Tag Archives | lök

Veganska tapas

img_3119

Hej!

Hoppas att allt är fint med er! Själv sitter jag hemma i fåtöljen och försöker att inte studsa av överskottsenergi. Det händer så jävla mycket grejer just nu så jag nästan håller på att bli knäpp, men jag måste försöka behålla fokus så jag faktiskt lyckas leverera på allt också. Vänta bara tills jag kan berätta om allt! Ni kommer knappt tro mig om jag skulle berätta om allt jag har på gång.. Well well. Det var inte det ni kom hit för, som de sa i Killing i Manegen. Ni kom för tapas!

Jag har känt mig ganska förundrad en längre tid över att det finns så dåligt utbud av vegantapas här i Stockholm. Rimligtvis borde väl tapas vara något som lämpar sig särdeles väl för att veganiseras? Det är ju enkla små rätter med bara att fåtal ingredienser där varje råvara får stå för sig själv. Superlätt att göra goda veganvarianter (tycker jag iaf), men trots det är nästan alla tapasställen jag någonsin varit på fyllda med charkuterier, skaldjur och framförallt OST. OST OST OST. Vart man än går så är de dessa rackarns ostbitar som serveras så fort det ska handla om vegotapas. Fantasilöst tycker jag.

img_3120

Så, igår när min bror och en av hans bästa polare (förövrigt också en ruggigt cool och trevlig person!) var på besök så passade jag på att svänga ihop ett gäng veganska tapas. Bara för att jag kunde typ. Och för att jag varit väldigt sugen på att göra detta i typ flera veckor. Det kommer nog fler inlägg med ännu fler tapasförslag, men här har ni sju stycken att börja med!

Och jo – jag har ett annat inlägg med lakto-ovo vegetariska tapas som jag skrev för några år sedan. Där hittar ni recept på supersmarriga Patatas Bravas och vegoköttbullar i spansk tomatsås (byt ut ägget mot 1,5 msk potatismjöl och lite vatten). Här hittar ni recept på en veganmajonnäs som med lite vitlök i blir en supergod aioli.

Ät allt med en massa gott bröd, öl och vin efter smak och tycke. Vi drack alkoholfri öl. Viva vardagen!

img_3101

Vegansk potatisterrin, tortillastyle, 6-8 små bitar

img_3104

Ingedienser

  • 3 stora mjöliga potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl havregrädde
  • 1 msk bjäst (näringsjäst, finns på hälsokostbutiker, kan skippas men ger extra smak)
  • 4 msk kikärtsspad
  • 2 krm gurkmeja
  • olivolja (mkt)
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Börja med att skölja potatisen och skala löken och sedan skiva eller mandolinera (akta fingrarna!) potatis, gul lök och vitlök tunt.
  2. Stek i rikligt med olivolja i en stekpanna som tål ugnsvärme tills allt får rejält med färg och både potatis och lök börjat mjukna. Ca 20-30 minuter på medelvärme. Salta och peppra
  3. Blanda grädde, gurkmeja, bjäst, kikärtsspad och lite mer salt och peppar och slå över potatisen och löken i stekpannan.
  4. Stek i 5 minuter på plattan och ställ sedan in hela stekpannan 10 minuter på 200 grader i ugn tills grädden reducerats ner rejält och potatisen är helt mjuk.
  5. Nu är potatisen fortfarande för mjuk för att gå att skära. Rör istället ihop gratängen försiktigt och vänd ner den i en mindre skål med djupa kanter. Pressa ner potatisen försiktigt i skålen så det inte är någon luft kvar och låt svalna i 3-4 minuter. Vänd därefter upp skålen upp och ner på ett fat och ta bort skålen. Kikärtsspadet borde ha hunnit stelna något och hålla ihop potatiskakan på tallriken.

Veganska quesadillas, 8-12 bitar

img_3086

Ingredienser

  • 2 stycken medelstora vetetortillas
  • 1 dl riven eller hyvlad jeezly veganost
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Riv eller hyvla osten
  2. Lägg ett tjockt lager ost på ett bröd.
  3. Krydda med oregano, salt och peppar
  4. Lägg på ett till bröd som lock
  5. Stek på medelhög värme i en torr stekpanna i 1-2 minuter tills de får fin färg och du är säker på att osten har smält (smälter inte lika lätt som vanlig ost, så ge dem rejält med kärlek!)
  6. Klipp eller skär i 4-6 bitar
  7. Servera med salsa eller aioli

Vitlöks och chilifrästa champinjoner, 2-3 portioner (OBS Det här receptet funkar också jättebra med vegochorizo! Gör på samma sätt som med svampen men med skivad korv)

img_3078

Ingredienser

  • 200 g små skogschampinjoner
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm chiliflakes eller 2-3 cm färsk röd chili
  • 2-3 msk färsk hackad persilja
  • 1/2 dl god olivolja
  • salt
  • 1/2 tsk citronjuice

Gör så här

  1. Putsa och skär foten av svamparna. Om de är för stora så skär dem i halvor eller kvartar
  2. Stek på medelhög värme i en stekpanna i lite olivolja med salt och peppar
  3. När svampen börjar få färg och har vätskat ur så finhackar du vitlök och chili och har i tillsammans med lite mer olivolja
  4. Fräs i 30 sekunder till, pressa sedan över citronjuice och lägg över i en skål.
  5. Toppa med persilja, servera genast

Citronstekt ostronskivling, 2-3 portioner

img_3085

Ingredienser

  • 200 g färsk ostronskivling
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk färsk persilja
  • salt och peppar
  • 1 msk färsk citronjuice

Gör så här

  1. Dra ostronskivlingen i grova strimlor
  2. Fräs på hög värme i rapsolja, tillsammans med salt och peppar tills svampen fått fin färg
  3. Pressa över rikligt med citronjuice och stek ca 30 sekunder till tills jucien absorberats av svampen
  4. Klipp över färsk persilja och lägg upp på ett serveringsfat

Chipotlemarinerad romanesco, 2-3 portioner

img_3077

img_3116

Ingredienser

Gör så här

  1. Skölj romanescohuvudet och skär därefter buketter av halva huvudet
  2. Kasta dem med olivolja, salt och peppar och grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Ta ut halvvägs och ha på mer olivolja om de verkar torrstekas
  3. Om du gör egen tomatsås så gör du den nu enligt recept ovan!
  4. Lägg i en skål och ös över chipotlesalsan. Låt stå 5 minuter och dra innan servering.

Färskostfyllda småpaprikor med vitlök, 10 bitar

img_3084

Ingredienser

  • 10 st småpaprikor i olika färger
  • 150 g Oatly PåMackan färskost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk + 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skölj paprikorna och skär botten av dem och rensa ur kärnhusen så gott du kan
  2. Lägg dem på en ugnsplåt, blanda över 1 msk olivolja och lite salt och peppar och grädda sedan på 200 grader i ca 10-12 minuter tills de mjuknat och fått lite färg. Låt svalna tills de går att hantera med händerna.
  3. Under tiden blandar du PåMackan, pressad vitlök, hackad persilja, olivolja, salt och peppar till en röra
  4. Fyll varje paprika med ca 2-3 tsk färskostsfyllning och lägg upp på ett serveringsfat

Padrones de pimientos

img_3083

Ingredienser

Gör så här

  1. Skölj paprikorna och stick små hål i dem så de inte exploderar i pannan, men håll dem hela i övrigt
  2. Stek på medlehög värme i lite rapsolja i en stekpanna tills de får lite färg och börjar mjukna. Skinnet ska börja bli lite grått och bubbligt på sina ställen
  3. Släng över saltet och lägg upp på ett serveringsfat. Servera genast

img_3121

 

4

Vegansk Philly Cheese Steak

img_1866

Hej!

Jag har länge velat fixa fram ett vegansk recept på Philly Cheese Steak, men inte riktigt hittat rätt ingredienser. Nyligen lyckades jag äntligen lägga vantarna på ett par paket av Vegmes nya sojaprodukter, och lo and behold, deras ”pulled” vegme har nästan exakt samma utseende som hyvlad kebab, eller typ finstrimlad rostbiff i lite mindre bitar. Dvs exakt vad som behövs för att få till den här klassiska amerikanska snabbmatsmackan som ska fyllas med rostbiff, stekt lök, paprika, svamp och sen en herrans massa ost.

Jag fick tag på ett gäng av Vegmes olika produkter under Vegovision och har testlagat dem under de senaste veckorna för att se hur de är. Överlag är jag väldigt positivt överraskad! Produkterna och råvaran i sig är inte lika revolutionerande annorlunda som Oumph, men kvalitén är överlag hög och smakerna bra. Det paket Pulled Vegme jag fick tag på hade dock en lätt bismak av soja, något jag inte upplevde med bitarna eller burgarna. Det kan dock ha berott på att jag tinade upp och frös det några gånger i transporten hem, vilket kan ha påverkat smaken…

img_1338

img_1807

Burgarna å andra sidan är fan helt jävla fantastiska. De är stora och saftiga, utan att för delens skull kompromissa med smak eller konsistens. De håller ihop jättebra i burgaren och har precis lagom mycket smak och kropp för att märkas utan att ta över helt. Bitarna påminde en hel del om anammas, fast annorlunda kryddade. Jag har inte hunnit testa färsen ännu dock, eller den marinerade Pulled Vegme.

Kan också säga att det fick finemang att slänga ihop alla överblivna ingredienser från Philly Cheese Steaken dagen efter tillsammans med lite fler grönsaker och extra sriracha i en tortilla och käka det som en wrap. Sjukt svulligt!

img_1904

Här är receptet. Ostsåsen kommer ifrån den amerikanska veganvideobloggaren The Vegan Zombie och är superbra. Den här versionen med vitlök, rökt paprikapulver och grillad paprika ger en mustig och lite tex mexig cheddar känsla som funkar perfekt till exempelvis nachos eller mac n cheese, den går dock lätt att variera genom att till exempel bara använda vitlök och lite citron för en ostsås till en lasagne eller en pasta al fredo.

img_1881

img_1856

Vegansk Philly Cheese Steak, 2 stycken

  • 2 stycken ”halva” baugetter

Vegoköttet

  • 1 paket Pulled Vegme omarinerad á 300 g eller Oumph! Chunk naturell á 280 g
  • 1/2 dl öl
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 klyfta vitlök
  • ev. några droppar Tabasco
  • salt och peppar
  • rapsolja att steka i

Grönsakerna

  • 1 grön paprika
  • 1 stor gul lök
  • 8-10 st skogschampinjoner eller shiitakesvampar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl hackad persilja
  • salt och peppar
  • rapsolja att steka i

Ostsåsen

  • 100 g naturella cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 2-3 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
  • Salt och peppar

img_1824

img_1806

Gör så här:

  1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
  2. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen nära värmeaggregaten så den blir rejält bränd. Lägg i en tät plastpåse i ca 10 min så skalet lossnar. Plocka bort det lösa skalet med fingrarna.
  3. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna tillsammans med  paprikan och de övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får ett önskat resultat. Du vill ha en tjock, men ändå flytande kräm, tillsätt vatten lite i taget tills du är nöjd. Det är svårt att ta bort vatten eller kryddor så börja försiktigt!
  4. Skiva lök, svamp och paprika och fräs mjukt på medelvärme i en stekpanna. Låt få lite färg, salta och peppra och tillsätt hackad vitlök och persilja de sista 30 sekunderna. Häll över i en skål och håll varmt.
  5. I samma stekpanna som du stekte grönsakerna, ha i lite ny rapsolja och fräs vegoköttet i några minuter tills det tinar och börjar få färg. Tillsätt öl, soja, fond, dijonsenap och vitlök och stek tills vätskan reducerats ner och sugits in i vegoköttet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Bygg mackan genom att skära en skåra på längden i mitten av baugetterna, gröp ur lite av brödets innehåll så all fyllning får plats och fyll därefter först med hälften av vegoköttet, därefter grönsakerna och sist så mycket ostsås du vill på toppen. Gärna lite mer persilja för att göra det hela lite extra snyggt 😉
  7. Svulla i dig och ha många servetter nära tillhands!

img_1885

 

0

Världens Godaste Guacamole – Tack Rosa Mexicano!

dsc_2992

Hej!

Vi sitter i Los Angeles och har det ganska nice just nu. Igår var vi i Santa Monica och strosade runt, spelade arkadspel (mrs Pac Man!) på den berömda piren och scoutade Pacific Bluepoliser (som nu för tiden verkar klä sig i svart). Vi är här en vecka för att hälsa på min svåger som bor här i några månader i jobbet. Riktigt häftig stad! Sjukt lätt att vara vegan/vegetarian dessutom. Sjukt många restauranger, hur mycket vegokäk i matbutikerna som helst och överlag bara ganska chill attityd verkar det som. Synd att jag inte är stenrik så jag kan bosätta mig här på vinterhalvåret och bara svulla!

img_0865

Morning Stars fejkon. Helt sjukt. Det luktade till och med bacon i lägenheten när vi stekte dem.

img_0647

Vegokooooorv! Field Roasts korvar var helt sjukt välkryddade.

img_0645

Brysselkål på stjälk!

Å andra sidan är det kanske något bra. Nu får jag åka hit, sno alla de bästa idéerna och försöka propagera för att de ska införas i Sverige. Som till exempel Field Roasts korvar, Vegenaise mayonnäs, Morning Star Farms fantastiska fejkon och en massa annat gött. Men framförallt ställen som Little Pine och Crossroads Kitchen, eller Blossomrestaurangerna i NYC – övre medelprisrestauranger som serverar helt vegansk mat, fast på ett vanligt sätt. Inga jävla hummushak där du måste ha dreadlocks för att ens komma in genom dörren, eller superpretantiösa grönsaksrestauranger som tävlar om att hitta flest sätt att tillaga rotselleri på. =/ Det saknas verkligen i Stockholm! The Plant är väl det närmsta vi kommer, men även där är det ganska pretto – och är ju egentligen bara ett over sized café med lite grönsaksburgare.

En grej som jag snodde med mig hem ifrån New York när vi var där i våras var receptet på den här Guacamolen. Det är en annan sak de är jävligt bra på här i USA – Mexikansk mat! 😛 Av en given anledning, de har ju en sjukt stor mexikansk befolkning, vilket håller deras relation till mexikansk mat betydligt mycket mer real än vad vår är i Sverige. Jag är verkligen så sjuuukt trött på svennebanantacos. Det finns så mycket mer och godare mexikansk mat än så! Och gud förbjude att du någonsin igen köper färdig burkguacuamole efter att ha testat den här 😉 Det tar lite längre tid, men blir hundra gånger godare och sjukt mycket fräshare.

img_3285

img_3288

Den här guacamolen serveras på Rosa Mexicano – en restaurang/nattklubbskedja i New York som är berömda just för sin guacamole, och som har riktigt bra service och god mat överlag. Det första den – väldigt trevliga servicen – frågar när man kommer in genom dörren är: Are you going to start with some guacamole? Du svarar så klart: Yes, please!

Och in kommer en helt fantastisk uppenbarelse. En kort, fyrkantig mexikansk man (de anställde visst bara sådana, vi såg fyra stycken, med varsitt bord), rullandes ett midjehögt träbord fyllt med skålar och korgar, kommer fram till bordet där ni sitter och börjar blanda ihop guacamolen, färsk och från scratch, mitt framför näsan på er. Den görs i en så kallad molcajete – en stor stenmortel som är traditionell i det mexicanska köket – och serveras direkt ur denna på bordet, tillsammans med en sjukt stor skål med hemmagjorda tortillas. Om ni någonsin åker till NYC är det här ett absolut måste!

Det bästa är dock att de har receptet till den här fantastiska guacamolen, fritt för alla att använda, på sin hemsida! När jag upptäckte detta blev jag helt salig – och jag har inte gjort någon annan gucca än den här sedan dess. Den är så jävla god.

Det kan tyckas lite otippat att den heller varken innehåller vitlök eller lime – för oss svenskar självklara ingredienser i en guacamole. Men det kompenseras med råge av den mortlade koriandern, löken och jalapeñon som frigör helt sjukt mycket aromatiska smaker. Ni måste testa för att förstå.

img_5440

Oumph! Wrap med Världens Godaste Guacamole

Och nu, äntligen (sjuuukt långt inlägg det här blev!), här (efter bilderna på olika rätter jag gjort med guacamolen) är receptet!

img_5424

Quesadillas fyllda med en massa godsaker och med Världens Godaste Guacamole

img_0225

BBQ Baked Beans med nachos och Världens Godaste Guacamole

Rosa Mexicanos Guacamole. 2-4 personer (Men ärligt, tro mig, det är snarare 1-2 personer, jag äter en hel sån här sats själv om ingen är där för att stoppa mig) 

  • 4 vanliga, eller 2-3 stora avocados, perfekt mogna

Du vet att dina avocados är mogna genom att dels se på dem – de ska vara mörka, men inte dra åt det bruna, skrumpna hållet, dels känna på dem – de ska vara mjuka men inte mosiga, och sen sist genom att ta bort ”knappen” på toppen och titta på färgen under – den ska vara ljust klargrön. Är den mörk är de inte mogna, och har den små bruna prickar i sig har den börjat tråda sig och är övermogen.

  • 1 färsk jalapeño eller ca 8 skivor inlagd jalapeño – funkar lika bra
  • 1/2 silverlök, eller gul lök om detta ej finns tillgängligt
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 färska, mogna tomater
  • 1/2 tsk salt

img_5398

  1. Superfinhacka koriander, lök och jalapeño och lägg i varsin skål. Skölj och finhacka tomaterna (ca 7×7 mm storlek) och lägg också dem i en separat skål.
  2. Börja med att mortla ca hälften av koriandern, hälften av löken och typ 2/3 av jalapeñon tills att löken och jalapeñon vätskar ur och blandas till en pasta med koriandern. Om du inte har en mortel kan du antingen lägga allt på en skärbräda och finhacka allt tills du får en pasta, eller ta en skål med en platt botten, och ett plattbottnat glas och använda som en fuskmortel.
  3. Dela avocadon på hälften, ta ur kärnorna, skär 3×4 skåror i avocadohalvorna och gröp ner i morteln. Rör om tills att alla avocadokuber är täckta av kryddpastan.
  4. Lägg i resten av koriandern, löken, jalapeñon och tomaterna i morteln. Ha tomaterna högst upp, och salta på dem, så de drar åt sig huvudelen av saltet. De är fuktigast och behöver mest salt. (Enligt grundreceptet!)
  5. Rör om med ett par skedar och hacka sönder avocadon till önskad grovhet. Smaka av med ev. mer salt, jalapeño och koriander.
  6. Servera och svulla!

dsc_2993

6

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes