Tag Archives | Franskt

Vegansk nyårsmeny – flera förslag!

img_0517

Hej!

Det är lite lustigt faktiskt, men vart enda år som jag har haft Jävligt Gott har en och samma dag varit den som slagit alla rekord, år efter år. Dagen innan nyårsafton. Det är helt ofelbart.

Jag kan se det framför mig. Nyårspeppen är på topp. Nu jävlar ska det festas, firas och frestas som aldrig förr och så hejsan hoppsan – kommer en vegan på middag. Panik! Vad ska vi laga? Bäst jag googlar.

Och vem finns då inte här för er om inte jag? Alltid redo, som vi sa i scoutklubben! Jag känner helt in er stress, oavsett om ni är köttätare som behöver laga till en plötsligt omvänd polare/barn/svärförälder eller om ni är die hard veganer som bara behöver lite mer inspiration. Look no further.

Snarare än att ge er en meny och ett enda recept så tänker jag följa i en god gammal tradition jag skapade redan för två år sedan i ett tidigare inlägg (som ni hittar här!), och ge er ett flertal olika smarriga menyer som ni kan välja mellan. Det förra inlägget var dock nästan uteslutande lakto ovo-vegetariskt, så jag tänker att vi istället kör helvegetariskt a.k.a veganskt den här gången! Jag har lagat betydligt mycket mer veganskt de senaste två åren så nu känns det som att det är dags att uppdatera det hela lite.

Å andra sidan, vem har sagt att ni måste följa min råd slaviskt? Plocka det ni tycker låter gott och kör, det är bara ni som vet vad ni och era gäster gillar. Efterrätter har heller aldrig riktigt varit min grej så jag ger er några förslag i slutet, och lämnar er till egen fantasi!

Men kom ihåg. På nyår ska det banne mig vara lite extra lyxigare än vanligt, så ta i från tårna!

Så, från mig till er alla: 9 menyförslag till det veganska nyåret. Tre svenska, två franska, tre italienska och en mexikansk. Och en epilog.

Meny 1: Franskt – Klassiskt

DSC_3007

För dig som vill ha det bästa.

Ugnsbakad spetskål med Ultuna pepparrot

Boeuf Bourguignon – För att servera som på bilden ovan, byt ut Anammas vegobitar mot Oumph The Cunk och släng i 250 g svartkål!

Meny 2: Svenskt – Hav möter skog

img_2354

För dig som inte vill välja.

Skagentoast – Följ receptet i länken och servera på ett vegansmörstekt bröd tillsammans med en bit knaperstekt svamp (gärna Kejsarhatt eller ostronskivling!) eller Oumph Thyme and Garlic.

Renskav – För en version utan sojakött, byt ut Oumphen mot strimlad ostronskivling som du först knapersteker med lite salt, peppar och rapsolja.

Meny 3: Franskt – Grönt

img_0269

För dig som älskar kål och fine dining.

Grönkålssallad med grönkålschips och avocadocrême

Ugnsbakad blomkål med svampsås och fetatofu – Följ receptet i länken, men byt ut sabayonnesåsen mot en gräddsås och fetaosten mot den här tofun.

Meny 4: Mexican fusion

img_2192

För dig som vill hålla det hett och spännande.

Padrones – Här har jag inget eget recept, men det är enkelt! Köp små spanska Padrones di piéntos (små gröna paprikor) och stek dem i mkt olivolja i en stekpanna. När de fått färg och mjuknat lägger du dem på papper så de får rinna av och saltar rikligt med flingsalt.

Tacos på tre sätt

Meny 5: Italienskt – Lättare

img_6917

För dig som gillar pillig och lite lättare mat med mycket smak.

Kronärtskockor med basilikasås och aioli

Italiensk pastasallad

Meny 6: Svenskt – Svamp

dsc_3397

För dig som aldrig flyttade från Norrland i hjärtat.

Svampsoppa

Pitepalt

Meny 7: Svenskt – Husmanfrossa

DSC_3083 (1)

För dig som tycker att Leif Mannerström är den bästa jurymedlemen i Sveriges Mästerkock.

Rårakor med tångrom, rödlök och havrefraiche – Här har jag inget eget recept, men det krävs heller inte. Råriv fast potatis och stek i god rapsolja med salt och peppar till små plättar, ca 1 dm i diameter. Finhacka rödlök och lägg en msk tångrom, 1 msk rödlök och 1 msk havrefraiche i små bollar på rårakan. Servera med en kvist dill och en citronskiva.

Kåldolmar – Byt ut quornfärsen mot vegansk sojafärs, till exempel Anammas.

Meny 8: Italienskt – Hösttema

DSC_2928

För dig som inte riktigt kunnat släppa taget om hösten och kolhydraterna. Gör små pizzaslicear eller minipizzor till förrätt.

Pumpapizza med salvia

Risotto med knaperstekt ostronskivling

Meny 9: Italienskt – Pasta!

img_0490

För dig som gillar tunga italienska rödvin istället för skumpa.

Bruschetta med fetatofu

Krämig Pasta med soltorkade tomater

Epilog: Efterrättsförslag

IMG_7577

Blåbärspaj – Eller vilken god smuldegspaj som helst! Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Simple is the shiet.

Lingonparfait – Eller för vegansk variant, tina veganglass något och rör ner rårörda lingon i. Låt frysa igen och voila!

Jordgubbspannacotta – Toppingen går att variera efter eget kynne! Jag använder havregrädde och gelésocker i min pannacotta.

2

Svampburgare med chevré och kanderad lök

IMG_1099

Hej vänner!

Just nu sitter jag nere i Skåneland och tittar ut över havet. Jag ska inte säga att jag känner mig som Ulf Lundell, men jag kan förstå honom. Det är något jävligt vilsamt med att ha havets mörkgrå vågor som vandrar oändligt mot stranden och en horisont som nästan sömlöst övergår från blågrå himmel till ett plåtgrå hav.

I kväll ska jag grilla för första gången i år. Det ska bli jävligt fint.

Några av er kanske förstår hur fruktansvärt trist det är att bo inne i storstaden, i en liten lägenhetslåda och inte ha den minsta lilla möjlighet att grilla på flera månader varje år. Sportlovet brukar komma som det första lilla andningshålet. Då åker vi ner till mina svärföräldrars hus nere vid Skälderviken och flyr vardagen. Då grillar jag.

För någon veckan sedan så blev dock the cravings för hårda, så jag och brorsan blev tvungna att slå på stort med en burgarfest som hette duga. Det blev inte samma grej hemma i köket som det hade varit här nere med elden vid havet. Men fint var det. Det stod franska bistroburgare på menyn, och de var gjorda av svamp. Här är receptet.

IMG_1089

Svampburgare med chevré och kanderad lök, 4-6 burgare

  • 800 g skogschampinjoner
  • 1 dl torkad skogssvamp
  • 3 dl valnötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • några kvistar färsk timjan
  • 1,5 msk Touch of Taste brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 2 ägg

Dressing:

  • 1,5 dl majonnäs
  • 3 msk dijonsenap
  • flingsalt
  • mycket svartpeppar

Kanderad lök:

  • 1 stor gul lök
  • 1/2 dl öl
  • 2 msk socker
  • 2 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar

Tillbehör:

  • 1 kruka rödgrön sallad
  • 300 g hel chevré
  • 2 msk honung
  • Salt och peppar
  • 6 briochebröd
  • En massa lökringar

IMG_1085

Börja med att förbereda dressingen genom att röra ihop alla ingredienser, smaka av styrkan och låta stå i kylskåpet till serveringen.

Hacka därefter all svamp grovt, och finhacka löken och vitlöken. Det är ganska mycket svamp, så det kommer ta lite tid, men ha tålamod och se det som en chans att göra dina mindfullnessövningar och jobba på din knivteknik.

När svampen och löken är hackad, börja steka dem i omgångar i en stor stekpanna med höga kanter tills all svamp är stekt. Salta och peppra löpande. Använd flera pannor om du vill att det ska gå fortare. Värm under tiden upp ca 1/2 dl vatten och lägg den torkade svampen i blöt några minuter. Finhacka sedan den uppblötta svampen och tillsätt till svampröran tillsammans med vitlök, soja och fond och stek tills det mesta av fukten har avdunstat från svampröran.

Blanda därefter ihop ströbröd, potatismjöl och ägg i en bunke och låt dra några minuter. Grovhacka valnötterna och rör ner dem, färsk timjan, och svampröran i ströbrödet och blanda noggrant. Ta därefter fram en stavmixer och mixa ungefär 1/3 av smeten till en jämn massa, så du får lite olika textur på smeten. Rör ihop allt på nytt, och smaka av med salt, peppar och ev. mer vitlök tills du har en smet som smakar gott och ganska intensivt.

Svampburgare010

Foto: David Johansson

Nu ska du ha en smet som är relativt lättarbetad, men fuktig. Om den är för svår att göra biffar av, så tillsätt mer ströbröd. Forma 6 stycken biffar med lätt fuktade händer och låt dem stå och dra på en tallrik medan du förbereder den kanderade löken och osten.

Skiva osten i 6 stycken, ca 5 mm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Toppa med honung, salt och peppar och baka i ugnen i ca 5 minuter på 180 grader. Osten ska börja smälta och bli lite rinnig. Detta kan också göras på grillen, genom att lägga ostskivorna några minuter på aluminiumfolie på gallret.

Skiva 1 lök i tunna hela skivor och stek i rapsolja på hög värme tills de börjar få ganska mycket färg, utan att brännas. Salta, peppra och slå i socker och lite öl och låt ölen steka bort. Spara löken i en skål vid sidan.

I samma stekpanna som du stekte löken, eller på grillen, så tillsätter du lite extra rapsolja och börjar steka biffarna på medelhög värme. Låt dem ligga minst 5 minuter och få redigt med färg på undersidan innan du vänder dem.

Avsluta burgarfixet genom att lägga en ostskiva på varje svampbiff och grädda dem i några minuter till i ugnen på ca 100 grader så att osten krämar sig riktigt och biffen håller sig varm medan du friterar dina lökringar. Glöm inte att grilla eller steka bröden i stekpannan där du stekte biffarna också!

Bygg burgaren med bröd, dressing och sallad underst. Sen biff, ost och toppa med en massa kanderad lök och sen locket. Servera med mer dijondressing och nyfriterade lökringar.

Bon Appétit!

Svampburgare004 (1)

Foto: David Johansson

 

 

4

Recension Vigårdas vegoburgare

IMG_9797

Hej Vänner!

Ett av mina favoritprojekt här på bloggen är det väldigt långsiktiga och långsamma testandet av Stockholms alla vegoburgare runt om i stan i jakten på #sthlmsbestvegoburger, och ytterst subjektivt betygsätta och rangordna dem. Nyligen kom turen till Melker Anderssons lyxburgarhak Vigårda som bland annat ligger i MOOD gallerian på regeringsgatan, mitt i smeten i Sthlm.

Vigårda vill sticka ut ur mängden med ett fokus på ”råvaror som kommer från bondgårdar, åkrar och grönsaksland. Mat att lita på!”. Man kan ju undra vilken mat som INTE kommer ifrån bondgårdar, åkrar och grönsaksland? 😉

Skämt å sido så har de mycket större fokus på kvalitativa råvaror än your average burgarkedja och det är tydligt att de kommer ifrån Melkers gedigna restaurangerfarenhet. Maten och inredningen är lyxig och hipp, och precis så där ”liten men god” som man har lärt sig att förvänta sig på finkrogar. Inga jättelass dvs, men det är inget man brukar kunna förvänta sig hos top level burgarhak överlag. Det är snarare fokus på lite mindre och väl utförda burgare med fancy tillbehör, som plockas ihop på en bricka från en självplockshylla och visas upp vid kassan, ungefär som på McDonalds. Priserna är helt okej, men om man plockar på sig en extra dipsås och en efterrätt så går priset lätt upp kring dryga hundralappen.

IMG_9795

IMG_9793

De har bara en vegoburgare som beskrivs som ”grönsaker/fårost” – dvs inte vegan (även om den säkert går att beställa utan fetaosten) och som till min stora förvåning var gjord av Oumph Pure Chunk! Det var alltså inte en hamburgare i ordets verkliga bemärkelse utan snarare någon sorts fransk version av fooled pork med ungsrostade grönsaker, rödlök, fårost och oumph i en salig röra i ett burgarbröd. Riktigt, riktigt gott, men inte vad jag hade förväntat mig, och kanske inte riktigt vad jag hade hoppats på när jag gick för att käka burgare… Jag är lite av en purist på det sättet. Men gott vare.

De har ett stort urval av olika sidosallader och dipsåser som jag absolut rekommenderar att testa. Det känns liksom lite som att poängen med Vigårda snarare är att äta välgjord och spännande mat där du stöter på nya intressanta smaker, än att få den perfekta och genuina vegoburgarupplevelsen. Restaurangen är dessutom mysigt och coolt inredd med många varierande sittplatser, både vid barbord och vid vanliga bord.

Var dock beredd att behöva köa lite. Jag kom dit vid 13 tiden en tisdag och även då behövde jag vänta i nästan 10 minuter på att få mitt käk, och leta efter sittplats.

Allt som allt ger jag stället en svag fyra. Hade vegoburgaren varit mer ”genuin” hade det blivit högre, men nu vette fan om jag ens egentligen skulle vilja kalla den för en hamburgare. Du kan stoppa spaghetti i ett bröd, och det kommer fortfarande bara vara spaghetti i bröd. If you catch my drift…

IMG_9798

7

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes