Tag Archives | hamburgare

Mina Restaurangrecensioner på Vegokommissionen

Hej!

Hoppas att allt är bra med er! Som ni kanske vet så har jag, tillsammans med Johan från Gaashud, Jenny från Pinto Magasin och Rasmus från Vegologi startat den nya veganska krogrecensionssiten Vegokommissionen. Siten har varit igång i exakt en månad nu och vi har lyckats få upp ett ganska fint gäng med olika recensioner!

Det innebär bland annat att jag kommer att publicera alla mina krogrecensioner där istället för här på Jävligt Gott framöver, så om ni vill ha mina åsikter kring vart man ska och inte ska äta ute i Stockholm framöver så är det dit ni ska ta er! Vegokommissionen recenserar också uteslutande veganska upplevelser – det behöver inte bara vara veganska restauranger, men vi vill slå ett slag för en bättre växtbaserad krogupplevelse i Sverige och det är därför bara det vi fokuserar på.

Under den här månaden har jag själv skrivit fyra stycken recensioner på Vegokommissionen.

Först ut var Totemo Ramen, ett relativt nyöppnat litet hål i väggen på St Eriksgatan i höjd med St Eriksbron som serverar vad som mycket väl kan vara Stockholms just nu godaste nudelsoppor. Ni hittar hela den recensionen här.

Därefter gick jag typ tvärs över gatan, och bara lite närmare bron till restaurang Gro, en av Stockholms nya hippa grönsaksrestauranger som serverar nästan uteslutande grönt på tallriken med höga ambitioner och kött och mejerier enbart som smakförstärkare. Vad jag tyckte om den restaurangen kan ni läsa här.

Därefter fick jag ganska mycket nog ett tag av det här med hipsterkäk och var tvungen att åka till Folkungagatan och käka seitanribs på klassiska Bröderna Olsson Garlic & Shots.

Idag släpper vi jubileumsrecensionen (om man nu kan kalla 1 månad för jubileum…) och även då har det blivit min tur att slänga pennan i väggen och ge mig på en ny utmaning. Och den här gången blev det verkligen något av en recensionsexercis. Fotografiskas restaurang är ett ställe alla har sina åsikter om, så även jag. Vad jag tyckte kan ni läsa här!

Hoppas at ni tycker att våra recensioner är intressanta och givande! Om ni tror på vad vi gör, och på vikten av att det finns en oberoende och aktiv konsumentröst som pushar för mer, roligare och bättre veganmat ute på krogen i Sverige får ni gärna stötta oss. Än så länge är Vegokommissionen sjukt mycket mindre än våra respektive egna plattformar, så dela gärna recensionerna, kommentera och dela med er om vad ni tycker om ställena vi besöker och våra recensioner. Vi är ju inte anonyma, så vi vill gärna bjuda in till diskussion! Och om ni och ert företag tror på det vi gör och också vill vara en del av framtiden i det växtbaserade utbudet på krogen, så hojta så kanske vi kan hitta på något. Vi behöver sponsorer för att kunna fortsätta hålla siten oberoende och aktiv (alla är inte heltidsbloggare som jag är!)

0

Vegansk Patty Melt

Ser ni vad dressingen dräller ut från kanten? Veganmayo är det nya svarta. Om ni inte orkar göra egen kan ni bara dränka den i srirachamayo om ni vill!

Hej!

Jag har sjuuuka sommarcravings just nu. Det hjälper ju inte att hälften av alla olika projekt jag har på gång just nu handlar om sommaren och om en massa fantastiska BBQ recept som ska lagas och fixas tills dess. Ett av alla de här projekten handlar om burgare, och som en del i researchen inför det så snubblade jag över det sjukt jävla köttiga och ganska olustiga programmet ”Världens bästa hamburgare” som gick på 3an i våras där Johan Jureskog åker USA runt i jakten på ”världens bästa burgare”. Vette fan om han hittade den, för det var ju istort sett ett enda långt reklamjippo för hans olika kampanjburgare på McDonalds.

MEN i det sista avsnittet så deltar han i VM i hamburgergrillning, och där lagar de som första delgren en så kallad ”patty melt”. Dvs typ en mix mellan burgare och grillad macka som inte alls är någon så värst känd företeelse i Sverige, men som är sjukt gott! Det är dessutom världens bästa sätt att ta hand om resterna från gårdagens burgarmiddag om ni får lite burgarsmet eller färdiggrillade burgare över och burgarbröden är slut.

Det fick mig att minnas att jag faktiskt experimenterade en del med det i somras, men aldrig skrev något recept på det, så jag tänkte att jag skulle passa på och slänga även er tillbaks till sommaren med ett riktigt smarrigt recept. Det går precis lika fint att steka den här patty melten i stekpannan som att göra den på grillen. Ni bestämmer!

Det går även att variera sig enormt med det här receptet. Mitt förslag här är bara en pointer, ni gör som ni vill. Om ni vill ha det helt veganskt så byter ni ut ägget i receptet på mina burgare mot 1 msk potatismjöl och ca 1/2 dl valfri vätska. Använd anammas sojafärs, den passar jättebra i receptet.

Jag föredrar också oftast att enbart använda dressing och ingen ost i min patty melt när jag gör den vegansk, då jag tycker att de ostar som finns på den svenska marknaden idag är alldeles för äckliga när de smälts. Men lyckas ni få tag i någon bra vegansk smältost är det fritt fram!

En enklare version jag gjorde med bara ketchup, senap, burgare och dressing. Vegobiffen blir ganska platt, men ger otroligt god smak och tuggmotstånd. Men du måste ju inte pressa den så här hårt om du inte vill heller.

Vegansk patty melt, 1 macka

  • 1 färdigstekt vegansk burgarpatty – använd gärna det här receptet och byt ut ägget mot 1 msk potatismjöl och 0,5 dl vätska samt använd anammafärs. Forma till biffar och stek/grilla knaprigt Blir jättebra!
  • 2 msk av min burgardressing – gör den vegansk genom att byta ut mayonnaisen mot den som finns i det här inlägget!
  • 1/2 gul lök
  • senap – helst french’s eller dijon beroende på om du vill ha det vinägrigt eller starkt!
  • ketchup – inget måste dock
  • ättiksgurka
  • ev. några blad sallad och någon tomatskiva
  • 2 skivor valfritt toastbröd
  • Veganskt smör till stekning/pensling
  • Ev. valfri smältbar burgarost

Börja med att blanda dressingen och göra burgarsmeten enligt receptet. Forma en tunn burgare som har något mindre diameter än toastbrödet och stek/grilla knaprig.

Stek löken i ca 15 minuter på medelvärme tills den får rejält med färg utan att brännas. Krydda med salt, peppar och kanske lite socker.

I samma panna som du stekte biffen och löken, ha i lite extra matfett och rosta brödet på bägge sidor. Om du gör det på en grill, pensla brödet med smör eller olja och grilla snabbt på bägge sidor.

Bygg mackan genom att ha senap, ketchup och ättiksgurka på ena toasten, toppa med burgaren. Ha dressing, stekt lök och ev. grönsaker på den andra. Lägg ihop och pressa ihop brödskivorna rejält. Lägg i stekpannan/på grillen igen och grilla 1-2 minuter på vardera sidan under lätt press från stekspaden.

Skär mackan på diagonalen och servera genast, gärna tillsammans med lite sallad eller en coleslaw. Men det är inget måste.

Sjuuukt gott!

4

Semmelburgaren

Hej!

Så här i semmeltider tävlar visst alla i att hitta på nyskapande sätt att servera semlor på och banne mig om jag ska vara sämst. Jag har aldrig varit mycket för sötsaker och bakverk, så det kändes givet att om Jävligt Gott någonsin skulle göra en egen version av en semla så skulle det vara en salt en.

Jag började fundera på det här i fredags och ganska snabbt insåg jag att det närmaste en salt semla som man kommer ju givetvis borde vara en burgare. En burgare med potatismos på. Efter några minuters googlande så insåg jag att det kanske faktiskt skulle kunna funka. Det fanns andra som testat potatismosburgare, och om man bara tänkte tillräckligt kreativt och nytt så skulle det kunna funka.

Det viktigaste är dock att det är gott – oavsett hur mycket det ser ut som en semla eller ej. Och om det nu ska vara en burgarsemla så måste man förstå detta också. Det vill säga – både tydligt en burgare och tydligt en semla. Jag landade därför i en enkelt burgare, med flera små hemligheter gömda i mitten snarare än dignande över kanten som på en klassisk burgare. Det viktiga var att få till potatismoset, helthetskänslan och sen så klart smaken.

I smaken utgick jag ifrån potatismoset. Och vad passar med potatismos och en pannbiff om inte brunsås och lök? Det kändes givet. Löken istället för mandelmassan och en kantarelldoftande brunsås för att ge potatismoset extra krämighet och smak. Precis som det ska vara. En mjuk källarfranska toppad med salt och peppar fick ersätta kardemummabullen och sen var vi hemma.

Dessutom är den helt vegansk, vilket bara gör den så jävla mycket godare. Eller hur?

Så, välden. Jag ger er Semmelburgaren! Eller pannbiff med lökburgaren. Eller helt enkelt en jävligt god veganburgare. Eller en saltsemla. Vad ni ni vill kalla den. Jävligt god är den i alla fall!

Ni kan följa Jävligt Gott på Facebook och Instagram där jag postar nya recept och inspiration regelbundet. För högupplösta bilder på semmelburgaren, maila mig på kontakt@gustavjohansson.se. Receptet är skapat av mig får ej kopieras på annan blogg/tidning osv utan mitt medgivande, men dela gärna mitt inlägg! 🙂

Semmelburgare, 6 stycken

Biffen

  • 2 paket anamma färs á 325 g
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • salt och svartpeppar
  • rapsolja till stekning

Potatismoset

  • 6 st medelstora king edwardpotatisar
  • 0,5-1 dl havregrädde
  • 50 g vegansmör (gärna Flora 100 % växtbaserat)
  • en nypa riven muskot
  • 0,5-1 tsk vitlökspulver
  • salt och vitpeppar

Brunsås

  • 2 dl havregrädde
  • 0,5 dl torkade kantareller
  • 0,5 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk touch of taste brynt scarlottenlöksfond
  • 0,5 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • 1 msk rapsolja

Stekt lök

  • 3 gula lökar
  • 1 dl öl
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt och peppar

Övrigt

  • 6 st källarfranskor eller annat hamburgerbröd
  • 2 dl rårörda lingon till servering
  • 6 st hela saltgurkor till servering
  • flingsalt och nymalen svartpeppar till topping

Gör så här

Burgarna

  1. Hacka gullöken fint och fräs tills den får färg i rapsolja
  2. Tillsätt färsen, timjan, kryddpeppar, fond, soja, tomatpuré och vitlök och fräs i ca 10 minuter så att så mycket vätska som möjligt avdunstar och färsen suger åt sig alla smaker
  3. Blanda ströbröd, havregryn, potatismjöl och vatten i en bunke och låt dra i några minuter
  4. Blanda ner färsblandningen i bröd och grynmixen och blanda väl med en slev eller med händerna
  5. Smaka av med salt, peppar och ev. mer kryddor. Om mixen är för lös för att forma biffar av, tillsätt mer havregryn. Om den är för fast, späd med lite mer vatten eller rapsolja.
  6. Teststek en liten bit färs för att se om du har tillräckligt mycket potatismjöl för att det ska binda. Stek ca 5 min på medelvärme på bägge sidor. Smeten ska binda bra utan att vara seg. Börja med lite potatismjöl i smeten och öka mängden tills du är nöjd.
  7. Forma 6 st tunna biffar som har samma diameter som bröden och är ca 1 cm tjocka. Stek på medelvärme i rikligt med rapsolja tills de får rejält med färg på bägge sidor.

Potatismoset

  1. Skala och tärna potatisen
  2. Koka tills den är mjuk och slå över i ett durkslag. Låt ånga av i ca 10 minuter så att så mycket vätska som möjligt lämnar potatisen.
  3. Tillsätt grädde, smör och kryddor och mosa potatisen med en potatisstöt eller en träslev. Mixa INTE – då blir det klister! Smaka av så att potatismoset har mycket smak, men var försiktig med grädden så det inte blir för löst. Du vill ha ett fast och smakrikt potatismos.
  4. Pressa därefter potatismoset genom en sil eller ett durkslag så du det blir riktigt fint och utan hela potatisbitar.

Såsen

  1. Blötlägg svampen i ca 15 minuter i 0,5 dl hett vatten
  2. Fräs en hel vitlöksklyfta, timjan och den blötlagda (och urpressade svampen) i rapsolja i ca 3 minuter så den får färg
  3. Tillsätt grädde, fojd, soja, salt och peppar och låt därefter koka på låg värme utan lock i ca 15 minuter
  4. Sila bort svampen och vitlöken och red därefter såsen genom att blanda lite av såsen med mjöl och därefter röra ner blandningen under ständig vispning och kokning i såsen.

Löken

  1. Skiva löken i ca 5-7 mm tjocka skivor
  2. Stek i rikligt med rapsolja i ca 20-30 minuter på medelvärme så den bryns fint utan att brännas.
  3. När löken fått fin färg och är riktigt mjuk tillsätter du öl, soja, socker, salt och peppar och låter vätskan reduceras ner tills nästan allt absorberats av löken.
  4. Låt stå och dra 5 minuter innan servering

Bygg burgarsemlan

  1. Bryn brödhalvorna i rapsolja i en stekpanna så de får fin färg
  2. Lägg en riklig sked stekt lök mitt på varje bottenbröd. Om du vill ha den rätta semmeleffekten så ser du till att ingen lök sticker ut från under kanterna. Biffen kommer pressa ner löken i en liten gömma, så du behöver inte gräva ut något bröd ur botten.
  3. Lägg på biffen
  4. Fyll en spritspåse med potatismos. Gör två-tre ringar potatismos med ett grovt munstycke utmed kanterna på biffen så det bildas en liten skål med höga kanter.
  5. Fyll hålet med två msk brunsås per burgare
  6. Lägg på locket
  7. Toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar
  8. Servera med skuren saltgurka och rårörda lingon, ätes med en massa servetter i närheten! 😀

11

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes