Tag Archives | chili

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås

Hej!

Hoppas allt är fint med er. Idag är det söndag och solen skiner, så jag borde egentligen typ vara ute och ta en promenad snarare än att skriva det här blogginlägget…  Men jag känner att jag måste försöka skärpa mig lite och bli bättre på att publicera inlägg här på bloggen, så jag ska istället försöka hålla mig hyfsat kortfattad så jag kanska hinner med både inlägg och promenad…

Det här receptet har jag gått och funderat på ganska länge, och gjort några versioner hemma tidigare som av lite olika anledningar aldrig hittat sin väg ut på bloggen. Men, när jag fick med mig typ ett kilo ruccola och ungefär lika mycket mozzarella hem efter ett event jag höll i här för ett tag sedan så tänkte jag att det väl var dags att göra slag i saken. Synd att låta all den där goda maten gå till spillo!

Så, jag höftade lite utifrån ett gammalt recept på den italienska rätten melanzane alla parmigana, dvs augbergine med parmesanost, som jag hittade för några år sedan och fick ihop detta. Jag filmade dessutom hela förloppet genom mitt Instagram Stories flöde på instagram där jag då och då försöker hålla er uppdaterade på vad jag gör.

Om ni inte följer mig på instagram så får ni gärna ta och titta in där förresten! Jag är väldigt aktiv och håller er dagligen uppdaterade med inspiration och små glimtar från vad jag gör om dagarna. 🙂 Det vill säga, det händer betydligt mycket mer där än här! 😉

Här hittar ni filmen, och nedanför det kommer sedan receptet!

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås, 6-8 personer

  • 4 små eller 3 stora auberginer
  • 5 paket mozzarella +a 125 g
  • 200 g ruccola
  • 250 g valfri pastasort, torkad
  • Rikligt med olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
  • 2 kvistar färsk citrontimjan eller vanlig timjan, eller 2 tsk torkad
  • 4 lagerblad
  • Citronskal från 1/2 citron
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 kruka basilika
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att koka tomatsåsen
    1. Hacka lök och vitlök fint och fräs mjukt i olivolja
    2. Tillsätt tomatpuré, färsk rosmarin, lagerblad, och timjan och låt fräsa några minuter
    3. Ha i krossade tomater, citronskal, chiliflakes, salt och peppar och låt koka upp
    4. Koka i ca 1 h utan lock. Späd med lite mer vatten vid behov
    5. Smaka av! Du vill ha en smakrik och ganska intensiv tomatsås som klarar av att möta mozzarellan och pastan
  2. Medan tomatsåsen kokar fixar du auberginen:
    1. Sätt ugnen på 200 g grilleffekt
    2. Skiva auberginen i ca 7-8 mm tjocka skivor på längden
    3. Salta skivorna och låt stå 15 minuter så den beska vätskan dras ur
    4. Torka bort vätskan och det överflödiga saltet
    5. Ringla över rikligt med olivolja och peppra
    6. Grilla i ugn ca 5-7 minuter per sida tills de får fin färg och blir mjuka utan att bli mosiga
  3. Bygg Gratängen:
    1. Varva tomatsås, aubergineskivor, ruccola, grovriven mozzarella, färska basilikablad och ett par nävar pasta i lager tills alls sås är slut.
    2. Toppa grataängen med de sista skivorna aubergine, mozzarella och ett par rejäla drag med svartpepparkvarnen
  4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills pastan har kokats al dente och gratängen fått fin färg. Servera med en god sallad!

2

Vegansk Pad Thai – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

Hoppas allt är bra med er! Det har blivit onsdag, vilket nu och i gäng veckor framöver innebär ett nytt jävligt gott festivalrecept från yours truly i samarbete med Sveriges största musikfestival Bråvalla! Vi har teamat upp för att visa Sverige hur the next level of växtbaserad festivalcooking (hur mycket svengelska blev inte det där då.. :S) kommer att se ut. Känns riktigt ballt!

En rätt jag själv blev helt knocked away av första gången jag gjorde det var min vegetariska Pad Thai. Det receptet kom ursprungligen från en av Linas Matkassar, och så gjorde jag om det lite. Men då det var fullsmockat av ägg så har det inte riktigt passat alla. Jag såg det som ett perfekt tillfälle och en rolig liten utmaning att se om det gick att få till en lika god vegansk variant. Och visst gick det! Ägg är ju inte magiskt – även om det har en del onekligen praktiska egenskaper. Men det är som jag brukar säga, om nu kött/ägg/mjölk har en massa coola egenskaper inklämda i en enda grej, så får väl vi som vill undvika dem ersätta dem med tre grejer vardera. Men hur svårt är det om det ändå går?

I just den här rätten så ger ägg både krämighet till såsen och lite tuggmotstånd och kropp när den steks. Självklart bidrar det med protein också. Det jag gjorde här var att jag då ersatte krämigheten med maizena som jag rör ner i dressingen, och sen smular jag ner ganska mycket fast tofu i pad thaien strax innan dressingen går ner. Det ger ett resultat som blir förvånansvärt likt orginalet. Jag hade också i lite näringsjäst för att kompensera för smaken, men det går fint att utesluta.

Och för er som undrar hur Pad Thai passar in på festivaler så vill jag bara flika in en snabb liten grej och det är att min syn på vad som är festivalmat ligger ungefär i linje med vad som är schysst snabbmat överlag nu förtiden. Det är verkligen inte bara BBQ, även om BBQ självklart är en stor del av det. Men det kan också vara thaikäk, vanligt kebabhakskrubb, svensk husmanskost i form av tunnbrödsklämmor osv. Så förvänta er ganska schysst variation på de kommande recepten, med tonvikt på streetfood!

Här är receptet, hoppas ni kommer att gilla det!

Vegansk Pad Thai, 4 portioner

  • 1 liten burk böngroddar
  • 250 g vanliga risnudlar
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 vitlöksklyftor
  • 200 g fast tofu
  • 3 lime
  • 150 g salta jordnötter
  • 1 orange paprika
  • ett litet knippe färsk koriander och mynta
  • 250 g pak choi eller salladskål
  • 1 rödlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 ½ msk kikkoman soja
  • 3 msk agavesirap
  • 2 tsk sambal olek
  • 1 msk maizena
  • 2 msk näringsjäst (går att utesluta)
  • rapsolja till stekning

Gör så här

  1. Börja med att koka risnudlarna enligt recept på påsen. Lägg åt sidan med lite rapsolja i så de inte kletar ihop.
  2. Blanda därefter ner finriven ingefära, 1 grovhackad vitlöksklyfta, honung, vitvinsvinäger, näringsjäst, maizena, ev. näringsjäst, sambal olek, soja, limejuice från 2 st lime och 100 g jordnötter i en mixerskål och mixa till en hyfsat slät dressing.
  3. Skiva rödlöken, pak choien och paprikan tunt. Öppna och häll av burken med böngroddar. Grovhacka resten av jordnötterna och klyfta den sista limen och ställ åt sidan.
  4. Värm en stor stekpanna eller wok på hög värme med lite olja och woka snabbt rödlöken och paprikan tillsammans med de två andra pressade vitlöksklyftorna i någon minut. Smula ner tofun och rör så att det blandas om.
  5. Efter ca 1 minut så blandar du i pak choien, böngroddarna och jordnötsdressingen och rör runt så allt blandas och blir varmt.
  6. Avsluta med att röra ner nudlarna, koriandern och myntan och blanda väl.
  7. Servera med limeklyftorna, de hackade jordnötterna och lite extra soja

1

Vegansk kebabtallrik – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvalla

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

Äntligen! Så känns det verkligen 😀 Jag har suttit och hållit på de här recepten i två månader nu och det har verkligen kliat i fingrarna på mig att få visa upp dem för er. Ett par utav dem är förbättrade versioner på recept jag redan lagat, men de flesta är helt nya och jävligt goda varianter på klassiska festivalrätter som jag och Bråvallafestivalen vill använda för att inspirera till en hållbarare och jävligt mycket godare festivalsommar i sommar!

Först ut är min egna helt växtbaserade kebabtallrik. Komplett med både röd och vit sås, och absolut zero procent kompromissande med smak eller svullighet (två av mina favoritord!). Jag har inspirerats i kryddningen av kebabspetten från bästa Zeinas Kitchen, men här istället valt att marinera naturell oumph som jag sedan ugnsgrillat på spett istället för att göra färskebab som hon gjorde. Resultatet både ser totalt fierce ut och smakar helt himmelskt tillsammans med egengjorda pommes, vitlökssås, chilisås kryddad med tabasco och en massa odressade grönsaker. Självklart går allt fingemang att cramma in i ett pitabröd och käka med händerna också. Det enda jag har skippat från ”orginalet” är de inlagda jalapenosarna, jag har aldrig riktigt förstått mig på dem…

Om ni inte genast går hem och testar detta så kommer jag aldrig att förlåta er. Det här receptet har på riktigt revolutionerat mitt liv, nu förväntar jag mig bara att varenda kebabhak ska sno det och börja servera det brevid sina köttklubbor, inte bara på Bråvalla utan också runt om på landets alla pizzerior och grillkiosker.

Men vi kan börja med att göra det hemma hos oss så klart!

Kebabtallrik, 2 stora portioner

Ingredienser
Kebabspett

  • 2 paket Oumph! The Chunk á 280 g
  • 1 gul lök
  • 1 msk mald kumminpulver (inte spiskummin!)
  • 2 klyftor färsk vitlök
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk oregano
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond (helst touch of taste brynt scharlottenlöksfond)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk cayennepulver

Vitlökssås (Vit sås) (Alternativ: Färdig Aioli)

  • 2 dl Oatly Ifraiche (Alternativ: gräddfil)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och svartpeppar efter smak

Chilisås (Röd sås) (Alternativ: Sriracha)

  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 msk tabasco
  • 1 msk citronjuice
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • salt efter smak

Pommes frites (Alternativ färdiga pommes frites)

  • 500 g fast potatis
  • 1 liter frityrolja
  • salt och cayennepeppar

Sallad

  • 150 g isbergssallad
  • 1 stor mogen tomat
  • 10 cm gurka
  • 1 st rödlök

Ev. pitabröd till servering

Gör så här

Kebabspett

  1. Skala och riv löken och pressa ut så mycket vätska som möjligt ur lökmassan med händerna
  2. Blanda övriga ingredienser till marinaden i en påse och låt oumphen vila i marinaden i rumstemperatur 1-2 timmar
  3. Trä upp oumphbitarna tätt på grillspett
  4. Sätt ugnen på 225 grader på grillfunktion, eller tänd grillen
  5. Grilla ca 8-10 minuter på vardera sida, pensla löpande med marinad, tills oumphen fått fin färg
  6. Pudra lätt med cayennepulver innan servering

Vitlökssås (Alternativ: Färdig aioli)

  1. Hacka vitlök och blanda med alla övriga ingredienser. Låt stå i kylskåp 1 timme innan servering

Chilisås (Alternativ: Srirachasås)

  1. Finhacka vitlök och fräs i olivolja tillsammans med tabasco i ca 30 sekunder.
  2. TIllsätt övriga ingredienser och koka i 30 min
  3. Mixa ex. såsen för extra slätt resultat, smaka av med salt, peppar och ev. socker och vinäger.

Pommes frites (Alternativ: Färdiga Pommes Frites)

  1. Skölj potatisarna och skär dem i ca 7×7 mm tjocka stavar
  2. Fritera tills lätt gyllenbruna, ta upp ur frityroljan och låt svalna helt, gärna i kylskåp.
  3. Fritera igen tills de får fin färg för extra krispig yta och mjukt inre. Lägg på papper och låt rinna av, salta och pudra med cayennepulver

Sallad

  1. Skiva isbergssallad, tomat, gurka och rödlök och servera rå till spetten, antingen på tallrik eller i pitabröd.

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

3

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes