Tacos med inspiration av Dalarna

ANNONSSAMARBETE MED OLD EL PASO

Hej!

Hoppas att allt är fint med er! Igår flög jag till Los Angeles för en veckas solsemester, så just nu kan jag inte klaga på livet! Här skiner solen och det är fruktansvärt fint att få ett litet break från vardagshetsen och hamsterhjulet. Vi ska vara här tills nästa lördag och kommer hem precis i tid för Vegovision där jag kommer stå och laga mat och prata om både Julmat och Vegokommissionen från scen. Känns kul!

En annan rolig sak är att jag har ett kul litet samarbete med Old El Paso på gång den här veckan där ni har chansen att vinna ett schysst paket med en massa goda tacos tillbehör 🙂 De har en tävling på gång där jag och ett gäng andra bloggare utmanar varandra i en ”Tacolandskamp” där vi tolkar våra respektive landskap i tacoform. Lite småtokigt – men är det någon rätt som faktiskt funkar att variera på det sättet så är det faktist tacos!

Jag vet inte om ni minns, men förra hösten så gjorde jag en liknande grej (fast på ett annat tema) då jag gjorde tre olika varianter på tacos – en svensk, en japansk och en typ karibisk som allesammans blev jättegoda. Det är ett roligt och gott sätt att äta lite vad som helst på och lätt att improvisera fram nya smaker med.

Det enda ni behöver tänka på är att ha någon form av bas – typ kryddad vegofärs, sedan något som ger lite textur, typ färska grönsaker, någon sås som ger lite krämighet och gärna något som ger lite syra, typ lingon i det här fallet. Sen kan du kombinera smaker bäst du vill därefter!

Då jag är uppvuxen större delen av mitt liv i Borlänge, i Dalarna, så valde jag att utgå ifrån Dalarna snarare än Stockholm när jag gjorde min tacorätt i Tacolandskampen. Dalarnas landskapsrätt är älgfärsbiffar med kantareller, örtstuvad majrova och stomptallrik. Här valde jag att tolka om älgfärsbiffarna till viltkryddad vegofärs, bytte ut den örtstuvade majrovan mot råriven majrova och en örtkräm gjord på havrefraiche och toppade det hela med lingon, stekta trattkantareller och tärnad gurka. Hur gott som helst!

Old El Pasos Stand’n’ Stuff, tortillabröd som är formade som små båtar är lite ”nästa steg” i den ”svenska tacosens” utveckling och kombinerar liksom det bästa från de hårda tacobåtarna som man brukade få i skolan (åtminstone fick vi ofta det i Borlänge) och som enkelt håller innehållet på plats och de mjuka tortillabröden som inte går sönder direkt där man biter i dem. Kanske inte super true to the original, men fruktansvärt behändigt och enkelt! 🙂

Du kan som sagt själv vinna ett paket med goda grejer ifrån Old El Paso, få ditt recept publicerat både hos mig här på Jävligt Gott och i Old El Pasos digitala receptsamling samt en helt ny Crock Pot (massa bra grejer!) genom att ”Make it Yours” – laga din egna kreativa tolkning av Dalatacos med  Stand’n’stuff eller Stand’n’stuff mini från Old El Paso. Maila in receptet och en bild till oldelpaso.sverige@hkstrategies.com med ”Jävligtgott” i ämnesraden. Fullständiga tävlingsvillkor hittar du här och du kan tävla fram till den 17 november och den 24 november presenterar jag vinnaren här på min blogg!!

Det är ett riktigt grymt pris, så jag hoppas att ni känner er peppade på att delta 🙂

Här kommer mitt recept. Ni måste testa det, det blev riktigt gott! 🙂

Dala-tacos á la Jävligt Gott, 3-4 portioner

Viltfärs

  • 300 g valfri vegofärs
  • 1,5 msk ljus sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • 2 tsk torkad timjan
  • 7 torkade enbär
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad ramslök (går att utesluta eller ersättas mot 1 klyfta vitlök)
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • Salt och peppar efter smak

Örtkräm

  • 2 dl havrefraiche eller annan fast växtbaserad yoghurt
  • 1/2 kruka gräslök
  • 1/2 kruka kruspersilja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 nypa socker
  • Salt och peppar efter smak

Övriga ingredienser

  • 1 färsk majrova
  • 100 g färska trattkantareller
  • 1 dl färska eller frysta lingon
  • 1 dm färsk gurka
  • Vegansmör eller rapsolja att steka kantarellerna i
  • Färsk gräslök till topping
  • 8-9 stycken Stand ‘n’ Stuff

Gör så här

  1. Börja med att blanda ihop alla ingredienser till örtkrämen. Finhacka gräslök och persilja och rör ner med resten. Låt stå i kylskåp i 30 min innan servering
  2. Fräs vegofärsen i rapsolja i en stekpanna tills den börjar bli knaprig. Tillsätt kryddor, fond, sojasås och precis så mycket vatten så att färsen inte torrsteker och stek i 10 minuter till på medelvärme tills all vätska absorberats och färsen börjar stekas knaprig på nytt. Smaka av med salt och peppar och ev. mer kryddor. Du vill ha en färs som smakar ganska mycket utan att kännas överkryddad.
  3. Rensa och stek kantarellerna först i en torr stekpanna tills allt vatten har dunstat ur dem och de börjar få färg. Ha i vegansmör eller rapsolja så de får steka de sista minuterna i fett för att få bra stekyta. Salta och peppra lätt.
  4. Hacka gurkan i ca 7×7 mm stora tärningar, finhacka lite mer gräslök och skala och riv majrovan på den fina sidan av ett rivjärn.
  5. Fyll din Stand ‘n’ Stuff med viltfärs i botten, sedan gurka, svamp, och lingon ovanpå. Toppa med först örtkräm, sen majrova och sen lite mer finhackad gräslök. Njut och tänk på Siljans rena vatten och Daloms mörka skogar!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes