Tag Archives | ost

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås

Hej!

Hoppas allt är fint med er. Idag är det söndag och solen skiner, så jag borde egentligen typ vara ute och ta en promenad snarare än att skriva det här blogginlägget…  Men jag känner att jag måste försöka skärpa mig lite och bli bättre på att publicera inlägg här på bloggen, så jag ska istället försöka hålla mig hyfsat kortfattad så jag kanska hinner med både inlägg och promenad…

Det här receptet har jag gått och funderat på ganska länge, och gjort några versioner hemma tidigare som av lite olika anledningar aldrig hittat sin väg ut på bloggen. Men, när jag fick med mig typ ett kilo ruccola och ungefär lika mycket mozzarella hem efter ett event jag höll i här för ett tag sedan så tänkte jag att det väl var dags att göra slag i saken. Synd att låta all den där goda maten gå till spillo!

Så, jag höftade lite utifrån ett gammalt recept på den italienska rätten melanzane alla parmigana, dvs augbergine med parmesanost, som jag hittade för några år sedan och fick ihop detta. Jag filmade dessutom hela förloppet genom mitt Instagram Stories flöde på instagram där jag då och då försöker hålla er uppdaterade på vad jag gör.

Om ni inte följer mig på instagram så får ni gärna ta och titta in där förresten! Jag är väldigt aktiv och håller er dagligen uppdaterade med inspiration och små glimtar från vad jag gör om dagarna. 🙂 Det vill säga, det händer betydligt mycket mer där än här! 😉

Här hittar ni filmen, och nedanför det kommer sedan receptet!

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås, 6-8 personer

  • 4 små eller 3 stora auberginer
  • 5 paket mozzarella +a 125 g
  • 200 g ruccola
  • 250 g valfri pastasort, torkad
  • Rikligt med olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
  • 2 kvistar färsk citrontimjan eller vanlig timjan, eller 2 tsk torkad
  • 4 lagerblad
  • Citronskal från 1/2 citron
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 kruka basilika
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att koka tomatsåsen
    1. Hacka lök och vitlök fint och fräs mjukt i olivolja
    2. Tillsätt tomatpuré, färsk rosmarin, lagerblad, och timjan och låt fräsa några minuter
    3. Ha i krossade tomater, citronskal, chiliflakes, salt och peppar och låt koka upp
    4. Koka i ca 1 h utan lock. Späd med lite mer vatten vid behov
    5. Smaka av! Du vill ha en smakrik och ganska intensiv tomatsås som klarar av att möta mozzarellan och pastan
  2. Medan tomatsåsen kokar fixar du auberginen:
    1. Sätt ugnen på 200 g grilleffekt
    2. Skiva auberginen i ca 7-8 mm tjocka skivor på längden
    3. Salta skivorna och låt stå 15 minuter så den beska vätskan dras ur
    4. Torka bort vätskan och det överflödiga saltet
    5. Ringla över rikligt med olivolja och peppra
    6. Grilla i ugn ca 5-7 minuter per sida tills de får fin färg och blir mjuka utan att bli mosiga
  3. Bygg Gratängen:
    1. Varva tomatsås, aubergineskivor, ruccola, grovriven mozzarella, färska basilikablad och ett par nävar pasta i lager tills alls sås är slut.
    2. Toppa grataängen med de sista skivorna aubergine, mozzarella och ett par rejäla drag med svartpepparkvarnen
  4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills pastan har kokats al dente och gratängen fått fin färg. Servera med en god sallad!

1

Vegansk nachotallrik och två stora roliga nyheter

Hej vänner!

Idag var en bra dag! Och jag har ett par roliga nyheter och projekt som jag äntligen kan börja avslöja lite mer om! Det ena har jag faktiskt berättat lite om tidigare, men nu är jag i full rulle med att börja förverkliga det – så varför inte börja berätta om det också?

Jag har nämligen skrivit ett avtal med ett företag som heter Coursio och vi ska börja utveckla vegetariska webbkurser tillsammans! Eller ja – de har en plattform och en massa knowhow om hur man gör webbkurser som jag ska använda mig av för att faktiskt göra dem! Vad sägs om en produkt som är minst lika inspirerande som en bok, mer lärorik (och billigare) en än fysisk matlagningskurs men betydligt mycket matigare än ett gäng blogginlägg. Skräddarsydda av moi för att lära er att bli så bra som möjligt på att laga vegetarisk mat – oavsett vad din startnivå är och vad ditt mål är. Första kursen kommer att komma ut redan i mitten/slutet av mars!

Den andra roliga nyheten är att jag precis kom tillbaks från ett möte med Tailsweep som är Bonnier Tidsskrifters Influenceragentur som jag skrev under ett nytt roligt avtal med. De ska hjälpa mig att nå ut till ännu fler med mitt budskap om enkel och jävligt god vegetarisk mat, och förhoppningsvis också tjäna tillräckligt mycket pengar på kuppen för att jag verkligen ska kunna fortsätta göra det här på heltid och se till så att Jävligt Gott kan växa och göra så mycket coola och bra saker som möjligt!

För att fira det tycker jag att vi ska käka något riktigt gott. Vad sägs om den här svulliga veganska nachoplåten? 😀 Det är dessutom supersnabbt fixat, så du hinner sno ihop det tills i kväll om du är sugen 🙂

Nachotallrik, 2-3 portioner

1 påse okryddade nachochips

Tacokryddade bönor

  • 1 burk svarta bönor
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk chilipulver (efter smak)
  • 1 msk rapsolja
  • salt (efter smak)

Ostsåsen

  • 100 g naturella cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 2-3 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
  • Salt och peppar

Grönsaker

  • 1 stor röd paprika
  • 2 dm gurka
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 lime
  • 1 dl havrefraiche
  • 2-3 msk srirachasås
  • Whatever andra goda grönsaker du gillar (jag körde padrones och salladslök!)
  • 1 kruka koriander (om du gillar sånt)

Gör så här

Tacokryddade bönor

  1. Häll av spadet från bönorna
  2. Fräs finhackad vitlök i oljan på låg värme i en stekpanna, tillsätt bönorna och skaka försiktigt på pannan så de sprids jämnt utan att mosas sönder
  3. Tillsätt kryddorna och fortsätt steka på medelvärme medan du skakar regelbundet på stekpannan. Du vill knapersteka bönorna så att all vätska dunstar utan att bränna vid dem.
  4. Salta och smaka av med chilipulver.

Ostsås

  1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
  2. ELLER koka cashewnötterna i 40 minuter i precis så mycket vatten så det täcker nötterna
  3. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen nära värmeaggregaten så den blir rejält bränd. Lägg i en tät plastpåse i ca 10 min så skalet lossnar. Plocka bort det lösa skalet med fingrarna.
  4. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna tillsammans med  paprikan och de övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får ett önskat resultat. Du vill ha en tjock, men ändå flytande kräm, tillsätt vatten lite i taget tills du är nöjd. Det är svårt att ta bort vatten eller kryddor så börja försiktigt!

Grönsaker

  • Finhacka allt, utom lök som du skivar (om du nu föredrar det, vilket jag gör!)
  • Blanda skivad rödlök med limejuice och låt dra lite

Bygg tallriken!

  1. Bygg din nachotallrik antingen direkt på tallrikarna eller på en stor plåt som alla får äta direkt av.
  2. Börja med att lägga nachos i botten. Lägg sen på ostsås, sen grönsaker, sen havrefraiche och srirachasås. Toppa med koriander, rödlök och ev. andra goa grejer!
  3. Then munch away!

0

Vegetarisk Canneloni från VeggieUF!

Hej!

Jag har haft förmånen att vara UF (Ung Företagsamhet) rådgivare till ett gäng entreprenöriella tjejer här under vintern. Deras företag heter Veggie UF och deras idé är att ta fram en vegetarisk kokbok som kan hjälpa folk att komma igång med att laga vegetarisk mat. Hur kul som helst tycker jag, och därför vill jag slå ett extra litet slag för både deras kokbok och för er möjlighet att köpa den!

Så här beskriver de själva sin bok:

”Vill du också börja äta mer vego men vet inte hur du ska gå tillväga? Känner du att vego verkar krångligt eller och vill du ha en bra guide för att komma igång?

Veggieboken är en bok för dig som vill fortsätta att äta dina favoriträtter fast grönare och nyttigare! Med teman från lättlagade recept till pastarätter eller varför inte något indiskt från vår ”All around the world” sektion? Veggieboken ger dig de enkla och goda tipsen för ett bättre välmående för dig och din omgivning. Ät gott, må gott och gör gott!

Ni hittar oss, och beställer boken (159:- + frakt) på
Instagram: @Veggie_UF
Facebook: Veggie UF
Mejl: Veggieuf@gmail.com”

Så vad väntar ni på? Beställ på vettja! Det finns bara typ 100 ex kvar av den efter julrushen råkar jag veta 😉

För att ytterligare öka era incitament så har jag bett tjejerna att dela med sig av ett av sina recept ifrån boken som jag kan visa er här på bloggen. De valde ut den här smarriga veganska cannelonigratängen. Som ni kan ser så kommer alla recept både med veganska alternativ OCH med en komplett näringsuträkning! Det är ju till och med ambitiösare än vad jag själv pallar med! 😉

Canneloni, 6 pers, ca 65 min

Ingredienser (Veganska alternativ inom parentes)

Ostsås

  • 2 msk smör (Vegetabiliskt smör)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm cayennepeppar
  • 3 dl mjölk- 3% (Sojamjölk)
  • 2 dl finriven cheddarost (Vegansk ost)
  • 3 msk riven parmesanost (Vegansk parmesanost)
  • 2 dl grädde/crème fraiche (Vegansk créme fraîche)
  • Salt
  • Peppar

Fyllning

  • 1 msk smör (Vegetabiliskt smör)
  • 500 g ricottaost (Vegansk ost)
  • 2 msk riven parmesanost    (Vegansk parmesanost)
  • 400 g bladspenat
  • 2 krm muskotnöt
  • 500 g champinjoner, gärna färska
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Första steget är ostsåsen. Smält smör i en kastrull och rör ner mjöl samt cayennepeppar.
  3. Vispa ner mjölk. Var försiktig så att det inte bränner fast i botten.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner all ost. Låt svalna lite.
  5. Rör sedan ner crème fraîche/ grädde.

Fyllning

  1. Fräs spenat i ca 3 min i lite smör i en kastrull. Krydda med muskotnöt, salt och peppar. Lägg spenaten på ett separat fat, eventuellt hämta en ny stekpanna.
  2. Hacka champinjoner i småbitar och fräs i olivolja i ca 5 min.
  3. Blanda spenaten och champinjonerna. Rör ner ricotta, parmesanost och skivade soltorkade tomater. Krydda efter smak.
  4. Bred hälften av ostsåsen i en ugnssäker form.
  5. Klicka 3 msk av fyllningen längs ena kanten på en lasagneplatta, rulla ihop och lägg i formen med öppningen nedåt. Gör likadant med samtliga lasagneplattor tills fyllningen tar slut.
  6. Häll resten av ostsåsen över rullarna och toppa med parmesanost.
  7. Grädda i ugnen i ca 20 min tills ytan är gyllenbrun.
Näringsinnehåll 1 portion
  • 446 kcal
  • Protein 20 g
  • Kolhydrater 48 g
  • Fett 17 g
0

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes