Tag Archives | bär

Vegetariska Pannbiffar med Lök, vardagshusmanstema!

pannbiff5Hej!

Det här receptet har jag skrivit om förut, fast då innehållandes ägg, och med väldigt tråkiga och fattiga bilder. Det är dock ett recept jag verkligen gillar, och som jag har tyckt förtjänat mer uppmärksamhet och kärlek än det fått än så länge. Så jag tar den här chansen att tweaka och ge det en ny snyggare skrud.

När jag växte upp var det här en av mina favoriträtter. Det kändes alltid supersvulligt och smarrigt att få frossa i stora köttbiffar och en massa stekt lök, tyvärr ibland med lite för tråkig potatis och bleka tillbehör, men inte desto mindre. Att kunna återskapa dem någorlunda så när kändes därför riktigt fint!

Jag försöker också hålla ner på onödiga animalier i maten, så jag jobbar steg för steg på att ta bort onödiga ägg och mejeriprodukter där det går. Som här i biffarna till exempel, som håller ihop minst lika bra med lite extra potatismjöl, någon msk rapsolja och sen ströbröd och mosad potatis. Jag har insett mer och mer att vi verkligen använder så mycket smör, grädde och ägg på ren slentrian när vi kan få lika goda (men liiite annorlunda) resultat med god olja, havregrädde och stärkelse istället.

Så, without further ado. I give you, pannbiff med lök, gjorda på Quorn Färs! (Quorn ju som för övrigt också går igenom sitt sortiment steg för steg och ger oss veganska varianter på sina produkter. Jättebra tycker jag! Bring em’ on!)

dsc_3284-1

dsc_3258-1

Vegetarisk pannbiff med lök, 3-6 portioner

  • 300 g Quorn färs
  • 1 medelstor och 4 stora gula lökar
  • 2 små eller 1,5 medelstor kokt king edward potatis,
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 1/2 dl havregrädde
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond (min absoluta favorit för umamismak)
  • en nypa socker
  • 2 dl vatten
  • ev. 1/2 dl vin
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • svartpeppar och ev. lite extra salt
  • rapsolja till stekning

dsc_3242-1

Börja med att skiva de fyra stora lökarna tunt och bryn dem långsamt i rapsolja medan du fixar biffarna. Skala, koka och därefter mosa potatisen. Dela den medelstora löken på hälften. Finhacka ena halvan och bryn i smör. Riv den andra halvan på rivjärn. Blanda ihop potatis, 2 msk rapsolja, ströbröd, potatismjöl, grädde, riven och brynt lök i en bunke och låt dra några minuter. Ha därefter ner färsen (halvtinad), sojan, fonden och mycket svartpeppar och blanda snabbt ihop med händerna till en jämn smet, utan att krossa quornfärsen för mycket.

Forma 6 stora och tjocka biffar med händerna. Stek dem först 3-4 minuter på hög värme på bägge sidor och lägg därefter ett lock över stekpannan och låt steka på lägre värme i 5 minuter till så de tillagas helt igenom.

Lägg ner löken i stekpannan med biffarna. Tillsätt vatten, mer fond, soja och ev. lite vin, socker och peppar och låt steka med i 3-4 minuter så att smakerna blandas och du får en skysås. Servera biffarna täckta med lök och skysås, din favoritpotatis (jag förkokade och sedan helstekte småpotäter i timjan) och rårörda lingon och gröna ärtor vid sidan av.

Det här receptet är framtaget som en del i min vegohusmansserie som jag gör tillsammans med Quorn. Och som vanligt vet ni att man lätt gör receptet veganskt med en färs som inte innehåller ägg.

dsc_3264-1

2

Vegansk renskav

Ibland alltså! Då händer det. När smak, textur, tillbehör och bara ren jävla tur sammanfaller perfekt. det här var en sån kväll.

Vi har en klassisk rätt som min sambos syster introducerade i storfamiljen för flera år sedan ur någon gammal Arlareceptfolder som går under namnet ”viltkyckling”. Jag har en lite mer avancerad version av den på bloggen sedan tidigare, kallad ”skogsgryta”. Det är den givna go-to rätten när det ska lagas enkel storkoksmat som passar till potatisgratäng och enkelt kan lagas till 20 personer (min sambo har en väldigt stor familj). Här om dagen så gjorde jag en liten variant av den grytan, fast på oumph och med lite mustigare ingredienser, och plötsligt så satt jag med renskav på tallriken! :O

Okej. Innan ni ragear totalt. Det var inte renskav. Det var shreddad oumph med en jävligt god viltkryddning. Och nej, jag minns faktiskt inte exakt hur renskav smakar, det var trots allt typ tolv, tretton år sedan jag åt det sist. Men jag fick verkligen en riktig smak flashback när jag tog en tunn bit oumph som fått gotta sig riktigt länge i såsen och stoppade in i munnen. Texturen, smaken, tillbehören. Det var helt sjukt!

Så – om ni, som jag, älskade renskav, eller viltkött överlag, men inte längre har möjligheten, lyxen eller viljan att käka det. Då har jag något som säkert passar er perfekt!

Vad tycker ni? Lever receptet upp till era förväntningar? Jag ska dock genast ge mig på att experimentera vad man kan göra med den här oumphen i olika klassiska skavrätter. Till rårörda lingon och potatis var det iaf riktigt nice!

Vegansk vilt/renskavsgryta, 2-3 portioner

  • 1 påse Oumph! Chunk á 280 g
  • 2 dl havregrädde
  • 1/2 dl koncentrerad bra svartvinbärssaft
  • 2 tsk torkad timjan
  • 5 torkade enbär
  • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • Nymalen svartpeppar efter smak
  • Rapsolja till stekning

img_6672

Ta ut oumphen otinad ur frysen och bryt den i bitar till önskad ”skav”storlek. Det är enklast om du först tinar oumphen lite i förväg, och sen fryser den igen för ett riktigt isigt resultat då oumpen bryts ner i mindre slamsor när du bryter isär den.

Stek på hög värme några minuter i stekpanna så de tinar, och blanda undertiden ihop alla övriga ingredienser till en sås, som du slår över. Låt koka ca 20 minuter tills oumphen blir mjuk, får rejält med färg och såsen reducerar ner med ca 1/3 och blir tjock.

Nu kan du välja själv om du vill reducera ner såsen ytterligare för en torrare ”skav” eller om du vill äta den som den är som en gryta. Oumphen blir nästan bara godare om den får stå över natten och dra, så du kan med fördel spara grytan, låta vätskan reducera ner lite och sedan använda de smaksatta oumphbitarna i olika typer utav skavrecept.

Du kan också slänga i svamp, lök eller andra valfria grönsaker i grytan, men för mest ”äkta” resultat så skulle jag snarare rekommendera att steka kantareller och övriga andra tillbehör vid sidan och serva separat, så oumphskavens smak inte störs för mycket.

img_6675

20

Patchworks nya röda är här! Ekologiskt veganvin från Italien

dsc_3213

Hej!

Som ni säkert vet så är jag ambassadör för Patchwork – Vinet till Vego, som jag gjort ett gäng olika recept och receptfilmer tillsammans med. Vår idé är att para vin med vegetarisk mat och visa att vego inte alls behöver vara pretto och hälsosamt, utan absolut kan handla om livsnjuteri och ett gott glas vin till maten. Både rött och vitt.

När jag kom i kontakt med Altia, som ger ut Patchworkvinerna i vintras så hade de redan två röda viner i sin portfölj. Tyvärr var då ingen av vinerna veganska eller särskilt profilerade mot vegokäk, då Patchworks ursprungliga idé var att samla druvor från olika regioner för att ge så goda viner som möjligt, snarare än att matcha mot vegetariskt. Därav namnet Patchwork, en mix av olika druvor för bäst resultat.

dsc_3231

Men de ville ta vinerna i en ny riktning och tillsammans har vi lyckats ta fram en riktigt cool serie vin där hela idén är att visa upp bredden i vegetarisk matlagning och hur man kan matcha den mot riktigt gott vin. Vi har tillsammans tagit fram en helt ny smakguide med sex stycken nya smaksymboler som kan ersätta Systembolagets gamla tråkiga rödbeta, och nu idag kan vi presentera nästa stora häftiga nyhet i serien…

vykort_patchwork2vykort_patchworkPatchwork Marche! Ett Italienskt IGP Marche Rosso, bestående av 70 % sangiovese och 30 % merlot som finns både på flaska och box i Systemets beställningssortiment. Det är dessutom både ekologiskt och veganskt! Hur bra låter inte det? Italienskt, ekologiskt, veganskt och på box? Det är dessutom prisvärt. 78 kronor för flaskan och 209 för boxen!

Det är ett fruktigt och kryddigt, medelfylligt vin som passar finfint till BBQ (hint, hint), grytor och ugnsbakade vegetariska rätter.

Det ska bli sjukt kul att få utforska vidare den vegetariska vinvärlden tillsammans med er och med Patchwork framöver.

Livsnjutarvego åt folket!

dsc_3224

1

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes