Tag Archives | baljväxer

Rökt Chili Sin Carne med Quorn Färs

IMG_7903

Hej!

Det här är ett recept i repris från förra sommaren, men då vi kommer att ha ett riktigt dunderfokus på Jävligt God BBQ hela sommaren så tycker jag att det är väl värt att posta det på nytt så att alla ni som kanske missade det förra gången får en chans att ta del av det ni också!

Det här med att laga grytor på grillen är en helt fantastisk grej, och något jag använder mig av i flera recept i min nya kokbok Jävligt God BBQ. Dels är det sjukt enkelt. Bara att tända grillen, lägga briketterna på ena sidan så man kan kontrollera värmen lite, och sen köra. Det är dessutom både roligare och godare då röken från grillen fångas in under grillocket och ger allt du grillar en mustig smak av grillrök.

Just den här Rökta Chili Sin Carnen är just ett av alla dessa recept som ni också hittar i boken. Men jag är inte den som är den, så självklart bjussar jag på det här på bloggen också. Böcker är kul, men de går inte att googla på;)

Jag slängde även ihop en liten amatörmässig matlagningsvideo till chilin. Ni får ursäkta min aningen fjantiga attityd i videon, men jag kände mig fett cool och kunde inte riktigt hålla mig från att låta det skina igenom 😉 Hoppas ni kanske känner er aningen likadana när ni står där med järngrytan på grillen!

Rökt Vego BBQ Chili, ca 10 portioner

  • 2 stora röda lökar
  • 2 stora morötter
  • 2 stora paprikor
  • 300 g Quorn Färs
  • 2 burkar valfria kokta bönor á ca 400 g
  • 2 burkar krossade tomater á ca 400 g
  • ca 4 dl vatten
  • 1 burk Guiness á 44 cl
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 torkad chipotlechili
  • 3 msk rökt paprikapulver
  • 1-3 msk chilipulver
  • 2 msk spiskummin
  • 3 msk torkad oregano
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 2 msk korianderpulver
  • 4 msk kinesisk soja
  • 3 msk grönsaksbuljong
  • 1/2 dl råsocker
  • 3 msk matolja till stekning
  • Några nävar rökspån, förslagsvis hickory (finns att köpa i grillhyllorna på typ ICA Maxi och liknande)

IMG_7874

IMG_7883

IMG_7892

Börja med att tända grillen. Använd grillbriketter och använd en jävla massa sådana. Bygg ett litet torn av briketter och fläkta som en galning medan de tänds så får du relativt snabbt en jämn glöd med helgråa och glödande briketter. Fyll halva sidan av din grill med briketter och låt den andra halvan av grillbotten vara tom. På det sättet kan du kontrollera värmen på grillen bättre.

Medan glöden tar sig så hackar du grönsakerna grovt och vitlök och chili fint. Lägg grönsakerna i en stor järngryta som ryms på grillen, men som fortfarande låter dig stänga grillocket.

När glöden är klar och briketterna ordnade som de ska vara så lägger du på grillgallret och ställer grytan på den varma sidan av gallret. Fräs grönsakerna på hög värme i ca 5-10 minuter tills de är mjuka. Tillsätt därefter vitlök, chili, och de torra kryddorna (spara lite kryddor så att du kan smaka av efter en tids kokning) och rör om så det inte bränns. Låt fräsa någon minut och tillsätt därefter vegofärsen. Låt fräsa några minuter till och tillsätt därefter tomatkross, ölen, grönsaksbuljong och soja och ca hälften av vattnet. Rör om igen.

Nu flyttar du över grytan till den ”kallare” sidan av grillgallret och lägger ner någon näve rökspån på glöden så att det börjar ryka. Lägg där efter genast på grillocket med endast små luftglipor på grillen och låt det ligga där i ca 30 minuter. Du har inte på något grytlock. Lägg på nytt grillspån ungefär var tionde minut om de har slutat ryka.

Smaka därefter av grytan med salt, chili, ev. mer kryddor, råsocker och kanske mer vatten om det behövs och låt den koka under grillock med mer spån i ca 30-45 minuter till. Häll av spadet från bönorna och tillsätt dem. Låt det koka 15 minuter till och sen är det klart!

Servera tillsammans med grillade majskolvar, nachos, havrefraiche och en stor sallad. Och mer chilipulver!
IMG_7926

IMG_7922

IMG_7917

IMG_7930

4

Bönburgare och Sötpotatisfries med chili och koriander

DSC_2913

Hej!

Livet alltså. Jag måste säga att just nu levererar du grejer jag verkligen aldrig hade föreställt mig. Jag var tillbaks i Borlänge förra helgen. Det var första gången på nästan fyra år. Lillebrorsan fyllde 25 och skulle fira så det vankades hemmafest, utgång och hela paketet.

När jag för tio år sedan flyttade från staden där jag växte upp så var det snarare en flykt än en flytt. En flykt från småstadsmentalitet, gamla mönster och folk som drog ganska tråkiga skämt om vegetarianer och blodiga biffar. Jag får ge dem att det nog var lite oväntat att jag som den enorma köttätaren jag var, skulle gå och bli vegetarian, men ändå. Det var inget folk riktigt kunde relatera till.

DSC_2923 (1)

Att nu komma tillbaks, hänga med brorsans fyra år yngre polare, varav ingen har barn, alla har bil och de flesta olika typer av knegarjobb var onekligen en flashback. den enda skillnaden var att jag nu kom hem som något av en lokalkändis. Brorsan med bloggen! Halv Åtta-Gustav! Att stå där i köket och höra de här killarna tävla om vem som äter mest vegetariskt kändes ganska märkligt. Även om Borlänge på många sätt är exakt samma jävla håla som jag flydde ifrån (plus ett Ikea och en herrans massa fler parkeringar), så kan uppenbarligen ändå vissa saker förändras.

Även om de kanske bara hade koll på mig för att jag var Simons brorsa, och även om de kanske mest bara var lite artiga och intresserade så var attityderna till vegokäk sjukt mycket mer positiva i det där köket förra helgen än vad jag lämnade bakom mig på perrongen för tio år sedan när jag klev på tåget ner till storstan. Det känns hoppfullt. Om vi till och med kan få med oss kebabpizzekillarna på tåget, då är vi fan på väg någonsans.

Nåja, för att fira det, och det faktum att jag ju gått och släppt BBQ kokbok så får ni hela två stycken köttfria och 100 % växtbaserade recept att svulla på i sommar! Friesen är ett recept som ni hittar i boken, och som inspirerats av de megagoda sötpotatisfriesen på Prime Burger. Burgaren är en del av mitt quest efter den perfekta bönburgaren. Vi är inte där ännu, men gott vare! Även om de fortfarande är lite för mjuka för min smak… Smakar gott med ett glas Patchwork Grenache Petit Verdot though!

DSC_2873

Sötpotatisfries med koriander och chili, 4 portioner

  • 4 st sötpotatisar
  • 1 dl färsk koriander
  • 1 röd chili
  • 1 dl havrefraiche
  • Salt och svartpeppar
  • En massa rapsolja till fritering

Värm upp rapsolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter till ca 180 grader, eller tills en brödbit får färg på någon minut. Skölj potatisen och skär i ca 1×1 cm tjocka stavar. Fritera tills potatisen börjar få färg. Låt svalna på hushållspapper i ca 10-15 minuter och fritera sedan igen tills de får rejält med färg och blir knapriga. Detta gör ytan krispig och inmätet mjukt. Grovhacka koriandern och finhacka chilin. Ringla över gräddfil, toppa med koriander, chili, flingsalt och grovmalen svartpeppar. Servera genast.

DSC_2927

Bönburgare, 6-8 stycken

  • 1 burk svarta bönor eller 1 dl torkade
  • 1 burk kikärtor eller 1 dl torkade
  • ca 4 msk kikärtsspad
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 msk maizena
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond eller grönsaksfond
  • Mer ströbröd för panering
  • Salt efter smak

DSC_2926

För bästa konsistens – använd torkade bönor som du själv blötlägger. Då får du lite bättre konsistens. Koka bönorna tills de är ganska aldente. Spara blötläggningsvattnet från kikärtorna. Om du använder burkbönor så håller du av kikärtorna och sparar kikärtsspadet. Det går också fint, men blir lite mjukare biffar.

Blanda de kokta bönorna och ärtorna med alla kryddor, soja, fond och vitlöken. I en annan bunke, blanda ströbröd, maizena och kikärtsspad och låt dra i någon minut. Blanda ner ströbrödet i bönorna och mosa ungefär hälften av bönorna så du får en fast smet med blandad konsistens. Smaka av med salt och ha eventuellt i mer ströbröd om smeten är för blöt.

Forma 6-8 biffar av smeten. Du vill gärna ha dem ganska tunna och små, så de har samma diameter som ett hamburgerbröd och ca 1 cm tjocka. Vänd dem i ströbröd för en lite krispigare yta, och låt dem därefter vila ca 15 minuter i kylskåp för att bli fastare.

Stek i rikligt med olja i stekpannan, eller grilla på grillen tills de fått fint med färg på bägge sidor.

Servera gärna tillsammans med en god bbqsås, jeezly smältost, krispsallad, french’s senap och lite tomatskivor för en enkel och supersmarrig veganburgare som på bilden!

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork Vin till Vego.

DSC_2899

5

Jävligt Gotts BBQ Baked Beans

IMG_1242

Hej där!

Det har blivit lite få egna recept på senast i bland alla mina olika andra matrelaterade projekt och samarbeten. Så kan vi ju inte ha det. Det här är ju trots allt en matblogg först och främst, och med tanke på hur ni alla tar er hit (via googlade recept) så är ju Jävligt Gott först och främst en överdimensionerad och interaktiv kokbok. Så det ska vi verkligen inte tappa bort!

Som ni kanske har sett så håller jag på och jobbar på en nyversion av Bloody Good Vegetarian BBQ, fast på svenska som ska komma ut senare i vår (mer info om den kommer snart!). I jobbet med den så har jag det stora nöjet av att ”behöva” laga en massa gott BBQkäk, så förra veckan klämde jag fram en egen ny version av BBQ Baked Beans. Jag har skrivit om Jamie Olivers recept här för något år sedan, vilket ju är svingott, men jag kan ju inte vara en matbloggare med självrespekt om jag inte också strävar efter att leverera egna 100 % originalrecept. Och är det något jag borde kunna så är det ju BBQ Baked Beans! Och banne mig om det här inte blev asgott alltså.

Receptet skulle enkelt kunna beskrivas som en kombination av min gamla goda bönchili och min hemmagjorda BBQsås. En ganska fin kombo! 😀

Jävligt Gotts BBQ Baked Beans 4-6 portioner

  • 1 burk svarta bönor á ca 400 g, eller 2 dl hemkokta bönor
  • 1 burk små vita bönor á ca 400 g, eller 2 dl hemkokta bönor
  • 2 morötter
  • 1 stor rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 torkad chipotlechili
  • valfri mängd sambal olek beroende på önskad styrka (1-4 tsk typ)
  • 1 33 cl mörk ale
  • 1 burk bra krossade tomater á 400 g
  • 1 dl ketchup
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • ca 1 msk spiskummin
  • ca 1 msk rökt paprikapulver
  • ca 1 msk torkad oregano
  • 2 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • juice från 1/2 lime
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 3 msk rapsolja till stekning
  • salt efter smak

IMG_1213

Börja med att grovhacka rödlök, morötter och persiljestjälkar och fräs i rapsolja på medelvärme i en stor stekpanna eller gryta med höga kanter. Om du vill så går det fantastiskt fint att tillreda det här receptet i en tjockbottnad gryta eller gjutjärnspanna på grillen. För instruktioner hur du ska gå till väga då, kolla det här inlägget om att göra chili på grillen!

Finhacka chipotlechili och vitlök och ha i pannan tillsammans med tomatpurén och de torra kryddorna. Låt fräsa några sekunder och tillsätt därefter några msk öl så att det bildas en kryddpasta. Låt kryddpastan fräsa ca 2-3 minuter så att smakerna från kryddorna och vitlöken ”väcks” utan att brännas. Tillsätt mer öl vid behov.

Slå därefter ner resten av ölen, de krossade tomaterna, sambal olek, ketchup, socker, fond, soja och vinäger och rör om. Om du använder hemkokta bönor (vilket jag verkligen rekommenderar!) tillsätter du dem nu. Låt koka utan lock på låg/medelvärme i ca 20-30 minuter tills såsen har reducerats ner en del och blivit tjock och trögflytande. Smaka av med mer salt, chili, vinäger eller socker beroende på smak och preferens.

Om du använder burkbönor så tillsätter du dem nu och låter koka med i ca fem minuter till. Avsluta med att röra ner färskpressad juice från 1/2 lime och toppa med hackad koriander och persilja.

Servera istället för färsen i tacos, i enchiladas, eller som här med iFraiche, picklad rödlök, sallad och nachos.

IMG_1226

Nu kanske ni undrar vad det där är för vin som är med överallt? Nå vänta tills i morgon så får ni se 😀 Hint, hint!

1

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes