Tag Archives | mexikansk mat

Tre sorters Tacos – Vinnarrätten från Ta Fram Det Bästas tävling

img_2172

Hej!

Som utlovat kommer här receptet på rätten som jag tävlade och vann med på tisdagens Cook Off mellan mig och Linda Råberg (Lindas Matstuga) som Ta Fram Det Bästa arrangerade. Men – godbitarna slutar inte där, för nu har vi nämligen en tävling  för er också!

I samarbete med Ta Fram Det Bästa tävlar jag nämligen ut en riktigt schysst och lyxig food box till värde av 1000 kronor! Boxen innehåller bland annat de smakförhöjare jag själv fick använda i Cook-off tävlingen och köksredskap som gör det möjligt att laga en egen riktig pangmiddag!

img_5170

För att tävla:

Dela ditt bästa recept där du använder någon av följande smakförhöjare ur Ta Fram Det Bästa-familjen:

  • TABASCO® pepparsåser: Original, Green Pepper, Chipotle, Habanero eller Garlic.
  • Kikkoman soja: Original eller Less Salt.
  • Grey Poupon dijonsenap: Original eller Grovkornig.
  • Colman’s senapspulver.

Lämna ditt bidrag i kommentarsfältet till detta inlägg. Var noga med att skriva in rätt e-postadress när du skickar in ditt bidrag (adressen publiceras inte). Tävlingen avslutas klockan 12.00 den 15/12 och det godaste och mest kreativa bidraget väljs ut av mig, tillsammans med Ta Fram det Bästa. Vinnaren presenteras på bloggen den 16/12 och får sedan foodboxen hemskickad till sig.

Lycka till!

vinstbox

Vinnarboxen!

img_5162

Och här är mitt recept som jag tävlade med. Tanken var att visa upp några av de smaker som jag verkligen älskar i lite av en avsmakningsmeny. Jag älskar tacos, och då framförallt den lite lyxigare och mer genuina sortens tacos där ett fåtal smaker samlas i en mindre munsbit. Just det sättet att äta passar sjukt bra för just avsmakningsgrejer, så jag tänkte – varför inte försöka kombinera dem? Formen på tacos, och smakerna från husmanskost, det japanska och det lite mer klassiska mexicanska.

Tanken var också att alla tre recepten och smakerna verkligen skulle vara riktigt jävla goda i sig, och dessutom enkla att laga. Om ni gör alla tre på en gång, som jag gjorde, så blir det så klart ganska många olika delar, men varje grej står sig absolut fint i egen rätt och kanske snarare kan tjäna som inspiration för en huvudrätt bestående av samma ingredienser!

img_5157
Tacos För Maten! 10 portioner (halvera för 4-5 personer)

Japansk

  • 5 små tortillabröd
  • 125 g svartkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1.5 msk kikärtsspad (från en burk kikärtor)
  • 1.25-1.5 dl rapsolja
  • 0.5-1 msk Colman’s senapspulver
  • 0.5 msk Kikkoman-soja
  • 1 tsk citronjuice
  • 1/2 stort blomkålshuvud
  • 1.5 msk furikake
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1 paket krasse
  • Salt och svartpeppar
img_2180
Gör så här:
1. Häll upp 3 msk kikärtsspad från en burk kikärtor i en skål. Blanda ner citronjuice och senapspulver och mixa därefter ner rapsolja sakta i en tunn stråle tills såsen tjocknar. Blanda ner kikkomansoja och smaka av med salt och peppar samt mer senapspulver till önskad styrka
2. Skär blomkålen i små buketter och lägg i en skål med furikake och rapsolja. Blanda väl så kålen täcks helt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn på 200 i grader i ca 25 minuter tills kålen får fin färg och är mjuk.
3. Skölj och riv bladen av svartkålen i små bitar. Värm upp en stekpanna med lite olja och 2 hela, men krossade vitlöksklyftor i och sautera svartkålen lätt tills den blir mjuk. Salta lätt.
4. Bygg varje taco på en tortilla med 4-5 blad svartkål underst, 3-4 blomkålsbitar i mitten och sedan 3 klickar senapsmajonnäs och lite klipp krasse på toppen.
img_2209

Svensk

  • 5 små tortillabröd
  • 1 paket Oumph Chunk
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl havregrädde
  • 4 enbär
  • 2 tsk msk torkad timjan
  • 0.5 msk socker
  • 1/2 granatäpple
  • 2 tsk Kikkoman-soja
  • 2 tsk Touch of Taste Brynt Scharlottenlöksfond
  • 3 fasta, medelstora potatisar
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1/2 kruka kruspersilja
  • Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skölj och skär potatisen i ca 7×7 mm stora tärningar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite rapsolja, salt och peppar och baka i ugn på 200 grader i ca 15-20 minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg.
2. Krossa den frusna Oumphen medan den fortfarande är i påsen, för att få mindre bitar. Stek i 2-3 minuter i en stor stekpanna tills den börjar få lite yta.
3. Tillsätt timjan och hackade enbär och fräs i 30 sekunder. Ha i havregrädde, fond, kikkomansoja och socker och låt koka i 10 minuter. Ha i ca 1/2 dl granatäpplekärnor och smaka av med salt och peppar.
4. Sila ur oumphbitarna och lägg åt sidan i ett fat täckt med folie för att hålla värmen.
5. Reducera ner gräddsåsen till ca 1,5 dl kvarstår och den är tjock och krämig.
6. Bygg varje taco på en tortilla med ca 2-3 msk potatiskuber i botten, 3-6 bitar oumph ovanpå (beroende på storlek) och sedan den reducerade gräddsåsen ringlad över, extra granatäpplekärnor och lite kruspersilja på toppen.
img_2211

Mexikansk

  • 5 små tortillabröd
  • 1 mogen mango
  • 1 mogen avokado
  • 1/2 kruka koriander
  • Juice från 1/3 citron
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 röd lök
  • Juice från 1,5 citron
  • 2 dl havrefraiche
  • 1 burk svarta bönor
  • 1/4 msk TABASCO® Chipotle Pepparsås
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 finhackad salladslök
  • Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skicka rödlök tunt och lägg i en skål med juice från 1,5 citron. Låt dra i ca 30 minuter
2. Tärna avocado och mango i ca 1×1 cm stora kuber. Blanda med ca 1/2 dl finhackad koriander, juice från 1/3 citron, olivolja, salt och peppar.
3. Häll av spadet från de svarta bönorna. Fräs på medelvärme i rapsolja i en stor stekpanna tillsammans med de torkade kryddorna i ca 10 minuter tills bönorna börjar bli torra. Rör försiktigt så de inte mosas. Hacka och tillsätt vitlök och tabasco efter önskad styrka. Stek 5 minuter till, tills bönorna är nästan rostade. Smaka av med salt och mer tabasco.
4. Bygg tacos på ett tortillabröd med 3 msk salsa i botten, 2 msk bönor ovanpå, utklickad havregrädde, några skivor picklad lök och sist någon kvist koriander
Servera en av varje taco per fat och person.
img_2175
img_5102
img_5153
9

Vegansk Fish Tacos – A.k.a friterad tofutacos

img_0753

Hej vänner!

Hoppas allt är fint med er! Själv sitter jag fortfarande i Los Angeles (livet är hårt), vi har ungefär halva resan kvar framför oss (lyx!) och idag är det Halloween! Väldigt rolig period att vara här i USA, de går verkligen all in för det (no shit sherlock). I bostadsområdet här där vi bor, Silverlake, så är vart och vartannat hus utspökat med skelett, fejkspindelnät och pumpor och vart man än går så stöter man på ett sällskap med minst lika utspökade hipsters. Ganska säker på att jag såg en man igår utklädd till en discoyeti, och har sett fler zombies än vad jag annars hade varit bekväm med.

Själva ska vi ut och trick or treata i kväll, har karvat pumpor halva dagen igår, och ska förhoppningsvis lyckas ta oss iväg till något roligt event under dagen. Hela stan är verkligen caught up in the hype här om man säger så!

Här är en liten video på vår trädgårdstomte Harald som vårt värdpar köpte förra veckan. Inte helt bekvämt att ha honom ståendes utanför sovrumsfönstret kan jag säga…

Som jag nämnde i förra inlägget så är mexikansk mat sjukt stort här i staterna, och kanske Los Angeles in particular. Värdparet vi bor hos har tagit åt sig detta med hull och hår och bjöd på vegetarisk fish tacos gjord på halloumi i fredags, vilket jag dessutom passade på att ta steget längre och veganisera en egen batch av while we were at it.

Det är är sjukt gott, som alltid med den här typen av ”riktig” tacos – sjukt fräscht, och en rolig variation på den gamla hederliga tacosen med färs, carnitas eller något annat mastigare i. Den friterade tofun blir knaprig, mild inuti och smarrigt fet och salt. Du kan glatt krydda upp både tofun och frityrsmeten bäst du vill, men så här gjorde jag!

img_0758

Vegansk Fish Tacos, A.k.a Friterad tofutacos, 4 personer

  • 400 g fast tofu
  • 0,5 dl mjöl (jag använde vete, men det går att använda lite vad som helst)
  • juice från 1/2 lime
  • 1-2 msk växtmjölk (jag gillar havre)
  • 1/2 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2-3 dl pankoströbröd
  • vanlig rapsolja till fritering

Tillbehör:

  • 12 SMÅ tortillabröd, 3 per person
  • 1 färsk mango
  • 1 sats av världens godaste guacamole
  • Srirachasås
  • 1 kruka koriander
  • 1 grön paprika – gärna turkisk sivri, med lite mer styrka i
  • Limepicklad scharlotten- eller rödlök – skiva ca 1 dl lök jättetunt och marinera 30 minuter i juice från 3 lime
  • Chipotlemajonnäs – Köp färdig (Astrid och Aporna har en!) eller blanda 2 dl majonnäs med 1 msk blötlagd (chipotle köps oftast torkad, men Garant har en på burk i Abadosås som också funkar fint) och finhackad chipotlechili

Gör så här:

  1. Börja med att skära tofun i ca 1,5 cm tjocka skivor och lägga i tung press mellan några ark hushållspapper i 30 min så att vätskan dras ur och de blir fastare. Tärna därefter tofun i ca 1,5×1,5×1,5 cm stora bitar.
  2. Blanda mjöl, limejuice, växtmjölk, salt och peppar till en tjock frityrsmet. Ha i växtmjölken lite i taget tills du får en smet som är precis så trögflytande så att den täcker det du doppar ner i den utan att det rinner av på en gång, men inte så tjockt så det snarare är en deg än en smet.
  3. Lägg ner alla tofubitar i smeten och se till att de täcks helt. Ta upp några bitar i taget och rulla på en tallrik med pankoströbröd så de täcks helt. Fiska genast upp dem och lägg ner dem i en stekpanna fylld med 2-3 cm olja.
  4. Fritera på ca 170 grader (eller ca 3-4:an på spisen – dvs varmt, men utan att oljan börjar ryka) i ca 3-4 minuter tills de blir gyllenbruna. Vänd dem efter 2 minuter per sida så de blir jämt friterade.
  5. Fritera inte för många bitar i taget, då sjunker värmen i pannan och friteringen blir sämre. Fiska upp dem och lägg dem på ett fat med hushållspapper så de får rinna av innan servering. Servera så varma som möjligt!
  6. Bygg varje tacos med lite chipotlemajonnäs i botten på varje tortilla, 3-4 bitar tofu per bröd, och sen toppa med finhackad mango, guacamole, skivad paprika, lite picklad lök och koriander och ev. sriracha på toppen. 2-3 småbröd brukar räcka för att bli mätt per person.

¡Buen provecho!

img_0746

4

Mexikansk böntacos – the El Taco Truck/Jävligt Gott way!

DSC_2902

Hej hej!

Igår tror jag tyvärr att jag gjorde en hel del människor missnöjda med ett aprilskämt som slog an en lite väl känslig sträng hos en del av er, mina fantastiska följare. Det är lite svårt att säga om det innebar att skämtet var lyckat eller ej, för uppenbarligen var det en hel del som trodde att det var sant, men som verkar ha blivit ganska besvikna av att så sen inte visade sig vara fallet.

Jag snodde ihop en ful liten paint-bild av Jävligt Gotts logo + Restaurang AG:s logotyp och publicerade inlägget till höger här på instagram.

Visst hade det varit sweet? Men nja, än så länge är jag nog ett par år ifrån att lyckas med ett sånt mästerverk, och frågan är om just Jureskog av alla kockar där ute skulle vara den första att slänga sig över en sådan idé.

Men men, jag uppskattar verkligen att en del av er tog det på allvar! Uppenbarligen har ni högre tankar om min matlagning än vad jag själv har 😉

Men men, på tal om det här med restauranger så var jag för någon vecka sedan och gjorde ett snabbesök på El Taco Trucks hål i väggen vid Östermalmstorg. De är ett gäng kockar som förälskat sig i amerikansk streetfoodkultur och framförallt mexikansk mat och gett sig fan på att introducera detta på riktigt i Sverige. De började med en foodtruck (därav namnet) och har lyckats expandera till att både innefatta flera truckar och nå också ett par fasta restauranger. Kul för dem!

Och jag tycker att det är välförtjänt. De har ett enkelt koncept, som är jättesmarrigt och charmigt. Genuina små tacos som går att beställa med olika typer av fyllning och ett fåtal men noga utvalda toppings. Man kan köpa ett valfritt antal av de små rackarna, vilket gör det till ett perfekt sätt att både käka ett snabbt mellanmål eller en hel festmåltid. Det är socialt, enkelt och framförallt supergott och fräscht.

Jag kunde därför inte hålla mig ifrån att försöka kopiera deras recept på vegetariska tacos i mitt eget kök och i min egen tappning, och blev sjukt nöjd. Det var inte exakt som deras, men nära nog, och gott så det förslog! Att steka bönorna snabbt och i ganska lite vätska gör att de får en god och fast konsistens som funkar perfekt i de här små munsbitstacosarna.

IMG_1904 (1)

Mexikanska böntacos, Jävligt Gott tolkar El Taco Truck, ca 10-12 st tacos

  • 2 burkar bönor á 400 g. Jag använde Kung Markattas ekologiska, som har bra konsistens
  • 2 stora klyftor vitlök
  • 1 liten rödlök
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk mald spiskummin
  • 2 msk socker
  • 1/3 lime
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk öl
  • 1 chipotlechili i adobosås, urkärnad, eller en vanlig röd chili
  • Salt

Tillbehör:

  • 1 stor rödlök
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk socker
  • 2 lime
  • 1 knippe salladslök
  • 1 kruka koriander
  • Srirachasås
  • 12 st små tortillabröd
  • Salt

DSC_2894

Börja med att förbereda den picklade rödlöken genom att finskiva 1 stor rödlök och lägga den i en skål tillsammans med juice från 1 lime, äppelcidervinäger, socker och en nypa salt. Låt dra i ca 1 timme medan du förbereder resten.

Finhacka 1 liten rödlök och vitlöksklyftorna. Värm upp rapsoljan i en stekpanna och fräs rödlöken på hög värme tills den börjar brynas. Sänk värmen och ha ner kryddorna, chilin och vitlöken i pannan. Låt fräsa på låg värme någon minut tills kryddorna har väckts och det doftar gott. Tillsätt eventuellt lite mer olja om det blir för torrt i stekpannan. Kryddorna ska inte rostas utan bara få lite värme.

Häll av spadet från bönorna och ha ner dem i stekpannan. Rör runt så att bönorna blandas rejält med kryddorna. Stek under omrörning tills nästan all vätska har dunstat av och tillsätt då ölen så att du kan steka några minuter till och få fram all goda smaker. Mosa under tiden ungefär hälften av bönorna med baksidan av sleven tills du får en fast bönröra med blandad konsistens. Allt som allt ska bönorna steka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt, socker och limejuice och ta sedan av stekpannan från plattan.

Förbered sedan de sista tillbehören genom att tunt skiva salladslök, värma tortillabröden och grovhacka koriandern. Bygg varje tacos med ca 2-3 msk bönröra per tortilla, toppa med picklad rödlök, salladslök och koriander och avsluta med en generös skvätt srirachasås och några limeklyftor. Avnjut med ett glas (eller kanske ett par flaskor?) Patchwork Pinot Grigio, ett gäng goda vänner och några avsnitt Zorro!

4

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes