Tag Archives | mat med bröd

Vegansk kebabtallrik – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvalla

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

Äntligen! Så känns det verkligen 😀 Jag har suttit och hållit på de här recepten i två månader nu och det har verkligen kliat i fingrarna på mig att få visa upp dem för er. Ett par utav dem är förbättrade versioner på recept jag redan lagat, men de flesta är helt nya och jävligt goda varianter på klassiska festivalrätter som jag och Bråvallafestivalen vill använda för att inspirera till en hållbarare och jävligt mycket godare festivalsommar i sommar!

Först ut är min egna helt växtbaserade kebabtallrik. Komplett med både röd och vit sås, och absolut zero procent kompromissande med smak eller svullighet (två av mina favoritord!). Jag har inspirerats i kryddningen av kebabspetten från bästa Zeinas Kitchen, men här istället valt att marinera naturell oumph som jag sedan ugnsgrillat på spett istället för att göra färskebab som hon gjorde. Resultatet både ser totalt fierce ut och smakar helt himmelskt tillsammans med egengjorda pommes, vitlökssås, chilisås kryddad med tabasco och en massa odressade grönsaker. Självklart går allt fingemang att cramma in i ett pitabröd och käka med händerna också. Det enda jag har skippat från ”orginalet” är de inlagda jalapenosarna, jag har aldrig riktigt förstått mig på dem…

Om ni inte genast går hem och testar detta så kommer jag aldrig att förlåta er. Det här receptet har på riktigt revolutionerat mitt liv, nu förväntar jag mig bara att varenda kebabhak ska sno det och börja servera det brevid sina köttklubbor, inte bara på Bråvalla utan också runt om på landets alla pizzerior och grillkiosker.

Men vi kan börja med att göra det hemma hos oss så klart!

Kebabtallrik, 2 stora portioner

Ingredienser
Kebabspett

  • 2 paket Oumph! The Chunk á 280 g
  • 1 gul lök
  • 1 msk mald kumminpulver (inte spiskummin!)
  • 2 klyftor färsk vitlök
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk oregano
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond (helst touch of taste brynt scharlottenlöksfond)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk cayennepulver

Vitlökssås (Vit sås) (Alternativ: Färdig Aioli)

  • 2 dl Oatly Ifraiche (Alternativ: gräddfil)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och svartpeppar efter smak

Chilisås (Röd sås) (Alternativ: Sriracha)

  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 msk tabasco
  • 1 msk citronjuice
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • salt efter smak

Pommes frites (Alternativ färdiga pommes frites)

  • 500 g fast potatis
  • 1 liter frityrolja
  • salt och cayennepeppar

Sallad

  • 150 g isbergssallad
  • 1 stor mogen tomat
  • 10 cm gurka
  • 1 st rödlök

Ev. pitabröd till servering

Gör så här

Kebabspett

  1. Skala och riv löken och pressa ut så mycket vätska som möjligt ur lökmassan med händerna
  2. Blanda övriga ingredienser till marinaden i en påse och låt oumphen vila i marinaden i rumstemperatur 1-2 timmar
  3. Trä upp oumphbitarna tätt på grillspett
  4. Sätt ugnen på 225 grader på grillfunktion, eller tänd grillen
  5. Grilla ca 8-10 minuter på vardera sida, pensla löpande med marinad, tills oumphen fått fin färg
  6. Pudra lätt med cayennepulver innan servering

Vitlökssås (Alternativ: Färdig aioli)

  1. Hacka vitlök och blanda med alla övriga ingredienser. Låt stå i kylskåp 1 timme innan servering

Chilisås (Alternativ: Srirachasås)

  1. Finhacka vitlök och fräs i olivolja tillsammans med tabasco i ca 30 sekunder.
  2. TIllsätt övriga ingredienser och koka i 30 min
  3. Mixa ex. såsen för extra slätt resultat, smaka av med salt, peppar och ev. socker och vinäger.

Pommes frites (Alternativ: Färdiga Pommes Frites)

  1. Skölj potatisarna och skär dem i ca 7×7 mm tjocka stavar
  2. Fritera tills lätt gyllenbruna, ta upp ur frityroljan och låt svalna helt, gärna i kylskåp.
  3. Fritera igen tills de får fin färg för extra krispig yta och mjukt inre. Lägg på papper och låt rinna av, salta och pudra med cayennepulver

Sallad

  1. Skiva isbergssallad, tomat, gurka och rödlök och servera rå till spetten, antingen på tallrik eller i pitabröd.

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

3

Vegetarisk Kofta Masala – The Jävligt Gott Way

Hej!

Jag är ledsen för att det händer relativt lite på bloggen för närvarande. Jag försöker verkligen lägga upp 2 inlägg i veckan, men jag märker att jag lyckas ganska dåligt med det. Saken är den att jag har så SJUUUUUUKT fullt upp med en massa olika spännande projekt just nu – men att majoriteten av dem handlar om vad som kommer att dyka upp på bloggen om ett tag, inte just nu.

Det är lite en fråga om att jag helt enkelt hamnat lite ur fas med det här professionella bloggandet. Det visade sig nämligen att det man egentligen behöver göra för att 1) få skriva precis vad man vill 2) få betalt för det och 3) dessutom affärsutveckla sin verksamhet så man får göra så mycket coola grejer som möjligt som gör att jag når ut med budskapet om enkel och jävligt god vegetarisk mat till fler, är att vara åtminstone tre, fyra månader ute i förväg med planeringen av allt man vill göra. Och i och med att jag började jobba heltid med det här för nu ca 5 månader sedan så är jag inte riktigt i fas. Jag har dock ungefär 30 apcoola grillrecept på g fram till sommaren! 😛 😉

Men, jag lagar en jävla massa mat, snackar en massa om mat och gör det bästa jag kan för att få Jävligt Gott att växa. Det ska ni inte tvivla på. Och jag gör det tack vare att alla ni konstant love bombar mig med små glada tillrop och bevis på att det jag gör funkar. Jag får åtminstone ett par gånger i veckan folk som hör av sig och berättar att jag fått dem att börja äta mer vego, och det är ärligt talat helt fantastiskt och PRECIS varför jag gör det här.

#drömjobb #räddavärlden #enmåltiditaget #greenproteinshift #ftw!

Men nu till receptet! Det här receptet har liksom legat i min ”att göra” hög väääldigt länge nu. Jag lagade det för första gången typ ett halvår innan jag startade Jävligt Gott (vilket ju är väldigt länge sen nu känns det som) och jag har alltid varit lite bitter över att jag aldrig skrev ner det. Så nu har jag försökt att återskapa det så gott det gick. Det finns hundra olika varianter på koftabollar på internet, så det har varit lite svårt att veta exakt hur och på vilket sätt de ”klassiska” ska göras, men jag får lite känslan av att det knappt finns ett sådant sätt. Det här är i alla fall väldigt gott.

Koftabollarna blir luftiga och nästan lite ”fluffiga” – inte alls som köttbullar, utan ni ska verkligen förvänta er snarare en smaksensation än en supertuggig konsistensbomb. De fräscha grönsakerna i kombination med färsk ingefära, mynta och koriander ger dock en riktig smakexplosion i munnen och tillsammans med den kokosdoftande såsen och ett gott bröd så kan du tysta vilken grönsaksskeptiskt köttälskare som helst. Det är är för mig sinnesbilden av ”något annat” som trots att det inte är en klassisk kötträtt verkligen är så sjukt jävla gott. Det är också lättare än man tror – #vågafriterahemma!

För att bevisa det har jag dessutom satt ihop en enkel liten video av mina instagram stories som jag filmade medan jag lagade det hela. Fint va? 😉

Kofta Masala – The Jävligt Gott way, 4 portioner (ca 1.5 timme)

Koftabollarna

  • 2 stora mjöliga potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer)
  • 2 msk maizena
  • 1/2 dl kikärtsmjöl, vetemjöl eller liknande
  • en handfull kvistar färsk koriander
  • ca 15 färska myntablad
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 tsk garam masalapulver
  • salt och chiliflakes efter smak
  • 1 liter frityrolja (rapsolja går bra)

Masalasåsen

  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära (ca 2 x 2 cm stor bit)
  • 1 kort kanelstång (eller 1 tsk mald kanel)
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk gulcurry
  • 2 tsk garam masalapulver
  • 1 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 2 tsk spiskumminpulver
  • 0,5-1,5 tsk chilipulver beroende på önskad styrka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosgrädde
  • Salt efter smak
  • 1 näve färsk koriander
  • 2 msk riven kokos eller kokosflingor
  • jucie från 1/3 lime

Tillbehör

  • Kokt ris
  • Bröd
  • En god enkel grönsallad
  • Raita – havrefraiche blandat med limejuice, myntablad, salt och peppar

Gör så här

Koftabollarna

  1. Gör paneeren enligt anvisningar eller lägg tofun i press i ca 20 min så överflödig vätska försvinner
  2. Koka potatisen tills den är mjuk.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och riv moroten fint. Pressa potatisen i en potatispress (om du inte har en kan du riva dem också på den fina sidan på rivjärnet. Riv tofun på den fina sidan av rivjärnet. Samla allt i en bunke.
  4. Blanda ner finhackad mynta, koriander, kryddorna till koftabollarna, maizena och finriven ingefära. Blanda ihop till en jämn deg/smet – utan att pressa ihop ingredienserna för hårt – du vill gärna ha lite luft kvar i smeten.
  5. Smaka av kryddningen – du vill ha en intensivt kryddig och fräsch smak med medelhög sälta. Kom ihåg att garam masalakryddan och ingefäran blir lite mildare när den tillagas.
  6. Forma små järpar med händerna, ungefär 2 msk smet per boll. Rulla bollarna i ett fat med kikärtsmjöl så de täcks helt.
  7. Värm upp en traktörpanna (en stekpanna med höga kanter) eller en bred kastrull med ca 5 cm olja i botten. Ha en bit bröd i medan du värmer upp så du hela tiden har koll på värmen. När brödet börjar få färg och puttrar intensivt sänker du värmen till medelvarm (ca 3 eller 4 på en 6 gradig spis). Det ska ta ca 5 min för något att få fin färg, går det för snabbt så får du sänka, går det för långsamt får du höja. Blir det alldeles för varmt – ta kastrullen av plattan och lägg över ett lock. GÅ ALDRIG FRÅN SPISEN NÄR DU FRITERAR, oljan kan ta eld om den blir för varm. Men vid det laget kommer det redan ha rykt som tusan så du borde ha reagerat redan. Då är det inga problem alls! 
  8. Lägg i ca 6-7 bollar i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Låt vila på papper tills alla är friterade och såsen är klar.

Masalasåsen

  1. Börja med att skiva och fräsa lök, kanelstång och lagerblad på medelhög värme i en gryta tills löken får rejält med färg.
  2. Skala och riv ingefära och vitlök på fina sidan av ett rivjärn. Mät upp kryddorna på ett fat.
  3. Ha i tomatpuré, ingefära, vitlök, kryddor och ca 1/2 dl vatten i grytan och fräs på medelvärme i ca 1 minut så en kryddpasta bildas. Du vill inte koka kryddorna, ha bara i så mycket vatten så att de inte torrsteks. Du kan ha i mer rapsolja eller smör också om du vill ha ett lite svulligare resultat.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt koka i ca 30 minuter utan lock. Tillsätt vatten löpande så det inte kokar för torrt.
  5. Tillsätt sedan kokoksmjölk och rör om. Smaka av styrkan på kryddorna och saltet och justera efter smak. Låt koka 10 minuter till
  6. Häll över såsen i en bunke och mixa slät. Lägg tillbaks i grytan, tillsätt färsk koriander och rör om. Lägg försiktigt ner koftabullarna i såsen och vänd runt dem så de täcks helt av sås. Låt koka upp och koka i 2-3 minuter så bullarna blir varma utan att kokas sönder.
  7. Toppa med kokosflingor, pressad limejuice och lite mer koriander. Servera genast med bröd, ris, sallad och raita!

7

Vegansk Tapas 2 och lite update på vad som är på gång!

Hej vänner!

Hoppas att allt är fint med er! Januari har börjat helt jävla galet intensivt för mig. Det är svårt att riktigt ta in allting som händer och vad det kan innebära på sikt med allt som pågår runt Jävligt Gott just nu, men jag försöker göra mitt bästa för att inte tappa fokus eller bränna ut mig.

Jag ska vara helt ärlig och säga att det här med att vara egenföretagare är något av en utmaning. Det är mycket att hålla reda på, vara ensamt ansvarig för och samtidigt som det verkligen inte finns så värst mycket marginaler för någonting så här i början av en ny verksamhet. Om några år kanske det här går så totalt på räls så jag kan kosta på mig att planera 100 % långsiktigt, inte behöver oroa mig för ifall jag har pengar till lön om några månader och vet precis vad jag håller på mig. Å andra sidan (inser jag nu när jag skriver det här) så kommer jag nog aldrig helt ha koll på det – det är ju lite en del av charmen. Att det går så sjukt fort och att det händer så otroligt mycket runt omkring mig och bloggen hela tiden!

Jag försöker göra mitt bästa just nu för att se till så att de samarbeten jag har med olika företag som syns här på bloggen ska vara så bra, långsiktiga och relevanta som möjligt. Ta mitt samarbete från i somras med Oumph! och Quorn kring Jävligt God BBQ till exempel. Det tyckte åtminstone jag var ett bra exempel på hur jag både kan lyckas göra betydligt mycket större och coolare saker tillsammans med företag, samtidigt som jag ändå bara använder produkter som jag ändå skulle ha gjort, och som jag är säker på att ni läsare också tycker känns relevanta.

Men jag kollar också jättemycket på hur jag kan utveckla Jävligt Gott som idé och som företag, så att det inte bara handlar om vad jag gör på bloggen hela tiden. Ett exempel på det är ett sjukt spännande projekt som jag skrev under avtalet kring bara här förra veckan – jag ska nämligen börja erbjuda olika typer av webbkurser i vegetarisk matlagning! Jag har känt länge att jag vill dyka djupare ner i det här med utbildning kring att laga vegetarisk mat, men har också känt att jag inte hinner åka runt och träffa er alla face to face (hur  mycket jag än skulle vilja det). Ett blogginlägg kan heller inte vara huuuuur långt som helst (även om jag känner att det här inlägger verkligen pushar den gränsen!), och jag vill hitta nya sätt att kunna ge er de små tips, trix och tankar som gjort matlagning så mycket enklare och roligare för mig. Svaret hoppas jag på kommer att heta enkla, billiga och supersnygga webbkurser där jag (typ) kommer hem till er och går igenom tekniker, recept och upplägg betydligt mycket mer på djupet än jag haft möjlighet till tidigare. Vad tror ni om det? Vad skulle ni i så fall vilja att jag tog upp i min första kurs?

Fler liknande spännande projekt är på gång, så håll koll på mitt instagram eller facebookflöde så kommer ni att vara uppdaterade till max!

Men nu – till tapasen! Det här är något jag verkligen brinner för. Det är ju så sjukt gott! Och det är dessutom väldigt konstigt att det inte finns mer och bättre veganska alternativ på olika tapasrestauranger i Sverige (åtminstone inte i Stockholm där vego idag = ost på alla tapasrestauranger jag besökt).

För en dryg vecka sedan var jag på besök i Trelleborg hos Nikki och Viktor som vann min tävling i höstas där jag i samband med att jag vann Matbloggspriset Folkets val också i min tur tävlade ut en middag med mig som kock till den som kom upp med bästa motivation för varför man borde rösta vego. Nikkis motivation löd:

Den vegetariska matbloggen Jävligt gott är med och tävlar om matbloggspriset som folkets val. Det är många som tycker vegetarisk mat är god men som inte har några verktyg för att själva kunna laga växtbaserad mat. Att ha viljan men inte verktygen eller självförtroendet att laga mer vego ska inte vara ett hinder på vägen mot en mer hållbar kosthållning. Rösta på Jävligt Gott för att hjälpa till att sprida en blogg med pedagogiska och löjligt goda vegorecept till folket! (Rösta genom att klicka in på och GILLA bilden här nedan 👍🏽) Sista tävlingsdagen idag! Skynda skynda 😀

De ville käka veganskt, gärna vara med och laga maten och i övrigt så fick jag sätta menyn. Så jag bestämde mig för att vi skulle ge oss på tapas! Det är perfekt partymat, och dessutom något som lämpar sig väldigt väl att laga tillsammans flera stycken då det är så mycket som måste göras samtidigt. Med oss på äventyret fick vi dessutom Julia Tuvesson, aka @Tuvessonskan på Instagram som erbjöd sina tjänster som sous chef. Sjukt kul!

Här har ni recepten! En del av recepten som jag bjöd på skrev jag redan om för några veckor sedan i inlägget Vegan Tapas (1) som ni hittar här! Alla recept är anpassade för tapasrätter till ca 6-8 personer

Aioli, ca 3,5 dl

Ingredienser

  • 3 msk kikärtsspad
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronjuice
  • 2,5-3 dl rapsolja
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Grovhacka vitlök och blanda med citron, dijon och kikärtsspad i en hög mixerskål eller ett plastglas som du får ner en mixerstav i
  2. Mixa med en mixerstav (helst med kniv och ej visp, då du ju vill mixa sönder vitlöken också) medan du sakta häller ner rapsolja i en tunn stråle. När du märker att såsen börjar binda (efter ca 1-1,5 dl olja) så kan du hälla i oljan lite snabbare
  3. När du hällt i ca 2,5-3 dl olja borde du ha en tjock krämig mayonnaise. Smaka av med salt och vitpeppar, och ev. lite mer citron eller vitvinsvinäger. Mixa upp med lite mer olja om den blir för lös efter att du saltat. Klart!

Patatas Bravas

Ingredienser

  • 500 g fast potatis
  • 1 liter frityrolja
  • Flingsalt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj potatisen och tärna sedan i ca 2,5 x 2,5 cm stora tärningar
  2. Värm upp olja i en bred stekpanna med höga kanter (så kallad traktörpanna). Ha i en potatisbit i oljan medan den värms upp, när den fräser kraftigt är oljan tillräckligt varm. Sänk till 4/6 på spisen och fritera på den temperaturen.
  3. Fritera all potatis tills den börjar få färg. Ta upp ur oljan och lägg på ett fat. Kyl ner i frysen i ca 10-15 minuter så friteringsprocessen avstannar helt. Fritera därefter igen tills du får en vacker mörkgyllene färg på potatisen. Lägg upp på ett fat med papper så oljan får rinna av, salta och peppra. Klart!

Salsa

Ingredienser

  • 2 burkar krossade tomater
  • 1-2 röda chili
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor eller 2 små gula lökar
  • 1 burk majs (frivilligt)
  • 1,5 msk oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 dl hackad färsk bladpersilja
  • ev. 1 msk agavesirap
  • Salt
  • Olivolja

Gör så här

  1. Hacka lök, vitlök och chili fint. Kärna ur chilin om du inte vill ha den så stark. Fräs i rikligt med olivolja tills de blir mjuka.
  2. Tillsätt oregano, paprikapulver och spiskummin och låt fräsa med någon minut i oljan.
  3. Tillsätt tomater och ev. agavesirap och koka i ca 30 minuter tills smakerna gått ihop fint. Smaka av med salt, ev lite mer chilipulver och tillsätt majs och bladpersilja. Rör ihop och servera.

Spanska köttbullar med tomatsås

Ingredienser

  • 300 g sojafärs från anammas 1 kg påsar (den nya glutenfria färsen är inte lika bra, så använd inte den!)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 1 urkärnad röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • ca 1 msk torkad oregano
  • ca 1 msk paprikapulver
  • ca 1 msk spiskumminpulver
  • olja till stekning
  1. Hacka gullöken, chilin och vitlöken. Stek i olja i en stekpanna tills de blivit mjuka. Blanda i tomatpurén och kryddorna och låt fräsa några sekunder.
  2. Tillsätt därefter färsen och stek några minuter så den börjar ta färg. Slå soja och fond över färsen och stek tills att vätskan reducerat bort nästan helt. Salta och peppra.
  3. Under tiden blandar du ihop ströbrödet, potatismjölet och grädden i en skål. Låt dra några sekunder och blanda därefter ner den stekta färsen i blandningen. Rör om rejält så att allt blandas och inga brödklumpar finns kvar. Smaka av med ev. mer salt, peppar, chilipulver eller kryddor. Om smeten är för blöt för att kunna formas till bollar, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska kännas lätt att hantera och forma.
  4. Rulla bullar av färsen, ca 2,5 cm i diameter. Stek i rapsolja i en stekpanna på medelhög värme. Rulla pannan mycket i början så att alla sidor av bullarna får lika mycket värme. Stek ca 10 minuter tills de får en fin mörk färg.
  5. Tillsätt ca 3-4 dl av salsan från ovanstående recept i stekpannan och stek med i 2 minuter. Klart!

Chorizo med chili och vitlök

Ingredienser

  • 1 paket Astrid och Aporna eller Veggyness Chorizo, ca 300 g
  • 1 röd chili
  • 1 scharlottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl färsk hackad persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk citronjuice
  • Salt efter smak

Gör så här

  1. Skiva korven i diagonala slantar. Stek knaprigt i olivolja i en stekpanna
  2. Tillsätt finhackad scharlottenlök, vitlök och chili och fräs på medelvärme i 30 sekunder så de inte längre är råa
  3. Tillsätt olivolja, citronjuice, salt och persilja och rör om. Servera!

Friterad tofu med agavesirap

Ingredienser

  • 150 g fast tofu
  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl öl
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och peppar
  • Ca 1 dl frityrolja
  • 0,5-1 dl agavesirap

Gör så här

  1. Skär tofun i ca 3-4 cm långa, 1 cm tjocka stavar. Torka av dem med papper så de är torra.
  2. Blanda ihop vetemjöl, öl, citronjuice, salt och peppar till en tjock och trögflytande frityrsmet i en djup tallrik. Häll ut pankoströbröd på ett fat.
  3. Värm upp frityrolja i en stor stekpanna med höga kanter (traktörpanna). Låt en bit bröd eller liknande ligga i frityroljan medan den värms upp. När den bubblar kraftigt så sänker du värmen till 4/6 på spisen och friterar på denna värme.
  4. Doppa varje tofustav först i frityrsmeten så den blir rejält täckt. Rulla därefter snabbt i panko och lägg genast ner i frityroljan. Upprepa tills alla tofupinnar är nere i oljan.
  5. Vänd dem då och då så de får en jämn gyllenbrun färg. Lägg upp på ett fat med papper så oljan får rinna av. Ringla över rikligt med agavesirap och servera genast!

Chilimarinerad blomkål

Ingredienser

  • 1 litet eller 1/2 stort blomkålshuvud
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt efter smak
  • olivolja

Gör så här

  1. Skär blomkålen i buketter och massera in dem med salt, chiliflakes och olivolja. Baka i ugn på ca 220 grader i 10-15 minuter tills de får fin färg och de har kvar en del tuggmotstånd i mitten.
  2. Koka undertiden upp grädde med paprikapuver, näringsjäst, oregano, salt och lite extra olivolja på spisen. Det ska bara koka i någon minut för att smakerna ska gå ihop.
  3. Ta ut blomkålen ur ugnen och lägg i en skål. Slå över gräddsåsen och låt svalna till ljummen temperatur innan servering så smakerna går ihop bra. Klart!

De här två recepten har vi lånat från Zeinas Kitchen, då de passar sjukt bra ihop med de övriga rätterna!

Quesadillas

Ingredienser

  • 12 st mellanstora tortillabröd
  • 200 g jeezly veganost
  • 1 stor röd paprika
  • 1 kruka koriander
  • oregano
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Bygg varje quesadilla genom att först hyvla ett lager ost på en tortilla, lägg på skivad paprika, några kvistar koriander, salta, peppra och strö över lite oregano. Lägg på en tortilla till som lock och upprepa sedan med en till tortilla tills alla är slut.
  2. Värm upp en torr stekpanna till 4/6 på spisen. Stek quesadillan tills den får fin färg på varje sida. Jeezly behöver lite längre tid på sig för att smälta än vanlig ickevegansk ost, så ge dem lite tid.
  3. Skär upp i 4-6 bitar vardera.

Paprika och valnötsröra (Muhammara) (se bild överst i inlägget!)

In å läs hos henne så ger vi credd och sidvisningar där de hör hemma!

Smördegschurros med kokosgrädde och chokladsås

Samma här! 

För att göra min chokladsås, blanda lika delar havregrädde, kakao och socker och koka upp i en kastrull.

För att göra kokosgrädde: Kyl ner en skål och en visp i kylen en timme innan tillagning, lika så en burk med kokosgrädde. Det är viktigt att allt är väldigt kallt när du börjar vispa! Ta det tjocka och fasta kokosfettet från en burk kokosgrädde och blanda i skålen med 2 tsk vaniljsocker. Vispa intensivt tills kokosfettet blivit fluffigt. Klart!

3

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes