Tag Archives | festmat

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås

Hej!

Hoppas allt är fint med er. Idag är det söndag och solen skiner, så jag borde egentligen typ vara ute och ta en promenad snarare än att skriva det här blogginlägget…  Men jag känner att jag måste försöka skärpa mig lite och bli bättre på att publicera inlägg här på bloggen, så jag ska istället försöka hålla mig hyfsat kortfattad så jag kanska hinner med både inlägg och promenad…

Det här receptet har jag gått och funderat på ganska länge, och gjort några versioner hemma tidigare som av lite olika anledningar aldrig hittat sin väg ut på bloggen. Men, när jag fick med mig typ ett kilo ruccola och ungefär lika mycket mozzarella hem efter ett event jag höll i här för ett tag sedan så tänkte jag att det väl var dags att göra slag i saken. Synd att låta all den där goda maten gå till spillo!

Så, jag höftade lite utifrån ett gammalt recept på den italienska rätten melanzane alla parmigana, dvs augbergine med parmesanost, som jag hittade för några år sedan och fick ihop detta. Jag filmade dessutom hela förloppet genom mitt Instagram Stories flöde på instagram där jag då och då försöker hålla er uppdaterade på vad jag gör.

Om ni inte följer mig på instagram så får ni gärna ta och titta in där förresten! Jag är väldigt aktiv och håller er dagligen uppdaterade med inspiration och små glimtar från vad jag gör om dagarna. 🙂 Det vill säga, det händer betydligt mycket mer där än här! 😉

Här hittar ni filmen, och nedanför det kommer sedan receptet!

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås, 6-8 personer

  • 4 små eller 3 stora auberginer
  • 5 paket mozzarella +a 125 g
  • 200 g ruccola
  • 250 g valfri pastasort, torkad
  • Rikligt med olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
  • 2 kvistar färsk citrontimjan eller vanlig timjan, eller 2 tsk torkad
  • 4 lagerblad
  • Citronskal från 1/2 citron
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 kruka basilika
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att koka tomatsåsen
    1. Hacka lök och vitlök fint och fräs mjukt i olivolja
    2. Tillsätt tomatpuré, färsk rosmarin, lagerblad, och timjan och låt fräsa några minuter
    3. Ha i krossade tomater, citronskal, chiliflakes, salt och peppar och låt koka upp
    4. Koka i ca 1 h utan lock. Späd med lite mer vatten vid behov
    5. Smaka av! Du vill ha en smakrik och ganska intensiv tomatsås som klarar av att möta mozzarellan och pastan
  2. Medan tomatsåsen kokar fixar du auberginen:
    1. Sätt ugnen på 200 g grilleffekt
    2. Skiva auberginen i ca 7-8 mm tjocka skivor på längden
    3. Salta skivorna och låt stå 15 minuter så den beska vätskan dras ur
    4. Torka bort vätskan och det överflödiga saltet
    5. Ringla över rikligt med olivolja och peppra
    6. Grilla i ugn ca 5-7 minuter per sida tills de får fin färg och blir mjuka utan att bli mosiga
  3. Bygg Gratängen:
    1. Varva tomatsås, aubergineskivor, ruccola, grovriven mozzarella, färska basilikablad och ett par nävar pasta i lager tills alls sås är slut.
    2. Toppa grataängen med de sista skivorna aubergine, mozzarella och ett par rejäla drag med svartpepparkvarnen
  4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills pastan har kokats al dente och gratängen fått fin färg. Servera med en god sallad!

2

Vegetarisk Kofta Masala – The Jävligt Gott Way

Hej!

Jag är ledsen för att det händer relativt lite på bloggen för närvarande. Jag försöker verkligen lägga upp 2 inlägg i veckan, men jag märker att jag lyckas ganska dåligt med det. Saken är den att jag har så SJUUUUUUKT fullt upp med en massa olika spännande projekt just nu – men att majoriteten av dem handlar om vad som kommer att dyka upp på bloggen om ett tag, inte just nu.

Det är lite en fråga om att jag helt enkelt hamnat lite ur fas med det här professionella bloggandet. Det visade sig nämligen att det man egentligen behöver göra för att 1) få skriva precis vad man vill 2) få betalt för det och 3) dessutom affärsutveckla sin verksamhet så man får göra så mycket coola grejer som möjligt som gör att jag når ut med budskapet om enkel och jävligt god vegetarisk mat till fler, är att vara åtminstone tre, fyra månader ute i förväg med planeringen av allt man vill göra. Och i och med att jag började jobba heltid med det här för nu ca 5 månader sedan så är jag inte riktigt i fas. Jag har dock ungefär 30 apcoola grillrecept på g fram till sommaren! 😛 😉

Men, jag lagar en jävla massa mat, snackar en massa om mat och gör det bästa jag kan för att få Jävligt Gott att växa. Det ska ni inte tvivla på. Och jag gör det tack vare att alla ni konstant love bombar mig med små glada tillrop och bevis på att det jag gör funkar. Jag får åtminstone ett par gånger i veckan folk som hör av sig och berättar att jag fått dem att börja äta mer vego, och det är ärligt talat helt fantastiskt och PRECIS varför jag gör det här.

#drömjobb #räddavärlden #enmåltiditaget #greenproteinshift #ftw!

Men nu till receptet! Det här receptet har liksom legat i min ”att göra” hög väääldigt länge nu. Jag lagade det för första gången typ ett halvår innan jag startade Jävligt Gott (vilket ju är väldigt länge sen nu känns det som) och jag har alltid varit lite bitter över att jag aldrig skrev ner det. Så nu har jag försökt att återskapa det så gott det gick. Det finns hundra olika varianter på koftabollar på internet, så det har varit lite svårt att veta exakt hur och på vilket sätt de ”klassiska” ska göras, men jag får lite känslan av att det knappt finns ett sådant sätt. Det här är i alla fall väldigt gott.

Koftabollarna blir luftiga och nästan lite ”fluffiga” – inte alls som köttbullar, utan ni ska verkligen förvänta er snarare en smaksensation än en supertuggig konsistensbomb. De fräscha grönsakerna i kombination med färsk ingefära, mynta och koriander ger dock en riktig smakexplosion i munnen och tillsammans med den kokosdoftande såsen och ett gott bröd så kan du tysta vilken grönsaksskeptiskt köttälskare som helst. Det är är för mig sinnesbilden av ”något annat” som trots att det inte är en klassisk kötträtt verkligen är så sjukt jävla gott. Det är också lättare än man tror – #vågafriterahemma!

För att bevisa det har jag dessutom satt ihop en enkel liten video av mina instagram stories som jag filmade medan jag lagade det hela. Fint va? 😉

Kofta Masala – The Jävligt Gott way, 4 portioner (ca 1.5 timme)

Koftabollarna

  • 2 stora mjöliga potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer)
  • 2 msk maizena
  • 1/2 dl kikärtsmjöl, vetemjöl eller liknande
  • en handfull kvistar färsk koriander
  • ca 15 färska myntablad
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 tsk garam masalapulver
  • salt och chiliflakes efter smak
  • 1 liter frityrolja (rapsolja går bra)

Masalasåsen

  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära (ca 2 x 2 cm stor bit)
  • 1 kort kanelstång (eller 1 tsk mald kanel)
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk gulcurry
  • 2 tsk garam masalapulver
  • 1 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 2 tsk spiskumminpulver
  • 0,5-1,5 tsk chilipulver beroende på önskad styrka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosgrädde
  • Salt efter smak
  • 1 näve färsk koriander
  • 2 msk riven kokos eller kokosflingor
  • jucie från 1/3 lime

Tillbehör

  • Kokt ris
  • Bröd
  • En god enkel grönsallad
  • Raita – havrefraiche blandat med limejuice, myntablad, salt och peppar

Gör så här

Koftabollarna

  1. Gör paneeren enligt anvisningar eller lägg tofun i press i ca 20 min så överflödig vätska försvinner
  2. Koka potatisen tills den är mjuk.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och riv moroten fint. Pressa potatisen i en potatispress (om du inte har en kan du riva dem också på den fina sidan på rivjärnet. Riv tofun på den fina sidan av rivjärnet. Samla allt i en bunke.
  4. Blanda ner finhackad mynta, koriander, kryddorna till koftabollarna, maizena och finriven ingefära. Blanda ihop till en jämn deg/smet – utan att pressa ihop ingredienserna för hårt – du vill gärna ha lite luft kvar i smeten.
  5. Smaka av kryddningen – du vill ha en intensivt kryddig och fräsch smak med medelhög sälta. Kom ihåg att garam masalakryddan och ingefäran blir lite mildare när den tillagas.
  6. Forma små järpar med händerna, ungefär 2 msk smet per boll. Rulla bollarna i ett fat med kikärtsmjöl så de täcks helt.
  7. Värm upp en traktörpanna (en stekpanna med höga kanter) eller en bred kastrull med ca 5 cm olja i botten. Ha en bit bröd i medan du värmer upp så du hela tiden har koll på värmen. När brödet börjar få färg och puttrar intensivt sänker du värmen till medelvarm (ca 3 eller 4 på en 6 gradig spis). Det ska ta ca 5 min för något att få fin färg, går det för snabbt så får du sänka, går det för långsamt får du höja. Blir det alldeles för varmt – ta kastrullen av plattan och lägg över ett lock. GÅ ALDRIG FRÅN SPISEN NÄR DU FRITERAR, oljan kan ta eld om den blir för varm. Men vid det laget kommer det redan ha rykt som tusan så du borde ha reagerat redan. Då är det inga problem alls! 
  8. Lägg i ca 6-7 bollar i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Låt vila på papper tills alla är friterade och såsen är klar.

Masalasåsen

  1. Börja med att skiva och fräsa lök, kanelstång och lagerblad på medelhög värme i en gryta tills löken får rejält med färg.
  2. Skala och riv ingefära och vitlök på fina sidan av ett rivjärn. Mät upp kryddorna på ett fat.
  3. Ha i tomatpuré, ingefära, vitlök, kryddor och ca 1/2 dl vatten i grytan och fräs på medelvärme i ca 1 minut så en kryddpasta bildas. Du vill inte koka kryddorna, ha bara i så mycket vatten så att de inte torrsteks. Du kan ha i mer rapsolja eller smör också om du vill ha ett lite svulligare resultat.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt koka i ca 30 minuter utan lock. Tillsätt vatten löpande så det inte kokar för torrt.
  5. Tillsätt sedan kokoksmjölk och rör om. Smaka av styrkan på kryddorna och saltet och justera efter smak. Låt koka 10 minuter till
  6. Häll över såsen i en bunke och mixa slät. Lägg tillbaks i grytan, tillsätt färsk koriander och rör om. Lägg försiktigt ner koftabullarna i såsen och vänd runt dem så de täcks helt av sås. Låt koka upp och koka i 2-3 minuter så bullarna blir varma utan att kokas sönder.
  7. Toppa med kokosflingor, pressad limejuice och lite mer koriander. Servera genast med bröd, ris, sallad och raita!

7

När Jävligt Gott tog över Restaurang Växthuset

Hej!

Hoppas allt är bra med er vänner! Solen lyser äntligen över Stockholm, och jag hörde småfåglarnas vårsång när jag gick med dottern till dagis i morse. Så fruktansvärt skönt! Det riktigt spritter i kroppen på mig. Det här vintermörkret är fan depressivt alltså. Det är lite konstigt att Sverige lyckats producera något lyckligare än Thåström med det här jävla vädret halva året…

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag skulle ta mig för utan alla er fantastiska läsare som stup i kvarten mailar, kommenterar och hojtar med snälla och uppmuntrande kommentarer. Det betyder sjukt mycket! Jag vet att jag typ alltid säger det, men jag menar det verkligen.

Ett tillfälle när jag fick extra mycket av den varan var förra veckan då jag var inbjuden av Anders Ramsay och gänget bakom Restaurang Växthuset för att sätta menyn för en kväll under deras #Matklubb där de lyfter fram ”personer som på olika sätt främjar det gröna köket”. Det fanns 40 platser att boka och de gick åt på typ tre sekunder. Väldigt kul att träffa alla som kom!

Jag var först ut (typ, de hade besök av en superkock från Japan tidigare i januari, men det räknas inte riktigt… eller nåt) och självklart så serverade jag en trerätters meny med vegansk husmanskost!

Emil Dahlberg, chefskock på Växthuset och Anders Ramsay som varit med och utvecklat konceptet för restaurangen.

Just nu dyker det upp fler och fler restauranger i Stockholm och i Sverige som är helt eller till stor del växtbaserade. Mattias Dahlgrens nya satsning Rutabaga är väl det som fått mest uppmärksamhet (även om det dock kommer att vara lakto-ovo), men även ovan nämda Växthuset, Agrikultur, Gro, Fotografiskas restaurang, Gastrologik och ett flertal andra ställen har veganska eller lakto-ovo vegetariska menyer. INGEN av dem serverar dock vanligt hederligt käk. Det ska bara vara fem varianter av olika typer av grönsaker och helt nya skapelser i olika utföranden. Mestadels fine dining dessutom. Sverige saknar verkligen en vanlig, hederlig, men jävligt god växtbaserad husmanskostsrestaurang med ambitioner. En kvarterskrog med stil, klassiska smaker och helt enkelt inga animalier. Hur svårt ska det vara egentligen?

Inte så svårt tyckte jag och därför tog jag fram en meny, som jag fick lite hjälp av Anders Ramsay att kvalitetssäkra och restauranganpassa för att helt enkelt testa konceptet. Går det att servera vegansk husmanskost på restaurang?

Och kortfattat blev svaret ja. Så klart det går! Av vad jag uppfattade så var alla sjukt nöjda med maten och gick hem mätta som aldrig förr. Som sig bör 🙂

Här är menyn jag serverade.

Amuse-Bouche, Jordig Rädisa med Pepparrotskräm

En liten godbit som Anders snodde ihop för att få igång hungern hos gästerna. En sjukt god kombination där rostad och mald malt (!) fick agera låtsasjord och lyfta fram rädisans lite jordigare toner, och pepparroten framhävde rädisans senapstoner. Smart och sjukt snyggt dessutom!

Förrätt, Toast Skagen med palsternacka och fänkål

Tanken var att servera en så klassisk Toast Skagen som möjligt (även om Anders som är skolad delvis i Tore Wretmans kök hävdade å det bestämdaste att en äkta Skagen inte ska innehålla mer än majonnäs, dill och citron 😉 )

Jag utgick ifrån mitt vanliga recept, som ni hittar här, men då jag gärna ville hålla menyn fri från processade köttsubstitut (lite för att platsa bättre på Restaurang Växthuset typ, och för att jag testat det tidigare i veckan och gillade det) så använde jag al dente kokt palsternacka och färsk fänkål istället för avocado och tofu. Som bas för såsen använde jag också en egenslagen kikärtsmajonnäs istället för köpemajo + iFraiche som i receptet. Receptet på det har ni här:

Ingredienser:

  • 3 msk kikärtsspad
  • 3 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål
  2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås

Huvudrätt, Svampskav med potatismos, bräserad savoykål och rårörda lingon

Huvudrätten bygger på mitt recept på vegansk renskav som ni hittar här. Istället för ”krossad” Oumph använde vi dock strimlad och knaperstekt ostronskivling och skogschampinjon. Anders snodde ihop ett supersmarrigt potatismos på Oatlys havregrädde och Flora vegansmör. Han beskriver det själv så här som svar på en fråga på Facebook:

Ångad/kokt potatis passeras och matas med salt, sedan rörs mjölkfritt margarin ner. När massan är jämn, stadig och ‘dragit’ ihop sig så späd den med havregrädde ala @oatly #imat lite i taget till önskad konsistens. Viktig här är att inte slå på för mycket vätska på en gång. Då klarar inte stärkelsen hålla ihop allt och man får ett vattnigt okänt mos.. Salt o peppar, muskot eller annan smaksättning om man vill..

Till det serverades också rårörda lingon samt en bräserad savoykål, där finstrimlad savoykål och tunt skivade babymorötter fick stekas med rapsolja, salt och peppar tills den mjuknade. Huuuuur gott som helst!

Efterrätt, Blåbärspannkakor med chokladsås och kardemummaglass

Receptet på blåbärspannkakorna kommer i nästa nummer av tidningen Vegourmet, så det får ni hålla er lite till tåls med (lovar att lägga in det här sen). Glassen är också lite av en kluring. Det är en av Växthusets vanliga efterrättsglassar, där kardemumma vispas in i havregrädde med hjälp av en 35 000 kr dyr glassmaskin. Dvs inte riktigt något jag har recept på =/

Chokladsåsen kan jag dock bjussa på! Den är jättegod och jätteenkel:

  1. Blanda lika delar havregrädde, gott kakaopulver och socker samt en nypa salt i en kastrull. Koka upp under omrörning.
  2. När den börjar koka låter du den bubbla på i typ 30 sek under omrörning. Det gör inget om du råkar få lite beläggning i botten, det gör bara att den smakar mer bakat = kladdkaka 😉 Klart!

Matklubben

En stor del av poängen med kvällen var att jag också skulle hålla en kort liten presentation av min matfilosofi och meny för gästerna. Min bror filmade det hela, så om ni är sugna på att höra lite mer om hur jag resonerar kring det här med vegansk husmanskost, vad jag ser som mitt mål med Jävligt Gott och min matlagning så får ni gärna ta och kolla på det här lilla klippet. Det kan vara lite svårt att höra vad jag säger ibland, men det borde gå hyfsat med ljudet lite uppskruvat 🙂

2

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes