Tag Archives | korv

Vegetarisk julbordsspecial – Vegoskolan del 2

img_2370

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Själv har jag det fint, min rygg har artat sig sedan förra veckan, bloggen knatar på för fulla muggar och snart är det banne mig jul dessutom! För mig som egenföretagare innebär det kanske inte riktigt exakt samma superledighet som för en del andra, men å andra sidan styr jag själv över vilka dagar jag vill vara ledig och inte, så jag lider inte av att det är en sån där ”arbetsgivarjul” i år.

Och framförallt så är ju julen ett tillfälle att umgås med sin familj och att få äta sjukt mycket god mat! Jag vet att alla inte riktigt delar min överdrivna fascination vid julmat, men jag är verkligen så jäkla såld på rödbetssallad, kålsallader och köttbullar. Det är nästan lika bra som grillat. Men bara nästan 😉

Som ni kanske såg så lanserade jag och Mitt Kök en gemensam liten videoserie för någon vecka sedan som vi kallar ”Vegoskolan”. I sju korta videoavsnitt går jag snabbt igenom några enkla och användbara tips för hur man kan bli bättre på att laga vegetarisk och vegansk mat. Första avsnittet och inlägget i serien handlade om vegokorv, och det hittar ni här.

Nu har allra sju videos släppts på Mitt Kök, och jag kommer att spendera resten av december och januari med att göra ett supergediget tipsinlägg i veckan baserat på varje video. Ett av avsnitten handlar passande nog om just julmat, så här kommer veckans inlägg – en stor julbordsspecial!

Jag skrev om det vegetariska julbordet redan förra året, men tänkte att jag skulle ta vara på det bästa därifrån, samt utveckla det med lite fler tips och recept. Here we go!

img_2421

Vad kan man äta på det vegetariska/veganska julbordet?

Det snabba svaret; nästan exakt samma saker som på det vanliga! Det lite längre svaret är att det så klart beror på vad du gillar och är ute efter. Det finns idag massor av enkla sätt att imitera de vanligaste kötträtterna på julbordet med antingen färdiga produkter (vegoköttbullar, vegokorv, vegoskinka osv), eller att göra dem själva (se recept här under!). En del grejer kanske är lite klurigare (typ gravad lax, lutfisk eller inlagd sill) men går absolut med lite fantasi och rätt recept, och en hel del av recepten och rätterna på julbordet är ju redan veganska eller vegetariska (till exempel grönkålssalladen, rödbetssalladen och brysselkålen!).

Om du inte gillar köttsubtstitut så kan du ju absolut också använda andra grönsaksbaserade alternativ. Testa till exempel kikärtsbollar istället för köttbullar, ugnsbakad rotselleri istället för skinka och inlagd aubergine istället för sill. Eller kanske helt enkelt bara hitta på lite egna nya recept utifrån vad du gillar? Så länge du slänger in lite kål, apelsin, granatäpple, nötter och julkryddor så blir det direkt juligt! 🙂

Är ni både vegetarianer/veganer och köttätare i sällskapet så kan ni ju också självklart blanda lite, så det finns några proteinbaserade rätter av varje slag och sen en massa goda sallader, såser och tillbehör alla kan dela på.

img_2398

Köttbullsmacka! <3

Är du den enda vegetarianen/veganen på middagen/äter ute?

Jag brukar tycka att det är enklast att höra av mig till värden eller värdinnan lite i förväg för att kolla så det finns något för mig under kvällen. Det minskar ofta stressen både för den som ska laga maten i övrigt och som kanske inte alltid har jättebra koll, och för mig som slipper oroa mig för att känna mig utanför. Om värden/värdinnan inte känner sig helt 100 på vegetarisk/vegansk mat så erbjuder jag mig ofta att ta med lite korv, köttbullar och kanske en burk sill. Det finns nästan alltid möjlighet att steka på lite innan.

Gör det inte till en större grej än det behöver vara, ofta är folk dessutom väldigt nyfikna på att testa när det finns tillgängligt!

Äter du julbord ute så brukar de flesta ställen oftast kunna erbjuda ett veganskt eller vegetarisk alternativ, men det kan vara en bra idé att föranmäla att man äter vego.

Pinto har sammanställt en bra lista över veganska julbord i Sthlm, Göteborg och Malmö som ni hittar här! (Från 2015).

img_2384

Bra och enkla  halvfabrikat

Jag tycker verkligen inte att man ska skämmas för att servera köpta vegoköttbullar eller korvar på julbordet. Hur många köttätare stoppar sina egna korvar eller lägger in sin egen sill? Långt ifrån alla vågar jag nog gissa på 😉 Här är en lista på några av mina favoritmärken av några klassiska julbordsgrejer. Googla på deras namn för att hitta dem!

Köttbullar

  • Anammas
  • Quorns (nytt mkt bättre recept)

Prinskorv

  • Hälsans köks cocktailkorvar
  • Taifuns cocktailkorvar

Skinka (att griljera)

  • Astrid och Apornas sk*nka
  • Goodstores julskinka
  • Quorns julspecial

Revbenspjäll (omarinerade)

  • Oumph Filét
  • Anammas filéer
  • Fast tofu

Recept

Här är ett gäng av mina favoritrecept till julbordet! Jag kallar dem veganska ”köttnamn” för att folk ska fatta vad det ska efterlikna. Bara för att förekomma ev. frågor kring den grejen 🙂 Vissa av recepten har jag redan skrivit om, så de länkar jag till istället!

IMG_0764 (1024x768)

Hemmagjorda veganska julköttbullar

Dessa köttbullar är fantastiskt goda och enkla att göra. Krydda dem med dijonsenap och kryddpeppar för den där klassiskt juliga smaken. De funkar finfint att steka någon dag i förväg och sedan värma på i stekpannan precis innan servering.

img_9840

Veganska revbenspjäll

Marinerade vegofiléer eller tofu som blir supergoda, sega och mustiga. Jag brukar äta dem med lite äppelmos till!

IMG_9837 (1024x770)Auberginesill

Lättkokta auberginefiléer som läggs in i en 1-2-3 lag blir förvånansvärt likt inlagd sill. Ät den som den är direkt efter att den lagts in tillsammans med lagerblad, rödlök och dill, eller häll av lagen och blanda auberginen med en skagenröra, hovmästarsås eller röbetssallad för tre enkla variationer på vegosill!

img_2386

Vegansk rödbetssallad

En av världens godaste röror. Utan tvekan! Jag gör min på hemmagjord veganmajonnäs, men om du får tag på någon bra köpevariant, eller äter ägg så går det finfint att göra på den också!

Ingredienser

  • 200 g skivade inlagda rödbetor
  • 1 stort grönt äpple
  • 1,5 dl havrefraiche
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk vanlig senap
  • salt och svartpeppar

Veganmajonnäs

  • 2 msk kikärtsspad
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och vitpeppar

img_2364

Gör så här

Majonnäs: Mät upp kikärtsspad i en hög bunke. Häll ner rapsolja sakta i en tunn stråle samtidigt som du vispar intensivt med visp eller stavmixer tills du får en tjock kräm. Tillsätt övriga ingredienser och vispa därefter ev. ner lite mer rapsolja för att tjocka till majonnäsen på nytt.

Rödbetssallad: Finhacka lök, äpple och rödbetor i ca 5mm stora kuber. Blanda med alla övriga ingredienser och låt stå i kylen i 30 min innan servering.

img_2373

Brysselkålssallad med apelsin och mandlar

Brysselkål är en riktig klassiker på julbordet, och verkligen sjukt underskattad!

Ingredienser:

  • 300 g brysselkål
  • 1/2 dl mandlar
  • 2 apelsiner
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk god rapsolja
  • 1/2 dl kruspersilja
  • salt och peppar

Gör så här

Skölj och skär brysselkålen i hälften. Stek tills de får fin färg, ca 15 minuter, i stekpanna med rapsolja, salt och peppar. Skär skalet av 1 av apelsinerna och filéa. Rosta mandlarna i en stekpanna och grovhacka. Skiva löken tunt. Blanda hackad persilja, brysselkål, apelsinfiléer, mandlar och rödlök i en skål. Pressa över juice från den andra apelsinen, rapsolja, salt och peppar och toppa med lite extra persilja. Servera ljummen!

img_2380

Griljerad rotselleri eller kålrot

Det här är ett jättegott och roligt sätt att variera julskinkan på. Jag föredrar personligen rotselleri över kålrot då den har en lite neutralare smak, men det är upp till dig vad du vill använda! Varför inte gå helt crazy och istället griljera ett helt blomkålshuvud kanske?

Ingredienser

  • 1 stor rotseller/kålrot eller blomkål
  • 1 dl smör (gärna växtbaserat – floras är gott!)
  • 3 msk fling eller grovsalt
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 nejlikor
  • 2 krm vitpeppar

Griljering

  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk grovkornig senap
  • 2 msk kikärtsspad
  • 2 msk socker
  • 1-2 dl ströbröd

Gör så här

Börja med att skala sellerin/kålroten noga, eller skölja blomkålshuvudet. Smörj därefter in det i ett tätt lager smör. Mortla salt tillsammans med kryddorna och täck den insmorda grönsaken helt i kryddblandningen. Baka i ugnen på först 200 grader i ca 10 minuter, och sedan 180 grader i ca 1-1-,5 timme tills den är mjuk rätt igenom och har fått fin färg.

Ta ut ur ugnen. Blanda ihop alla ingredenser till griljeringen utom ströbröd och kleta försiktigt in grönsaken på nytt. Det räcker ofta med att bara hälla senapsblandningen överst och låta den rinna ner. Strö över ett tjockt lager med ströbröd och grädda sedan på 200 grader i 15 minuter, tills ströbrödet fått fin färg. Servera ljummen eller kall med en extra klick senap.

img_2412

 

 

 

1

Vegoskola med Expressen Mitt Kök – Avsnitt 1 Vegokorv

img_0578

Hej!

I förmiddags kilade jag runt i min lokala matbutik i ett par timmar tillsammans med en journalist ifrån Expressens matsida Mitt Kök och filmade ett helt gäng avsnitt av en gemensam liten vegoskola som vi kommer att sända på deras sida under de kommande veckorna.

Tanken är att i ett gäng korta klipp ge enkel och matnyttig information kring olika vegetariska och veganska produkter och hur man kan använda dem, helt enkelt för att få fler att testa och sänka tröskeln lite för att komma igång med sin egen vegetariska matlagning!

Första avsnittet handlar om vegokorv och går snabbt igenom några vanliga märken och vad man kan använda dem till. Ni hittar det inbäddat här nedanför:

Jag älskar verkligen korv, så jag är sjukt tacksam för att det finns ett så stort utbud av olika korvar även för oss vegetarianer. Många är dessutom väldigt enkla att använda och ersätta mot köttkorvar i de flesta maträtter. Det finns några enkla och viktiga grejer man kan tänka på.

img_0591

  1. Många vegokorvar är varianter på den vanliga grillkorven, och kan användas precis som den. I korvgrytor, i bröd, eller grillade på spett. Populära och vanliga grillkorvar är Hälsans Köks sojakorv, Anammas Vegokorv, Quorns Grillkorv och Fry’s Hot Dogs.
  2. Det finns också flera olika sorters chorizo. Gemensamt för de vanligaste sorterna är dock att de inte smakar jättemycket, så jag rekommenderar att man steker dem med lite extra vitlök och chili för att de dem lite mer tryck. Vanliga märken som ofta finns i butik är Astrid och Apornas Hot Chörizo, Hälsans Köks Chorizo och Anammas Chorizo
  3. Det finns också flertalet lyxigare och (enligt mig) godare vegetariska korvar än så, men de finns tyvärr inte i alla butiker. Märkena Vegusto, Veggyness, Wheaty och Viana är allesammans väldigt bra märken som finns bland annat att beställa in via Hemköps och ICA:s distrubutörer, och finns att beställa på Goodstore.se och på Seitanfoods.se för er som inte bort i Stockholm, Göteborg eller Malmö där de finns att köpa på mer välsorterade butiker.

Här är några av mina favoritkorvrecept från bloggen!

Korvstroganoff – Kolla här när jag bjöd samma expressenreporter på stroganoff för någon vecka sedan till exempel.

 

Chorizogryta med paprika – Supergod mexikansk gryta som osar vitlök och paprika

IMG_7379 (1024x765)

Chorizopasta med grönsaker – Jätteenkel och god italiensk pasta

DSC_2867

Vegansk Brunch – Vem gillar inte brunch?

gustavbrunch-2

Vegansk tunnbrödrulle med skagenröra – Svensk husmansklassiker!

DSC_2902

0

Bre grönt – frukostutmaning med Flora

img_1203

Hej!

Hoppas att allt är bra med er! Den här veckan har jag tagit på mig en rolig utmaning (som dock inte alls är så svår, jag gör det nästan ändå nuförtiden!) tillsammans med Flora att äta en mer växtbaserad frukost i en vecka. Vi gör det i kampanjen #BreGrönt för att uppmärksamma att Flora släppt en helt vegansk produkt, och för att uppmärksamma hur stor skillnad för klimatet det gör att även göra sin frukost lite grönare.

Många därute vill gärna skära ner på sitt köttätande för att bidra till att minska sin klimatpåverkan, för att hjälpa djuren eller för att må bättre. Nog för att det finns många vegetarianer och veganer i Sverige (över 10 % av befolkningen! ) men betydligt fler än så är flexitarianer eller helt enkelt bara folk som relativt ofta byter ut ett eller flera mål i veckan mot vego. Det vanligaste är dock att man då byter ut en lunch eller en middag och glömmer bort det tredje stora målet under dagen – frukosten!

Ur ett klimatperspektiv så finns det stor vinning att göra om man också tittar på sin frukost. Just mejeriprodukterna, och framförallt de lite mer processade sådana, är ofta klimatbovar då det tar minst åtta liter mjölk för att producera ett kilo ost och du fortfarande måste föda upp kor för att få tag på den där mjölken.

statistik1Genom att byta ut en del av dina mejeri, ägg och charkprodukter på morgonen så kan man åstadkomma stor skillnad i sin egen påverkan på klimatet. Ni kanske har lite svårt att tro på det – men maten vi äter står för nästan en tredjedel av all den klimatpåverkan vi som privatpersoner orsakar (Källa: Naturvårdsverket 2008), och att äta veganskt kan minska mängden påverkan som maten orsakar med otroligt stor andel. Dvs nästan lika mycket som att aldrig mer åka bil eller flyga!

En kossa behöver ungefär 10 kilo spannmål/soja (som människor mycket väl istället skulle kunnat äta) för att producera motsvarande 1 kilo kött, vilket dessutom släpper ut hela 26 gånger mer koldioxid för att produceras än vad en lika stor bit färsk tofu gör (Källa: mat-klimat-lista-2014). Om ni vill läsa mer om det här rekommenderar jag er verkligen länkarna jag redan gett er eller att nörda loss på Naturskyddsföreningens hemsida. De har en jättebra FAQ om detta. Den absoluta andelen utsläpp skapas dessutom vid produktionen (Källa: mat-klimat-lista-2014), inte transporten – så även kinesisk tofu är bättre än svenskt nötkött.

img_1180

Min frukost idag! Granola med cashewnötter, banan och havremjölk. Valnötsfrallor med Flora 100 % Växtbaserad och rökt vegokorv, apelsinjuice, mandarin och snutkaffe!

Så – den här veckan ska jag alltså äta en helt växtbaserad frukost. För mig innebär detta:

  • Byta ut smöret mot Flora – 100 % Växtbaserad – Minskar klimatpåverkan med mer än 50 %!
  • Byta ut mjölken i gröten mot växtmjölk (men det hade jag redan gjort – så det var inte så svårt) – Minskar klimatpåverkan med 40 %
  • Byta ut osten på mackan mot skivbar neutral vegoost (hemskt på pizza, jättegott på mackan!) – Minskar klimatpåverkan med 4 till 8 gånger (beror på vilken vegoost du använder och vad den är gjord av)
  • Eftersom att jag är vegetarian så har jag redan sedan lääääänge bytt ut skinkan och korven mot vegoskinka. 🙂 – Minskar dock klimatpåverkan gånger 3 till 6  beroende på vad du åt tidigare och byter till. Gris släpper inte ut lika mycket koldioxid som en ko, då de inte idisslar) (6 kilo mot kons 26 kilo CO2)
  • Och att käka en vegansk brunch i helgen, men mer om det kommer i ett inlägg på torsdag!

Källa på alla siffror kommer ifrån SLU:s mat och klimat lista från 2014 som ni hittar här.

flora_vaxtbaserad_composition_161010Ett stort test av smörgåsprodukter kommer om några veckor, jag håller på att testa mig igenom olika typer av skinkor och ostar just nu. Så håll ut! Den här veckan går främst ut på att se hur det går att köra en 100 % veganfrukost och se om jag märker någon större skillnad.

(Och då jag faktiskt redan börjat i smyg så kan jag säga att än så länge går det jäkligt bra! Det enda problemet är att få tag i frukost när jag någon gång behöver äta den ute på stan… palla att det ska vara så svårt! 🙁 )

På torsdag så kommer ett till frukostinlägg då jag ger er allt ni behöver för att tillfredställa helgens brunchcravings trots en 100 % växtbaserad diet! Promise – it will be worth the wait 😉 🙂

I samarbete med Flora 100% Växtbaserad.

4

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes