Tag Archives | Italienskt

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås

Hej!

Hoppas allt är fint med er. Idag är det söndag och solen skiner, så jag borde egentligen typ vara ute och ta en promenad snarare än att skriva det här blogginlägget…  Men jag känner att jag måste försöka skärpa mig lite och bli bättre på att publicera inlägg här på bloggen, så jag ska istället försöka hålla mig hyfsat kortfattad så jag kanska hinner med både inlägg och promenad…

Det här receptet har jag gått och funderat på ganska länge, och gjort några versioner hemma tidigare som av lite olika anledningar aldrig hittat sin väg ut på bloggen. Men, när jag fick med mig typ ett kilo ruccola och ungefär lika mycket mozzarella hem efter ett event jag höll i här för ett tag sedan så tänkte jag att det väl var dags att göra slag i saken. Synd att låta all den där goda maten gå till spillo!

Så, jag höftade lite utifrån ett gammalt recept på den italienska rätten melanzane alla parmigana, dvs augbergine med parmesanost, som jag hittade för några år sedan och fick ihop detta. Jag filmade dessutom hela förloppet genom mitt Instagram Stories flöde på instagram där jag då och då försöker hålla er uppdaterade på vad jag gör.

Om ni inte följer mig på instagram så får ni gärna ta och titta in där förresten! Jag är väldigt aktiv och håller er dagligen uppdaterade med inspiration och små glimtar från vad jag gör om dagarna. 🙂 Det vill säga, det händer betydligt mycket mer där än här! 😉

Här hittar ni filmen, och nedanför det kommer sedan receptet!

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås, 6-8 personer

  • 4 små eller 3 stora auberginer
  • 5 paket mozzarella +a 125 g
  • 200 g ruccola
  • 250 g valfri pastasort, torkad
  • Rikligt med olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
  • 2 kvistar färsk citrontimjan eller vanlig timjan, eller 2 tsk torkad
  • 4 lagerblad
  • Citronskal från 1/2 citron
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 kruka basilika
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att koka tomatsåsen
    1. Hacka lök och vitlök fint och fräs mjukt i olivolja
    2. Tillsätt tomatpuré, färsk rosmarin, lagerblad, och timjan och låt fräsa några minuter
    3. Ha i krossade tomater, citronskal, chiliflakes, salt och peppar och låt koka upp
    4. Koka i ca 1 h utan lock. Späd med lite mer vatten vid behov
    5. Smaka av! Du vill ha en smakrik och ganska intensiv tomatsås som klarar av att möta mozzarellan och pastan
  2. Medan tomatsåsen kokar fixar du auberginen:
    1. Sätt ugnen på 200 g grilleffekt
    2. Skiva auberginen i ca 7-8 mm tjocka skivor på längden
    3. Salta skivorna och låt stå 15 minuter så den beska vätskan dras ur
    4. Torka bort vätskan och det överflödiga saltet
    5. Ringla över rikligt med olivolja och peppra
    6. Grilla i ugn ca 5-7 minuter per sida tills de får fin färg och blir mjuka utan att bli mosiga
  3. Bygg Gratängen:
    1. Varva tomatsås, aubergineskivor, ruccola, grovriven mozzarella, färska basilikablad och ett par nävar pasta i lager tills alls sås är slut.
    2. Toppa grataängen med de sista skivorna aubergine, mozzarella och ett par rejäla drag med svartpepparkvarnen
  4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills pastan har kokats al dente och gratängen fått fin färg. Servera med en god sallad!

2

Vegetarisk Canneloni från VeggieUF!

Hej!

Jag har haft förmånen att vara UF (Ung Företagsamhet) rådgivare till ett gäng entreprenöriella tjejer här under vintern. Deras företag heter Veggie UF och deras idé är att ta fram en vegetarisk kokbok som kan hjälpa folk att komma igång med att laga vegetarisk mat. Hur kul som helst tycker jag, och därför vill jag slå ett extra litet slag för både deras kokbok och för er möjlighet att köpa den!

Så här beskriver de själva sin bok:

”Vill du också börja äta mer vego men vet inte hur du ska gå tillväga? Känner du att vego verkar krångligt eller och vill du ha en bra guide för att komma igång?

Veggieboken är en bok för dig som vill fortsätta att äta dina favoriträtter fast grönare och nyttigare! Med teman från lättlagade recept till pastarätter eller varför inte något indiskt från vår ”All around the world” sektion? Veggieboken ger dig de enkla och goda tipsen för ett bättre välmående för dig och din omgivning. Ät gott, må gott och gör gott!

Ni hittar oss, och beställer boken (159:- + frakt) på
Instagram: @Veggie_UF
Facebook: Veggie UF
Mejl: Veggieuf@gmail.com”

Så vad väntar ni på? Beställ på vettja! Det finns bara typ 100 ex kvar av den efter julrushen råkar jag veta 😉

För att ytterligare öka era incitament så har jag bett tjejerna att dela med sig av ett av sina recept ifrån boken som jag kan visa er här på bloggen. De valde ut den här smarriga veganska cannelonigratängen. Som ni kan ser så kommer alla recept både med veganska alternativ OCH med en komplett näringsuträkning! Det är ju till och med ambitiösare än vad jag själv pallar med! 😉

Canneloni, 6 pers, ca 65 min

Ingredienser (Veganska alternativ inom parentes)

Ostsås

  • 2 msk smör (Vegetabiliskt smör)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm cayennepeppar
  • 3 dl mjölk- 3% (Sojamjölk)
  • 2 dl finriven cheddarost (Vegansk ost)
  • 3 msk riven parmesanost (Vegansk parmesanost)
  • 2 dl grädde/crème fraiche (Vegansk créme fraîche)
  • Salt
  • Peppar

Fyllning

  • 1 msk smör (Vegetabiliskt smör)
  • 500 g ricottaost (Vegansk ost)
  • 2 msk riven parmesanost    (Vegansk parmesanost)
  • 400 g bladspenat
  • 2 krm muskotnöt
  • 500 g champinjoner, gärna färska
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Första steget är ostsåsen. Smält smör i en kastrull och rör ner mjöl samt cayennepeppar.
  3. Vispa ner mjölk. Var försiktig så att det inte bränner fast i botten.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner all ost. Låt svalna lite.
  5. Rör sedan ner crème fraîche/ grädde.

Fyllning

  1. Fräs spenat i ca 3 min i lite smör i en kastrull. Krydda med muskotnöt, salt och peppar. Lägg spenaten på ett separat fat, eventuellt hämta en ny stekpanna.
  2. Hacka champinjoner i småbitar och fräs i olivolja i ca 5 min.
  3. Blanda spenaten och champinjonerna. Rör ner ricotta, parmesanost och skivade soltorkade tomater. Krydda efter smak.
  4. Bred hälften av ostsåsen i en ugnssäker form.
  5. Klicka 3 msk av fyllningen längs ena kanten på en lasagneplatta, rulla ihop och lägg i formen med öppningen nedåt. Gör likadant med samtliga lasagneplattor tills fyllningen tar slut.
  6. Häll resten av ostsåsen över rullarna och toppa med parmesanost.
  7. Grädda i ugnen i ca 20 min tills ytan är gyllenbrun.
Näringsinnehåll 1 portion
  • 446 kcal
  • Protein 20 g
  • Kolhydrater 48 g
  • Fett 17 g
0

Pasta alla Norma – The Jävligt Gott way

Hej!

Jag har tänkt ett tag att jag lagat alldeles för lite pasta på senaste. Visst, det kanske inte är det nyttigaste och mest avancerade i hela världen, men det är ju såååå gott. Och för det mesta snabbt och enkelt dessutom!

Nu för tiden finns det dessutom ett flertal olika sorters pasta som är betydligt mycket nyttigare och energirikare än den vanliga vita spaghettin. Bönpasta, fullkornspasta och olika typer av glutenfri pasta som både är bättre för kaloriintaget och som ger mer proteiner för oss tränande människor som tänker på sånt 😉 Flera av dem är dessutom goda – vilket ju är en ganska relevant faktor. Personligen är jag ett stort fan av bönpasta, men jag vet att alla inte är riktigt lika sålda som jag på den grejen.

Eller så gör man helt enkelt som Paolo Robertos fastrar brukar säga (enligt nån kokbok jag läste) och äter lite mindre, men väldigt god pasta. Ehh.. Som om att det någonsin har gått! Jag är certifierat pastaberoende, så once I pop I cannot stop. Bra då att man åtminstone kan göra pastasåserna lite nyttigare, men fortfarande superladdade med goda smaker så det känns aningen mer okej!

Jag har tänkt att jag nu under våren ska ge mig på en liten serie med olika klassiska pastarecept som jag ger en egen twist, antingen genom att göra veganska eller helt enkelt bara så goda jag kan! Tidigare har jag lagat den klassiska lasagnen både vegansk och vegetarisk, men även vegansk pasta carbonara och pasta puttanesca med svarta bönor. Alla tre är supersmarriga och grejer jag själv äter regelbundet. Så nu är det dags att ge sig på alla andra ”pasta alla” rätter.

Först ut är denna, Pasta alla Norma – en siciliansk rätt med aubergine, tomat och ricottaost. Här har jag skippat ricottaosten och istället lagt extra tid på att koka en riktigt mustig tomatsås så man inte ska sakna ostens sälta och fetma. Jag har inspirerats av Zeinas fantastiskt goda libanesiska moussaka som också är en tomatbaserad auberginegryta med kikärtor, fast bytt ut smakerna lite och så klart gjort en pastarätt av den istället!

Pasta alla Norma – the Jävligt Gott way, 4 portioner

Ingredienser

  • 2 normalstora auberginer
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 burk kokta kikärtor
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk tomatpuré
  • ev. 1 msk socker
  • 1 msk torkad basilika
  • 50 g färsk ruccola
  • en massa olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att skölja och skära auberginerna i ca 2×2 cm stora tärningar. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper eller skärbräda och salta rikligt. Låt dra i ca 20 minuter så att den beska vätskan dras ur. Skölj av saltet och vätskan och torka torrt med lite hushållspapper.
  2. Sätt ugnen på 200 grader och ringla rikligt med olivolja över auberginen på en på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 20 minuter så de blir mjuka. Vänd på dem så de grillas på bägge sidor efter halva tiden.
  3. Medan auberginen saltas ur och sedan bakas gör du tomatsåsen. Du får gärna börja med den någon timme tidigare så den hinner koka riktigt länge!
  4. Skala lök och vitlök och skölj och kärna ut chilin och finhacka dem. Fräs på medelvärme i rikligt med olivolja i en stor gryta.
  5. När löken mjuknat tillsätter du torkad basilika och tomatpuré och fräser i någon minut till. Tillsätt därefter hela tomater (som du krossat lätt med händerna eller hackat först), rödvin, salt och peppar och låter sedan koka på låg värme i ca 1 timme.
  6. När auberginen är färdig ur ugnen och tomatsåsen har kokat i ca 1 timme så tilsätter du kikärtorna och smakar av tomatsåsen för att justera sälta, sötma och styrka.
  7. Lägg sedan den ugnsbakade auberginen som ett lager ovanpå tomatsåsen i grytan och koka utan lock i ca 15 minuter. Rör inte runt och koka inte för långe så auberginen inte går sönder. Sätt samtidigt på pastavatten och koka din pasta enligt instruktioner på paketet.
  8. Avsluta genom att röra ner pastan i grytan, toppa med rikligt med färsk ruccola och servera omgående.

4

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes