny 8: Italienskt – Hösttema

DSC_2928

För dig som inte riktigt kunnat släppa taget om hösten och kolhydraterna. Gör små pizzaslicear eller minipizzor till förrätt.

Pumpapizza med salvia

Risotto med knaperstekt ostronskivling

Meny 9: Italienskt – Pasta!

img_0490

För dig som gillar tunga italienska rödvin istället för skumpa.

Bruschetta med fetatofu

Krämig Pasta med soltorkade tomater

Epilog: Efterrättsförslag

IMG_7577

Blåbärspaj – Eller vilken god smuldegspaj som helst! Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Simple is the shiet.

Lingonparfait – Eller för vegansk variant, tina veganglass något och rör ner rårörda lingon i. Låt frysa igen och voila!

Jordgubbspannacotta – Toppingen går att variera efter eget kynne! Jag använder havregrädde och gelésocker i min pannacotta.

2

Tre sorters Tacos – Vinnarrätten från Ta Fram Det Bästas tävling

img_2172

Hej!

Som utlovat kommer här receptet på rätten som jag tävlade och vann med på tisdagens Cook Off mellan mig och Linda Råberg (Lindas Matstuga) som Ta Fram Det Bästa arrangerade. Men – godbitarna slutar inte där, för nu har vi nämligen en tävling  för er också!

I samarbete med Ta Fram Det Bästa tävlar jag nämligen ut en riktigt schysst och lyxig food box till värde av 1000 kronor! Boxen innehåller bland annat de smakförhöjare jag själv fick använda i Cook-off tävlingen och köksredskap som gör det möjligt att laga en egen riktig pangmiddag!

img_5170

För att tävla:

Dela ditt bästa recept där du använder någon av följande smakförhöjare ur Ta Fram Det Bästa-familjen:

  • TABASCO® pepparsåser: Original, Green Pepper, Chipotle, Habanero eller Garlic.
  • Kikkoman soja: Original eller Less Salt.
  • Grey Poupon dijonsenap: Original eller Grovkornig.
  • Colman’s senapspulver.

Lämna ditt bidrag i kommentarsfältet till detta inlägg. Var noga med att skriva in rätt e-postadress när du skickar in ditt bidrag (adressen publiceras inte). Tävlingen avslutas klockan 12.00 den 15/12 och det godaste och mest kreativa bidraget väljs ut av mig, tillsammans med Ta Fram det Bästa. Vinnaren presenteras på bloggen den 16/12 och får sedan foodboxen hemskickad till sig.

Lycka till!

vinstbox

Vinnarboxen!

img_5162

Och här är mitt recept som jag tävlade med. Tanken var att visa upp några av de smaker som jag verkligen älskar i lite av en avsmakningsmeny. Jag älskar tacos, och då framförallt den lite lyxigare och mer genuina sortens tacos där ett fåtal smaker samlas i en mindre munsbit. Just det sättet att äta passar sjukt bra för just avsmakningsgrejer, så jag tänkte – varför inte försöka kombinera dem? Formen på tacos, och smakerna från husmanskost, det japanska och det lite mer klassiska mexicanska.

Tanken var också att alla tre recepten och smakerna verkligen skulle vara riktigt jävla goda i sig, och dessutom enkla att laga. Om ni gör alla tre på en gång, som jag gjorde, så blir det så klart ganska många olika delar, men varje grej står sig absolut fint i egen rätt och kanske snarare kan tjäna som inspiration för en huvudrätt bestående av samma ingredienser!

img_5157
Tacos För Maten! 10 portioner (halvera för 4-5 personer)

Japansk

  • 5 små tortillabröd
  • 125 g svartkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1.5 msk kikärtsspad (från en burk kikärtor)
  • 1.25-1.5 dl rapsolja
  • 0.5-1 msk Colman’s senapspulver
  • 0.5 msk Kikkoman-soja
  • 1 tsk citronjuice
  • 1/2 stort blomkålshuvud
  • 1.5 msk furikake
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1 paket krasse
  • Salt och svartpeppar
img_2180
Gör så här:
1. Häll upp 3 msk kikärtsspad från en burk kikärtor i en skål. Blanda ner citronjuice och senapspulver och mixa därefter ner rapsolja sakta i en tunn stråle tills såsen tjocknar. Blanda ner kikkomansoja och smaka av med salt och peppar samt mer senapspulver till önskad styrka
2. Skär blomkålen i små buketter och lägg i en skål med furikake och rapsolja. Blanda väl så kålen täcks helt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn på 200 i grader i ca 25 minuter tills kålen får fin färg och är mjuk.
3. Skölj och riv bladen av svartkålen i små bitar. Värm upp en stekpanna med lite olja och 2 hela, men krossade vitlöksklyftor i och sautera svartkålen lätt tills den blir mjuk. Salta lätt.
4. Bygg varje taco på en tortilla med 4-5 blad svartkål underst, 3-4 blomkålsbitar i mitten och sedan 3 klickar senapsmajonnäs och lite klipp krasse på toppen.
img_2209

Svensk

  • 5 små tortillabröd
  • 1 paket Oumph Chunk
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl havregrädde
  • 4 enbär
  • 2 tsk msk torkad timjan
  • 0.5 msk socker
  • 1/2 granatäpple
  • 2 tsk Kikkoman-soja
  • 2 tsk Touch of Taste Brynt Scharlottenlöksfond
  • 3 fasta, medelstora potatisar
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1/2 kruka kruspersilja
  • Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skölj och skär potatisen i ca 7×7 mm stora tärningar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite rapsolja, salt och peppar och baka i ugn på 200 grader i ca 15-20 minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg.
2. Krossa den frusna Oumphen medan den fortfarande är i påsen, för att få mindre bitar. Stek i 2-3 minuter i en stor stekpanna tills den börjar få lite yta.
3. Tillsätt timjan och hackade enbär och fräs i 30 sekunder. Ha i havregrädde, fond, kikkomansoja och socker och låt koka i 10 minuter. Ha i ca 1/2 dl granatäpplekärnor och smaka av med salt och peppar.
4. Sila ur oumphbitarna och lägg åt sidan i ett fat täckt med folie för att hålla värmen.
5. Reducera ner gräddsåsen till ca 1,5 dl kvarstår och den är tjock och krämig.
6. Bygg varje taco på en tortilla med ca 2-3 msk potatiskuber i botten, 3-6 bitar oumph ovanpå (beroende på storlek) och sedan den reducerade gräddsåsen ringlad över, extra granatäpplekärnor och lite kruspersilja på toppen.
img_2211

Mexikansk

  • 5 små tortillabröd
  • 1 mogen mango
  • 1 mogen avokado
  • 1/2 kruka koriander
  • Juice från 1/3 citron
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 röd lök
  • Juice från 1,5 citron
  • 2 dl havrefraiche
  • 1 burk svarta bönor
  • 1/4 msk TABASCO® Chipotle Pepparsås
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 finhackad salladslök
  • Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skicka rödlök tunt och lägg i en skål med juice från 1,5 citron. Låt dra i ca 30 minuter
2. Tärna avocado och mango i ca 1×1 cm stora kuber. Blanda med ca 1/2 dl finhackad koriander, juice från 1/3 citron, olivolja, salt och peppar.
3. Häll av spadet från de svarta bönorna. Fräs på medelvärme i rapsolja i en stor stekpanna tillsammans med de torkade kryddorna i ca 10 minuter tills bönorna börjar bli torra. Rör försiktigt så de inte mosas. Hacka och tillsätt vitlök och tabasco efter önskad styrka. Stek 5 minuter till, tills bönorna är nästan rostade. Smaka av med salt och mer tabasco.
4. Bygg tacos på ett tortillabröd med 3 msk salsa i botten, 2 msk bönor ovanpå, utklickad havregrädde, några skivor picklad lök och sist någon kvist koriander
Servera en av varje taco per fat och person.
img_2175
img_5102
img_5153
9

Enkel vegansk ramensoppa med nordiska smaker

img_7156

Hej!

Ja ni. I morgon gör jag min sista dag som anställd, inför vad som kanske kommer att visa sig bli första dagen på mitt nya liv, eller första dagen på en total jävla katastrof. Lite så känns det faktiskt nu. Jag har väldens prestationsångest, och det tänker jag inte hymla med.

Jävligt Gott har vuxit fram under flera år, och jag är väldigt tacksam för allt jag har fått tack vare bloggen, men jag tar det verkligen inte för givet. Just nu pendlar jag ganska friskt fram och tillbaks mellan pepp och total jävla panik inför vad för galenskap jag egentligen hittat på här nu när jag ska låta det här skeppet ta mig dit vinden blåser. Det gäller att verkligen lita på att jag vet vad jag håller på med, samtidigt som en ganska stor del av mig känner sig redigt jäkla skrajsen inför att styra ut på det öppna havet.

Och ovanpå det så råkade den här matbloggstävlingen ramla ner i huvudet på mig! Det känns jättekul att vara nominerad, men samtidigt är även det lite nervigt! Tävlingar kan ju vara världens bästa motivation, samtidigt som man inte ska låta dem stiga en åt huvudet på en. Långsiktighet är det viktigaste! Det är jag helt övertygad om. Att göra det man gillar och det man tror på. Men det betyder ju inte att det inte skulle betyda en massa för mig om jag vann! 🙂 (Ni får gärna gå in och rösta på mig om ni vill, tävlingen håller på till 19 okt 2016!)

Här hemmavid så har jag dock haft betydligt mycket mer tid på händerna för att laga och äta mat på senaste! Ni som följer mig på instagram har kanske märkt att jag just nu är inne i någon av en asiatisk fas där jag testlagar och äter en massa olika goda japanska, kinesiska och vietnamesiska rätter för att bättre försöka förstå mig på hur de byggs upp och vad som gör dem så jäkla smarriga. I förrgår gav jag mig på att koka en egen Ramensoppa efter att ha kollat på ett gäng avsnitt från David Chang‘s roliga serie ”In the mind of a chef” som finns i tre säsonger på Netflix. Den kan jag verkligen rekommendera (även om det ska varnas för att den inte är så värst vegansk…)!

Soppan blev också riktigt smarrig, och är ett superbra sätt att ta vara på överblivna gamla grönsaker som ligger och skräpar i kylskåpet. Släng ner de grövre i buljongen och strimla de finare och lägg dem i skålen tillsammans med nudlarna inför serveringen.


Vegansk ramen med nordiska smaker (eller soppa på en spik!), 3-4 portioner

  • 300-400 g udonnudlar eller liknande fasta, tjocka vetenudlar
  • 1 påse Oumph The Chunk, eller 1 block tofu på ca 200-400 g
  • Blandade grönsaker som tillbehör, till exempel: vitkål, savojkål morot, palsternacka, olika betor, olika stekta svampar
  • Syrade och inlagda grönsaker, till exempel: surkål, kimchi, cornichons, picklade grönsaker
  • Någon sorts fin lök: vårlök, gräslök, purjolök, scharlottenlök

Till buljongen:

  • 2-300 g blandade rotsaker och olika sorters kål (jag använde vitkål, morot och broccolistjälkar)
  • 1,5 dl grovt hackad gul lök, purjolök eller vårlöksstjälkar
  • 1/2 dl surkål eller kimchi
  • 3 klyftor tunt skivad vitlök
  • 2-3 cm färsk, skalad och tunt skivad ingefära
  • 2-3 torkade hela shiitakesvampar (kan  uteslutas om det är svårt att hitta i butik, jag brukar torka egna genom att helt enkelt lägga färska ovanpå spisfläkten i en vecka 😉 )
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk kikkomansoja
  • 1-2 msk srirachasås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk liquid smoke (frivilligt)
  • 1 msk rapsolja
  • 1,5 liter vatten

img_7151

Gör så här:

  1. Börja med att grovhacka grönsakerna och löken. 3×3 cm stora bitar ungefär.
  2. Fräs dem lätt i olja i en stor kastrull och slå därefter över vatten och tillsätt de övriga ingredienserna, tillsammans med oumphen.
  3. Låt koka på medelvärme utan lock i 45-60 minuter så den reduceras ner med ca 25 %. Smaka av och tillsätt ev. mer fond, soja eller srirachasås mot slutet för att justera sältan och styrkan.
    1. Var försiktig med liquid smoke och sesamolja så det inte blir för mycket, lite gör stor skillnad för buljongen, men för mycket kan helt ta över.
    2. Att koka oumphen tillsammans med buljongen ger den en mjuk och mör konsistens och en god och rund smak.
  4. Med 10 minuter kvar på buljongen kokar du upp en till kastrull med saltat vatten och kokar nudlarna al dente. Skölj dem med kallt vatten så kokningsprocessen avslutas. Lägg upp nudlarna i botten på djupa soppskålar.
  5. Tillbehör:
    1. Om du har någon annan svamp än shiitakesvamparna du kokade, så skiva och stek dem tunt med lite salt och peppar.
    2. Shiitakesvamparna fiskar du upp ur soppan, skivar och snabbmarinerar i lite soja.
    3. Skiva övriga grönsaker, lökar och pickles du har tunt och lägg upp i skålarna i små högar.
  6. Ta buljongen av spisen.
    1. Plocka upp alla oumphbitar du kan ur buljongen och lägg dem åt sidan. De små bitarna får åka i soporna tillsammans med de sönderkokta grönsakerna (om du inte tog undan dem innan du hade ner dem i buljongen!).
    2. Sila den övriga buljongen över en skål för att separera bort grönsakerna.
  7. Koka sedan upp buljongen igen.
  8. Häll den kokheta buljongen över nudlarna och de finstrimlade grönsakerna och servera genast.

Även buljongen går att variera genom att till exempel byta ut srirachasåsen mot färsk chili, sambal eller helt ta bort. Grönsaksbuljongen går att ersätta mot miso eller liknande smaksättningar, och jag kan verkligen rekommendera umamibuljong eller kinesisk svampbuljong (som kan hittas i asiatiska matbutiker).

Happy munchin!

9

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes