Tag Archives | örter

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås

Hej!

Hoppas allt är fint med er. Idag är det söndag och solen skiner, så jag borde egentligen typ vara ute och ta en promenad snarare än att skriva det här blogginlägget…  Men jag känner att jag måste försöka skärpa mig lite och bli bättre på att publicera inlägg här på bloggen, så jag ska istället försöka hålla mig hyfsat kortfattad så jag kanska hinner med både inlägg och promenad…

Det här receptet har jag gått och funderat på ganska länge, och gjort några versioner hemma tidigare som av lite olika anledningar aldrig hittat sin väg ut på bloggen. Men, när jag fick med mig typ ett kilo ruccola och ungefär lika mycket mozzarella hem efter ett event jag höll i här för ett tag sedan så tänkte jag att det väl var dags att göra slag i saken. Synd att låta all den där goda maten gå till spillo!

Så, jag höftade lite utifrån ett gammalt recept på den italienska rätten melanzane alla parmigana, dvs augbergine med parmesanost, som jag hittade för några år sedan och fick ihop detta. Jag filmade dessutom hela förloppet genom mitt Instagram Stories flöde på instagram där jag då och då försöker hålla er uppdaterade på vad jag gör.

Om ni inte följer mig på instagram så får ni gärna ta och titta in där förresten! Jag är väldigt aktiv och håller er dagligen uppdaterade med inspiration och små glimtar från vad jag gör om dagarna. 🙂 Det vill säga, det händer betydligt mycket mer där än här! 😉

Här hittar ni filmen, och nedanför det kommer sedan receptet!

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås, 6-8 personer

  • 4 små eller 3 stora auberginer
  • 5 paket mozzarella +a 125 g
  • 200 g ruccola
  • 250 g valfri pastasort, torkad
  • Rikligt med olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
  • 2 kvistar färsk citrontimjan eller vanlig timjan, eller 2 tsk torkad
  • 4 lagerblad
  • Citronskal från 1/2 citron
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 kruka basilika
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att koka tomatsåsen
    1. Hacka lök och vitlök fint och fräs mjukt i olivolja
    2. Tillsätt tomatpuré, färsk rosmarin, lagerblad, och timjan och låt fräsa några minuter
    3. Ha i krossade tomater, citronskal, chiliflakes, salt och peppar och låt koka upp
    4. Koka i ca 1 h utan lock. Späd med lite mer vatten vid behov
    5. Smaka av! Du vill ha en smakrik och ganska intensiv tomatsås som klarar av att möta mozzarellan och pastan
  2. Medan tomatsåsen kokar fixar du auberginen:
    1. Sätt ugnen på 200 g grilleffekt
    2. Skiva auberginen i ca 7-8 mm tjocka skivor på längden
    3. Salta skivorna och låt stå 15 minuter så den beska vätskan dras ur
    4. Torka bort vätskan och det överflödiga saltet
    5. Ringla över rikligt med olivolja och peppra
    6. Grilla i ugn ca 5-7 minuter per sida tills de får fin färg och blir mjuka utan att bli mosiga
  3. Bygg Gratängen:
    1. Varva tomatsås, aubergineskivor, ruccola, grovriven mozzarella, färska basilikablad och ett par nävar pasta i lager tills alls sås är slut.
    2. Toppa grataängen med de sista skivorna aubergine, mozzarella och ett par rejäla drag med svartpepparkvarnen
  4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills pastan har kokats al dente och gratängen fått fin färg. Servera med en god sallad!

2

Vegansk nachotallrik och två stora roliga nyheter

Hej vänner!

Idag var en bra dag! Och jag har ett par roliga nyheter och projekt som jag äntligen kan börja avslöja lite mer om! Det ena har jag faktiskt berättat lite om tidigare, men nu är jag i full rulle med att börja förverkliga det – så varför inte börja berätta om det också?

Jag har nämligen skrivit ett avtal med ett företag som heter Coursio och vi ska börja utveckla vegetariska webbkurser tillsammans! Eller ja – de har en plattform och en massa knowhow om hur man gör webbkurser som jag ska använda mig av för att faktiskt göra dem! Vad sägs om en produkt som är minst lika inspirerande som en bok, mer lärorik (och billigare) en än fysisk matlagningskurs men betydligt mycket matigare än ett gäng blogginlägg. Skräddarsydda av moi för att lära er att bli så bra som möjligt på att laga vegetarisk mat – oavsett vad din startnivå är och vad ditt mål är. Första kursen kommer att komma ut redan i mitten/slutet av mars!

Den andra roliga nyheten är att jag precis kom tillbaks från ett möte med Tailsweep som är Bonnier Tidsskrifters Influenceragentur som jag skrev under ett nytt roligt avtal med. De ska hjälpa mig att nå ut till ännu fler med mitt budskap om enkel och jävligt god vegetarisk mat, och förhoppningsvis också tjäna tillräckligt mycket pengar på kuppen för att jag verkligen ska kunna fortsätta göra det här på heltid och se till så att Jävligt Gott kan växa och göra så mycket coola och bra saker som möjligt!

För att fira det tycker jag att vi ska käka något riktigt gott. Vad sägs om den här svulliga veganska nachoplåten? 😀 Det är dessutom supersnabbt fixat, så du hinner sno ihop det tills i kväll om du är sugen 🙂

Nachotallrik, 2-3 portioner

1 påse okryddade nachochips

Tacokryddade bönor

  • 1 burk svarta bönor
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk chilipulver (efter smak)
  • 1 msk rapsolja
  • salt (efter smak)

Ostsåsen

  • 100 g naturella cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 2-3 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
  • Salt och peppar

Grönsaker

  • 1 stor röd paprika
  • 2 dm gurka
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 lime
  • 1 dl havrefraiche
  • 2-3 msk srirachasås
  • Whatever andra goda grönsaker du gillar (jag körde padrones och salladslök!)
  • 1 kruka koriander (om du gillar sånt)

Gör så här

Tacokryddade bönor

  1. Häll av spadet från bönorna
  2. Fräs finhackad vitlök i oljan på låg värme i en stekpanna, tillsätt bönorna och skaka försiktigt på pannan så de sprids jämnt utan att mosas sönder
  3. Tillsätt kryddorna och fortsätt steka på medelvärme medan du skakar regelbundet på stekpannan. Du vill knapersteka bönorna så att all vätska dunstar utan att bränna vid dem.
  4. Salta och smaka av med chilipulver.

Ostsås

  1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
  2. ELLER koka cashewnötterna i 40 minuter i precis så mycket vatten så det täcker nötterna
  3. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen nära värmeaggregaten så den blir rejält bränd. Lägg i en tät plastpåse i ca 10 min så skalet lossnar. Plocka bort det lösa skalet med fingrarna.
  4. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna tillsammans med  paprikan och de övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får ett önskat resultat. Du vill ha en tjock, men ändå flytande kräm, tillsätt vatten lite i taget tills du är nöjd. Det är svårt att ta bort vatten eller kryddor så börja försiktigt!

Grönsaker

  • Finhacka allt, utom lök som du skivar (om du nu föredrar det, vilket jag gör!)
  • Blanda skivad rödlök med limejuice och låt dra lite

Bygg tallriken!

  1. Bygg din nachotallrik antingen direkt på tallrikarna eller på en stor plåt som alla får äta direkt av.
  2. Börja med att lägga nachos i botten. Lägg sen på ostsås, sen grönsaker, sen havrefraiche och srirachasås. Toppa med koriander, rödlök och ev. andra goa grejer!
  3. Then munch away!

0

Vegetarisk Kofta Masala – The Jävligt Gott Way

Hej!

Jag är ledsen för att det händer relativt lite på bloggen för närvarande. Jag försöker verkligen lägga upp 2 inlägg i veckan, men jag märker att jag lyckas ganska dåligt med det. Saken är den att jag har så SJUUUUUUKT fullt upp med en massa olika spännande projekt just nu – men att majoriteten av dem handlar om vad som kommer att dyka upp på bloggen om ett tag, inte just nu.

Det är lite en fråga om att jag helt enkelt hamnat lite ur fas med det här professionella bloggandet. Det visade sig nämligen att det man egentligen behöver göra för att 1) få skriva precis vad man vill 2) få betalt för det och 3) dessutom affärsutveckla sin verksamhet så man får göra så mycket coola grejer som möjligt som gör att jag når ut med budskapet om enkel och jävligt god vegetarisk mat till fler, är att vara åtminstone tre, fyra månader ute i förväg med planeringen av allt man vill göra. Och i och med att jag började jobba heltid med det här för nu ca 5 månader sedan så är jag inte riktigt i fas. Jag har dock ungefär 30 apcoola grillrecept på g fram till sommaren! 😛 😉

Men, jag lagar en jävla massa mat, snackar en massa om mat och gör det bästa jag kan för att få Jävligt Gott att växa. Det ska ni inte tvivla på. Och jag gör det tack vare att alla ni konstant love bombar mig med små glada tillrop och bevis på att det jag gör funkar. Jag får åtminstone ett par gånger i veckan folk som hör av sig och berättar att jag fått dem att börja äta mer vego, och det är ärligt talat helt fantastiskt och PRECIS varför jag gör det här.

#drömjobb #räddavärlden #enmåltiditaget #greenproteinshift #ftw!

Men nu till receptet! Det här receptet har liksom legat i min ”att göra” hög väääldigt länge nu. Jag lagade det för första gången typ ett halvår innan jag startade Jävligt Gott (vilket ju är väldigt länge sen nu känns det som) och jag har alltid varit lite bitter över att jag aldrig skrev ner det. Så nu har jag försökt att återskapa det så gott det gick. Det finns hundra olika varianter på koftabollar på internet, så det har varit lite svårt att veta exakt hur och på vilket sätt de ”klassiska” ska göras, men jag får lite känslan av att det knappt finns ett sådant sätt. Det här är i alla fall väldigt gott.

Koftabollarna blir luftiga och nästan lite ”fluffiga” – inte alls som köttbullar, utan ni ska verkligen förvänta er snarare en smaksensation än en supertuggig konsistensbomb. De fräscha grönsakerna i kombination med färsk ingefära, mynta och koriander ger dock en riktig smakexplosion i munnen och tillsammans med den kokosdoftande såsen och ett gott bröd så kan du tysta vilken grönsaksskeptiskt köttälskare som helst. Det är är för mig sinnesbilden av ”något annat” som trots att det inte är en klassisk kötträtt verkligen är så sjukt jävla gott. Det är också lättare än man tror – #vågafriterahemma!

För att bevisa det har jag dessutom satt ihop en enkel liten video av mina instagram stories som jag filmade medan jag lagade det hela. Fint va? 😉

Kofta Masala – The Jävligt Gott way, 4 portioner (ca 1.5 timme)

Koftabollarna

  • 2 stora mjöliga potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer)
  • 2 msk maizena
  • 1/2 dl kikärtsmjöl, vetemjöl eller liknande
  • en handfull kvistar färsk koriander
  • ca 15 färska myntablad
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 tsk garam masalapulver
  • salt och chiliflakes efter smak
  • 1 liter frityrolja (rapsolja går bra)

Masalasåsen

  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära (ca 2 x 2 cm stor bit)
  • 1 kort kanelstång (eller 1 tsk mald kanel)
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk gulcurry
  • 2 tsk garam masalapulver
  • 1 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 2 tsk spiskumminpulver
  • 0,5-1,5 tsk chilipulver beroende på önskad styrka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosgrädde
  • Salt efter smak
  • 1 näve färsk koriander
  • 2 msk riven kokos eller kokosflingor
  • jucie från 1/3 lime

Tillbehör

  • Kokt ris
  • Bröd
  • En god enkel grönsallad
  • Raita – havrefraiche blandat med limejuice, myntablad, salt och peppar

Gör så här

Koftabollarna

  1. Gör paneeren enligt anvisningar eller lägg tofun i press i ca 20 min så överflödig vätska försvinner
  2. Koka potatisen tills den är mjuk.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och riv moroten fint. Pressa potatisen i en potatispress (om du inte har en kan du riva dem också på den fina sidan på rivjärnet. Riv tofun på den fina sidan av rivjärnet. Samla allt i en bunke.
  4. Blanda ner finhackad mynta, koriander, kryddorna till koftabollarna, maizena och finriven ingefära. Blanda ihop till en jämn deg/smet – utan att pressa ihop ingredienserna för hårt – du vill gärna ha lite luft kvar i smeten.
  5. Smaka av kryddningen – du vill ha en intensivt kryddig och fräsch smak med medelhög sälta. Kom ihåg att garam masalakryddan och ingefäran blir lite mildare när den tillagas.
  6. Forma små järpar med händerna, ungefär 2 msk smet per boll. Rulla bollarna i ett fat med kikärtsmjöl så de täcks helt.
  7. Värm upp en traktörpanna (en stekpanna med höga kanter) eller en bred kastrull med ca 5 cm olja i botten. Ha en bit bröd i medan du värmer upp så du hela tiden har koll på värmen. När brödet börjar få färg och puttrar intensivt sänker du värmen till medelvarm (ca 3 eller 4 på en 6 gradig spis). Det ska ta ca 5 min för något att få fin färg, går det för snabbt så får du sänka, går det för långsamt får du höja. Blir det alldeles för varmt – ta kastrullen av plattan och lägg över ett lock. GÅ ALDRIG FRÅN SPISEN NÄR DU FRITERAR, oljan kan ta eld om den blir för varm. Men vid det laget kommer det redan ha rykt som tusan så du borde ha reagerat redan. Då är det inga problem alls! 
  8. Lägg i ca 6-7 bollar i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Låt vila på papper tills alla är friterade och såsen är klar.

Masalasåsen

  1. Börja med att skiva och fräsa lök, kanelstång och lagerblad på medelhög värme i en gryta tills löken får rejält med färg.
  2. Skala och riv ingefära och vitlök på fina sidan av ett rivjärn. Mät upp kryddorna på ett fat.
  3. Ha i tomatpuré, ingefära, vitlök, kryddor och ca 1/2 dl vatten i grytan och fräs på medelvärme i ca 1 minut så en kryddpasta bildas. Du vill inte koka kryddorna, ha bara i så mycket vatten så att de inte torrsteks. Du kan ha i mer rapsolja eller smör också om du vill ha ett lite svulligare resultat.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt koka i ca 30 minuter utan lock. Tillsätt vatten löpande så det inte kokar för torrt.
  5. Tillsätt sedan kokoksmjölk och rör om. Smaka av styrkan på kryddorna och saltet och justera efter smak. Låt koka 10 minuter till
  6. Häll över såsen i en bunke och mixa slät. Lägg tillbaks i grytan, tillsätt färsk koriander och rör om. Lägg försiktigt ner koftabullarna i såsen och vänd runt dem så de täcks helt av sås. Låt koka upp och koka i 2-3 minuter så bullarna blir varma utan att kokas sönder.
  7. Toppa med kokosflingor, pressad limejuice och lite mer koriander. Servera genast med bröd, ris, sallad och raita!

7

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes