Tag Archives | Indisk mat

Vegetarisk Kofta Masala – The Jävligt Gott Way

Hej!

Jag är ledsen för att det händer relativt lite på bloggen för närvarande. Jag försöker verkligen lägga upp 2 inlägg i veckan, men jag märker att jag lyckas ganska dåligt med det. Saken är den att jag har så SJUUUUUUKT fullt upp med en massa olika spännande projekt just nu – men att majoriteten av dem handlar om vad som kommer att dyka upp på bloggen om ett tag, inte just nu.

Det är lite en fråga om att jag helt enkelt hamnat lite ur fas med det här professionella bloggandet. Det visade sig nämligen att det man egentligen behöver göra för att 1) få skriva precis vad man vill 2) få betalt för det och 3) dessutom affärsutveckla sin verksamhet så man får göra så mycket coola grejer som möjligt som gör att jag når ut med budskapet om enkel och jävligt god vegetarisk mat till fler, är att vara åtminstone tre, fyra månader ute i förväg med planeringen av allt man vill göra. Och i och med att jag började jobba heltid med det här för nu ca 5 månader sedan så är jag inte riktigt i fas. Jag har dock ungefär 30 apcoola grillrecept på g fram till sommaren! 😛 😉

Men, jag lagar en jävla massa mat, snackar en massa om mat och gör det bästa jag kan för att få Jävligt Gott att växa. Det ska ni inte tvivla på. Och jag gör det tack vare att alla ni konstant love bombar mig med små glada tillrop och bevis på att det jag gör funkar. Jag får åtminstone ett par gånger i veckan folk som hör av sig och berättar att jag fått dem att börja äta mer vego, och det är ärligt talat helt fantastiskt och PRECIS varför jag gör det här.

#drömjobb #räddavärlden #enmåltiditaget #greenproteinshift #ftw!

Men nu till receptet! Det här receptet har liksom legat i min ”att göra” hög väääldigt länge nu. Jag lagade det för första gången typ ett halvår innan jag startade Jävligt Gott (vilket ju är väldigt länge sen nu känns det som) och jag har alltid varit lite bitter över att jag aldrig skrev ner det. Så nu har jag försökt att återskapa det så gott det gick. Det finns hundra olika varianter på koftabollar på internet, så det har varit lite svårt att veta exakt hur och på vilket sätt de ”klassiska” ska göras, men jag får lite känslan av att det knappt finns ett sådant sätt. Det här är i alla fall väldigt gott.

Koftabollarna blir luftiga och nästan lite ”fluffiga” – inte alls som köttbullar, utan ni ska verkligen förvänta er snarare en smaksensation än en supertuggig konsistensbomb. De fräscha grönsakerna i kombination med färsk ingefära, mynta och koriander ger dock en riktig smakexplosion i munnen och tillsammans med den kokosdoftande såsen och ett gott bröd så kan du tysta vilken grönsaksskeptiskt köttälskare som helst. Det är är för mig sinnesbilden av ”något annat” som trots att det inte är en klassisk kötträtt verkligen är så sjukt jävla gott. Det är också lättare än man tror – #vågafriterahemma!

För att bevisa det har jag dessutom satt ihop en enkel liten video av mina instagram stories som jag filmade medan jag lagade det hela. Fint va? 😉

Kofta Masala – The Jävligt Gott way, 4 portioner (ca 1.5 timme)

Koftabollarna

  • 2 stora mjöliga potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer)
  • 2 msk maizena
  • 1/2 dl kikärtsmjöl, vetemjöl eller liknande
  • en handfull kvistar färsk koriander
  • ca 15 färska myntablad
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 tsk garam masalapulver
  • salt och chiliflakes efter smak
  • 1 liter frityrolja (rapsolja går bra)

Masalasåsen

  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära (ca 2 x 2 cm stor bit)
  • 1 kort kanelstång (eller 1 tsk mald kanel)
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk gulcurry
  • 2 tsk garam masalapulver
  • 1 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 2 tsk spiskumminpulver
  • 0,5-1,5 tsk chilipulver beroende på önskad styrka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosgrädde
  • Salt efter smak
  • 1 näve färsk koriander
  • 2 msk riven kokos eller kokosflingor
  • jucie från 1/3 lime

Tillbehör

  • Kokt ris
  • Bröd
  • En god enkel grönsallad
  • Raita – havrefraiche blandat med limejuice, myntablad, salt och peppar

Gör så här

Koftabollarna

  1. Gör paneeren enligt anvisningar eller lägg tofun i press i ca 20 min så överflödig vätska försvinner
  2. Koka potatisen tills den är mjuk.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och riv moroten fint. Pressa potatisen i en potatispress (om du inte har en kan du riva dem också på den fina sidan på rivjärnet. Riv tofun på den fina sidan av rivjärnet. Samla allt i en bunke.
  4. Blanda ner finhackad mynta, koriander, kryddorna till koftabollarna, maizena och finriven ingefära. Blanda ihop till en jämn deg/smet – utan att pressa ihop ingredienserna för hårt – du vill gärna ha lite luft kvar i smeten.
  5. Smaka av kryddningen – du vill ha en intensivt kryddig och fräsch smak med medelhög sälta. Kom ihåg att garam masalakryddan och ingefäran blir lite mildare när den tillagas.
  6. Forma små järpar med händerna, ungefär 2 msk smet per boll. Rulla bollarna i ett fat med kikärtsmjöl så de täcks helt.
  7. Värm upp en traktörpanna (en stekpanna med höga kanter) eller en bred kastrull med ca 5 cm olja i botten. Ha en bit bröd i medan du värmer upp så du hela tiden har koll på värmen. När brödet börjar få färg och puttrar intensivt sänker du värmen till medelvarm (ca 3 eller 4 på en 6 gradig spis). Det ska ta ca 5 min för något att få fin färg, går det för snabbt så får du sänka, går det för långsamt får du höja. Blir det alldeles för varmt – ta kastrullen av plattan och lägg över ett lock. GÅ ALDRIG FRÅN SPISEN NÄR DU FRITERAR, oljan kan ta eld om den blir för varm. Men vid det laget kommer det redan ha rykt som tusan så du borde ha reagerat redan. Då är det inga problem alls! 
  8. Lägg i ca 6-7 bollar i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Låt vila på papper tills alla är friterade och såsen är klar.

Masalasåsen

  1. Börja med att skiva och fräsa lök, kanelstång och lagerblad på medelhög värme i en gryta tills löken får rejält med färg.
  2. Skala och riv ingefära och vitlök på fina sidan av ett rivjärn. Mät upp kryddorna på ett fat.
  3. Ha i tomatpuré, ingefära, vitlök, kryddor och ca 1/2 dl vatten i grytan och fräs på medelvärme i ca 1 minut så en kryddpasta bildas. Du vill inte koka kryddorna, ha bara i så mycket vatten så att de inte torrsteks. Du kan ha i mer rapsolja eller smör också om du vill ha ett lite svulligare resultat.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt koka i ca 30 minuter utan lock. Tillsätt vatten löpande så det inte kokar för torrt.
  5. Tillsätt sedan kokoksmjölk och rör om. Smaka av styrkan på kryddorna och saltet och justera efter smak. Låt koka 10 minuter till
  6. Häll över såsen i en bunke och mixa slät. Lägg tillbaks i grytan, tillsätt färsk koriander och rör om. Lägg försiktigt ner koftabullarna i såsen och vänd runt dem så de täcks helt av sås. Låt koka upp och koka i 2-3 minuter så bullarna blir varma utan att kokas sönder.
  7. Toppa med kokosflingor, pressad limejuice och lite mer koriander. Servera genast med bröd, ris, sallad och raita!

7

Vegansk h*ns, ris och curry the Jävligt Gott Way

DSC_2933

Hej världen!

Det har inte blivit så mycket bloggat den här veckan som ni kanske märkt. Så mycket för ambitionen att hålla uppe två blogginlägg i veckan sommaren igenom med #jävligtgodbbq =/ Fail från the start!

Haha, nåja. Då kan det bara gå uppåt härifrån. Veckans första inlägg vid 23.00 på söndag kväll måste ju rimligtvis vara ett all time low. (Framförallt eftersom att mitt dåliga samvete pga detta tvingade mig att skriva två inlägg till i samband med detta som jag kan publicera närsom nu i veckan.)

Å andra sidan är ju Jävligt Gott inte riktigt en blogg i ordets riktiga bemärkelse. Det är i alla fall inte riktigt så jag ser på det. I så fall skulle jag nog klassas som världen sämsta bloggare med oförtjänt många följare. Jag lyssnade på en intervju med Hugo Rosas där han sa att han tyckte att en rimlig inläggsfrekvens på en blogg var ÅTMINSTONE ett inlägg om dagen. Gärna två. ”Annars skulle ju läsare som kom in två dagar på raken inte tro att bloggen var aktiv och därför komma tillbaks”…

Tur för mig att Jävligt Gott snarare är en digital kokbok då. Det är i alla fall så jag ser lite på det. Det handlar först och främst om maten. För om det är inläggsfrekvens som krävs för att driva en blogg så har jag redan failat fett jävla hårt alltså. Jag tror att jag skrev tre inlägg under hela hösten 2015.

Jag kanske ska sluta kalla mig bloggare helt och hållet när jag tänker på det. Kokbokskille kanske. Inspiratör?. Författare låter så jävla pretto. Och jag tror att man måste sälja lite fler böcker än vad jag gjort hittils. Men det ska vi väl försöka ändra på… ;D Wink, wink.

Men men. Nu till det där receptet då. Jag tänkte att det väl kan vara på sin plats med ett riktigt opretto recept för att spegla det hela. Det här var ett av mina absoluta favoritrecept när jag växte upp, fast med riktigt höns dårå. Pappa brukade köpa ett sånt därt stort och grått kokhöns och koka själv, och sen svänga ihop en enkel culcurrysås på gulcurry, smör, grädde och mjöl och det var det absolut bästa jag visste.

Nu förtiden måste jag säga att tanken på det där hönset får det att vrida sig lite i magen på mig. Men såsen är icke desto mindre fett god, och ofantligt klassisk. Och med Oumph! så får man faktiskt ett resultat som är riktigt likt det gamla orginalet. Bara så ofantligt mycket fräschare.

Receptet går att variera i oändlighet beroende på hur enkelt eller avancerat du vill ha det. Så jag kommer att ge er en tvåstegsversion här. Dels the basic som krävs för att få ihop såsen, och sen lite roliga tillägg som man kan använda sig av om man vill  vara äventyrlig och samtidigt göra en liten homage till gulcurryns indiska ursprung.

IMG_2995

Vegansk h*ns, ris och curry, 4 portioner

  • 2 påsar Oumph! The Chunk
  • 1 msk gulcurry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2,5 dl havregrädde
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • ev. 1 tsk vetemjöl
  • ev. 1 dl vatten
  • salt och peppar
  • rapsolja eller mjölkfritt smör att steka i

Valfritt:

  • en liten rödlök
  • 2 tsk garam masala pulver
  • chilipulver efter smak
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten bit färsk riven ingefära
  • juice från 1/2 lime
  • en liten näve koriander

Ta fram oumphen lite innan och låt tina. Värm upp en stekpanna med hyfsat höga kanter med lite rapsolja i och stek oumphen tills den börjar bli lite knaprig. Sänk värmen och tillsätt curry och gurkmeja. Om du vill vara fancy så tillsätter du nu även rödlöken, garam masala och chilipulver och fräser någon minut till tills löken börjar mjukna.

Nu kan du ha i ingefäran och vitlöken om du vill och låta dem fräsa med i typ 30 sekunder. Eller inte, det är gott ändå, men det blir lite mer ”indiskt” och fräschare med ingefäran. Tillsätt därefter grädden, grönsaksbuljongen, salt och peppar och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av, och späd med vatten efter behov. Om såsen blir för vattning så blandar du mjölet med lite vatten och gör en enkel toppredning. Blanda bara precis så mycket vatten i mjölet så att det löses och up och du får bort klumparna. Rör ner lite i taget tills du får önskad konsistens.

Nu kan du toppa det hela med en skvätt limejuice och en näve koriander, men det är som sagt inget krav. Men jag rekommenderar att du testar!

Servera med ris, lite färska tomater och ett glatt humör! Och varför inte ett glas rödtjut? Det gör underverk för självförtroendet när du just kommit på att du är en värdelös bloggare 😛 😉 Patchwork grenache petit verdot är till exempel supersmarrigt! Men, om du har haft lite lite väl mycket chili så är det nog godare med ett glas vitt till, eller en öl. Det kan bli lite kärvt mot rödvinet.

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vin till Vego.

8

Tofu Tikka Masala på 30 minuter!

IMG_6087 (800x600)

Jag börjar faktiskt bli liiite småstolt över mina skills i att laga indiskt. Inte för att jag är någon sorts supervirituous, men de tre rätter jag kan laga börjar bli riktigt smarriga. 😉 Just tikka masala är dessutom en barnfavvo här hemma, så den är lite extra tacksam att göra. Det är få saker som är så belönande som att höra sin nioåring klaga över att vi käkar en rätt (som du själv älskar och gillar att laga) för sällan.

Om ni söker på bloggen så finns det ett par andra mer ambitiösa versioner av tikka masala, bland annat en hardcore variant gjord med cashewgrädde och med hemmagjord paneer. Just det här receptet är däremot anpassat för att vara så enkelt och snabbt som möjligt, fast med så mycket smak inklämd som jag bara kunde få till.

Testa och se vad du tycker! 🙂

*Edit oktober 2016* – Jag är en av finalisterna i Sveriges största tävling för matbloggare – Matbloggspriset Folkets val! Det skulle betyda ofantligt mycket för mig, och mina möjligheter att få fler att upptäcka hur gott och svulligt det kan vara med vegokäk, om ni skulle vilja ta er två sekunder och rösta på mig. Allt ni behöver göra är att klicka på den här länken, likea bilden på Matbloggsprisets facebooksida och sedan kanske till och med dela bilden vidare! Tack! <3

IMG_6085 (800x600)

IMG_6090 (600x800)

Lilltjejen är helt sjukligt förtjust i att käka iFraiche direkt ur burken.


Tofu Tikka Masala, 3-4 portioner

  • 400 g neutral fast tofu
  • 1 stor gul lök
  • 3×3 cm bit ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk hela eller krossade tomater
  • 3 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk gulcurry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1 msk garam masala
  • 1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version)
  • 2 lagerblad
  • 4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
  • Salt och peppar
  • Färsk koriander
  • 1/2 lime
  • Olja till stekning

Börja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!

Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta. Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!).

IMG_6083 (800x600)

41

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes